News here

KÖZÖSSÉG
A Rovatból

70 ezer forintból élnek hárman, gyakran éheznek - vesebeteg anyának, lányának és kisbabájának gyűjtenek pénzt

Rengeteg tartozásuk van, kilakoltatás előtt állnak, és ennivalójuk is alig van, ezért nagyon kell nekik a segítség.

Link másolása

Nagyon nehéz helyzetben van egy fiatal nő és családja, akiken most az Anyák az Anyákért Alapítvány igyekszik segíteni. A Facebook-oldalukon számoltak be arról, milyen körülmények között él most a fiatal, vesebeteg anyuka, a kisbabája és a szintén vesebetegséggel küzdő édesanyja.

Zsuzsi 25 éves, krónikus vesebeteg, amit édesanyjától örökölt, emiatt naponta ötször katéterezi magát. Édesanyja állami gondozottként nőtt fel, szintén vesebeteg, le van százalékolva. Zsuzsi édesanyját ápolja és gyesen van az 5 hónapos kislányával, Zselykével, aki sajnos szintén tartós beteg.

"Kilakoltatás előtt állunk, sok a tartozásunk és 2 darab zsemlénk van összesen. Küzdöttünk, megpróbáltunk mindent, de ma reggel ez maradt az utolsó esélyünk hogy felhívjuk Önöket. Utána a telefont is megpróbáljuk zálogba adni"

- mesélte a nő az alapítvány munkatársának.

Mint kiderült, 70 ezer forintból élnek hárman, de a jövedelem nagy részét elviszik a közüzemi szolgáltatók letiltásai és a Zsuzsi kezeléséhez használatos eszközök megvásárlása. Önkormányzati bérlakásban élnek, aminek a havidíjával is el vannak nagyon maradva, mióta a pici megszületett egyáltalán nem tudják fizetni. A tartozásuk elérte a 270 ezer forintot, és hétfőig kaptak időt hogy ezt rendezzék. Az alapítvánnyal való egyeztetésük után sem kaptak haladékot, sem részletet, mert nem látják biztosítottnak, hogy az aktuális díj fizetése mellett még egy törlesztőt is tudnának fizetni. A megoldás az lenne, ha a hátralék megfizetésre kerülne és a nulláról tudnának indulni.

A 40 nm2-es lakás amilyen borzasztóan lepusztult, nagyon szépen rendben tartott.

"Gyakran éhezünk" - mondta Zsuzsi.

A nagymama 32 évet dolgozott a helyi egyetemen, irodai munkát végzett. Gerincsérve és vesebetegsége olyan szintre került, hogy emiatt leszázalékolták.

"Becsülettel végigdolgoztam az életem. Miért kell mégis így élnünk?"

A lakáson a nyílászárók is nagyon rossz állapotban vannak. A lakáson átsüvítő szél miatt Zsuzsi édesanyja a télen tüdőgyulladást kapott.

Zsuzsi gyógyszerei és katéterei közgyógy ellátás alá esnek, viszont a steril kesztyű, fertőtlenítő kendő és egyéb eszközök havi 20 ezer forintba kerülnek. Tartoznak a távhő - és áramszolgáltatónak is 115 ezer forinttal. A szemétdíj és vízdíj tartozásuk 60 ezer forint. A távfűtő cég igazgatója személyesen járt közben, hogy ne kapcsolják ki a szolgáltatást, haladékot kaptak, hogy rendezzék. A lakásfenntartó puszta jóindulatán múlt, hogy egyáltalán ott lehetnek még. Egy önkormányzati képviselő is járt náluk, az adósságkezelő programot javasolta nekik. Azt viszont nem tudják vállalni, mert igen magas havi részlete lett volna havonta, nekik pedig

az aktuális kiadások mellett szó szerint kenyérre is alig jut. A megoldás az lenne, ha most ki tudnák nullázni magukat és Zsuzsi találna munkát.

Zsuzsinak állandó vesemedence gyulladása van, mely hirtelen lázakkal és rosszulléttekkel jár. Egy éve már katétereznie kell magát. Mindeközben ott van az 5 hónapos kislánya, akiről gondoskodnia kell. Éppen ezért adatrögzítést, vagy bármilyen otthonról végezhető munkát szeretne és tudna végezni.

Egy helyi vállalkozó elvállalta, hogy ingyen kicseréli nekik az ablakokat, abban az esetben, ha az önkormányzat írásba adja, hogy nem lakoltatja ki őket. Ez megtörténhet, ha hétfőig ki tudják fizetni az elmaradásukat.

Zsuzsi fiatal kora és betegsége ellenére iszonyatosan céltudatos, és erős nő. Minden nap hisz benne, hogy nekik is sikerülhet és talpra tudnak állni, lesz munkája is. Szeretne egy normális hátteret, életet, jövőt biztosítani kislányának.

Az Anyák az Anyákért Alapítvány most arra kér mindenkit, hogy aki teheti, segítsen Zsuzsinak és családjának újra talpra állni.

Így segíthetsz nekik:

Anyák az Anyákért Alapítvány

MagNet Bank 16200120-18534991

Ha külföldről utalnál:

SWIFT: HBWEHUHB

IBAN: HU 61 1620 0120 1853 4991 0000 0000

A közleménybe írd be: Új életkezdet projekt/ Zsuzsi


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Egy kislányt is örökbefogadhatott A család az család mozgalom társalapítója és párja
Pál Marci leírta, milyen nehézségeket kellett leküzdeniük annak érdekében, hogy a kis Hanna hivatalosan is a családjuk tagja lehessen.

Link másolása

Pál Marci, A család az család mozgalom társalapítója és a Szivárványcsaládokért Alapítvány kurátora a közösségi oldalán árulta el, hogy tovább bővült a családjuk, egy kislányt fogadtak örökbe. Mint írja:

"Egy hosszas jogi procedúra során sikerült örökbe fogadnunk kislányunkat, Hannát. Andris csodálatos nagytestvér és imádják egymást, Walter még szokja az új helyzetet, mi pedig egyre kevesebbet alszunk, de minden perc megéri!

Persze közben senkiben nem szeretnénk felesleges illúziókat kelteni, hogy meleg pároknak (vagy meleg egyedülállóknak) lehet ma itthon örökbe fogadni, mert a mi ügyünk sok szempontból egyedi és különleges".

Pál Marci azt is elárulta, hogy a kislány a születése óta a családjukban él, de arra, hogy hivatalosan is a gyermekük legyen, sokat kellett várni. Férjének „még a 2020-as törvénymódosítás előttről volt érvényes határozata (engedélye), amivel törvényesen, még miniszteri jóváhagyás nélkül” tudtak volna örökbe fogadni. A kislány úgy került hozzájuk, hogy a kicsi édesanyja megkereste őket azzal, hogy nem tudja felnevelni a gyerekét, ezért rájuk bízná Hannát. Így közösen jártak tanácsadásokra és a gyermekvédelmi szakszolgálathoz, ami előfeltétele volt a nyílt örökbefogadásnak.

A bökkenőt az jelentette, hogy a gyámhivatal külön indoklás nélkül a baba születésekor visszavonta a korábbi örökbefogadási engedélyt. Ez ellen a pár fellebbezett és nyertek is, de a gyámhivatal megtámadta a döntést, ezért végül a Kúria döntött az ügyükben - az ő javukra. Az egész folyamat kilenc hónapig tartott, amit Pál Marci életük egyik legszebb, de legnehezebb időszakának nevezett.

„Egy ilyen procedúrának kitenni egy kisgyermekes családot, egy krízisben lévő anyát, illetve egy újszülöttet semmiképp sem mondható családbarát magatartásnak”

- véli Pál Marci.

A boldog szülők szerint "a szeretet a legnagyobb sötétségben is utat tör magának, még akkor is, ha lehetetlennek tűnik. A szeretet mindig győz!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
Senki nem segített az idős bácsinak, amíg meg nem jelentek Budapest legjobb fej rendőrei
Példaértékű, amit a hatóság emberei tettek.

Link másolása

Budapesten az Üllői úton, a Kőér utcánál található felüljáró alatt egy idős férfi próbálta eltolni a vélhetően meghibásodott autóját az út közepéről. A felvételen jól látható, hogy senki nem sietett az idős úr segítségére, ezért egyedül próbálta a belső sávból kitolni a járművet, hogy ne akadályozza a forgalmat.

Ezt azonban észrevették az arra járó rendőrök, akik nem tétlenkedtek.

A külső sávban a hatóság emberi megálltak, és azonnal kipattantak a szolgálati autójukból, hogy segítsenek az idős férfinak, aki jól láthatóan nem boldogult egyedül.

A rendőrök segítségével végül sikerült biztonságos helyre tolni az autót – derült ki a Bp-i Autósok YouTube-csatornán közzétett videó alatti kommentből.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
Karácsony Gergely egy szál szegfűvel búcsúzott a Pléh Csárda rántotthús-királyától
A főpolgármester szerint Budapest elvesztette egy legendáját.

Link másolása

Ahogy azt hétfő este mi is megírtuk, elhunyt Bábel István, a brutális adagjairól és tradicionális magyar ízeiről híres rákospalotai étkezde, a Pléh Csárda alapítója.

A híres szakácsról megemlékezett egy Facebook-posztban Karácsony Gergely is, aki el is ment a Pléh Csárdába.

„Budapest elveszítette egy legendáját, meghalt Bábel István vendéglős, a Pléh Csárda alapítója, a rántotthúskirály. A Zugló és a 15. kerület határán található Kolozsvár utcai piacon, a Bádog Gundelnek is becézett kifőzdében gyakran megfordultam magam is. A gyerekfej nagyságú cordon bleu-k és a tálca méretű rántott szeletek mellett az ízig-vérig vendéglős Bábel úr magával ragadó személyisége is lenyűgözött”

– írta posztjában a főpolgármester.

Hozzátette azt is, hogy annak idején a legendás, azóta szintén elhunyt gasztroújságíró, Anthony Bourdain is járt a helyen, egy csapásra még híresebbé téve azt.

2017-ben a Szeretlek Magyarország stábja is meglátogatta a helyet:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Fél testtel és egy karral született a csernobili sugárzás miatt egy orosz férfi, így is teljes életet él
Az árvaházban azt hitték, sosem fogják örökbe fogadni, de a már 25 éves fiatal rácáfolt a kételkedőkre.

Link másolása

Fut, főz, táncol, kutyát sétáltat és képes önálló életet élni egy 25 éves férfi, aki fél testtel és egy karral született, írja a Daily Mail. Tim Mason még fiatalkorában lemondott a protéziseiről, amelyek szerinte csak hátráltatták az életben.

Mason édesanyját még 1986-ban érte nagy dózisú sugárzás, amikor felrobbant a csernobili atomerőmű. Az orosz kisfiú ezért született mindössze egyetlen működő végtaggal. Tim árvaházba került, ahol azt hitték, hogy soha nem fogadják majd örökbe. Végül egy amerikai nő utazott Oroszországba, miután olvasott a nehéz sorsú gyerekről és úgy döntött, hogy vállalja az akkor hároméves fiú felnevelését.

Pedig az árvaház igazgatója óva intette a gyerek örökbe fogadásától a most 80 éves Virginia Masont. Azt mondta, hogy a kisfiú várható életminősége semmi jóval sem kecsegtet. Tovább fokozta a nehézségeket, amikor Tim hétéves korában meghalt az asszony párja, és onnantól egyedülálló anyaként nevelte a gyereket.

Tim ma már 25 éves és a Connecticut állambeli Hartfordban él, miközben a Napa-völgy borakadémiájának dolgozik. A férfi alaposan rácáfolt azokra, akik azt hiszik, hogy a hozzá hasonló fogyatékkal élők semmilyen mozgásra sem képesek és csak ülnek a szobájukban. Ezzel szemben Tim imád sportolni, és mindent megtesz, hogy egészséges maradjon testileg és lelkileg egyaránt.

Már kiskorában is nagyon aktív volt, rengeteg időt töltött a játszótéren. De a művégtagok folyamatosan akadályozták abban, hogy kiteljesedjen az élete. Ahogy a legtöbb tininek, Timnek sem volt egyszerű a felnőtté válás. A középiskolában kikezdték a többiek fogyatékossága miatt. Mostanra azonban rendeződtek a dolgai és családja mellett a barátai veszik körül, miközben a munkáját is nagyon szereti.

Bár eleinte sokan féltették attól, hogyan tud majd gondoskodni a kutyájáról, ma már ez sem okoz gondot neki és naponta háromszor sétálnak. Tim ezen felül imád edzeni, ami esetében 10-30 perc eltöltését jelenti a futópadon. Ilyenkor a szalagon bukfencezik és saját súlyát emelgeti. Annyira belejött a sportolásba, hogy tavaly 18 kilogrammot adott le.

Egyedül a randizásban akadnak gondjai. Elsősorban az interneten próbál ismerkedni, de nem egyszerű a helyzet, mert ahogy észreveszik a fogyatékosságát, azonnal tovább is lapoznak a társkeresőn regisztráltak.

„A képek viszont nem adják vissza azt az erős embert, amilyen az életben vagyok”

- mondta a fél testtel született, de teljes életet élő férfi.


Link másolása
KÖVESS MINKET: