hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A beköltözés előtt pár héttel vált a tűz martalékává a jurta, vele együtt három kislány és édesanyjuk minden személyes tárgya, emléke, bútora

Rékának és három kislányának szinte csak a ruhái maradtak meg. A család megsegítésére gyűjtés is indult.

Link másolása

hirdetés

"Az én kis titkom" - Réka így nevezte azt az otthont, amelyet két éve álmodott meg magának és lányainak. A nyolc méter átmérőjű jurta néhány nappal ezelőtt égett le.

"Porrá égett az otthonunk, benne mindenünkkel, az elmúlt 15 évemmel. Szinte csak a ruháink maradtak velünk. A lányok játékainak fele, emlékei, az összes könyvem, a készített és kapott festményeim, az összes bútorunk, az emlékeim, minden..."

Réka egyedül neveli lányait, akik 12, 5 és 3 évesek. Családjuk egy golden retriever kutyussal teljes. Egy család, amely már alig várta, hogy megélhesse a saját álmát, az új otthont, amelyet Réka és szülei építettek két éven keresztül.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a honfoglaláskori magyarok legjellemzőbb lakóépülete a 21. században is. Egy jurta gyakorlatilag semmiben nem másabb, mint bármely könnyűszerkezetes családi ház, ugyanúgy tartozéka a vizes blokk és az áram is be van vezetve ezekben az otthonokban. Tökéletes összkomfort, kör alakú formában.

A leégett jurta 8 méter átmérőjű volt, a hasznos alapterülete 50 nm2 lett, amihez tartozott egy 5 nm2-es alvó galéria.

A tüzet elektromos túlmelegedés okozta, amely Réka elmondása alapján bármelyik lakóépületben bekövetkezhetett volna és hasonló pusztítást végzett volna.

hirdetés
"Azért döntöttem a jurta mellett, mert egyrészt nagyon megtetszett ez egy külföldi példa alapján, másrészt egyedülállóként csak ilyen alacsony költségvetésű opción tudtam akár csak elgondolkodni is. Véletlenül találtam meg egy alföldi faluban egy kedvező árú eladó telket, közel Waldorf iskolához, óvodához. Ezt sikerült megvennem, így már semmi akadálya nem volt az álom megvalósításának"

- mondja Réka.

A képeken látható, hogy már minden bent volt az ingatlanban. A teljes berendezés, a bútoraink. Egyedül a fürdőszoba belsőépítészete volt hátra, a falak burkolása gipszkartonnal és a kád, mosdó beszerelése.

"Bent volt már az összes bútorunk, a fürdőben a szárítógép, a jurta közepén a kád beépítésre várva. A mosdószekrény becsomagolva, a szennyestartó, a tisztítószerek. A konyha egy héttel korábban készült el. Az étkezőszett asztallal, a gyerekek székei, étkezőpad, de az összes étkészlet, edény, kisebb konyhai gép szintúgy. A sütő, a mosogatógép és a hűtő még nem voltak bent, ezek hiányoztak még a konyhából. A teljes nappalink elégett a kanapéval és a könyvespolcommal, rajta 200 könyvvel. Dobozokban álltak a londoni emlékeim, ahol 9 évig éltem.

A középső lányom születése előtt költöztünk vissza Magyarországra. A gyerekek ruhás szekrénye tele a cuccaikkal, az emeletes ágy a matracokkal. A beépített szekrény, ami a galéria alatt volt és a lépcső, aminek az alja szintén szekrény lett volna. A kályha és az egész kéményszerkezet porig égett. Az egyik legfájóbb, hogy a gyerekeim játékainak felét is elveszítettük. Nálunk szinte csak fajátékok voltak, hatalmas értéket képviseltek. Indult összefogás a játékok kapcsán is, így azok pótolva lesznek" - meséli az édesanya.

Fontos megjegyezni: egyetlen releváns különbség van egy könnyűszerkezetes ház és egy jurta között. Ma, Magyarországon nincs olyan biztosítótársaság, amely bevállalná egy jurta bebiztosítását. A lakásbiztosítások kihagyhatatlan alapkockázata a tűzkár, amely így egy jurta számára nem vállalható feltétel.

Balogh Réka megsegítésére gyűjtés indult.

"Nehezen viselem a nyilvánosságot, hiszen ez az én személyes életem, így nekem most nagyon nehéz ez a helyzet. Hogy ki kell állnom mindenki elé és azt kell mondanom, segítségre van szükségem. De muszáj, a gyerekek miatt muszáj, hiszen ők megérdemlik az esélyt egy új otthonra. Minden segítséget hálával és szeretettel elfogadok, értük"

- mondja az édesanya.

Ha szeretnéd támogatni a családot az újraépítésben, akár egy egészen kicsi összeggel, két féle módon teheted meg. Most minden apró segítség számít! Adományozhatsz a gofundme oldalon, illetve Réka magyar számlaszámára utalva is:

• Balogh Réka 16200151-18523702 Magnet Bank

• A megjegyzésben mindenképp szerepeljen: ADOMÁNY TŰZKÁR ENYHÍTÉSÉREhirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Megfilmesítették a gyerekét egyedül nevelő vak apa történetét

Demeter Viktor születése után veszítette el a látását. Kislányát, Kittit másfél éves kora óta neveli egyedül. A kisfilmből kiderül, hogyan élik mindennapjaikat.

Link másolása

hirdetés

A Médiaunió Alapítvány megfilmesítette Demeter Viktor és kislánya, Kitti történetét. A vak apuka már másfél éves kora óta neveli a gyerekét egyedül, feleségével korábban elváltak.

A férfi születése után inkubátorba került, ahol oxigéntúladagolás miatt elvesztette a látását. Jókedélye mégis letörhetetlen: masszázsszalont működtet. Ennek bevételéből finanszírozza megélhetésüket.

A járványhelyzet miatt visszaesett a forgalom és az is nehéz volt neki, hogy a hétéves kislányt, aki még csak most lett általános iskolás, írni, olvasni tanítsa.

A filmben bemutatják, hogy a gyerek segít főzni, mosni és apukájának nagyon sokszor a szeme és füle, ha útnak indulnak.

Idén júniusban hirdette meg a Médiunió Alapítvány a Felemelő történetek című pályázatot, hogy összegyűjtse a koronavírus-járvány alatti pozitív emberi történeteket és legfontosabb tanulságokat. A száznál is több történet közül a szakmai zsűri kiválasztotta a megfilmesítésre kerülő négy legkülönlegesebbet, köztük Demeter Viktorék történetét.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Több mint 3 millió forintnyi pénzt és repülőjegyeket ad minden alkalmazottjának egy nagyvonalú főnök

Sara Blakely cégét 1,2 milliárd dollárra értékelték, ezért minden dolgozóját busásan megjutalmazza.

Link másolása

hirdetés

Miután a Blackstone nevű befektetőcég megvette a SpanX többségi tulajdonrészét, Sara Blakely, a vállalat tulajdonosa úgy döntött, mind az 500 alkalmazottja megérdemli a pihenést.

Minden dolgozó 10 ezer dollárt és két elsőosztályra szóló jegyet kap, amivel bárhova utazhatnak - jelentette be a bulin, amin megünnepelték a SpanX értékelését.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sara Blakely (@sarablakely) által megosztott bejegyzés

hirdetés

A fenti videó futótűzként terjedt a közösségi médiában, amiben Blakey megpörgette a földgömböt, és bejelentette, hogy a repjegyek mellé megkapják a 3 millió forintnak megfelelő összeget, hogy a nyaraláson ne okozzon gondot megszállni remek hotelekben vagy beülni a legjobb éttermekbe.

A SpanX-et egyébként 5 ezer dollárból indította, és remélte, hogy egyszer az értéke meghaladja a 20 millió dollárt. Amikor ezt először bemutatta a kollégáinak, hitetlenkedve tekintettek rá, a női ruhákkal foglalkozó cég mostanra viszont elérte az 1,2 milliárd dolláros értéket, ami az eredeti cél hatvanszorosa.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

SPANX (@spanx) által megosztott bejegyzés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Segítséget kér a végtagok nélkül született Kollinger Szabolcs

A fiatal srác, aki a vlogján keresztül többek között azt is megmutatja, hogy kezek és lábak nélkül is lehet teljes életet élni, most segítséget kér, hogy újra munkát találhasson.

Link másolása

hirdetés

„Fenekestül felfordult az elmúlt 1 hétben az életem. Egyik percben még volt munkám, másikban már nem. Viszont ez már a múlté. A Ti segítségeteket kérem! Nagyon sok oldalon tettem már közzé az önéletrajzomat, viszont haszna nem sok. Munkát keresek” – írja Facebook-posztjában Szabolcs.

Kollinger Szabolcs ahol tud, segít. Közösségi oldalán és több webes felületen is beszámol az életéről, hogy segítsen és párbeszédet generáljon. „Minden, ami rólam, rólunk, szól. Élettörténetemmel próbálok nektek segíteni, ugyanis én sose adom fel! Lehet élni végtagok nélkül? A választ itt meglelitek” – írta egyik régebbi bejegyzéséhez.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Gyászol a filmipar – így emlékeznek kollégái a filmforgatáson lelőtt Halyna Hutchinsra

A tehetséges operatőr halála a teljes filmipart sokkolta, több volt kollégája is megdöbbenve nyilatkozott az eset után.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról beszámoltunk, csütörtök kora délután forgatás közben Alec Baldwin színész kezében elsült egy kellékfegyver a Rust című 19. századi western forgatása közben Új-Mexikóban. Az incidensben meghalt a film vezető operatőre, Halyna Hutchins, aki mindössze 42 éves volt.

Hutchins 1979-ben született Ukrajnában, és egy szovjet katonai bázison nőtt fel az Északi-sarkkörön. Honlapja szerint "rénszarvasok és atom-tengeralattjárók között" nevelkedett.

A kijevi állami egyetemen szerzett nemzetközi újságírói diplomája után került a filmiparba. Miután az Egyesült Királyságban dokumentumfilmeken dolgozott, Los Angelesbe költözött, ahol 2015-ben végzett az Amerikai Filmintézet Konzervatóriumában (AFI).

Az American Cinematographer magazin 2019-ben a feltörekvő tehetségek közé választotta. A Rust előtt a 2020-as Archenemy című szuperhősfilmben dolgozott. A tehetséges operatőr halála a teljes filmipart sokkolta, több volt kollégája is megdöbbenve nyilatkozott - írja a BBC.

"Nem tudom, mit mondjak: Halyna egy elképesztő művész volt, aki épp csak elkezdte a karrierjét, és azt hiszem, az emberek most kezdték igazán felfedezni őt" - mondta a BBC-nek az Archenemy rendezője, Adam Egypt Mortimer.

"Az a tény, hogy egy fegyver elsült és megölte Halynát, egyszerre sokkoló az iparág szempontjából, és abszolút tragikus abban az értemben, hogy ismertük ezt a csodálatos művészt, aki egyik pillanatról a másikra nem lehet már velünk" - tette hozzá.

hirdetés

Catherine Goldschmidt, aki operatőrként dolgozott a Doctor Who-ban és a 2019-es Pókember filmben is, "kedves, melegszívű, vicces, bájos és társaságkedvelő" embernek írta le Hutchinst, aki szerinte "már eddig is gyönyörű filmeket készített, és elkeserítő belegondolni, hogy még mi minden állt előtte".

"Egyben anyuka is volt", tette hozzá Goldschmidt, ami nagyon nehéz szerinte ebben az iparágban, és amikor először találkozott vele, lenyűgözte, hogy "ez a gyönyörű, kreatív, nyitott, lelkes, tehetséges operatőr egy gyermeket is nevel".

Elle Schneider rendező és operatőr a Twitteren azt írta:

"Nincsenek szavaim, hogy leírjam ezt a tragédiát. Válaszokat akarok. Azt akarom, hogy a családja valahogy békét találjon e szörnyű, borzalmas veszteség közepette."

Volt filmes iskolája közleményében azt írta: "Szavakkal nem lehet megragadni az AFI közösség számára oly kedves alkotó elvesztését. Mi az AFI-nél ígéretet teszünk arra, hogy Halyna Hutchins tovább él mindazok szellemében, akik az álmaikat szépen elmesélt történetekben szeretnék valóra váltani."

Ahogy arról korábban írtunk, Hutchins volt tanára, Bill Dill nyílt levelet írt Alec Baldwinnak, amelyben arra kérte a színészt, hogy a hírnevét, a vagyonát és a befolyását használja fel arra, hogy elérje, valódi fegyvereket ne használhassanak a jövőben forgatásokon.

"Miért kéne ezt tenned? Mert az összes rendelkezésre álló tény azt mutatja, hogy megölted a tanítványomat" - írta.

Alec Baldwin a Twitter-oldalán szólalt meg először a balesetről.

"Nincsenek szavak arra, hogy kifejezzem, milyen sokkot és szomorúságot érzek amiatt a tragikus baleset miatt, amelyben Halyna Hutchins, feleség, anya és egy általunk mélyen elismert kollégánk életét vesztette. Teljes mértékben együttműködök a rendőrséggel, hogy kiderüljön, hogy történhetett ez. Kapcsolatban vagyok a férjével, felajánlottam neki és a családnak a segítséget. Megszakad a szívem a férjéért, a fiukért és mindenkiért, akik szerették Halynát"

- írta a színész.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: