KÖZÖSSÉG

70 ezer forintból élnek hárman, gyakran éheznek - vesebeteg anyának, lányának és kisbabájának gyűjtenek pénzt

Rengeteg tartozásuk van, kilakoltatás előtt állnak, és ennivalójuk is alig van, ezért nagyon kell nekik a segítség.

Link másolása

Nagyon nehéz helyzetben van egy fiatal nő és családja, akiken most az Anyák az Anyákért Alapítvány igyekszik segíteni. A Facebook-oldalukon számoltak be arról, milyen körülmények között él most a fiatal, vesebeteg anyuka, a kisbabája és a szintén vesebetegséggel küzdő édesanyja.

Zsuzsi 25 éves, krónikus vesebeteg, amit édesanyjától örökölt, emiatt naponta ötször katéterezi magát. Édesanyja állami gondozottként nőtt fel, szintén vesebeteg, le van százalékolva. Zsuzsi édesanyját ápolja és gyesen van az 5 hónapos kislányával, Zselykével, aki sajnos szintén tartós beteg.

"Kilakoltatás előtt állunk, sok a tartozásunk és 2 darab zsemlénk van összesen. Küzdöttünk, megpróbáltunk mindent, de ma reggel ez maradt az utolsó esélyünk hogy felhívjuk Önöket. Utána a telefont is megpróbáljuk zálogba adni"

- mesélte a nő az alapítvány munkatársának.

Mint kiderült, 70 ezer forintból élnek hárman, de a jövedelem nagy részét elviszik a közüzemi szolgáltatók letiltásai és a Zsuzsi kezeléséhez használatos eszközök megvásárlása. Önkormányzati bérlakásban élnek, aminek a havidíjával is el vannak nagyon maradva, mióta a pici megszületett egyáltalán nem tudják fizetni. A tartozásuk elérte a 270 ezer forintot, és hétfőig kaptak időt hogy ezt rendezzék. Az alapítvánnyal való egyeztetésük után sem kaptak haladékot, sem részletet, mert nem látják biztosítottnak, hogy az aktuális díj fizetése mellett még egy törlesztőt is tudnának fizetni. A megoldás az lenne, ha a hátralék megfizetésre kerülne és a nulláról tudnának indulni.

A 40 nm2-es lakás amilyen borzasztóan lepusztult, nagyon szépen rendben tartott.

"Gyakran éhezünk" - mondta Zsuzsi.

A nagymama 32 évet dolgozott a helyi egyetemen, irodai munkát végzett. Gerincsérve és vesebetegsége olyan szintre került, hogy emiatt leszázalékolták.

"Becsülettel végigdolgoztam az életem. Miért kell mégis így élnünk?"

A lakáson a nyílászárók is nagyon rossz állapotban vannak. A lakáson átsüvítő szél miatt Zsuzsi édesanyja a télen tüdőgyulladást kapott.

Zsuzsi gyógyszerei és katéterei közgyógy ellátás alá esnek, viszont a steril kesztyű, fertőtlenítő kendő és egyéb eszközök havi 20 ezer forintba kerülnek. Tartoznak a távhő - és áramszolgáltatónak is 115 ezer forinttal. A szemétdíj és vízdíj tartozásuk 60 ezer forint. A távfűtő cég igazgatója személyesen járt közben, hogy ne kapcsolják ki a szolgáltatást, haladékot kaptak, hogy rendezzék. A lakásfenntartó puszta jóindulatán múlt, hogy egyáltalán ott lehetnek még. Egy önkormányzati képviselő is járt náluk, az adósságkezelő programot javasolta nekik. Azt viszont nem tudják vállalni, mert igen magas havi részlete lett volna havonta, nekik pedig

az aktuális kiadások mellett szó szerint kenyérre is alig jut. A megoldás az lenne, ha most ki tudnák nullázni magukat és Zsuzsi találna munkát.

Zsuzsinak állandó vesemedence gyulladása van, mely hirtelen lázakkal és rosszulléttekkel jár. Egy éve már katétereznie kell magát. Mindeközben ott van az 5 hónapos kislánya, akiről gondoskodnia kell. Éppen ezért adatrögzítést, vagy bármilyen otthonról végezhető munkát szeretne és tudna végezni.

Egy helyi vállalkozó elvállalta, hogy ingyen kicseréli nekik az ablakokat, abban az esetben, ha az önkormányzat írásba adja, hogy nem lakoltatja ki őket. Ez megtörténhet, ha hétfőig ki tudják fizetni az elmaradásukat.

Zsuzsi fiatal kora és betegsége ellenére iszonyatosan céltudatos, és erős nő. Minden nap hisz benne, hogy nekik is sikerülhet és talpra tudnak állni, lesz munkája is. Szeretne egy normális hátteret, életet, jövőt biztosítani kislányának.

Az Anyák az Anyákért Alapítvány most arra kér mindenkit, hogy aki teheti, segítsen Zsuzsinak és családjának újra talpra állni.

Így segíthetsz nekik:

Anyák az Anyákért Alapítvány

MagNet Bank 16200120-18534991

Ha külföldről utalnál:

SWIFT: HBWEHUHB

IBAN: HU 61 1620 0120 1853 4991 0000 0000

A közleménybe írd be: Új életkezdet projekt/ Zsuzsi


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Kórház helyett a rendőrségre vitte az idős nénit egy győri taxis, kiderült, hogy jól tette
Korábban egy buszsofőr is megmentette már Erzsi nénit, aki nem tudta pontosan megmondani, hogy hol lakik.

Link másolása

Csak a taxis józanságán múlt, hogy nem indult el Győrből Budapestre az autóba ülő 85 éves nénivel, írja az Új Szó. Erzsi néni még kedden reggel 6 órakor intette le Krakovszki Zsolt taxiját, akinek gyanús lett, hogy nyugdíjas még soha ilyen jól fizető fuvart nem kért tőle. A Duna Taxi sőfőrje ezután a rendőrségre vitte a nénit, ahol kiderült, hogy jól döntött.

„A kórháznál vettem fel a nénit, és azt mondta: Budapestre szeretne menni, mert a kórházból oda küldték. Nem tudta megmondani, hová kellene mennie. Ekkor már szinte biztos voltam benne, hogy itt baj van. A „legnagyobb kórházba” kérte, talán a Honvéd-kórházra gondolt, de amikor azt kérdeztem, van-e esetleg beutalója vagy bármi dokumentuma, a válasz nem volt és a gyereke számát sem tudta megadni. A diszpécsernek jeleztem, hogy a Zrínyi utcába kellene mennem, jóváhagyták és odavittem a nénit a rendőrségre. Szerencse, hogy minden jól alakult”

– mondta a lapnak a győri taxis.

Miután a történetet a Facebookon is felkapták, nem sokkal később kiderült, hogy korábban egy buszsofőr is megmentette már a demens nénit. A posztban a család barátja azt írja, hogy egy utas szemtanúja volt, amint a néni a sofőrtől azt kérdezi, merre van a Kisfaludy-ház és a Belváros. A buszos útba igazította, hogy épp az ellenkező irányba, ám az indulás után rossz érzése támadt, és visszament a néniért.

Erzsi néni ekkor sem tudott válaszolni a kérdésekre, csak az derült ki, hogy egy felújított iskola közelében lakik. Némi keresgélés után végül sikerült hazajuttatni az idős hölgyet.

A posztot azzal zárják, hogy Erzsi néni állandó felügyelete még nem megoldott, ezért a jövőben könnyen keveredhet hasonló helyzetekbe.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Hatvan kutyát és a gazdáit is megmentette egy kiskutya Miskolcon
A törpe pincser időben felébresztette a gazdikat, így a menhelyen élő egyik állatnak sem lett baja.

Link másolása

Egy kutyamenhelyet üzemeltető miskolci házaspár arra ébredt kedd hajnalban, hogy lángol a kazánházuk – számol be az esetről az RTL. Az hogy nem történt nagyobb baj, kizárólag egyetlen dolgon múlott:

egyéves törpe pincser kutyájuk ugyanis éjjel felébresztette őket, így mire a tűzoltók kiértek, a férfinak sikerült elfojtania a lángokat.

„Te vagy a hősünk!” – dicsérte Minit, a kutyát a gazdája, Melinda.

„Hajnali kettőkor arra ébredtem, hogy a kiskutyánk bökdösi a fejemet, hogy keljek fel, és nézett a nappali felé. Először azt hittem, hogy csak nézelődik, de utána hallottam, hogy a kutyák kaparják az ajtót, akkor mentem hátra a kazánházhoz, hogy miért kaparnak” – mesélte a teljes történetet a csatorna Híradójának Zsebesi Béla, a kutya másik gazdája.

Télen a kutyák a kazánházban húzzák meg magukat éjszakára. Minden állatot sikerült időben kimenteni, a család szerint mindez Mininek köszönhető, aki félelmet nem ismerve a kutyamenhely lakóit is terelgette a tűz elől.

„Segített nekem terelni a többi kutyát, hogy az udvarra kerüljenek, de akkor már akkora füst volt az egész házban, hogy semmit nem lehetett látni. Csak őt láttam, hogy jön-megy, tehát abszolút nem ijedt meg, nem pánikolt be, hanem mint egy igazi tűzoltó, jött és segített”

– tette hozzá Zsebesi-Lengyel Melinda. „Mini szintén mentett kutya, a villamossínekről szedték össze néhány hónapja. Azóta túl van egy súlyos betegségen, sokáig hordták állatorvoshoz. Azóta a szobában lakik. Úgy érzem, mi kétszer megmentettük az ő életét, most ő mentette meg a miénket, illetve a társai életét” – mesélte a stábnak.

Mini, a hős pincser

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
Örökbe fogadtak a tanárai egy amputált kisfiút, akivel teljes lett a család boldogsága
Nate egy örökletes genetikai betegségben szenved, emiatt amputálták a lábait, az egyik karját és több ujját is.

Link másolása

Örökbe fogadta amputált karú, de mindig pozitív diákját egy connecticuti tanárházaspár, írja a People. A 10 éves Nate annak ellenére örök optimista, hogy betegsége miatt három éve térd alatt amputálták a lábait, a teljes bal karját, valamint két és fél ujját a jobb kezén.

Tim Riccio szerint a kisfiú a történtek ellenére mindig nyitott és kitartót, ráadásul az amputáció ellenére mindig megtalálja a módját a boldogulásnak. Nate még akkor is optimista maradt, amikor 2019 szeptemberében sürgősségi műtétet hajtottak végre rajta, hogy elejét vegyék a karjában terjedő fertőzés burjánzásának. Tim és felesége, Jenna többször is meglátogatták a kórházban. Ott derült ki, hogy a fiút néhány nappal korábban kiemelték a családjából, mert nem gondoskodtak róla megfelelően.

Nate sarlósejtes vérszegénységgel küzd, mely egy örökletes genetikai betegség, melynek során a szervezet instabil vörösvérsejteket termel. Miközben a normális vörösvérsejteket 90-120 nap után pusztítja el a lép, ezeket már 10-20 napot követően. A felgyorsuló folyamat következtében pedig vérszegénység alakul ki.

A kórházból távozást követően az amputált kisfiút egy közeli nevelőotthonban helyezték el. Ekkor merült fel Jennában, hogy örökbe fogadná az iskolához közeli otthonában Nate-et. Három hónappal később Tim megkérte kollégája kezét, az esküvőn pedig Nate vitte az oltárhoz a gyűrűt. Tavaly februárban pedig a kisfiúnak már testvére is született.

Nate az elmúlt években szabályosan kivirágzott Jenna és Tim mellett. Míg korábban csak kerekesszékben tudott közlekedni, mostanra már műlábakon sétálgat. Ugyan még nem teljesen gyógyult meg és több műtét vár rá a jövőben, az örökbefogadó anyukája szerint napról napra jobban van.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
Újszülött kisfiút hagytak egy babamentő inkubátorban Hatvanban
A kisfiú egészséges, a Szombati Martin nevet kapta.

Link másolása

Szombaton hajnalban egészséges újszülött kisfiút hagytak a hatvani Albert Schweitzer kórház babamentő inkubátorában – írta Facebook-oldalán a kórház.

A kisgyermek melegen volt öltöztetve, vastag takaróba tekerve. Szombati Martinnak nevezték el a kórház munkatársai.

A baba testsúlya 3900 g, és 52 cm-rel jött a világra. Az inkubátorban hajlani 2:18-kor helyezték el. A posztban megjegyzik, hogy Martin a hatodik újszülött, akinek a hatvani kórház kihelyezett inkubátora új lehetőséget adott.


Link másolása
KÖVESS MINKET: