KÉK HÍREK

Mobilját nyomkodhatta az a kisfiú, aki kizuhant a gimnázium második emeletének ablakából

Egy szakértő szerint a felelőst az iskola falain belül kell keresni.
Címlapkép: RTL.hu - szmo.hu
2022. szeptember 23.


Link másolása

A szülők úgy tudják, nem volt bent felügyelőtanár, amikor a 12 éves fiú kizuhant a Kosztolányi Dezső Gimnázium ablakából. A szakértő szerint a felelőst az intézmény falain belül kell keresni, miközben a PDSZ szerint az is probléma, hogy egyre kevesebb a beosztható pedagógus.

A rendőrség büntetőeljárás keretében vizsgálja annak a 12 éves kisfiúnak az ügyét, aki szerdán, eddig tisztázatlan körülmények között kiesett a fővárosi Kosztolányi Dezső Gimnázium második emeletéről.

Súlyos fej-, hasi és belső sérüléseket szenvedett, de stabil állapotban szállították kórházba.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője az RTL Híradónak azt mondta:

"sajnos előfordulhat olyan baleset, amit a tanár a legnagyobb odafigyelés mellett sem tud megakadályozni."

A Blikk arról ír, hogy a szülők szerint baleset történt. Az egyik osztálytársának szülője a lapnak azt mondta: a fiú tanulószoba idején esett ki az ablakon.

„A gyerek nem szándékosan esett ki az ablakból, nem lökte le senki, és öngyilkos sem akart lenni. Egy nagyon szerencsétlen baleset történt”

– mondta.

Az is kiderült a szülők elmondásából, hogy nem ez volt az első eset, hogy a gyermek kiült az ablakba, korábban már szóltak rá tanárok, hogy ne ott telefonozzon. Azt már a rendőrség tisztázza majd, hogy jelen esetben a baleset előtt épp a párkányon ült, vagy egy ablak melletti padon guggolva esett ki. Az eset másik nagy kérdése, hogy a felügyelőtanár bent volt-e a tanteremben, amikor a baleset történt. Az általuk megkérdezett szülő úgy tudja, nem.

A szülők szerint a tanárnak állandóan bent kell lenni a teremben, de megeshet, hogy ő is szünetet tart, vagy valami miatt ki kell menniük. Ráadásul az ablakok nincsenek berácsozva, amin egyébként csak úgy lehet kiesni, ha valaki tényleg ott üldögél.

Szakács Éva nyugalmazott rendőr alezredes, egykori vizsgálótiszt a Blikknek úgy nyilatkozott:

a felelőst az iskola falain belül kell keresni, hiszen a gyereket a gimnázium épületében – illetve abból lezuhanva – érte baleset.

- hozzátette, a jogszabály szerint tanítási idő alatt a gyermek testi épségéért, biztonságáért az iskola, az ügyeletes tanár a felelős.

Mindemellett ha a 12 éves fiú balesetét akár fizikai, akár pszichikai ráhatással az iskolatársai is előidézhették, akkor a hatályos magyar eljárási törvények szerint a 12. életévét betöltött gyermek is felelősségre, büntetőeljárás alá vonható – mivel ez kiemelt súlyú jogsértés.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
A Rovatból
Versben búcsúzott a halála előtt a fiatal lány, aki vonat elé lépett Nagykőrösnél
Közösségi oldala alapján régóta depresszió gyötörte, gyerekkori traumáit nem tudta feldolgozni.

Link másolása

Korábban az MTI is hírt adott róla, hogy Nagykőrösnél halálra gázolt egy embert a Szolnokról Kecskemétre tartó vonat. A baleset miatt nem jártak a szerelvények, vonatpótló buszok vitték az utasokat Nagykőrös és Kecskemét között.

A Blikk arról is beszámolt, hogy

az áldozat egy fiatal lány volt, aki vélhetően önszántából vetett véget életének.

A portál azt írja, a lány közösségi oldala alapján régóta szenvedett különböző problémáktól. Alig néhány órával a tragédia előtt egy versben búcsúzott, amelynek minden egyes sora arról árulkodott, hogy végzetes útra indul.

Az írásban arról is vall, hogy depresszió gyötri, hogy a gyermekkorában őt ért traumákat, bár sokan úgy gondolták, de nem tudta feldolgozni. Arról is írt:

„az öngyilkosságban nem a vonat elé lépni a legfájdalmasabb, hanem az út, ami elvezet a sínekig”.

Közösségi oldala alapján visszatérő motívumok mondataiban a fájdalom és az élettől kapott ütések – írja a Blikk.

Ha segítségre van szükséged

Ha te is úgy érzed, segítségre van szükséged vagy ismerősödért, hozzátartozódért aggódsz, hívd a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot, akár mobiltelefonról is, vagy keresd fel EZT A HONLAPOT.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
A Rovatból
Ütötték–rúgták az osztálytársai a 12 éves fiút, miután a tornatanár ötöst ígért nekik a verésért
A pedagógus nevetve nézte végig, ahogy a többiek nekiesnek a gyereknek. Később elismerte a tettét, de megpróbálta rávenni a szülőket, hogy vonják vissza a feljelentést.

Link másolása

Ötöst ígért a mezőcsáti iskola testnevelő tanára azoknak a diákoknak, akik megütik az egyik osztálytársukat - számolt be róla az RTL Híradó. A gyerekek éltek is a lehetőséggel:

ütötték-verték a 12 éves fiút, ezt pedig nevetve nézte végig a pedagógus.

Váradi Lorenzó a csatornának azt mondta, nem tudja miért uszította rá a testnevelés és informatika szakos tanár a társait, ő előtte csak annyit kérdezett tőle, mi lesz informatikából a házi feladat.

„A hátam mögötti gyerek a hajamat meghúzta, és így belevágta a fejemet a földbe, és akkor elkezdett rám futni mindenki. Valaki rugdosni, ütni kezdett, és a tanár ezt végignézte úgy, hogy nevette” - mondta a gyerek a Híradónak.

A fiú nyakán lévő sérülés még most, napokkal az eset után is látható. Lorenzó azt mondja, a nyaka és a háta még mindig fáj.

A hétfői verésről csak kedden szólt a szüleinek, szerdán szembesítették a feleket.

A tanár be is ismerte a tettét, a szülők pedig feljelentést tettek. A fiú apja szerint azonban a tanár ezután megkörnyékezte őket, hogy vonják vissza a feljelentést, és intézzék el máshogy az ügyet.

Az apa azonban erre nem hajlandó, ahogy fogalmazott:

„Nekem az a lényeg, hogy tanuljon belőle más pedagógus is.”

A Mezőkövesdi Tankerületi Központ a Híradó megkeresésére azt írta, elítélik az erőszak minden formáját, és az intézményben belső vizsgálatot tartottak, valamint a tankerület mint munkáltató megtette a szükséges intézkedéseket. Az RTL úgy tudja, hogy a tanár szerda óta nem tartotta meg az óráit az iskolában.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


Lelőtték a rendőrök a 60 éves bécsi férfit, aki tüzet nyitott rájuk, miután állig felfegyverkezve a szomszédjára támadt
A szombat délutáni bécsi lövöldözésben csak a támadó halt meg, aki saját lakásából célzott a rendőrökre.

Link másolása

Rendőrökre nyitott tüzet egy bécsi férfi szombat délután, aki röviddel előtte a szomszédjára támadt, írja a Kurier.

A 60 éves támadó előbb felfegyverkezve dörömbölt a szomszéd ajtaján, majd amikor észrevette a Kienmayergasse 36-hoz kiérkező rendőröket, a saját lakásába menekült.

A rendőrök a környék biztosítása után megpróbáltak tárgyalni a férfival, akivel szemben korábban már fegyvertilalmat rendeltek el. A felfegyverzett támadó állítólag erre nem reagált. A rendőrség beszámolója szerint

ezután több lövés is eldördült a lakásban, a bejárati ajtó irányából a rendőrökre célzott a férfi.

A kialakuló tűzpárbajban több mint 30 lövés dördült el, a bécsi lövöldözőt végül a lakásba bejutó egyik rendőr találta el. A támadó a segítségnyújtás ellenére a helyszínen életét vesztette.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Speciális hordágyon kellett lehozni egy túrázót a hegyről Galyatetőn
A tűzoltók és a mentők együtt oldották meg a helyzetet.

Link másolása

Bajba jutott túrázónak segítettek a tűzoltók lejutni a Mátrából – írja a honlapján a Katasztrófavédelem. A Galyatetőnél történt balesethez a pásztói hivatásos tűzoltókat riasztották.

A bajba jutott embert egy speciális hordágyon hozták le a tűzoltók a hegyről.

Az eset után a túrázót kórházba szállították.


Link másolása
KÖVESS MINKET: