hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A beköltözés előtt pár héttel vált a tűz martalékává a jurta, vele együtt három kislány és édesanyjuk minden személyes tárgya, emléke, bútora

Rékának és három kislányának szinte csak a ruhái maradtak meg. A család megsegítésére gyűjtés is indult.

Link másolása

hirdetés

"Az én kis titkom" - Réka így nevezte azt az otthont, amelyet két éve álmodott meg magának és lányainak. A nyolc méter átmérőjű jurta néhány nappal ezelőtt égett le.

"Porrá égett az otthonunk, benne mindenünkkel, az elmúlt 15 évemmel. Szinte csak a ruháink maradtak velünk. A lányok játékainak fele, emlékei, az összes könyvem, a készített és kapott festményeim, az összes bútorunk, az emlékeim, minden..."

Réka egyedül neveli lányait, akik 12, 5 és 3 évesek. Családjuk egy golden retriever kutyussal teljes. Egy család, amely már alig várta, hogy megélhesse a saját álmát, az új otthont, amelyet Réka és szülei építettek két éven keresztül.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a honfoglaláskori magyarok legjellemzőbb lakóépülete a 21. században is. Egy jurta gyakorlatilag semmiben nem másabb, mint bármely könnyűszerkezetes családi ház, ugyanúgy tartozéka a vizes blokk és az áram is be van vezetve ezekben az otthonokban. Tökéletes összkomfort, kör alakú formában.

A leégett jurta 8 méter átmérőjű volt, a hasznos alapterülete 50 nm2 lett, amihez tartozott egy 5 nm2-es alvó galéria.

A tüzet elektromos túlmelegedés okozta, amely Réka elmondása alapján bármelyik lakóépületben bekövetkezhetett volna és hasonló pusztítást végzett volna.

hirdetés
"Azért döntöttem a jurta mellett, mert egyrészt nagyon megtetszett ez egy külföldi példa alapján, másrészt egyedülállóként csak ilyen alacsony költségvetésű opción tudtam akár csak elgondolkodni is. Véletlenül találtam meg egy alföldi faluban egy kedvező árú eladó telket, közel Waldorf iskolához, óvodához. Ezt sikerült megvennem, így már semmi akadálya nem volt az álom megvalósításának"

- mondja Réka.

A képeken látható, hogy már minden bent volt az ingatlanban. A teljes berendezés, a bútoraink. Egyedül a fürdőszoba belsőépítészete volt hátra, a falak burkolása gipszkartonnal és a kád, mosdó beszerelése.

"Bent volt már az összes bútorunk, a fürdőben a szárítógép, a jurta közepén a kád beépítésre várva. A mosdószekrény becsomagolva, a szennyestartó, a tisztítószerek. A konyha egy héttel korábban készült el. Az étkezőszett asztallal, a gyerekek székei, étkezőpad, de az összes étkészlet, edény, kisebb konyhai gép szintúgy. A sütő, a mosogatógép és a hűtő még nem voltak bent, ezek hiányoztak még a konyhából. A teljes nappalink elégett a kanapéval és a könyvespolcommal, rajta 200 könyvvel. Dobozokban álltak a londoni emlékeim, ahol 9 évig éltem.

A középső lányom születése előtt költöztünk vissza Magyarországra. A gyerekek ruhás szekrénye tele a cuccaikkal, az emeletes ágy a matracokkal. A beépített szekrény, ami a galéria alatt volt és a lépcső, aminek az alja szintén szekrény lett volna. A kályha és az egész kéményszerkezet porig égett. Az egyik legfájóbb, hogy a gyerekeim játékainak felét is elveszítettük. Nálunk szinte csak fajátékok voltak, hatalmas értéket képviseltek. Indult összefogás a játékok kapcsán is, így azok pótolva lesznek" - meséli az édesanya.

Fontos megjegyezni: egyetlen releváns különbség van egy könnyűszerkezetes ház és egy jurta között. Ma, Magyarországon nincs olyan biztosítótársaság, amely bevállalná egy jurta bebiztosítását. A lakásbiztosítások kihagyhatatlan alapkockázata a tűzkár, amely így egy jurta számára nem vállalható feltétel.

Balogh Réka megsegítésére gyűjtés indult.

"Nehezen viselem a nyilvánosságot, hiszen ez az én személyes életem, így nekem most nagyon nehéz ez a helyzet. Hogy ki kell állnom mindenki elé és azt kell mondanom, segítségre van szükségem. De muszáj, a gyerekek miatt muszáj, hiszen ők megérdemlik az esélyt egy új otthonra. Minden segítséget hálával és szeretettel elfogadok, értük"

- mondja az édesanya.

Ha szeretnéd támogatni a családot az újraépítésben, akár egy egészen kicsi összeggel, két féle módon teheted meg. Most minden apró segítség számít! Adományozhatsz a gofundme oldalon, illetve Réka magyar számlaszámára utalva is:

• Balogh Réka 16200151-18523702 Magnet Bank

• A megjegyzésben mindenképp szerepeljen: ADOMÁNY TŰZKÁR ENYHÍTÉSÉREhirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A CIB Bank ismét menhelyen élő kutyáknak és cicáknak segít otthont találni

Akciójukkal nemcsak egy kiválasztott állatmenhelyet támogatnak, de felhívják a figyelmet a felelős állattartás fontosságára is.

Link másolása

hirdetés

Országszerte több százezer nehéz sorsú kutya és cica várja a menhelyeken, hogy egy szerető gazdi befogadja őket, sajnos mégis kevesen döntenek az örökbefogadás mellett. A CIB Bank 2019-ben indította útjára az állatok örökbefogadására bátorító kampányát, amely során menhelyen élő nehéz sorsú állatoknak segített új otthont találni, kezdetben két petfluencer Brúnó kutya és Della cica főszereplésével.

Tavalyi kezdeményezésük során számtalan egymásra találáshoz járultak hozzá, és később az újdonsült családokról is beszámoltak közösségi oldalaikon. Idén ismét kutyáknak és cicáknak segítenek az otthon találásban, ezúttal a Csömöri Állatmenhellyel együttműködve. A november 22-én induló programmal próbálják felhívni a figyelmet a felelős állattartás és a hontalan kisállatok örökbefogadásának fontosságára. Érdemes lesz követni a következő npokban a CIB Bank Facebook és Instagram oldalát, hiszen sokféle kutya és cica társkereső profiljával találhatod szembe magad. Ha éppen kutya vagy cica társat keresel, lehet, éppen a gazdikeresők között találod meg a hozzád illő társat.

VIDEÓ: Bemutatjuk a Csömöri Állatmenhelyet!

A kezdeményezés fő célja, hogy minél több kutyus és cica találjon szerető otthonra. A kampány két szálon fut: bankfióki akcióként, valamint online felületeken egyaránt. A programban többek között ötszázezer forintos adománnyal is segíti a CIB a menhely működését.

De ez még nem minden! A CIB idén tovább bővítette a kisállatok támogatását: hitelkártya-akciója keretein belül biztosított lehetőséget arra – a vidéki állatmenhelyek és állatvédők támogatásával foglalkozó Hangya Közösséggel együttműködve –, hogy az akcióra regisztrált hitelkártya-birtokosok 1500 forintot jótékonysági célra fordíthassanak a kártyás vásárlásaik után járó visszatérítési keretükből. Az ügyfelek felajánlásaiból összegyűlt összeggel a Hangya Közösség saját megítélése alapján támogatja a szárnyai alatt lévő menhelyeket.

Az alapítvány tájékoztatása szerint az összegből négy állatotthont támogatnak több mint két tonna élelemmel: a létesítmények összesen 865 kutyát gondoznak. A Hangya Közösség Alapítvány évek óta segíti a vidéki állatmenhelyek munkáját. Céljuk, hogy adományok útján biztosítsák az állatvédők munkájához szükséges tárgyi feltételeket, hogy ők a munkájukkal az állatok mindennapjaiban tudjanak segíteni: alapelvük, hogy a gazdátlan állatoknak is jár az élelem, a meleg holmi és a menedékül szolgáló tető.

hirdetés

Hogy hogyan segíthetsz az állatoknak az örökbefogadáson kívül, ezen az oldalon minden részletet megtalálsz!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Koronavírus-fertőzésben meghalt az év veszprémi mentőse

Dr. Wlassics Katalint megbízható, tapasztalt, nagy teherbírású, segítőkész és szolgálatkész munkatársként jellemezték.

Link másolása

hirdetés

Koronavírus-fertőzésben meghalt az év veszprémi mentősének választott Wlassics Katalin - közölte a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége a Facebookon.

A mentőorvosnak idén májusban ítélte oda a veszprémi közgyűlés az Év Veszprémi Mentőse díjat a betegellátás területén végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként. Egy videót is készítettek róla, amelyben Katalin elmeséli, miért szeretett volna mentős lenni, és mit csinál, amikor éppen nem életeket ment.

Dr. Wlassics Katalin 1986-ban kivonuló orvosként kezdett dolgozni az Országos Mentőszolgálat veszprémi mentőállomásán. Előbb oxyológus szakorvosi vizsgát tett, majd honvédorvostan, katasztrófa medicinából is szakképesítést szerzett. Rendszeresen részt vett az új munkatársak képzésében, szakmai, emberi beilleszkedésüket egyaránt segítette. Határozott, precíz munkavégzésével példát mutatott a kivonuló dolgozóknak. Nem csak munkatársaival, hanem a betegekkel is rövid idő alatt közvetlen és megnyugtató kapcsolatot tudott kialakítani. Betegcentrikussága, és a velük való empatikus bánásmódja példaértékű volt. Kivonuló szolgálatait magas szakmai felkészültséggel végezte. Megbízható, tapasztalt, nagy teherbírású, segítőkész és szolgálatkész munkatárs volt. Az Országos Mentőszolgálat iránti elhivatottságát nap mint nap bizonyította. A ’90-es évek elejétől egészen 2018-ig a légimentés oszlopos tagja is volt. Kimagasló munkája iránymutatás a ma kezdő, fiatal mentődolgozók előtt - olvasható a veszprem.hu oldalon.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Beköltözhetett a közösségi összefogással vásárolt lakókocsiba Maglód egyetlen hajléktalanja

Hiába gyűjtötték össze rá a pénzt, az önkormányzat korábban nem engedte, hogy közterületen parkolják le a lakókocsit. Végül egy leégett ház kertjében állították fel.

Link másolása

hirdetés

Egy leégett ház kertjében állították fel azt a lakókocsit, amiben Maglód egyetlen hajléktalanja lakhat majd, és amit az önkormányzat nem engedett közterületen leparkolni - számolt be róla az RTL Híradó.

Szabó György három hete még egy bokor alatt húzta meg magát. Akkor úgy tűnt, ott is kell maradnia télre. A maglódi civilek ugyanis hiába gyűjtötték össze neki a pénzt egy lakókocsira, az önkormányzat – egészségügyi és járványügyi okokra hivatkozva – nem engedte, hogy közterületen parkoljon. Erről november elején nyilatkozott.

"Az, hogy most lakossági összefogás kezdeményeződött, rendben, értjük, de senki nem szeretné a saját ingatlanán elhelyezni ezt a lakókocsit"

- mondta még november elején Tabányi Pál polgármester.

A hajléktalan férfinak végül egy korábban leégett, lakhatatlan ház tulajdonosa engedte meg, hogy a lakókocsit felállíthassák a kertjében. A tegnap éjszakát már itt is töltötte.

hirdetés
"Fázni nem fáztam, mert azért eléggé jól szigetelt a lakókocsi, úgyhogy teljesen jó volt minden, köszönöm szépen!"

- mondta az RTL Híradónak Szabó György, aki most kezd berendezkedni – a lakókocsiban ugyanis nem csak védett fekhely van, hanem szekrények és polcok is, ahová pakolhatja a kevéske holmiját.

Pacsó Tamás, a civil akció koordinátora azt mondja, szintén összefogásból próbálják lakájossá is tenni a kocsit Györgynek. Egy új matracra, egy szőnyegre és apróbb berendezési tárgyakra is futotta.

"Igazából minden, minden, ami a létezésnek a legalapabb szintjéhez szükséges. Tehát kényelmesen és szárazon tud aludni, ez volt az elsődleges, elsőnek megugrandó feladat"

- fogalmazott Pacsó Tamás.

Szabó György azt mondja, most, hogy van hol laknia, újra dolgozna is: szívesen vállalna például kerti, vagy ház körüli munkákat.

Az RTL Híradó riportja:

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
KÖZÖSSÉG

Videó: kiszállt a kocsijából a forgalomban, hogy elvigyen egy út szélén hagyott szemeteszsákot

„Köszönöm neki hogy megmutatta, hogy ilyen emberek is vannak Budapest utcáin” – írta egy másik autós, aki látta a példamutató cselekedetet.

Link másolása

hirdetés

Gyakran érkezik felvétel veszélyes, arcátlan, sőt olykor komplett őrültnek tűnő autósokról a Budapesti Autósok Közösségéhez. Üdítő kivételt jelent, amikor valaki pozitív példával tud szolgálni.

Egy olvasó kamerája által rögzített eset most éppen egy ilyen esetet mutat be. Az ügy előzménye nem feltétlenül szívet melengető: valaki egy zsák szemetet hagyott a budapesti Egér út mellett – ami sajnos országszerte meglehetősen gyakori probléma.

A forgalomban azonban egy autós kiszállt a járművéből, megfogta a zsákot, betette a kocsijába, majd elszállította az út mentét elcsúfító hulladékhalmot.

„Klasszikus, "ha nem látom, nem hiszem el, hogy ilyen van". Pirosnál a srác kiszállt egy fehér Skodából, odasétált egy tele szemeteszsákhoz, majd betette a hátsó ülésre és elvitte. Köszönöm neki, hogy megmutatta, hogy ilyen emberek is vannak Budapest utcáin”

– írta a videó mellé a felvételt késztő gépjárművezető.

Váratlan meglepetés a budapesti forgalomban

hirdetés

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk