hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A beköltözés előtt pár héttel vált a tűz martalékává a jurta, vele együtt három kislány és édesanyjuk minden személyes tárgya, emléke, bútora

Rékának és három kislányának szinte csak a ruhái maradtak meg. A család megsegítésére gyűjtés is indult.

Link másolása

hirdetés

"Az én kis titkom" - Réka így nevezte azt az otthont, amelyet két éve álmodott meg magának és lányainak. A nyolc méter átmérőjű jurta néhány nappal ezelőtt égett le.

"Porrá égett az otthonunk, benne mindenünkkel, az elmúlt 15 évemmel. Szinte csak a ruháink maradtak velünk. A lányok játékainak fele, emlékei, az összes könyvem, a készített és kapott festményeim, az összes bútorunk, az emlékeim, minden..."

Réka egyedül neveli lányait, akik 12, 5 és 3 évesek. Családjuk egy golden retriever kutyussal teljes. Egy család, amely már alig várta, hogy megélhesse a saját álmát, az új otthont, amelyet Réka és szülei építettek két éven keresztül.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a honfoglaláskori magyarok legjellemzőbb lakóépülete a 21. században is. Egy jurta gyakorlatilag semmiben nem másabb, mint bármely könnyűszerkezetes családi ház, ugyanúgy tartozéka a vizes blokk és az áram is be van vezetve ezekben az otthonokban. Tökéletes összkomfort, kör alakú formában.

A leégett jurta 8 méter átmérőjű volt, a hasznos alapterülete 50 nm2 lett, amihez tartozott egy 5 nm2-es alvó galéria.

A tüzet elektromos túlmelegedés okozta, amely Réka elmondása alapján bármelyik lakóépületben bekövetkezhetett volna és hasonló pusztítást végzett volna.

hirdetés
"Azért döntöttem a jurta mellett, mert egyrészt nagyon megtetszett ez egy külföldi példa alapján, másrészt egyedülállóként csak ilyen alacsony költségvetésű opción tudtam akár csak elgondolkodni is. Véletlenül találtam meg egy alföldi faluban egy kedvező árú eladó telket, közel Waldorf iskolához, óvodához. Ezt sikerült megvennem, így már semmi akadálya nem volt az álom megvalósításának"

- mondja Réka.

A képeken látható, hogy már minden bent volt az ingatlanban. A teljes berendezés, a bútoraink. Egyedül a fürdőszoba belsőépítészete volt hátra, a falak burkolása gipszkartonnal és a kád, mosdó beszerelése.

"Bent volt már az összes bútorunk, a fürdőben a szárítógép, a jurta közepén a kád beépítésre várva. A mosdószekrény becsomagolva, a szennyestartó, a tisztítószerek. A konyha egy héttel korábban készült el. Az étkezőszett asztallal, a gyerekek székei, étkezőpad, de az összes étkészlet, edény, kisebb konyhai gép szintúgy. A sütő, a mosogatógép és a hűtő még nem voltak bent, ezek hiányoztak még a konyhából. A teljes nappalink elégett a kanapéval és a könyvespolcommal, rajta 200 könyvvel. Dobozokban álltak a londoni emlékeim, ahol 9 évig éltem.

A középső lányom születése előtt költöztünk vissza Magyarországra. A gyerekek ruhás szekrénye tele a cuccaikkal, az emeletes ágy a matracokkal. A beépített szekrény, ami a galéria alatt volt és a lépcső, aminek az alja szintén szekrény lett volna. A kályha és az egész kéményszerkezet porig égett. Az egyik legfájóbb, hogy a gyerekeim játékainak felét is elveszítettük. Nálunk szinte csak fajátékok voltak, hatalmas értéket képviseltek. Indult összefogás a játékok kapcsán is, így azok pótolva lesznek" - meséli az édesanya.

Fontos megjegyezni: egyetlen releváns különbség van egy könnyűszerkezetes ház és egy jurta között. Ma, Magyarországon nincs olyan biztosítótársaság, amely bevállalná egy jurta bebiztosítását. A lakásbiztosítások kihagyhatatlan alapkockázata a tűzkár, amely így egy jurta számára nem vállalható feltétel.

Balogh Réka megsegítésére gyűjtés indult.

"Nehezen viselem a nyilvánosságot, hiszen ez az én személyes életem, így nekem most nagyon nehéz ez a helyzet. Hogy ki kell állnom mindenki elé és azt kell mondanom, segítségre van szükségem. De muszáj, a gyerekek miatt muszáj, hiszen ők megérdemlik az esélyt egy új otthonra. Minden segítséget hálával és szeretettel elfogadok, értük"

- mondja az édesanya.

Ha szeretnéd támogatni a családot az újraépítésben, akár egy egészen kicsi összeggel, két féle módon teheted meg. Most minden apró segítség számít! Adományozhatsz a gofundme oldalon, illetve Réka magyar számlaszámára utalva is:

• Balogh Réka 16200151-18523702 Magnet Bank

• A megjegyzésben mindenképp szerepeljen: ADOMÁNY TŰZKÁR ENYHÍTÉSÉREhirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A rendőrök találtak rá az eltűnt 9 éves kislányra, aki órákig csatangolt egyedül Budapest utcáin

A gyermekotthonban nevelkedő kislány társaival és nevelőivel volt egy játszótéren, amikor egyszer csak elszaladt a csoportjától, és pillanatok alatt eltűnt. A rendőrök azonnal keresni kezdték.

Link másolása

hirdetés

A BRFK Bűnügyi Bevetési Osztály nyomozói ezúttal nem egy bűnelkövetőn ütöttek rajta, hanem egy 9 éves elveszett gyereket találtak meg pár órán belül - számoltak be az esetről a BRFK Információs Portál Facebook-oldalon.

Egy gyermekotthonban nevelkedő kislány október 7-én késő délután társaival és nevelőivel volt egy játszótéren, amikor egyszer csak elszaladt a csoportjától, és pillanatok alatt eltűnt. Az otthon dolgozói azonnal keresni kezdték növendéküket, és bejelentést tettek a rendőrségen.

Galler Zsolt r. százados és Szkircsák Mihály r. főtörzszászlós, a BRFK Bűnügyi Bevetési Osztály nyomozói azonnal megkezdték a keresést több másik egységgel, és a társszervekkel együtt. A rendőrök végignézték a környék kameráit, és az egyiken nyomára is akadtak a kislánynak; a gyerek egy megállóhoz szaladt és buszra szállt.

A busz vezetőjétől megtudták, hogy a lány a Bogdáni útig utazott, így arra a környékre is kiterjesztették a keresést. A rendőrök értesítették a BKV fődiszpécserét, így pár percen belül már az összes környéken lévő BKV járat vezetője tudott az eltűnt gyerekről. A rendőrök közben folyamatosan keresték a kislányt - szóltak a taxisoknak, a mentősöknek – és a táskáját meg is találták egy egészségügyi intézmény előtt.

A kutatás tovább folyt, míg végül olyan információhoz jutottak a nyomozók, mely meghozta az áttörést.

Az egyik buszvezetőtől megtudták, hogy a gyereket este 7 óra után látta leszállni az Astoriánál a 9-es buszról. Gallert Zsolt százados az Astoria környékére irányította kollégáit, Pócs Krisztián r.törzszászlós és Ludescher Levente r.törzszászlós pedig épségben meg is találták a kislányt a Múzeum körúton.

A gyermekotthon nevelői egy levélben mondtak köszönetet a Bűnügyi Bevetési Osztály nyomozóinak.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Videó: állva tapsolták meg a hős orvost, aki újraélesztett egy szurkolót egy angliai focimeccsen

A férfi élete egyik legjobb pillanatának nevezte azt, amikor tízezer rajongó skandálta azt, hogy ő egy hős.

Link másolása

hirdetés

A Newcastle United és a Tottenham játékosai feszültek egymásnak vasárnap a Newcastle otthonában, az angliai St. James’ Parkban az angol labdarúgó-bajnokság első osztályában, az euforikus hangulatot azonban beárnyékolta, hogy egy néző rosszul lett. Vélhetően szívrohamot kapott, amit a vendégek védője, Sergio Reguilón hamar észre is vett.

Az orvosi stáb szinte azonnal ott termett, addigra viszont egy másik szurkoló, Tom Pritchard, aki egyébként orvosként dolgozik, már megkezdte az újraélesztést – írja a The Sun. Amint az a videón is hallható, ezután óriási tapsot kapott a nézőtérről.

hirdetés

A férfi a BBC Breakfastnek azt nyilatkozta: egy barátja és két másik orvos is segített neki.

„Amikor mentem vissza a helyemre és hallottam, hogy tízezer rajongó azt skandálja, hogy hős vagyok, az volt életem egyik legjobb pillanata” – mondta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Két órán át volt beszorulva egy kempingszékbe egy 80 éves férfi, egy járókelő szabadította ki

A legyengült szervezetű, idős férfi szerencsére könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet.

Link másolása

hirdetés

Saját kerti bútora ejtett fogságba egy 80 év körüli férfit a hétvégén, akihez a mentőket is kihívták - számolt be az esetről az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldala.

Az idős úr alatt váratlanul összecsuklott egy régi kempingszék, miközben a kertben üldögélt. A hátsó lábak berogytak és a háttámla is lecsukódott, rá a férfire, aki ettől mozdulni sem bírt.

Először ugyan azt gondolta, egyedül is ki tud majd szabadulni a szorult helyzetből, ám a legyengült szervezetű, idős sérültnek erre esélye sem volt.

Csaknem két órát töltött így mozdulatlanul, arcával a térdein, mire egy utcán sétáló nő felfigyelt a segélykiáltásokra. Rögtön bemászott a kerítésen és gyorsan kihámozta a férfit a kempingszékből, majd a mentők segítségét kérte.

Az életmentők perceken belül megérkeztek és ellátták a férfit, aki szerencsére könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Buzsák lett Magyarország legvirágosabb faluja

A Balaton közelében fekvő települést annyira kicsinosították az elmúlt években, hogy már a külföldi turistákat is vonzza.
Fotók: Buzsák/Facebook - szmo.hu
2021. október 18.


Link másolása

hirdetés

A Balaton kiemelt üdülőkörzetéhez tartozó, népművészetéről és Csiszta Fürdőjéről ismert Buzsák nyerte a közelmúltban kihirdetett Virágos Magyarország verseny legkisebb települések, a 2000 fő alatti falvak kategóriájának a fődíját – adta hírül a Sokszínű vidék.

A Somogy megyei település 15 kilométerre fekszik a Balatontól, évente számos hagyományőrző rendezvényt tartanak a faluban, amelynek építészeti látnivalói is kiemelkedőek.

A falu virágosítása jó másfél évtizeddel ezelőtt kezdődött. Az egyre nagyobb számban ide települő külföldiek szinte átalakították a falu képét, amikor virágdíszbe öltöztették portáikat.

Ez inspirálta a helyieket saját környezetük virágosítására, majd az önkormányzat a közterületek csinosításával öltöztette virágpompába Buzsákot – írja a portál.

„Buzsák lett idén az ország legvirágosabb kis faluja! Köszönet érte minden buzsáki lakosnak a rendezett portákért és mindenkinek, aki leadta a szavazatát, a szakértő zsűrinek és nem utolsósorban mindazoknak, akik a közterületek rendbentartásán dolgoznak” – írják a falu Facebook-oldalán.

Fotó: Virágos Magyarország / Facebook

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: