hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A budapesti metróban üzenik fiatalok: mindannyiunknak köze van a klímaváltozáshoz

Plakátokon hirdetik, mit tegyünk, hogy ne gyorsítsuk a felmelegedést, hogyan óvjuk a Földet, és hogyan gondolkodjunk globálisan.
Belicza Bea - szmo.hu
2021. november 16.


Link másolása

hirdetés

A Bolygó Barát csapatot három fiatal lány alkotja.  Ahogy magukról írják: örök optimisták, akik kicsit meg akarják váltani a világot.

Fenntartható jövőt, olyan életet képzelnek el, ahol az ember harmóniában van a természettel.

Papp Zsófia elmesélte, hogy két hasonló korú barátnőjével, Siklós Fannival és Kozmits Krisztinával olyan tudást igyekeznek megosztani, ami segít megváltoztatni, ahogy élünk, ötleteket ad, hogyan legyünk tudatosabbak.

"Nagyon sok olyan hírt kapunk, hogy nagy a baj, de nem halljuk, mit csináljunk. Amikor egyre többet olvastam, tanultam erről, jobban megértettem az összefüggéseket" - meséli Zsófi.

Azt mondja, fontos, hogy mit vásárolunk, mit eszünk.

"Minden ember fogyasztó és minden ember hatással van a piacra. Ha elég ember változtat a fogyasztásán jó irányba, akkor jó irányba változik majd a piac is".

Kitalálták, hogy versenyt hirdetnek szerintük fontos témákban, aztán plakátokon adják majd át az információkat, ami elgondolkodtat vagy segítséget ad a változáshoz.

hirdetés

Máté Rebeka pályázata

A kedvenc témája, hogy véget kell vetni a fast fashionnek.

"Zavar, hogy nagyon sok ember nagyon-nagyon sok ruhát vásárol. Mindig új kell. Nekem is volt ilyen korszakom, ameddig nem kezdtem el ezekkel foglalkozni, felismerni, hogy a környezeti szennyezés felesleges ruhák előállításával és kidobásával is nagy probléma. Az is kérdés, kik varrják a ruhát, milyen körülmények között".

Zsófinak nagyon kicsi most a ruhatára, de úgy látja, ettől boldogabb is.

"Nyáron három szoknyát, rövidnadrágot, meg pár pólót hordtam. Ezeket imádom, és nincs az a problémám, hogy jaj, mit vegyek fel. Kevesebb ruha nem vesz el energiát, és nem csinál stresszt, hogy nincs egy rongyom sem, és ó, hogy nézek ki ebben?"

Hangsúlyozza, hogy egy póló előállításához is víz kell, 2700 liter. Egy ember két és fél év alatt iszik meg ennyit.

Simkó Rebeka pályázata

Két lány is vegán a Bolygó Barát csapatban. Nem akarják meggyőzni az embereket, hogy eztán senki ne egyen húst, csak a mennyiséget kellene csökkenteni, hogy visszaszoruljon az ipari állattartás.

"Azt kellene megérteni, hogyan kapcsolódik az étel a környezettel. A darált hús nem pottyan oda a bolt polcára. Az állat felnevelése, etetése, feldolgozása rengeteg munka, energia és pénz".

Azt mondják, ipari szinten az állatokat kínozzák, sok ember sosem látta még, hogyan lesz az állatból hústermék.

Ilosvai Krisztián pályázata

Arra buzdítanak, hogy helyi termelőktől vásároljunk.

"Ha van a boltban magyar alma, miért vesszük az olaszt? Sokszor azért, mert olcsóbb, csakhogy ennek valaki más fizeti meg az árát helyetted. Ha valami irreálisan olcsó, kizsigerelés van mögötte, valószínűleg, aki leszedi, szállítja, csomagolja, nem kap elég pénzt."

Major-Takács Eszter pályázata

Azt mondják, minden pénzkiadásnál tudatosnak kell lenni.

"Minden egyes vásárlás egy ilyenebb, vagy egy olyanabb jövőhöz vezet. Kit teszünk gazdagabbá a vásárlásainkkal? Ha olyan valakit, akinek nagy tőkéje van, azzal több mindent lehet kezdeni. És ha folyamatosan olyan cégek kezébe juttatjuk a pénzt, amelyek rossz irányba viszik a világot, például nem a megújuló energia felé, akkor az a mi felelősségünk is.”

Felelős Gasztrohős pályázata

Pályázatot hirdettek Facebook-csoportokban, ki alkotja meg a legfigyelemfelkeltőbben főbb üzeneteiket. A plakátok persze pénzbe kerülnek, ami nekik nem volt, így gyűjtést indítottak.

A szükséges összeg úgy jött össze, hogy Zsófi még a születésnapjára is támogatást kért barátaitól és kollégáitól.

Kedvezménnyel kaptak végül plakáthelyeket. Hétfőtől a belvárosi metrókban lehet találkozni a mindenki számára fontos üzenetekkel december 15-ig.

Az elmúlt egy hónap alatt edzőteremben, fodrászüzletben, szoláriumban és vendéglátóhelyeken lehetett látni az üzeneteket, videókat digitális kijelzőkön. Ezt a FlyingAds készítette. A kijelzőkön található QR- kódok beolvasásával hosszabban lehet a témáról olvasni az említett csapat által készített tematikus oldalakon. Zsófiék nagyon hálásak minden résztvevőnek, segítőnek, hogy terjeszthetik üzeneteiket.

A fiataloknak az életéről van szó, de azt szeretnék, ha az idősebbek is segítenének változtatni a jövőn.

„Ők még gyerekként nem is termeltek nagyon szemetet, de átalakult a világ, és elhitették velük, hogy a fogyasztás jó. Sokan azt gondolják, hogy csak a túlnépesedés a probléma, de nem értik, hogy miközben egyre többen vagyunk, sokfelé nagyon nagy a szegénység, ők nem fogyasztanak. Sokkal többet fogyaszt, aki tud költeni. A problémát ők okozzák.”

Varga Béla pályázata

"Tapasztalatom szerint az idősebb generáció gyakran úgy áll a dolgokhoz, hogy már úgyis minden mindegy. Azt szeretném, ha mindenki felismerné, hogy igenis minden apró tettünk hatással van a dolgok kimenetelére."

"Nem szabad azt gondolnunk, hogy nem tudunk változtatni, hiszen majdnem nyolcmilliárdan élünk ezen a bolygón. Ha mindenki megtenné a tőle telhető legtöbbet, már egy sokkal jobb helyen élnénk."

Zsófi szerint a globális gondolkodás hiányzik.

"Azt hiszik sokan, hogy ami messze van, az nem az én bajom. Pedig a legtöbb baj körbeér valahogy. Mindenki autóval jár, repül ha kell, ha nem. Jön a globális felmelegedés, azok az emberek, akik olyan helyeken élnek, ahol élhetetlenné válik a környezet, szép lassan útra kelnek, a migrációt pedig mindenhol problémaként kezelik, megoldást nem találnak."

A nyertes plakátok és készítőik gondolatai:

Tóth Lejla:

Olyan plakátot szerettem volna készíteni, amiről első ránézésre nem lehet megmondani, hogy miről szól, csak a szöveggel együtt lehet értelmezni. 

Nem olyan nagy dolog hetente egyszer növényi eredetű ételeket fogyasztani. Olyan ez, mintha egyik nap más, vidámabb és színesebb zoknit húznánk.

Egy kis változatosságot hoz a mindennapokba. 

Biztos vagyok benne, ha a húsfogyasztó embereknek maguknak kellene előállítani a húst (például elszakítani az anyjától egy borjút, levágni és megnyúzni), akkor maximum a 10%-uk lenne képes rá. Sokan nem látják és nem is akarják látni, hogy mivel jár egy steak, felvágott, sajt, májkrém vagy egy bőr táska. Mennyi szenvedéssel és erőszakkal.  

Kántor Attila: 

Környezetünk védelmének számtalan módja van, de ezek közül talán az egyik legkönnyebb, leghétköznapibb megoldás a ruházatunk kérdése lehet.  

Csodálatos, igazi nőkkel vagyok körbevéve, a feleségemen, de már az egyéves lányunkon is látom e téma fontosságát, amikor órákon keresztül pakolják a ruhákat. Talán e "Földanya" őket is ábrázolja kicsit. 

Szegfű Liliána: 

Azért a ruhás témát választottam, mert valamennyire saját magamat is ösztönözni szerettem volna a tudatosabb vásárlásra.  

A plakátom reflektál a mértéktelenségre, már belegabalyodunk lassan. A főcímet ironikusan értelmeztem. Nem szabad ész nélkül mindent össze vásárolni. 

Bencsik Beáta:  

“Vidéken nőttem fel, számomra természetes volt, hogy mindig a piacon vásárolt, szezonális termés van az asztalon. Budapesten sem változtattam ezen. A legkedveltebb zöldségek, gyümölcsök nekem a nyári időszakhoz köthetők, ezért dolgoztam azokkal.” 

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

„Élő Legenda volt! Kimondhatatlanul nagy veszteség, hogy elment” - megható szavakkal búcsúznak Kóbor Jánostól a pályatársak

Bródy János, Koncz Zsuzsa, Demjén Ferenc is dallal és közös fotókkal, emlékekkel búcsúzott.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, meghalt Kóbor János Liszt Ferenc-díjas rockénekes, a Kossuth-díjas Omega együttes alapító tagja. A hírt az zenekar közölte hétfő délelőtt a közösségi oldalán.

A legendás zenésztől sorra búcsúznak a barátok, pályatársak, ismert emberek a közösségi oldalakon.

Bródy János az Omega Ezüst eső című dalával búcsúzott.

hirdetés

Koncz Zsuzsa egy hosszú posztban emlékezett.

"Tudtuk, hogy nagy a baj, de az ember szeretne hinni a csodában...Csodák meg nem nagyon vannak...és a szavak is hiányoznak ilyenkor"

- kezdte posztját, amit közös emlékekkel folytatta.

Demjén Ferenc szintén közös emlékkel búcsúzott:

A Tankcsapda közös fotóval búcsúzott.

"»Életfogytig rock and roll...« Nyugodj békében, Kóbor Mecky!"

- fogalmaztak a posztban.

A Republic is egy posztban búcsúzott:

Molnár Ferenc Caramel egy régi képpel emlékezett Kóbor Jánosra.

"Az igazi Legendákat soha nem feledjük! Élő Legenda volt! Kimondhatatlanul nagy veszteség hogy elment. Ma tényleg nincsenek szavak..."

- írta a zenész.

Vujity Tvrtko egy fotóval búcsúzott.

"Isten Veled, LEGENDA!"

- fogalmazott.

Tóth Gabi egy fekete-fehér fotóval emlékezett a legendás zenészre:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Hétfőig 9 millió forintot kéne összegyűjteni a családnak a 7 éves Regina kezeléséhez

A kislánynak súlyos agydaganata van. Itthon már lemondtak róla, most a kölni klinikán kapna kezelést, de a teljes árnak csak egy részét tudják önerőből előteremteni. Gyors segítségre lenne szükségük.

Link másolása

hirdetés

Az idővel futnak versenyt a 7 éves Regina szülei. December 6-ig kellene 13 millió forintot összeszedniük, hogy kislányuk megkaphassa azt a kezelést, amely esélyt adna a neki.

A CsodaCsoport Alapítvány segítségét kérték. Ők azt írják:

"Egy 7 éves kislányról van szó, akinek agydaganata van, abból is egy igen agresszív fajta sajnos. Itthon megkapott már minden kezelést, műthetetlen, szóval tulajdonképpen lemondtak itthon róla. Jelenleg Kölnbe járnak az Onkológiai Centrumba kezelésre. 3 heti terápián vannak túl, amire a család saját erőből szedte össze a pénzt hosszú hetekig, ám kimerültek minden téren, így Alapítványunkhoz fordultak segítségért.

Megkapták a következő kezeléssorozat árát, ami 13 M Ft, és december 6-án kezdődik Kölnben. Sajnos nem áll jól a gyűjtés, ezért is szeretnénk segítséget kérni.

Aki a gyűjtést támogatni szeretné, megteheti jótékonysági árveréses felajánlással vagy pénzadománnyal is az alábbi számlaszámon:

hirdetés

CsodaCsoport Alapítvány

K&H Bank 10401983-50526970-69541012

IBAN: HU80 10401983-50526970-69541012

SWIFT: OKHB HUHB

Közlemény: “Regina ”

Regina édesanyja részletesen beszámolt gyermekük állapotáról és arról, miként remélik a helyezet javulását. A bejegyzést ITT olvashatod.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

„Isten veled!” - Orbán Viktor is búcsúzik Kóbor Jánostól

A legendás zenésztől sorra búcsúznak a közösségi médiában. Többek között Orbán Viktor oldalán is megosztottak egy posztot.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, meghalt Kóbor János Liszt Ferenc-díjas rockénekes, a Kossuth-díjas Omega együttes alapító tagja. A hírt az zenekar közölte hétfő délelőtt a közösségi oldalán.

A legendás zenésztől sorra búcsúznak a közösségi médiában. Többek között Orbán Viktor oldalán is megosztottak egy posztot.

"Isten veled!"

- írta a bejegyzésben a miniszterelnök.

hirdetés

A Fidesz–KDNP azonban egy közös fotót is közzétett Orbán Viktorról és Kóbor Jánosról.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A Scorpions is búcsúzik Kóbor Jánostól: „A dalaid örökké élni fognak”

A német együttest is lesújtotta az Omega frontemberének halálhíre.

Link másolása

hirdetés

Hétfőn érkezett a szomorú hír, hogy rövid betegség után meghalt Kóbor János. Az Omega együttes legendás frontemberének halálát a zenekar Facebook-oldalán közölték.

Kóbor János halálhíre az egész országot megrázta. Most barátai, pályatársai, tisztelői, közéleti szereplők búcsúznak tőle a különböző internetes felületeken.

Nem maradt ki a sorból a Scorpions sem, ami nem is meglepő, hiszen a német rockegyüttes és az Omega között szoros kapcsolat alakult ki. Feldolgozták egymás dalait (a Scorpions 1995-ben a Gyöngyhajú lányt, az Omega pedig 2015-ben a Still Loving You című számot) és közös koncerteket is adtak Budapesten.

hirdetés

A német együttes a Facebook-oldalán búcsúzott Kóbor Jánostól:

"Nagyon szomorú hír érkezett ma. Drága barátunk, Kóbor 'Mecky' János a legendás Omega együttesből elhunyt. Szívünk és imáink a családjával, a barátaival, Elefánttal és Ferenccel, az Omega megmaradt tagjaival vannak. A dalaid örökké élni fognak. Nyugodj békében, Kóbor 'Mecky' János!"


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: