hirdetés

KÉK HÍREK

WhatsApp üzenetek az Iszlám Állam vérfagyasztó uralmából

Pokoli az élet a szíriai Rakkában. A város lakossága túlélni próbál. Maha Hollandiába küldött üzenetei árulkodóak, milyen ott az élet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. július 03.

hirdetés

Wafa egy amszterdami kis lakásban megérinti a WhatsApp alkalmazás ikonját a telefonja képernyőjén. A negyvenéves, hidzsábot viselő asszony elsírja magát, amikor a két kék pipát meglátja – a lánya, Maha olvasta az üzenetét. Tehát még életben van.

Az anyát 3250 kilométer választja el lányától. Maha és kétéves kisfia, Odai Rakkában, az Iszlám Állam szíriai fővárosában, a világ egyik legelzártabb településén rekedtek. Ha sikerül internet összeköttetésre találni, Maha Whatsapp hangüzeneteket küld az anyjának.

"
Amikor nem jön semmi, amikor nincs hír felőlük, az olyan, mintha haldokolna bennem valami

– mondja Wafa a CNN riporterének.

rakka

Rakka belvárosa, mielőtt az Iszlám Állam átvette a hatalmat (Wikipédia)

Amikor Wafa három évvel ezelőtt megérkezett Hollandiába Rakkából, könyörgött a lányának, hogy kövesse. Maha azonban otthon maradt a fiával és a férjével, de megígérte, hogy később mindannyian csatlakoznak. Ezt az esélyt nem kapta meg.

hirdetés

Az Iszlám Állam vallási rendőrsége lefejezte a férjét, mert egy szíriai katonának szóló üzenetet találtak a telefonján.

Most, hogy az Amerikai Egyesült Államok vezette koalíciós csapatok körülzárták Rakkát, a menekülés még veszélyesebb lenne, így Maha üzenetei egyre kétségbeesettebbek. Annyira tele vannak érzelemmel, hogy néha alig kivehető, mit szeretne mondani.

A következő párbeszéd január kezdete óta folyik Wafa és a lánya között. Az anya megosztotta a hangüzeneteket a CNN-nel – ezeket olvashatjátok most.

2017. január 4.

Maha (lány)

"Anya, Odai megfertőződött a mérgezett víztől, de sikerült eljutnunk a sürgősségire, az orvos azt mondta, hogy életbevágó, hogy tiszta vizet igyon, de azt nagyon nehéz találni. Anya, teljesen kétségbe vagyok esve, nem tudom, mit csináljak. Esküszöm, fogalmam sincsen."

2017. január 5.

Wafa (anya)

"Kicsikém, próbálj meg tiszta vizet találni és azt add neki. Kicsikém, tudni akarom, hogy vagytok. Elegendő számunkra Allah, és Ő a legkiválóbb gyámolító."

2017. január 10.

Maha

"Anya, kimerültem, a helyzet szörnyű, képtelen vagyok elviselni így az életet, a fiam beteg, nincs orvosság, nincs tiszta víz, nincs semmi a gyerekemnek. Tegnap is alig kaptam neki egy kis tejet."

Wafa

"Esküszöm neked, kicsikém, az égvilágon mindenkivel kapcsolatba léptem, hogy ide jöhessetek. Beszélek a sajtóval, az orvossal, az egész világgal."

... Maha több mint három hét múlva tud csak válaszolni...

2017. február 2.

Maha

"Szia anya, kérlek, meséld el, hogy vagy, remélem, jól vagy, nagyon nehéz volt feljönni a netre, az a hely, ahol most sikerült (egy internet kávézó), nagyon messze esik onnan, ahol lakunk. Nem tudom, vissza tudok-e jönni, és hogy egyáltalán nyitva lesz-e."

Wafa

"Kicsikém, próbálj meg eljönni onnan, próbálj elmenekülni, akár egy másik faluba is, ahol megvárhatod, amíg átjuthatsz Törökországba."

2017. február 5.

Maha

"Anya, miért nem válaszolsz? Kérlek válaszolj! Kérlek, felelj! Meséld el, hogy vagy."

2017. február 6.

Wafa

"Kicsikém, hiszen válaszoltam, az orvosnál vagyok, nem tudom, mikor tudsz megint feljönni a netre. Miért ne válaszolnék neked, te vagy a lelkem, a szívem. Miattatok vagyok itt, kórházakban járok, altatóval alszom, és volt néhány idegösszeroppanásom."

... eltelik egy hónap ...

2017. március 10.

Maha

"Anya, megígérted, hogy kijuttatsz ebből a pokolból. Anya, rémálmaim vannak, azt álmodom, hogy jönnek értem, meg akarnak ölni. Amikor elküldöm a hangüzeneteimet, azonnal törlöm is őket, mert annyira félek. Mindenhol ott vannak (az Iszlám Állan harcosai). Annyira kimerít ez az élet."

Wafa

"Kicsikém, esküszöm, hogy már mindenkivel beszéltem, orvosokkal, ügyvédekkel, újságírókkal, nincs a világon senki, akivel ne beszéltem volna rólad és Odairól. A lehetetlent is megkísérlem, hogy kijuttassalak."

2017. március 17.

Maha

"Anya, vissza kell jönnöm, nem maradhatok itt, attól félek, le fognak tartóztatni. Félek, hogy bántani fognak, ha megtudják, hogy üzeneteket küldök neked, és részleteket mondok arról, milyen veszélyes itt az élet. Szerintük (a harcosok szerint) bűn azokkal beszélni, akik nem Rakkában élnek. Megpróbálok később is feljönni a netre."

Wafa

"Kicsikém, most hol vagy? Válaszolj! Kicsikém, felelj. Hadd halljam a hangodat."

2017. március 31.

Maha

"Anya, itt nincs semmi, nincs étel, nincs víz, nincs áram, semmi. Ezeknek (a harcosoknak) mindenük megvan, ami csak kell, jól élnek. Elegendő számunkra Allah, és Ő a legkiválóbb gyámolító."

Wafa

"Tudom én, kik ezek, ezek a rohadékok, akik kihúzzák magukat. Megvetem az Iszlám Államot, és azokat, akik őket ránk szabadították."

... Két hónap telik el, mire Wafa újra hall a lányáról. Maha Rakka egy másik kerületébe költözött.

2017. május 23.

Maha

"Anya, válaszolj, anya, miért nem felelsz? Ma elköltöztünk, nem tudom, mikor tudok a netre jönni megint, az Iszlám Állam harcosai mindenhol ott vannak, attól félek, nem tudok ide visszajönni, hogy a netre jöhessek. Félek, Odai kimerült."

Wafa

"Kicsikém, ha azt gondolod, hogy az új hely veszélyesebb, mint ahol most vagy, kérlek, ne költözz! Nem bírom ki, ha nem hallhatom a hangodat többé."

2017. május 26.

Maha

"Áldott Ramadant, anya, a legjobbakat kívánom neked. (felsóhajt). Anya, teljesen kivagyok. A falu, ahova költöztünk teljesen elzárt mindentől, elhagyatott, és minden nagyon drága, az étel, a zöldségek, a gyümölcsök, a hús, a csirke, még tejet sem tudok venni Odainak. Az egészségügyi betétek is nagyon drágák. Nagyon nehéz, olyan nehéz tejet szerezni Odainak."

Wafa

"Áldott Ramadant, kicsikém, bárcsak itt lehetnél velem, becsületben, tisztességben. Allah egyesítsen bennünket. Veled és Odai-jal, Allah egyesítsen. Ez az álmom. Ez az álmom. Nem veszíthetek többet."

2017. május 31.

Maha

"Láttam ma valakit a vallási rendőrségtől, egy robbanó mellényt vett fel, annyira vérzett, itt történt a faluban, ahol most vagyunk, aztán elment, elvitték, és halálra rémültünk."

2017. június 1.

Maha

"Kimerültem. Attól tartok, öngyilkosságot fogok elkövetni. A fiam beteg, én is beteg vagyok, és nincs már erőm. (sírni kezd) Hajnaltól lefekvésig ezt érzem."

2017. június 2.

Maha

"Szia anya, hogy vagy? Juttass ki ebből a szörnyű helyzetből, borzalmas a helyzet. Fáradt vagyok, a fiam kimerült. (sírni kezd) Könyörgöm, juttass ki innen! Nem beszélhetek sokat. Fogalmad sincs, milyen rossz itt nekünk. Juttass ki! Isten majd megjutalmaz érte. Ha nem juttatsz ki, attól félek, véget vetek az életemnek. Az utolsó leheletemig könyörögni fogok, hogy juttass ki innen!"

Wafa

"Jaj kicsikém, tudom, hogy mindentől elvágtak. Esküszöm, hogy tudom. Esküszöm, de nem tudom, mit tehetnék. (sír). Esküszöm, belehalok, állandóan csak ismétlem magam."

2017. június 16.

Maha

"Anya, ments ki innen! Ments meg! Ments meg! A pokolban élünk, a pokolban. Ments ki innen! A fiam mellettem haldoklik. Ments meg! Ments meg! Ha szeretsz, megmentesz. Ha szeretsz, megmentesz. Ne hagyj magamra! (érthetetlen). Ments meg! Ments meg!"

Wafa

"Jaj kicsikém, nincs, akivel ne beszéltem volna. A sajtóval, az orvossal, a bevándorlási hivatallal, légy türelemmel. Kicsikém, esküszöm, hogy kihozatlak velük."

2017. június 18.

Maha

"Mama, kérlek, próbálj meg mindent! Próbálj meg mindent! Semmink sincs. Se étel, se ital. A helyzet... (érthetetlen). Mama, az élethez szükséges alap dolgok sincsenek itt. Próbálkozz mindennel! Próbáld meg! Ments meg engem és Odait! Ha szeretsz, könyörögj mindenkinek, az újságíróknak, az orvosoknak. Mindenkinek!"

Maha

"A fiam kiszáradt, az itteni víztől megy a hasa. Nincs táplálék, a fiam a szemem láttára haldoklik. Próbáld meg, hiszek benned, csak próbáld meg! (érthetetlen) Tudod, amit most teszek, nagyon kockázatos, de én vállalom a kockázatot és elküldöm neked."

2017. június 20.

Wafa

"Megátkozom őket, kicsikém, királyként élnek, mindenre jut nekik. Csak mi szenvedünk. Minket törtek össze. Halottak vagyunk."

A neveket a biztonságuk érdekében a CNN riporterei megváltoztatták. Maha a mai napig küldi az üzeneteket. A város még mindig az Iszlám Állam uralma alatt áll.

Címkép: Pixabaykjhkjh


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Háromgyerekes apa az a buszsofőr, aki megkéselt egy maszk nélküli fiatalt péntek éjjel Budapesten

Utasként ült a járaton, amikor arra kérte a két új felszálló fiatalt, hogy vegyenek fel maszkot. Vitatkozni kezdtek, amit leszállás után is folytattak, ezután késelte meg egyiküket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 28.

hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, késsel szúrtak meg egy 23 éves férfit pénteken késő este a fővárosi a XIV. kerületben, a Hungária körút és a Thököly út kereszteződésében lévő buszmegállóban.

3 gyerekes apa az a buszvezető, aki életveszélyesen megkéselte a 23 éves fiatalt a buszmegállóban.

Utasként ült a járaton, amikor arra kérte a két új felszálló fiatalt, hogy vegyenek fel maszkot. Vitatkozni kezdtek, amit leszállás után is folytattak, ezután késelte meg egyiküket.

A férfi elmondása szerint beszóltak neki és hergelni kezdték. Ezért lett annyira ideges, hogy elővette a kését.

A buszos szakszervezet vezetője tisztességes embernek ismeri a gyanúsítottat. Az ügyészség nem indítványozta letartóztatását, így hazamehet.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés

11 év után megtalálhatták a gyilkost, aki egy idős férfit ölt meg Máriapócson

2020-ban vette elő újra az ügyet a rendőrség. Egy börtönben ülő férfi lehet a gyilkos.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 27.

hirdetés

2010 szeptemberében máriapócsi otthonában öltek meg egy 75 éves férfit, a rendőrség 11 évvel ezelőtt rendelt el nyomozást az ügyben, írja a police.hu.

Mivel az elkövető kilétét nem sikerült megállapítani, a nyomozást felfüggesztették.

A Készenléti Rendőrség azonban 2020-ban újra elővette az ügyet, és a nyomozati iratok és a lefoglalt bűnjelek áttekintése és értékelése után a nyomozás továbbfolytatásáról döntött.

A nyomozás eredményeként a Nemzeti Nyomozó Iroda gyanúsítottként hallgatta ki a jelenleg más bűncselekmények elkövetése miatt börtönbüntetését töltő 45 éves B. Róbertet. Ha bebizonyosodik, hogy ő követte el az emberölést, pont kerülhet a 11 éve húzódó ügyre.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK

Nagy területen ég a nádas Fonyód és Balatonfenyves között

Az Önkormányzati Tűzoltóság aggasztó képeket közölt a helyszínről.
Fotó: Önkormányzati Tűzoltóság Balatonboglár - Balatonlelle / Facebook - szmo.hu
2021. február 27.

hirdetés

Nagy területen ég a nádas Balatonfenyves és Fonyód között - írja Balatonboglár és Balatonlelle önkormányzati tűzoltóságának Facebook-oldala.

A Veol.hu információi szerint

öt hektáron csaptak fel a lángok, amit a a keszthelyi, a siófoki, a marcali hivatásos, a balatonboglári önkormányzati, valamint a fonyódi önkéntes tűzoltók próbálnak eloltani.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK

142 embert jelentettek fel a rendőrök Gődény György vasárnapi tüntetése után

Két embert elő is állítottak, egyiküket az ellene kirendelt szabálysértési körözés miatt.
Fotó: Markovics Z. Kristóf - szmo.hu
2021. március 01.

hirdetés

Mint arról beszámoltunk, "Vegyük vissza az életünket!" címmel hirdettek tüntetést vasárnap délelőttre a Hősök terére. A demonstrációt a járványszkeptikus gyógyszerész, Gődény György szervezte.

Az eseményen pár száz fős tömeg gyűlt össze, a legtöbben nem viseltek maszkot.

A rendőrség szerint jogellenes volt a tüntetés, intézkedtek is a résztvevőkkel szemben.

Miután a tömeg feloszlott a Hősök terén, egy kisebb csoport átvonult a Vajdahunyad várához és egy új gyűlésbe kezdett, a rendőrök viszont ott is intézkedtek.

A rendőrség hétfői közleménye szerint

hirdetés
a két helyszínen összesen 142 esetben tettek szabálysértési feljelentést, valamint 4 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki.

A hatóság a Hősök terén tartott gyűléssel összefüggésben gyűlés szervezése és tartása miatt, a Vajdahunyad váránál tartott gyűléssel összefüggésben gyűlés tartása miatt, egy-egy fővel szemben kezdeményez közigazgatási eljárást.

A rendőrök összesen két embert állítottak elő. Egy főt személyazonosság igazolásának megtagadása szabálysértése, egy főt pedig az ellene elrendelt szabálysértési körözés miatt.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: