GASZTRO
A Rovatból

5 mennyei csokilelőhely Magyarországon

Számos olyan csokimanufaktúra működik itthon, amely képes felvenni a versenyt a külföldi műhelyekkel. Most ötöt ajánlunk közülük.


Míg 15-20 évvel ezelőtt nagyítóval kellett keresni a hazai csokoládé manufaktúrákat, ma már tobzódhatunk a jó értelemben vett, valódi kézműves csokikban, bonbonokban. Az elmúlt egy évben az alábbi öt műhely termékeit teszteltük, illetve kóstoltuk újra.

Az öt műhely közül csak egy működik Budapesten; a szándékunk az volt, hogy vidéki manufaktúrákat is bemutassunk nektek. Ti milyen magyarországi csokilelőhelyeket tennétek a listára? Melyek a kedvenceitek?

1. Százéves cukrászda, Gyula

Az alföldi kisváros sok mindenről híres, és sok látnivalót kínál - szépen beillik a sorba országszerte ismert cukrászdája, ahol 1998 óta kitűnő bonbonokat készítenek. A körülbelül 70 féle bonbon között számos egyedei, helyi kreációt találtok, amelyek a magyarországi cukrászati hagyományokat követik és hazai alapanyagok felhasználásával készülnek. Többféle alkoholos bonbont kóstolhattok, és az itthon népszerű gyümölcsöket (például a meggyet) is előszeretettel használja a CADEAU csokimanufaktúra.

A mi kedvenceink többek között a Csipkerózsika (csipkebogyó lekvár fehér csokiban), a Feketeerdő bonbon (egy pici cseresznyepálinkával készül), az Extra pisztácia, a Sprüngli és a Tokaji aszú bonbon.

Így készülnek a kézműves csokik Gyulán:

Nem is 100 éves az épület, illetve a cukrászda, hanem sokkal több: az 1801-es tűzvész után épült házban 1840-ben nyitott cukrászdát Salis András, amelyet 1854-ben vett át a cukrász feleségének egyik rokona, Reinhardt József.

1887-ben bekövetkezett halála után Reinhardt özvegye, Kontúr Róza vezette tovább az üzletet 1900-ig, majd a cukrászat segédje, Balaskó Béla vezette 1900 és 1907 között. A Reinhardt Cukrászda hagyományait Lázár János folytatta 1907 és 1924 között, azután özvegye, Lázár Jánosné működtette 1947-ig. Lázár Jánosné segédje, Imre János vitte tovább a cukrászdát 1984-ig, ám utódja nem volt, így eladta Gyula városának. A cukrászda nevét 1952-ben változtatták Százévesre. A cukrászdát 1984-1986 között állították helyre, arra törekedve, hogy korhű hangulatot idézzenek meg a berendezéssel.

Az épület régi cukrászműhelyéből múzeumot alakítottak ki, itt láthatjátok, mivel és hogyan dolgoztak egykor a cukrászok és segédjeik.

2. Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda, Sopron

Igazi csokoládékülönlegességeket készítenek, és 2015 októberében a londoni csokimustráról rangos díjakkal érkeztek haza. Sárgabarackos, pálinkával és szerecsendióval ízesített töltött csokoládéjuk aranyérmet kapott, illetve a világ legjobb töltött tejcsokoládéja címet nyerte el. Nem csak bonbonokat, hanem táblás csokikat is találtok a kínálatban; a mi kedvencünk a rózsás étcsokoládéjuk, a narancsos-csilis csoki és a karamellás.

A Harrerben tradicionális, családi receptek alapján készülnek a bonbonok. A tulajdonosok híres osztrák cukrászdinasztia leszármazottai, 16 éve nyitották első magyarországi cukrászdájukat. 2009-ben egészült ki kóstolóhelyként is szolgáló csokoládé manufaktúrával. Ha látni akarjátok, hogyan készülnek a csokicsodák, szánjatok egy napot Sopronra, és iktassátok be a programok közé a Harrert is.

harrer

3. Rózsavölgyi Csokoládé, Budapest

Teljesen véletlenül fedeztük fel egy séta alkalmával az V. kerületi kis üzletet. A kóstolót újabb vásárlás követte. Mitől különlegesek az itt kapható termékek? Egyrészt attól, hogy ma már nem kész csokoládéval dolgozik a manufaktúra, hanem kakaóbabból készítenek saját csokit, ez az összes termék alapja. Másrészt amiatt, mert nem használnak tartósítószereket és mesterséges ételszínezékeket; saját bevallásuk szerint a zöld színt például japán zöld tea segítségével nyerik, a honlapon pedig külön felhívják a figyelmeteket arra, hogy a vásárlást követő 3 héten belül el kell fogyasztani a csokit, mert nem áll el tovább. Macaron rajongók figyelmébe ajánljuk, hogy csokoládés macaront is készítenek...

Az üzlet és a manufaktúra lelke Csiszár Katalin, aki férjével, Zsolttal együtt gyakorlatilag fejest ugrott ebbe az egészbe. Egyikük sem cukrászdinasztia leszármazottja, Katalin eredetileg grafikus, Zsolt pedig mérnök. Évekig kísérleteztek, mire belevágtak, és mire kialakult a kínálat. A mi kedvenceink a vaníliás trüffel és a zöld tábla - ez egy különleges citromos, zöldfűszeres, zöld teás táblás csoki.

rozsavolgyi

Fotó: Rizsavi Tamás

4. Artis Csokoládéműhely, Balatonfüred

Nem a gyulai CADEAU az egyetlen csokimanufaktúra, amely szívesen párosítja a magyar bort a legkitűnőbb minőségű csokoládéval. Kovács Emőke, az Artis alapítója előszeretettel nyúl hazai, sőt helyi alapanyagokhoz. Néhány éve szinte egyik napról a másikra hagyta ott a munkahelyét, hogy a Callebaut csokiakadémiáján tanulhasson. Műhelyét Balatonfüreden találjátok, a csokoládés finomságokat pedig Budapesten, Tihanyban, Veszprémben és Balatonfüreden vásárolhatjátok meg.

Kovács Emőke belga és francia csokoládé alapanyagokkal dolgozik, tartósítószert ő sem használ. Bonbonjai fűszerekkel, ehető virágokkal, aszalt gyümölcsökkel készülnek. Kedvenceink: rózsás-málnás bonbon és a pálinkás bonbonok.

artis

Fotó: az Artis Csokoládéműhely Facebook-oldala

5. Szántó Tibor Fine Chocolate, Szigetszentmiklós

Eredetileg borral foglalkozott az alapító, Szántó Tibor, aki egy olaszországi munka során került kapcsolatba a minőségi csokoládéval még a 2000-es évek elején. Amikor hazajött, keresni kezdte itthon is a csokoládé manufaktúrákat - ám ekkor még korántsem volt olyan bőséges a kínálat, mint ma. Motoszkált benne a gondolat, hogy mi lenne, ha csokival foglalkozna. Több éves rákészülés és tanulás után 2006-ban indított vállalkozást.

Mitől különlegesek az itteni csokoládék? Sokan nem tudják például, hogy a nagyipari csokik többsége allergén emulgálószerrel, szójalecitinnel készül... A szójára egyre többen allergiásak, ám az szupermarketekbe kerülő élelmiszeripari termékek között nemigen akad olyan csoki, amiben ne lenne szója. Nos, Szántó Tibor alternatívát kínál azoknak, akik semmilyen szójaszármazékot nem fogyaszthatnak. Készít hozzáadott cukor nélkül is csokoládét. Kedvenceink ebben a manufaktúrában a vörösáfonyás drazsé, illetve az a tejcsoki, amelyben karamelllizált mandula található. A manufaktúra újdonsága pedig a fotón látható naspolyás bonbon.

szanto

Ha izgalmasnak találod az összeállítást, ajánld másoknak is!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Budapest legszebb rooftop bárjai: koktélok, ínycsiklandó falatok és lélegzetelállító panoráma
Ha igazán emlékezetes estére vágysz Budapesten, ezekre a helyekre mindenképp el kell látogatnod!


Ha valaha is álmodoztál arról, hogy egy pohár pezsgővel a kezedben nézed végig, ahogy a nap lemegy a Parlament kupolája mögött, vagy hogy egy csillagos nyári estén kortyolsz bele egy mesterien megkomponált koktélba Budapest fényei felett, akkor ez a cikk neked szól. A város felett magasodó rooftop bárok külön világot teremtenek – egy helyet, ahol a panoráma nem csupán háttér, hanem főszereplő. Íme Budapest legszebb tetőteraszos bárjai, ahol minden érzékszerved kényeztetve lesz.

White Raven Skybar & Lounge – A Budai Vár ékköve

A Hilton Budapest tetején, a Halászbástya közvetlen szomszédságában található a White Raven Skybar & Lounge, Budapest egyik legelegánsabb rooftop bárja. A Halászbástya közvetlen közeléből olyan, mintha a város a lábaink előtt heverne – a Parlament, a Lánchíd és a Gellért-hegy mind egyetlen varázslatos látképbe olvad össze.

De itt nemcsak a kilátás páratlan, hanem a különleges koktélok, a Halimba kristálypohárban kínált prémium italok és a megújult bárfalatok is igazi élményt nyújtanak – ízben, látványban és hangulatban egyaránt.

A White Raven étlapján megtalálhatók például kézműves sajtválogatások, amelyek sárgabarackkal, datolyával és mézzel, illetve a füstölt tokhal avokádóval és pácolt gyömbérrel, mind a minőségre és az ízek harmóniájára helyezik a hangsúlyt. A mangalica sonkát friss paprikával, paradicsommal és uborkával tálalják, míg a szürkemarha tatárt savanyított zöldségekkel, tojással és retekkel egészítik ki. Mindez egy-egy szelet kovászos kenyérrel párosítva egy igazi ínycsiklandó élményt garantál.

A 2025-ös itallap igazi Instagram-álom: a Snap & Sip koktélszekcióban dizájnpoharakban tálalt italokkal találkozhatsz, amik ízben és látványban is új szintet képviselnek.

A White Raven mixerei, Czirják Mátyás és Martin Hauser, új Signature koktélokat is alkottak, ikonikus zenei korszakok inspirációjával. A Back to Black karakteres whiskey-karamell-banán hármasa bódít, míg a Dancing Queen guava, popcorn és lime kombinációjával hozza a nyári könnyedséget.

A bár továbbra is együttműködik a neves Laurent Perrier pezsgőházzal: a La Cuvée Bruttól egészen a Grand Siècle No. 26-ig többféle tétel is elérhető náluk.

A szezonban tematikus pezsgőkóstolók és elegáns rendezvények is várják a vendégeket.

Különösen érdemes figyelni a Midsummer Partyra június végén: DJ, tánc, exkluzív koktélok és varázslatos naplemente garantálják, hogy az év leghosszabb napját Budapest felett ünnepeljük.

További információ: whiteravenskybar.com

Cloud IX – Panoráma Budapest fölött

Ha azt hitted, már mindent láttál Budapestből, van egy tippünk: nézd meg fentről, egy gin-tonikkal a kezedben! A Cloud IX Skybar, az ibis & TRIBE Budapest Stadium Hotel tetején, a Groupama Aréna és az MVM Dome közvetlen közelében, a Népliget szomszédságában egészen új szintre emeli a budapesti bárélményt – méghozzá szó szerint.

A kilencedik emeleti rooftop bár zavartalan panorámát nyújt Budapestre, mivel előtte nincsenek magasabb épületek – így a hatalmas üvegablakokon keresztül tényleg úgy érezheted, mintha a város fölé emelkednél.

A naplemente aranyfényében vagy a kivilágított városi tájban gyönyörködni itt nem csak egy ital melletti program – hanem igazi élmény.

A modern, fiatalos térben – amely a TRIBE hotelek merész és színes stílusát tükrözi – kényelmes kanapék, hintaszékek és hangulatos világítás teremti meg a laza, ugyanakkor stílusos hangulatot. Akár egy esti randevúra, baráti iszogatásra, koncert előtti hangolódásra vagy egy hosszú nap levezetésére is tökéletes választás.

A bár igazi erőssége az italválaszték:

13-féle gin-tonik, signature koktélok, ritka ginek (mint a Lavender Tihany vagy az Amass), valamint alkoholmentes verziók és prémium borok, pezsgők is helyet kaptak az itallapon. Emellett finom falatok gondoskodnak róla, hogy gasztronómiailag is kerek legyen az élmény.

A Cloud IX rendezvényhelyszínként is népszerű – akár 100 fős privát eseményekhez is ideális, legyen szó céges buliról vagy születésnapról. Ráadásul kutyabarát és akadálymentesített, így tényleg mindenkit szívesen látnak.

További információ: tribehotels.com/en/hungary/budapest-stadium/cloudix-skybar/

feNNen Skybar – Egy titkos oázis a város felett

A budai oldalon, a Kimpton BEM Budapest luxusszálloda tetején bújik meg az exkluzív feNNen Skybar – egy elrejtett tetőkert, amely a város nyüzsgéséből repít át egy nyugodt, mégis lenyűgöző világba.

A biophilic dizájnnal megálmodott tér buja növényzettel, üvegkupolával és természetközeli elemekkel teremt meghitt, mégis pazar hangulatot – mintha nem is egy rooftop bárban, hanem egy titkos kertben járnánk, valahol a város felett.

A feNNen nem csupán látványban, de hangulatban is kiemelkedik: signature koktélok, szenvedéllyel dolgozó bartenderek és a Duna, valamint a Várnegyed lélegzetelállító látványa várja az érkezőket minden este 17:00-tól. Az itallap a klasszikus és kreatív koktélok ízkavalkádját kínálja – akár szénsavas, gyümölcsös, aromás vagy savanykás kedvencekre vágyunk, itt megtaláljuk. Emellett számos prémium gin, whisky, különleges likőrök, borok, pezsgők és alkoholmentes italok is elérhetők, így minden vendég megtalálhatja a saját kedvencét.

A bár kizárólag előzetes foglalással látogatható, így valóban exkluzív élményt nyújt. Télen hangulatos iglukban élvezhetjük az italokat a fűtött teraszon, nyáron pedig a nyitott tetőkert varázsolja el a vendégeket. Legyen szó romantikus estéről, baráti összejövetelről vagy egy különleges alkalomról, a feNNen tökéletes helyszínt nyújt a maradandó pillanatokhoz.

További információ: fennen.hu/hu

Liz & Chain Rooftop Bar – A Marriott koronája

A Marriott Hotel tetején található Liz & Chain egy modern rooftop lounge, ahol Budapest panorámája 270 fokban vesz körül. A 9. emeleten kialakított bár korábban zárt, vendégek elől elzárt rész volt, de szerencsére újragondolták a lehetőségeket, és megnyitották a szélesebb közönség számára, hogy bárki élvezhesse ezt a különleges kilátást.

Innen az egész budai Duna-part belátható a Gellért-hegytől a Budai Várig, sőt még azon is túl. A hosszában elterülő Duna, a hidak, a két part közötti látvány, a Parlament és a Bazilika szinte képeslapra kívánkoznak egymás mellé.

A pesti oldal is gyönyörűen kibontakozik, miközben a naplemente aranyba borítja az épületeket és a vízfelszínt. Ha olyan helyet keresel, ahol egyszerre ihatsz egy kifinomult koktélt és gyönyörködhetsz Budapest legszebb arcában, a Liz & Chain Rooftop Bar az egyik legjobb választás.

A hely nemcsak a panorámájával hódít, a vendéglátást is új szintre emeli: itt minden koktél, minden falat tudatos döntés eredménye. A természetesség és a kreativitás kéz a kézben jár a bár signature koktéljaiban, amelyek szezonális, helyi és bio alapanyagokból készülnek.

Ilyen például a bazsalikomos eperrel és friss citrusokkal megbolondított „Strawberry” koktél, ami egy könnyed, gyümölcsös frissítés a hosszú nyárestékhez. A „Lemon” koktél pedig citrom sorbet és kakukkfű tökéletes házasságából születik, és egy csipetnyi mediterrán nyarat csempész a pesti ég alá. A borlap sem marad le a koktélok mögött: bio és biodinamikus tételek sorakoznak rajta, amelyek minden kortyban a természet tiszteletéről mesélnek.

A Liz & Chain Rooftop Bar étlapja is különleges élményt kínál: a mexikói konyha kortárs újragondolása, megosztásra tervezve, fenntartható alapanyagokkal és zero-waste szemlélettel.

A hideg falatok között kihagyhatatlan a guacamole trió, amelyben a klasszikus, a mangós-habanerós és a gránátalmás változat egyszerre nyújtja a megszokottat és az izgalmas újdonságot – mindezt házi kukoricás tortillachipsszel tálalva. A meleg ételek közül a szuvidált marhaoldalassal töltött taco az, amire még másnap is nosztalgiával fogsz gondolni – teriyaki és barbecue szósz, friss koriander és paradicsomsalsa teszi igazán felejthetetlenné ezt az ízélményt.

A Liz & Chain nemcsak a gasztronómiai élmények miatt különleges, hanem a hangulata is magával ragadó.

Csütörtöktől szombatig élő DJ-szettek fokozzák az esték hangulatát, így a naplemente után a zene veszi át a főszerepet.

A helyszín ideális választás baráti összejövetelekre, romantikus naplementenézésekre, valamint különleges alkalmakra, mint eljegyzés, leánykérés, leány- vagy legénybúcsú. Céges események lebonyolítására is kiválóan alkalmas, hiszen elegáns, mégis oldott légkört kínál, amely minden alkalmat emlékezetessé tesz.

További információ: lizandchain.com

 

Leo Bistro Étterem & Rooftop Sky Bár – Trópusi nyugalom a Lánchíd felett

A Lánchíd lábánál álló Hotel Clark földszintjén találjuk a Leo Bistrót, a 8. emeleti tetőteraszon pedig a Leo Rooftop várja a vendégeket. A Hotel Clark Budapest tetején rejtőző Leo Rooftop valóságos dzsungel oázis a város szívében.

A buja növényzettel szegélyezett teraszon egzotikus hangulat fogad, míg a szemed a Lánchídra, a Budai Várra és a Citadellára vetül.

Páratlan panoráma nyílik a budai Vár irányába, a Dunára és a rakparton található házakra egyaránt.

Akár egy klasszikus, akár valami igazán meglepő és izgalmas koktélt választanánk, nem fogunk csalódni. Több izgalmas fantázianevű koktélkollekciót is találunk az itallapon, mint például a "Purple Rain" vagy a limitált "Coração do Mundo", ezért érdemes többször visszanézni, lazulni a tetőteraszon. A "Purple Rain" koktél Belvedere vodkát, ibolyát, verjust, licsi- és lilarépahabot tartalmaz, míg a limitált "Coração do Mundo" mezcal, mogyorólikőr, verjus, bodza, tonik és palo santo füst különleges kombinációjával csábít. Emellett a pezsgőkből és a gazdag borlapból is válogathatunk.

A konyha kínálatában a könnyedebb bárfalatkákon és az ízes small plates fogásokon van a hangsúly, amelyeket sokféleképpen variálhatunk: a házi garnélás krokett chipotle majonézzel, a szarvasgombás burgonyapürével és pak choi-jal kínált Angus bélszín tournedos, vagy a gorgonzolás házi gnocchi karamellizált körtével és szarvasgombával mind-mind karakteres, mégis könnyed választás egy koktél mellé. És ha valami igazán frissre vágyunk: a Leo görög saláta garnélával, tonhallal, kalamárival és yuzu dresszinggel egyszerre mediterrán és modern.

További információ: leobudapest.hu

High Note SkyBar – Elegancia a Bazilika lábánál

A patinás Aria Hotel tetőszintjén megnyitott, gazdagon parkosított High Note SkyBar egy teljes körű szolgáltatást nyújtó rooftop bár és étterem a város közepén, ahol nyugodt környezetben lehet koktélozni, napozni vagy ebédelni, a Szent István-bazilika kupolájának árnyékában.

A 360 fokos kilátásnak köszönhetően a Parlament kupoláját és a Citadellát is alaposan szemügyre vehetjük, míg sötétedés után a kivilágított Lánchíd, a budai vár és a Mátyás-templom nyújt varázslatos látványt.

A hely nemcsak panorámája miatt különleges, hanem mert félévente, illetve évente megújuló, tematikus koktélmenüvel is várnak a klasszikus italok mellett. Terveik szerint időről időre új művészeti ágak köré építik fel a signature itallapot, ezért érdemes vissza-visszajárni.

A bár különleges koktélokat és izgalmas bárételeket kínál, miközben a zenei tematika végigkíséri az élményt. Aki könnyed frissítőre vágyik, ne hagyja ki az Amy Winehouse-t: banán, zsálya és Bacardi fehér rum találkozása egy meglepően összetett, mégis játékos koktélban. Az Elvis Presley koktél a trópusi ízek rajongóinak kedvence lehet: Bumbu rum, maracuja, citromfű és egy kis csokoládé – egy valódi íz-show. A klasszikus zene szerelmesei se fognak csalódni: a Tchaikovsky vodka, fenyő, fekete tea és méz kombinációja mély, fás és teás jegyekkel hódít. És ha valaki valami igazán merészet keres? A Beethoven koktél Hennessy konyak, kajszibarack, dió és kék sajt egyesítésével valódi gasztronómiai kaland.

Az étlap kínálata ráadásul messze túlmutat a megszokott bar snackeken: a kínálatban barfood előételek, főételek és desszertek is helyet kaptak, amelyek ízben és tálalásban is méltók a hely szellemiségéhez. A könnyed induláshoz választhatunk például spenótos kecskesajtkrokettet bodzás-chilis mézzel és sült fokhagymás aiolival, vagy a bivalymozzarellás gazpachót grillezett bébikukoricával és házi focacciával. Az Angus tatár habanero majonézzel, marinált mangóval és grillezett lapos kenyérrel egyszerre karakteres és kifinomult.

A főételek sorában a grillezett kacsamell fehérrépapürével és cukorborsó raguval igazi különlegesség, míg a pirított lazacfilé sáfrányos rizottóval és bouillabaisse mártással a tenger ízeit hozza el a város fölé. A vegetáriánusok sem maradnak választék nélkül: a conchiglioni tészta san marzano paradicsomszósszal, grillezett zöldségekkel és fenyőmaggal igazi mediterrán hangulatot idéz.

És persze a desszert sem maradhat el: az Aria 10 desszert – mangós katalán krémmel, piemonti mogyorópralinéval és mandulás sabléval – minden falatja egy ízélmény. Ha pedig valami könnyedebbre vágynánk, a Paris-Brest yuzus tejfagylalttal és földimogyoró-mousse-szal tökéletes zárása lehet egy felejthetetlen estnek.

További információ: highnoteskybar.hu

 

Pénzmúzeum Panoráma Terasz - Modern látványosság a Postapalota tetején

A Széll Kálmán tér felett magasodó, impozáns épület tetején nemcsak a pénzügyek világába nyerhetünk bepillantást, hanem a város egyik legkevésbé ismert, mégis lenyűgöző kilátópontjára is feljuthatunk. A gyönyörűen felújított Postapalota tetején rejtőzik a város egyik legújabb és legkülönlegesebb kilátóterasza – a Pénzmúzeum Panoráma Terasz. Ha eddig azt hitted, hogy a legjobb kilátásokat csak a belváros kínálja, ez a hely biztosan meglep majd.

A panoráma pazar: egyszerre láthatod a Budai Várat, a Hármashatár-hegyet, a Rózsadomb villáit és a modern városi lüktetést. Egy letisztult, mégis elegáns környezet vár, ahová felérve nemcsak a látvány, de a miliő is magával ragad.

A terasz a Pénzmúzeum látogatása után is remek levezetés – egy hely, ahol szó szerint más perspektívából láthatod Budapestet.

A tetőteraszon egy stílusos kávézó is helyet kapott, ahol a város felett kortyolhatunk egy finom kávét vagy hűsítő limonádét. A kínálatban friss sütemények, kávé, hideg üdítők és egy-két koktél is megtalálható. Legyen szó egy fárasztó nap levezetéséről vagy egy hétvégi kiruccanás csúcspontjáról, ez a hely ideális egy kis pihenésre.

Fontos tudni, hogy a múzeumi kiállítás megtekintése regisztrációhoz kötött, viszont a panoráma terasz szabadon látogatható a nyitvatartási időn belül – bár érdemes asztalt foglalni, különösen a napsütéses délutánokon, amikor sokan választják ezt a nyugodt kis magaslati oázist.

A terasz különlegessége, hogy edukáció és esztétikum itt kéz a kézben jár: időszaki programok, pop-up kitelepülések, bor- és pezsgőkóstolók is előfordulnak. Egy-egy nyári estén pedig gyakran jazz vagy könnyű akusztikus zene szól, miközben a város lassan fényeibe borul.

További információ: penzmuzeumpanoramaterasz.hu

St. Andrea Wine & Skybar – Bor, Budapest, báj

A Váci1 ikonikus épületének tetején található St. Andrea Wine & Skybar igazi belvárosi ékszerdoboz, ahol a boré a főszerep. Eger egyik legmeghatározóbb pincészete, miután elismert belvárosi étterme meghódította a fővárost, 2017 nyarán megnyitotta elegáns rooftop bárját is.

Itt a saját St. Andrea borok mellé fine dining felé hajló gourmet bárkonyha és prémium koktélkínálat társul – mindez Budapest felett.

A Gellért-hegy, a Citadella és a belváros sziluettje tárul eléd, miközben egy pohár St. Andrea Bikavért kortyolsz, a panoráma pedig minden napszakban más arcát mutatja.

A Skybar fedett vendégtérrel is rendelkezik, így esőben vagy hűvösebb estéken sem kell lemondanod a különleges élményről. A hely stílusos, így a dresscode is adott: adjuk meg a módját az estének, hiszen a flip-flop papucs és a forrónadrág nem passzol a Vörösmarty tér fölé magasodó elegáns terasz atmoszférájához.

A feljutás lifttel megoldott, és már az első pillanatban érezni, hogy ez nem egy átlagos hely. Ahogy a lift ajtaja kinyílik, egy szimmetrikus, letisztult, üvegfelületekben gazdag tér tárul elénk, ahol a fehér szín dominál, kihangsúlyozva a kilátás monumentalitását. A tetőn két köralakban kialakított terasz – a Citadella és a Bazilika terasz – várja a vendégeket, mindkettőről más-más nézőpontból csodálhatjuk meg Budapest ikonikus épületeit.

A belső tér kialakítása tudatosan mellőzi a túlzó belsőépítészeti megoldásokat – semmi nem vonja el a figyelmet a lenyűgöző panorámáról. Az összhatás könnyed, légies és elegáns: minden adott hozzá, hogy emlékezetes élménnyé váljon a borozás a város felett.

A bárkínálat egyedülálló: a signature koktélok a borászat szellemiségét tükrözik, a gourmet falatok – például a mangalica terrine, a bélszín tatár beefsteak vagy a sajtválogatás – pedig tökéletesen illeszkednek az italokhoz. Miközben a város fényei lassan kigyúlnak alattunk, egy gondosan megkomponált ízutazás részeseivé válunk.

A kiszolgálás minden alkalommal figyelmes, az atmoszféra kifinomult, de nem távolságtartó – mintha egy ünnepi pillanatba csöppennél. Az este végére garantált a klasszikus „miért nem jöttem ide előbb?” érzés.

További információ: standreaskybar.hu

Budapest rooftop bárjai nemcsak egy helyszínt, hanem élményt is kínálnak, ahol a város szívében, a felhők felett élvezhetjük a legjobb koktélokat, miközben a lenyűgöző panoráma és a kellemes hangulat minden érzékszervünkre hatással van. Akár egy naplementés randevú, akár egy baráti koccintás vagy egy különleges esemény apropóján térsz be valamelyikükbe, biztos lehetsz benne: felejthetetlen élménnyel távozol majd.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
A Fakanál Étterem 25 éve a magyar ízek szolgálatában – ünnepi partnertalálkozó a Nagyvásárcsarnokban
A budapesti Nagyvásárcsarnok galériáján, a nyüzsgő piac fölött bújik meg a Fakanál Étterem. A hely, ahol a magyar konyha klasszikusai és az élő cigányzene együtt idézik meg a hagyományos vendéglátás világát.


A Fakanál a napokban ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. A jubileumi partnertalálkozó meghitt, zártkörű esemény volt, ahol a vendégek testközelből élhették át mindazt, amit az étterem képvisel: vendégszeretet, hagyománytisztelet és a minőségi magyar konyha iránti elkötelezettség.

A Fakanál élmény

A Fakanál Étterem különlegessége nem csupán az elhelyezkedésében rejlik, hanem abban is, hogy képes otthonos hangulatot teremteni egy piaccsarnok közepén. A rusztikus berendezés, a régi konyhai eszközök és a házias ízek együttese olyan miliőt teremt, amely sokakban idéz fel gyermekkori emlékeket.

Az étterem önkiszolgáló rendszerben működik, de ez senkit ne tévesszen meg: itt szó sincs menzás élményről.

A piacon frissen beszerzett alapanyagokból készült ételek sorakoznak a pultban: töltött káposzta, pisztráng, rakott krumpli, saját recept alapján készített kolbász. Mindezeket pedig kézműves magyar sörök és pálinkák kísérik.

Az étterem egyik legnagyobb vonzereje a hétfőtől szombatig, 12:00 és 15:00 óra között félóránként felcsendülő élő cigányzene.

A zenészek nemcsak hangulatot teremtenek, hanem életre is keltik az ebédidőt. Olykor még táncra is perdülnek a vendégek.

De a Fakanál nemcsak a nappali órákban különleges: amikor a Vásárcsarnok este bezár, az étterem varázslatos rendezvényhelyszínné alakul. Céges vacsorák, partnertalálkozók és csapatépítők helyszíneként egyedi élményt kínál, az esti Vásárcsarnok különleges atmoszférájával.

Emellett a Fakanál a csarnok egyetlen klimatizált vendéglátóhelye is, így télen-nyáron egyaránt komfortos.

Fakanál Bisztró – gyors, házias, piaci

Az étteremnek van egy "kistestvére" is, a Fakanál Bisztró, ami szintén a galérián található. Ez a könnyedebb, gyorsabb étkezésre kialakított helyszín a piacolók kedvence. Itt is klasszikus piaci fogásokkal: gulyáslevessel, frissen sült kolbásszal és tartalmas egytálételekkel várják az éhes vendégeket. Aki az étteremnél eggyel lazább, gyorsabb tempóra vágyik, annak hozzájuk érdemes betérni.

A magyar konyha nagykövete

A Fakanál több mint két évtizede őrzi és adja tovább a magyar konyha hagyományait. Konyhájáról és pár ikonikus ételéről már mi is írtunk ebben a válogatáscikkben.

Az étlap gerincét a házias, szezonális alapanyagokból készült klasszikus ételek adják, bőséges adagokban.

Már reggelizni is érdemes benézni, hiszen frissen sült kolbász, magyaros rántotta vagy egyszerű tükörtojás is kapható. Hozzá narancslé, presszókávé és meleg rétes.

Ebédidőben aztán beindul a konyha teljes gőzzel, és jönnek a nagy klasszikusok: sűrű gulyásleves marhahússal, szaftos sertéspörkölt galuskával, aranybarnára sült csirkecomb grillezett zöldségekkel vagy vajon sült egész pisztráng, amihez persze dukál egy jóféle savanyúság is.

Az étlap nem próbál trükközni, inkább büszkén vállalja a magyar konyha hagyományait, de mindezt precízen, szeretettel tálalva.

A csülök Pékné módra vagy a mézes káposztával tálalt házi sült kolbász nemcsak a külföldieket nyűgözi le, hanem a hazai vendégek szívét is megdobogtatja.

Akik pedig nem tudnak dönteni, hogy mit válasszanak, azoknak ott vannak a kóstolótálak: egy-egy tányéron felvonul a magyar konyha színe-java, a gulyástól a töltött paprikán át a rakott burgonyáig.

A házias ízek mellé jól esik egy hűs limonádé vagy egy csésze Lavazza kávé, de ha valaki erősebb kísérőre vágyik, ott a csatos üvegben kínált Fakanál pálinka is.

A Nagyvásárcsarnok – gasztronómiai és kulturális szentély

A Fakanál sikere nem választható el attól a helyszíntől, ahol működik: a Nagyvásárcsarnoktól. Európa egyik legszebb piaca nem csupán a város kulináris központja, hanem építészeti és kulturális értelemben is ikonikus.

Az 1897-ben átadott csarnok Pecz Samu tervei alapján készült, neogótikus stílusban.

A hatalmas kovácsoltvas kapuk, a lenyűgöző vasszerkezet és az üvegfelületek mellett a Zsolnay kerámiadíszítés adja meg az épület karakterét. A közel 10.000 négyzetméteres alapterületű piac a Duna-part közelsége miatt hajóval és vasúton is könnyen megközelíthető volt. Ez volt az egyik oka annak, hogy a városvezetés ezt a helyszínt választotta az új központi piac számára.

A Nagyvásárcsarnok nemcsak Budapest egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága, hanem egy élő múzeum is, ahol a látogatók megismerhetik a magyar gasztronómia és népművészet különlegességeit. A galérián ajándéktárgyak, hímzések, kézműves termékek is megtalálhatók.

Nem csoda, hogy olyan neves vendégek is megfordultak itt az évtizedek során, mint Margaret Thatcher, Diana hercegnő, Tony Curtis vagy Hirohito japán császár.

2013-ban a CNN Travel Európa legjobb piacának választotta.

A 25 éves jubileum mérföldkő, de nem végállomás. A Fakanál továbbra is elkötelezett abban, hogy hitelesen képviselje a magyar gasztronómiai hagyományokat. Legyen szó hazai vendégről vagy külföldi turistáról, itt mindenki megtalálja azt, amit keres: valódi magyar ízeket, barátságos kiszolgálással és különleges hangulattal.

Cím: 1093 Budapest, Vámház körút 1–3., Központi Vásárcsarnok, I. emelet

Weboldal: fakanaletterem.hu

Az Fakanál Étterem az Eventrend Group tagja. A cégcsoport több mint három évtizednyi tapasztalattal rendelkezik kávéházak, éttermek, szállodák üzemeltetésében, valamint rendezvényszervezésben.

Az Eventrend Grouphoz jelenleg 31 projekt tartozik, és mintegy 1000 munkavállalót foglalkoztat. Ide kötődik mintegy 20 gasztronómiai vállalkozás, többek között a Gundel Étterem, a New York Kávéház, a Városliget Café&Restaurant, a Spoon the boat, a Főőrség Kávéház, a Séf Asztala, a Symbol, a Groupama Aréna vagy a Müpa catering szolgáltatása, emellett 24 budapesti rendezvényhelyszínen 79 egyedi rendezvényterem értékesítése is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Kiderült, hogy mi XIV. Leó pápa kedvence étele - egyáltalán nem hétköznapi fogásról van szó
Robert Prevost lett a világ első amerikai pápája, és máris meglepte a híveket. Nemcsak a meglátásaival, de a gyomrával is kitűnik: imádja a nyers halból készült cevichét. De hogy mi is ez az étel? Mutatjuk!


Május 8-án este felszállt a fehér füst a Sixtus-kápolna kéményéből, ami azt jelezte, hogy a konklávé új pápát választott. Robert Francis Prevost amerikai bíboros lett a katolikus egyház 267. vezetője, aki XIV. Leó néven kezdte meg szolgálatát. Ő az első pápa, aki az Egyesült Államokból származik.

Az új egyházfő hosszú éveket töltött Peruban misszionáriusként, és ott is szentelték püspökké. A dél-amerikai ország kultúrája és gasztronómiája nagy hatással volt rá, különösen a helyi ételkülönlegesség, a ceviche – írja a mindmegette.hu. Egyik barátja úgy fogalmazott:

„Leó pápa szívét örökre megnyerte Peru – és a ceviche.”

A ceviche egy nyers halból készült fogás, amelyet citruslében – leggyakrabban friss lime levében – marinálnak. A savas közeg hatására a hal fehérjéi „megfőnek”, így az étel hőkezelés nélkül is fogyaszthatóvá válik. Hagyományosan csilivel, vöröshagymával, korianderrel és kukoricával tálalják, és jéghidegen kínálják. XIV. Leó pápa úgy véli, ez az étel a perui nép lelkületét tükrözi: egyszerű, de mély, élénk, de összetartó.

A pápa közvetlen, családja körében továbbra is csak Robként emlegetik. Bátyja, Mike Prevost egy interjúban elmesélte:

„Tudtam, hogy Rob különleges ember, de hogy pápa lesz belőle – hát, azt sose gondoltam volna.”

Azt is hozzátette, hogy a konklávé előtti estén még beszéltek, és ugyanúgy viccelődtek, mint korábban. Mike szerint öccse mindig is halk szavú, de határozott személyiség volt.

Robert Prevost érsekként 2023-ban Magyarországon is járt. A Magyar Kurír beszámolója szerint akkor nagy hatást gyakorolt rá a magyar hívek elkötelezettsége és vendégszeretete.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Budapest legszebb rooftop bárjai: koktélok, ínycsiklandó falatok és lélegzetelállító panoráma
Ha igazán emlékezetes estére vágysz Budapesten, ezekre a helyekre mindenképp el kell látogatnod!


Ha valaha is álmodoztál arról, hogy egy pohár pezsgővel a kezedben nézed végig, ahogy a nap lemegy a Parlament kupolája mögött, vagy hogy egy csillagos nyári estén kortyolsz bele egy mesterien megkomponált koktélba Budapest fényei felett, akkor ez a cikk neked szól. A város felett magasodó rooftop bárok külön világot teremtenek – egy helyet, ahol a panoráma nem csupán háttér, hanem főszereplő. Íme Budapest legszebb tetőteraszos bárjai, ahol minden érzékszerved kényeztetve lesz.

White Raven Skybar & Lounge – A Budai Vár ékköve

A Hilton Budapest tetején, a Halászbástya közvetlen szomszédságában található a White Raven Skybar & Lounge, Budapest egyik legelegánsabb rooftop bárja. A Halászbástya közvetlen közeléből olyan, mintha a város a lábaink előtt heverne – a Parlament, a Lánchíd és a Gellért-hegy mind egyetlen varázslatos látképbe olvad össze.

De itt nemcsak a kilátás páratlan, hanem a különleges koktélok, a Halimba kristálypohárban kínált prémium italok és a megújult bárfalatok is igazi élményt nyújtanak – ízben, látványban és hangulatban egyaránt.

A White Raven étlapján megtalálhatók például kézműves sajtválogatások, amelyek sárgabarackkal, datolyával és mézzel, illetve a füstölt tokhal avokádóval és pácolt gyömbérrel, mind a minőségre és az ízek harmóniájára helyezik a hangsúlyt. A mangalica sonkát friss paprikával, paradicsommal és uborkával tálalják, míg a szürkemarha tatárt savanyított zöldségekkel, tojással és retekkel egészítik ki. Mindez egy-egy szelet kovászos kenyérrel párosítva egy igazi ínycsiklandó élményt garantál.

A 2025-ös itallap igazi Instagram-álom: a Snap & Sip koktélszekcióban dizájnpoharakban tálalt italokkal találkozhatsz, amik ízben és látványban is új szintet képviselnek.

A White Raven mixerei, Czirják Mátyás és Martin Hauser, új Signature koktélokat is alkottak, ikonikus zenei korszakok inspirációjával. A Back to Black karakteres whiskey-karamell-banán hármasa bódít, míg a Dancing Queen guava, popcorn és lime kombinációjával hozza a nyári könnyedséget.

A bár továbbra is együttműködik a neves Laurent Perrier pezsgőházzal: a La Cuvée Bruttól egészen a Grand Siècle No. 26-ig többféle tétel is elérhető náluk.

A szezonban tematikus pezsgőkóstolók és elegáns rendezvények is várják a vendégeket.

Különösen érdemes figyelni a Midsummer Partyra június végén: DJ, tánc, exkluzív koktélok és varázslatos naplemente garantálják, hogy az év leghosszabb napját Budapest felett ünnepeljük.

További információ: whiteravenskybar.com

Cloud IX – Panoráma Budapest fölött

Ha azt hitted, már mindent láttál Budapestből, van egy tippünk: nézd meg fentről, egy gin-tonikkal a kezedben! A Cloud IX Skybar, az ibis & TRIBE Budapest Stadium Hotel tetején, a Groupama Aréna és az MVM Dome közvetlen közelében, a Népliget szomszédságában egészen új szintre emeli a budapesti bárélményt – méghozzá szó szerint.

A kilencedik emeleti rooftop bár zavartalan panorámát nyújt Budapestre, mivel előtte nincsenek magasabb épületek – így a hatalmas üvegablakokon keresztül tényleg úgy érezheted, mintha a város fölé emelkednél.

A naplemente aranyfényében vagy a kivilágított városi tájban gyönyörködni itt nem csak egy ital melletti program – hanem igazi élmény.

A modern, fiatalos térben – amely a TRIBE hotelek merész és színes stílusát tükrözi – kényelmes kanapék, hintaszékek és hangulatos világítás teremti meg a laza, ugyanakkor stílusos hangulatot. Akár egy esti randevúra, baráti iszogatásra, koncert előtti hangolódásra vagy egy hosszú nap levezetésére is tökéletes választás.

A bár igazi erőssége az italválaszték:

13-féle gin-tonik, signature koktélok, ritka ginek (mint a Lavender Tihany vagy az Amass), valamint alkoholmentes verziók és prémium borok, pezsgők is helyet kaptak az itallapon. Emellett finom falatok gondoskodnak róla, hogy gasztronómiailag is kerek legyen az élmény.

A Cloud IX rendezvényhelyszínként is népszerű – akár 100 fős privát eseményekhez is ideális, legyen szó céges buliról vagy születésnapról. Ráadásul kutyabarát és akadálymentesített, így tényleg mindenkit szívesen látnak.

További információ: tribehotels.com/en/hungary/budapest-stadium/cloudix-skybar/

feNNen Skybar – Egy titkos oázis a város felett

A budai oldalon, a Kimpton BEM Budapest luxusszálloda tetején bújik meg az exkluzív feNNen Skybar – egy elrejtett tetőkert, amely a város nyüzsgéséből repít át egy nyugodt, mégis lenyűgöző világba.

A biophilic dizájnnal megálmodott tér buja növényzettel, üvegkupolával és természetközeli elemekkel teremt meghitt, mégis pazar hangulatot – mintha nem is egy rooftop bárban, hanem egy titkos kertben járnánk, valahol a város felett.

A feNNen nem csupán látványban, de hangulatban is kiemelkedik: signature koktélok, szenvedéllyel dolgozó bartenderek és a Duna, valamint a Várnegyed lélegzetelállító látványa várja az érkezőket minden este 17:00-tól. Az itallap a klasszikus és kreatív koktélok ízkavalkádját kínálja – akár szénsavas, gyümölcsös, aromás vagy savanykás kedvencekre vágyunk, itt megtaláljuk. Emellett számos prémium gin, whisky, különleges likőrök, borok, pezsgők és alkoholmentes italok is elérhetők, így minden vendég megtalálhatja a saját kedvencét.

A bár kizárólag előzetes foglalással látogatható, így valóban exkluzív élményt nyújt. Télen hangulatos iglukban élvezhetjük az italokat a fűtött teraszon, nyáron pedig a nyitott tetőkert varázsolja el a vendégeket. Legyen szó romantikus estéről, baráti összejövetelről vagy egy különleges alkalomról, a feNNen tökéletes helyszínt nyújt a maradandó pillanatokhoz.

További információ: fennen.hu/hu

Liz & Chain Rooftop Bar – A Marriott koronája

A Marriott Hotel tetején található Liz & Chain egy modern rooftop lounge, ahol Budapest panorámája 270 fokban vesz körül. A 9. emeleten kialakított bár korábban zárt, vendégek elől elzárt rész volt, de szerencsére újragondolták a lehetőségeket, és megnyitották a szélesebb közönség számára, hogy bárki élvezhesse ezt a különleges kilátást.

Innen az egész budai Duna-part belátható a Gellért-hegytől a Budai Várig, sőt még azon is túl. A hosszában elterülő Duna, a hidak, a két part közötti látvány, a Parlament és a Bazilika szinte képeslapra kívánkoznak egymás mellé.

A pesti oldal is gyönyörűen kibontakozik, miközben a naplemente aranyba borítja az épületeket és a vízfelszínt. Ha olyan helyet keresel, ahol egyszerre ihatsz egy kifinomult koktélt és gyönyörködhetsz Budapest legszebb arcában, a Liz & Chain Rooftop Bar az egyik legjobb választás.

A hely nemcsak a panorámájával hódít, a vendéglátást is új szintre emeli: itt minden koktél, minden falat tudatos döntés eredménye. A természetesség és a kreativitás kéz a kézben jár a bár signature koktéljaiban, amelyek szezonális, helyi és bio alapanyagokból készülnek.

Ilyen például a bazsalikomos eperrel és friss citrusokkal megbolondított „Strawberry” koktél, ami egy könnyed, gyümölcsös frissítés a hosszú nyárestékhez. A „Lemon” koktél pedig citrom sorbet és kakukkfű tökéletes házasságából születik, és egy csipetnyi mediterrán nyarat csempész a pesti ég alá. A borlap sem marad le a koktélok mögött: bio és biodinamikus tételek sorakoznak rajta, amelyek minden kortyban a természet tiszteletéről mesélnek.

A Liz & Chain Rooftop Bar étlapja is különleges élményt kínál: a mexikói konyha kortárs újragondolása, megosztásra tervezve, fenntartható alapanyagokkal és zero-waste szemlélettel.

A hideg falatok között kihagyhatatlan a guacamole trió, amelyben a klasszikus, a mangós-habanerós és a gránátalmás változat egyszerre nyújtja a megszokottat és az izgalmas újdonságot – mindezt házi kukoricás tortillachipsszel tálalva. A meleg ételek közül a szuvidált marhaoldalassal töltött taco az, amire még másnap is nosztalgiával fogsz gondolni – teriyaki és barbecue szósz, friss koriander és paradicsomsalsa teszi igazán felejthetetlenné ezt az ízélményt.

A Liz & Chain nemcsak a gasztronómiai élmények miatt különleges, hanem a hangulata is magával ragadó.

Csütörtöktől szombatig élő DJ-szettek fokozzák az esték hangulatát, így a naplemente után a zene veszi át a főszerepet.

A helyszín ideális választás baráti összejövetelekre, romantikus naplementenézésekre, valamint különleges alkalmakra, mint eljegyzés, leánykérés, leány- vagy legénybúcsú. Céges események lebonyolítására is kiválóan alkalmas, hiszen elegáns, mégis oldott légkört kínál, amely minden alkalmat emlékezetessé tesz.

További információ: lizandchain.com

 

Leo Bistro Étterem & Rooftop Sky Bár – Trópusi nyugalom a Lánchíd felett

A Lánchíd lábánál álló Hotel Clark földszintjén találjuk a Leo Bistrót, a 8. emeleti tetőteraszon pedig a Leo Rooftop várja a vendégeket. A Hotel Clark Budapest tetején rejtőző Leo Rooftop valóságos dzsungel oázis a város szívében.

A buja növényzettel szegélyezett teraszon egzotikus hangulat fogad, míg a szemed a Lánchídra, a Budai Várra és a Citadellára vetül.

Páratlan panoráma nyílik a budai Vár irányába, a Dunára és a rakparton található házakra egyaránt.

Akár egy klasszikus, akár valami igazán meglepő és izgalmas koktélt választanánk, nem fogunk csalódni. Több izgalmas fantázianevű koktélkollekciót is találunk az itallapon, mint például a "Purple Rain" vagy a limitált "Coração do Mundo", ezért érdemes többször visszanézni, lazulni a tetőteraszon. A "Purple Rain" koktél Belvedere vodkát, ibolyát, verjust, licsi- és lilarépahabot tartalmaz, míg a limitált "Coração do Mundo" mezcal, mogyorólikőr, verjus, bodza, tonik és palo santo füst különleges kombinációjával csábít. Emellett a pezsgőkből és a gazdag borlapból is válogathatunk.

A konyha kínálatában a könnyedebb bárfalatkákon és az ízes small plates fogásokon van a hangsúly, amelyeket sokféleképpen variálhatunk: a házi garnélás krokett chipotle majonézzel, a szarvasgombás burgonyapürével és pak choi-jal kínált Angus bélszín tournedos, vagy a gorgonzolás házi gnocchi karamellizált körtével és szarvasgombával mind-mind karakteres, mégis könnyed választás egy koktél mellé. És ha valami igazán frissre vágyunk: a Leo görög saláta garnélával, tonhallal, kalamárival és yuzu dresszinggel egyszerre mediterrán és modern.

További információ: leobudapest.hu

High Note SkyBar – Elegancia a Bazilika lábánál

A patinás Aria Hotel tetőszintjén megnyitott, gazdagon parkosított High Note SkyBar egy teljes körű szolgáltatást nyújtó rooftop bár és étterem a város közepén, ahol nyugodt környezetben lehet koktélozni, napozni vagy ebédelni, a Szent István-bazilika kupolájának árnyékában.

A 360 fokos kilátásnak köszönhetően a Parlament kupoláját és a Citadellát is alaposan szemügyre vehetjük, míg sötétedés után a kivilágított Lánchíd, a budai vár és a Mátyás-templom nyújt varázslatos látványt.

A hely nemcsak panorámája miatt különleges, hanem mert félévente, illetve évente megújuló, tematikus koktélmenüvel is várnak a klasszikus italok mellett. Terveik szerint időről időre új művészeti ágak köré építik fel a signature itallapot, ezért érdemes vissza-visszajárni.

A bár különleges koktélokat és izgalmas bárételeket kínál, miközben a zenei tematika végigkíséri az élményt. Aki könnyed frissítőre vágyik, ne hagyja ki az Amy Winehouse-t: banán, zsálya és Bacardi fehér rum találkozása egy meglepően összetett, mégis játékos koktélban. Az Elvis Presley koktél a trópusi ízek rajongóinak kedvence lehet: Bumbu rum, maracuja, citromfű és egy kis csokoládé – egy valódi íz-show. A klasszikus zene szerelmesei se fognak csalódni: a Tchaikovsky vodka, fenyő, fekete tea és méz kombinációja mély, fás és teás jegyekkel hódít. És ha valaki valami igazán merészet keres? A Beethoven koktél Hennessy konyak, kajszibarack, dió és kék sajt egyesítésével valódi gasztronómiai kaland.

Az étlap kínálata ráadásul messze túlmutat a megszokott bar snackeken: a kínálatban barfood előételek, főételek és desszertek is helyet kaptak, amelyek ízben és tálalásban is méltók a hely szellemiségéhez. A könnyed induláshoz választhatunk például spenótos kecskesajtkrokettet bodzás-chilis mézzel és sült fokhagymás aiolival, vagy a bivalymozzarellás gazpachót grillezett bébikukoricával és házi focacciával. Az Angus tatár habanero majonézzel, marinált mangóval és grillezett lapos kenyérrel egyszerre karakteres és kifinomult.

A főételek sorában a grillezett kacsamell fehérrépapürével és cukorborsó raguval igazi különlegesség, míg a pirított lazacfilé sáfrányos rizottóval és bouillabaisse mártással a tenger ízeit hozza el a város fölé. A vegetáriánusok sem maradnak választék nélkül: a conchiglioni tészta san marzano paradicsomszósszal, grillezett zöldségekkel és fenyőmaggal igazi mediterrán hangulatot idéz.

És persze a desszert sem maradhat el: az Aria 10 desszert – mangós katalán krémmel, piemonti mogyorópralinéval és mandulás sabléval – minden falatja egy ízélmény. Ha pedig valami könnyedebbre vágynánk, a Paris-Brest yuzus tejfagylalttal és földimogyoró-mousse-szal tökéletes zárása lehet egy felejthetetlen estnek.

További információ: highnoteskybar.hu

 

Pénzmúzeum Panoráma Terasz - Modern látványosság a Postapalota tetején

A Széll Kálmán tér felett magasodó, impozáns épület tetején nemcsak a pénzügyek világába nyerhetünk bepillantást, hanem a város egyik legkevésbé ismert, mégis lenyűgöző kilátópontjára is feljuthatunk. A gyönyörűen felújított Postapalota tetején rejtőzik a város egyik legújabb és legkülönlegesebb kilátóterasza – a Pénzmúzeum Panoráma Terasz. Ha eddig azt hitted, hogy a legjobb kilátásokat csak a belváros kínálja, ez a hely biztosan meglep majd.

A panoráma pazar: egyszerre láthatod a Budai Várat, a Hármashatár-hegyet, a Rózsadomb villáit és a modern városi lüktetést. Egy letisztult, mégis elegáns környezet vár, ahová felérve nemcsak a látvány, de a miliő is magával ragad.

A terasz a Pénzmúzeum látogatása után is remek levezetés – egy hely, ahol szó szerint más perspektívából láthatod Budapestet.

A tetőteraszon egy stílusos kávézó is helyet kapott, ahol a város felett kortyolhatunk egy finom kávét vagy hűsítő limonádét. A kínálatban friss sütemények, kávé, hideg üdítők és egy-két koktél is megtalálható. Legyen szó egy fárasztó nap levezetéséről vagy egy hétvégi kiruccanás csúcspontjáról, ez a hely ideális egy kis pihenésre.

Fontos tudni, hogy a múzeumi kiállítás megtekintése regisztrációhoz kötött, viszont a panoráma terasz szabadon látogatható a nyitvatartási időn belül – bár érdemes asztalt foglalni, különösen a napsütéses délutánokon, amikor sokan választják ezt a nyugodt kis magaslati oázist.

A terasz különlegessége, hogy edukáció és esztétikum itt kéz a kézben jár: időszaki programok, pop-up kitelepülések, bor- és pezsgőkóstolók is előfordulnak. Egy-egy nyári estén pedig gyakran jazz vagy könnyű akusztikus zene szól, miközben a város lassan fényeibe borul.

További információ: penzmuzeumpanoramaterasz.hu

St. Andrea Wine & Skybar – Bor, Budapest, báj

A Váci1 ikonikus épületének tetején található St. Andrea Wine & Skybar igazi belvárosi ékszerdoboz, ahol a boré a főszerep. Eger egyik legmeghatározóbb pincészete, miután elismert belvárosi étterme meghódította a fővárost, 2017 nyarán megnyitotta elegáns rooftop bárját is.

Itt a saját St. Andrea borok mellé fine dining felé hajló gourmet bárkonyha és prémium koktélkínálat társul – mindez Budapest felett.

A Gellért-hegy, a Citadella és a belváros sziluettje tárul eléd, miközben egy pohár St. Andrea Bikavért kortyolsz, a panoráma pedig minden napszakban más arcát mutatja.

A Skybar fedett vendégtérrel is rendelkezik, így esőben vagy hűvösebb estéken sem kell lemondanod a különleges élményről. A hely stílusos, így a dresscode is adott: adjuk meg a módját az estének, hiszen a flip-flop papucs és a forrónadrág nem passzol a Vörösmarty tér fölé magasodó elegáns terasz atmoszférájához.

A feljutás lifttel megoldott, és már az első pillanatban érezni, hogy ez nem egy átlagos hely. Ahogy a lift ajtaja kinyílik, egy szimmetrikus, letisztult, üvegfelületekben gazdag tér tárul elénk, ahol a fehér szín dominál, kihangsúlyozva a kilátás monumentalitását. A tetőn két köralakban kialakított terasz – a Citadella és a Bazilika terasz – várja a vendégeket, mindkettőről más-más nézőpontból csodálhatjuk meg Budapest ikonikus épületeit.

A belső tér kialakítása tudatosan mellőzi a túlzó belsőépítészeti megoldásokat – semmi nem vonja el a figyelmet a lenyűgöző panorámáról. Az összhatás könnyed, légies és elegáns: minden adott hozzá, hogy emlékezetes élménnyé váljon a borozás a város felett.

A bárkínálat egyedülálló: a signature koktélok a borászat szellemiségét tükrözik, a gourmet falatok – például a mangalica terrine, a bélszín tatár beefsteak vagy a sajtválogatás – pedig tökéletesen illeszkednek az italokhoz. Miközben a város fényei lassan kigyúlnak alattunk, egy gondosan megkomponált ízutazás részeseivé válunk.

A kiszolgálás minden alkalommal figyelmes, az atmoszféra kifinomult, de nem távolságtartó – mintha egy ünnepi pillanatba csöppennél. Az este végére garantált a klasszikus „miért nem jöttem ide előbb?” érzés.

További információ: standreaskybar.hu

Budapest rooftop bárjai nemcsak egy helyszínt, hanem élményt is kínálnak, ahol a város szívében, a felhők felett élvezhetjük a legjobb koktélokat, miközben a lenyűgöző panoráma és a kellemes hangulat minden érzékszervünkre hatással van. Akár egy naplementés randevú, akár egy baráti koccintás vagy egy különleges esemény apropóján térsz be valamelyikükbe, biztos lehetsz benne: felejthetetlen élménnyel távozol majd.


Link másolása
KÖVESS MINKET: