hirdetés

Kiserdővédők: A járvány miatt is kiderült, mennyi zöldterületre van szükség egy élhető városban

Szegedi Éva - szmo.hu
2020. április 07.


hirdetés

„A zöldterületek kárára megvalósuló építkezések sokakban támasztanak ellenérzéseket, és nem tartják elfogadhatónak semmilyen okkal, útépítés, betonozás miatt különösen nem. Mi is értjük, hogy léteznek olyan várostervezési szempontok, amelyek az infrastruktúra tervezése miatt szükségesek, de azt gondoljuk, ezek nem mehetnek zöldterületek, vagy egy lakóközösség kárára. Fontos szempont például a belváros tehermentesítése is, de ezt mindenképp úgy kell csinálni, hogy a benti forgalmat egyszerűen kiterelik a külvárosban élőkre? Ha a Galvani híd megépül, napi 33 ezer új autó érkezik a környékünkre úgy, hogy közben a Kiserdő egy elég nagy része megsemmisül, és így eredeti levegőtisztító funkcióját már nem tudná betölteni, pláne a megnövekedett forgalommal együtt. Ezen kívül a híd elvágná a József Attila-lakótelepet Wekerlétől, ahogyan a Nagykőrösi út is elvágja egymástól Wekerle-telepet és Pesterzsébetet. Ráadásul attól, hogy mondjuk 20 méterrel arrébb helyeznék a többletforgalommal járó utat, az attól még forgalmas lenne, és ez nekünk, akik itt lakunk, nagyon nem volna jó.”

Mit tehet a környéken élők érdekeit képviselő közösség? A legfontosabb számukra az, hogy folyamatosan tájékoztassák a helyieket, és informálják őket arról, hogy bár már több éves ügy a Kiserdő megvédése, a Galvani-híd nyomvonalának terve a Határ útnál még mindig nem került le végleg a napirendről, csak elodázták, és a Kiserdő még mindig tervezési területnek számít.

A Kiserdővédők többféle módon igyekeznek fenntartani a helyiek érdeklődését az ügy iránt. Kérdőíveztek, petíciókat indítottak, közmeghallgatásokon vettek részt, lakossági fórumokat szerveztek. Alternatív nyomvonalat is terveztek, ami elkerülné ezt a területet, és ezt társadalmi egyeztetésre bocsátották. Igyekeznek azzal is foglalkozni, hogy mivel lehetne jobbá tenni a területet, milyen állapotban van az erdő, ezért szemétszedéseket szerveztek.

A környéken élők véleményét rendszeresen kérik és keresik, hogy megtudják, miként állnak a kérdéshez. Közösségi programokat szerveznek nekik, például a Kiserdőben is: Halloweent, kutyaszépségversenyt, szemétszedést – ez utóbbi tavasszal a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Egyik legutóbbi akciójukban helyi fotópályázatot indítottak, aminek anyagából vándorkiállítást szerveztek.

Kiket lehet még bevonni? „A helyi lakókon és civil szervezeteken kívül kifelé is tekintünk, igyekszünk kapcsolatot ápolni azokkal a civilekkel, akik hasonló problémákkal küzdenek: például a Ligetvédőkkel, Rómaisokkal” - mondja Németh Krisztina. Velük annak idején tapasztalatcserét is szerveztünk a Fugában. Rajtuk kívül pedig több civil csoporttal és szervezettel is kapcsolatba kerültünk már kisebb-nagyobb együttműködések keretében. Mindig keressük a kapcsolatot azokkal is, akik közlekedési, fenntartható várostervezési, vagy levegőtisztasági szempontból próbálják áttekinteni a helyzetet. Jó kapcsolatot ápolunk a Pilisi Parkerdővel, akik a terület kezelői, és segíteni szoktak pl. az általunk szervezett szemétszedésben, de egyeztetjük velük a többi programunkat is.

A közösség nyitott, a Van más út Facebook oldalon keresztül bárki csatlakozhat, aki segíteni szeretne, nem csak az, aki itt lakik. Az érintett kerületek polgármestereivel és önkormányzati képviselőivel is igyekeznek tartani a kapcsolatot, és a Fővárosi Önkormányzatban is dolgozik Kiserdővédő tagjuk A cél kétrétű: megvédeni az erdőt, és megvédeni a Határ úti lakókat az odaterelt új autóforgalomtól.

Most, a járvány idején elsősorban háttérmunka zajlik a közösségnél. „Jelenleg akkora sokkot okozott mindenkinek a koronavírus-járvány és annak várható utóhatása, hogy még csak próbálja kitalálni, hogyan tud együtt élni az új helyzettel, és hogyan képes ebben működni.

Ettől függetlenül újabb online találkozó lesz a kinevezett kapcsolattartóval az új nyomvonaltervekről. Februárban a Közfejlesztések Tanácsa ugyanis döntött arról, hogy nem csak a kiserdei nyomvonalat fogják vizsgálni a Galvani híddal kapcsolatban, hanem megnézik az eredeti, 60 éves tervek alapján a Kén utcára tervezett nyomvonalat is, és a csoport bizakodó, hogy talán mégsem az Illatos úton keresztül a Határ útra, hanem a Ferencvárosi Rendező vasúti vágányain keresztül kanyarítanák a nyomvonalat. Bár az a nyomvonal sem problémamentes, a közelben élő közösség aktív bevonására ott is szükség lenne. Legfrissebb hír, hogy a nyomvonalak hatástanulmányait augusztus 31-ig kell megcsinálni, majd december 31-ig választani fognak közülük. A Tanács határozata alapján csak olyan útvonal kerülhet megépítésre, amiben a kerületek is egyetértenek, ellenkező esetben a levezető út megáll a Soroksári útnál.

A rendezői irány abból a szempontból jó lenne, hogy elkerülné a Kiserdőt. Ám őszintén szólva számunkra kérdés az is, hogy szükség van-e egyáltalán ennyi autóútra? Mire elkészül, lenne-e ennyi autós, ha az útépítés helyett a közösségi közlekedésre vagy egyéb alternatív közlekedési megoldásokra terveznénk várost? Fenntartható akkor lenne, szerintünk egy egyszerű útépítéssel csak az autós forgalom növelését lehet elérni, mert a felszabaduló utakra előbb-utóbb új autók is kerülnek. Érdemes a működő külföldi példákat is megvizsgálni.”

Fotó: Fotó: Höltzl Éva, Kiss András, Percze Kornélné, Ruzsa István, T. Szilágyi Ágnes, Uzseka Norbert.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
czibok-laszlo.jpg

Emlékvideókkal búcsúznak Czibók Lászlótól, az Éjjel-nappal Budapest egykori szereplőjétől

A vlogger nemrég agyvérzést kapott, amiből már nem épült fel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 27.


hirdetés

Mint megírtuk, meghalt Czibók László, az Éjjel-nappal Budapest című sorozat egykori szereplője. A férfi Mikit alakította egy ideig a sorozatban, de vloggerként is tevékenykedett.

Május 17-én agyvérzést kapott, kritikus állapotban vitték kórházba. Sokáig altatásban tartották, és bár barátnője szerint kicsit javultak az eredményei, és már abban bíztak, hogy egy hét múlva felébreszthetik, végül nem épült fel.

Georgina többször is bejelentkezett a YouTube-csatornáján, mindig elmondta a friss információkat párja állapotával kapcsolatban. Kedden azonban szomorú hírt közölt azokkal, akik imádkoztak és szurkoltak Czibók László gyógyulásáért:

"Laci feladta. Elment. Egy csupaszív jó embert veszítettünk.

Minden egyes adományt visszautalok. Köszönöm az imákat, bátorítást"

hirdetés

- írta posztjában Czibók László párja.

A YouTube-on már több olyan emlékvideó is megjelent, amellyel Czibók Lászlótól búcsúznak ismerősei, követői, rajongói.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
czibok-laszlo2.jpg

Egy szál virággal lehet búcsút venni Czibók Lászlótól – Tatabányán temetik el

Az Éjjel-nappal Budapest egykori szereplője agyvérzés miatt halt meg.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 27.


hirdetés

Mint azt megírtuk, meghalt Czibók László, az Éjjel-nappal Budapest című sorozat egykori szereplője, aki a youtube-os videóiról is ismert volt.

A férfi május 17-én agyvérzést kapott, kritikus állapotban vitték kórházba, ahol mesterséges kómában tartották. Bár a barátnője, Georgina nemrég azt mondta, hogy jövő héten megpróbálhatják felébreszteni a párját, végül nem épült fel.

Georgina kedden közölte a szomorú hírt, hogy Czibók László meghalt.

Czibók László barátnője szerdán saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy

hirdetés

párja hamvasztás utáni búcsúztatása Tatabányán lesz, a pontos időpontot azonban majd csak később közli. Azt kérte, hogy aki szeretne végső búcsút venni Czibók Lászlótól, csak egy szál virágot vigyen.

A YouTube-on már több olyan emlékvideó is megjelent, amellyel ismerősei, követői, rajongói búcsúznak az egykori sorozatszereplőtől.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Customer-Signature-Floyds-Barbershop-Released.jpg

Milliós borravalót hagyott egy vendég az amerikai fodrászatban, ami majdnem csődbe ment a járvány miatt

A fodrásznő mellett a recepciós, az üzletvezető és az üzlet többi dolgozója is kapott a nagylelkű jutalomból.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 27.


hirdetés

A 32 éves, gyermekét egyedül nevelő Illsia Novotnynak, ahogyan szakmájában szinte mindenkinek a világon, a túlélésért kellett küzdenie azóta, hogy a koronavírus-járvány miatt be kellett zárni szalonját. Bár számíthatott törzsvendégei anyagi támogatására, még így is kénytelen volt lakásbérleti és közüzemi számláit átütemezni.

Május elején végre újra megnyithatott szigorú távolságtartási és egészségügyi szabályok mellett. A múlt szombaton már zárásra készült, amikor besétált egy férfi egy hajvágásra. Illsia elbeszélgetett vendégével a baseballról, Colorado állam helyzetéről, a karantén okozta nehézségekről. Amikor kész lett, a férfi fizetett a recepciósnál, de mielőtt távozott, odavetett egy rejtélyes mondatot: „Csak hogy tudja, nem tévedés”

Néhány perccel később a recepciós sírva rohant kollégáihoz. A férfi ugyanis összesen 5800 dollár borravalót hagyott ott: 2500 dollárt a fodrásznőnek, 500-at a recepciósnak, 1000-et az üzletvezetőnek és további 1800-at a szalon 18 dolgozójának.

Novotny is elsírta magát örömében, hiszen az elmúlt hónapokban teljes bizonytalanságban élt, azt sem tudta, hogy kinyithat-e még.

A szalon megosztotta a szívmelengető történetet az amerikai sajtóval és felkerült Facebook-oldalukra is, hogy kifejezhessék hálájukat az ismeretlen jótevő iránt és egyben köszönetet mondtak mindazoknak, akik a nehéz időkben is mellettük álltak – a Goodnewsnetwork.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
zente2.jpg

Zente már állva is ügyesen megtartja magát - újabb jó híreket osztott meg a kisfiú édesanyja

Zente anyukája videókat is készített az egyre ügyesebb kisfiúról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 26.


hirdetés

Nem is olyan sokkal a legutóbbi jó hírek után újabb szívmelengető bejegyzés érkezett Zente, az SMA1-beteg kisfiú édesanyjától.

Ahogy írja, a kisfiú apukája nemrég tért haza 3 hét után, és rögtön egy remek ajándékot kapott:

ő vette észre, hogy Zente már állva is nagyon ügyesen megtartja magát, miközben egyik lábáról a másikra helyezi át testsúlyát.

Az anyuka videót is posztolt arról, mikor a fiú igyekezett megismételni a nagyszerű teljesítményt:

hirdetés

Újabb fejlődés! Boldogság!

null

A Facebook-bejegyzésben egy másik videó is van az egyre ügyesebb Zentéről, amin látszik, hogy a kisfiú már térdel. Zente szüleinek boldogsága határtalan, annak ellenére is, hogy néha bizony őket is megtalálják a rosszakarók, őket sem kerülik el negatív kommentek és üzenetek.

Security Check Required

null


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!