hirdetés

KÉK HÍREK

Kátyúmentesítés, ingyen mesekönyv óvodásoknak – erre költi kampánypénzét a Kétfarkú Kutya Párt

Pályázaton osztanak ki több mint 100 millió forintot: a fő szempont, hogy amire pénzt adnak, legyen vicces, vagy hasznos, vagy szép.
Címkép forrása: MKKP Facebook - szmo.hu
2018. április 02.

hirdetés

A 2010 után elfogadott választási törvény egyik újdonsága, hogy az országos listát állító pártoknak jelentős állami támogatás jár. Ennek összege attól függ, hány egyéni jelöltnek gyűjtöttek elegendő ajánlást, de minimum 149 millió forint. Ha pedig valakinek mind a 106 egyéni körzetben van jelöltje, az összeg 597 millió forint is lehet.

A Kétfarkú Kutya Pártnak – akik most indulnak először parlamenti választáson – végül 39 jelöltet sikerült állítania, így ők is 149 millió forintra jogosultak. Ezt a pénzt azonban úgy költik el, ahogy egy másik párt sem: a szó szoros értelmében vett kampányra (plakátok, matricák stb.) csak a lehető legkevesebbet fordítják.

Az összeg nagy részét visszaadják az embereknek, méghozzá pályázatos formában: létrehozták a Rózsa Sándor I. Népi Kampánypénz Tékozló Alapot (rövidítve RÓSÁNÉKATÉKA-t), ahová tavaly ősszel bárki benyújthatta ötleteit.

"A pénzt olyan projektek megvalósítására szeretnénk fordítani, amelyek minél több ember számára használhatóak, hasznosak, viccesek, egy-egy helyen hiánypótlók vagy/és jobb lesz tőlük a környék" – fogalmaztak a szeptemberben közzétett kiírásban.

Az aláírásgyűjtés lezárása után, március elején aztán el is kezdték kihirdetni, milyen kezdeményezések pályáztak sikeresen a támogatásra. Erről folyamatosan teszik közzé a posztokat Facebookon, honlapjukon pedig térképen is követni lehet, hol mi valósul meg.

hirdetés

Néhány példa a teljesség igénye nélkül: küldtek egy csomó könyvet Walesbe, hogy ott a helyi magyar közösség könyvtárat alapíthasson.

MKKP Anglia

A Walesi Magyar Könyvtár ezennel megnyílt :) Tékozlás a köbön

Országszerte ingyenesen eljuttattak egy mesekönyvet óvodákba. 4 és félmillió forint értékben búvárfelszerelést vásároltak egy Siklós környékén működő önkéntes speciális mentőcsapatnak. Gyermekotthonban élő fiatalok jógaoktatására is jutott a pénzből, ahogy arra is, hogy a Partiscum Mobil Planetárium minél több iskolába eljusson.

Létrehoztak egy bejelentő oldalt, ahol bárki rögzítheti, ha az utcájában kátyú van, egy önkéntes pályázó pedig ezután az elnyert eszközök segítségével kijavítja.

Szombathelyen ingyenes éjszakai buszjáratot indítottak, egy kis baranyai faluban pedig demonstratív célú szemétszobor-építő versenyt tartottak, mivel itt minden egyes lakosra közel 3 tonna hulladék jut. Nagykovácsiban játszótér épült, a KAPSZLI Egyesület pedig ingyenes pszichológiai estet szervezhetett.

A továbbiakat az erre a célra szolgáló Facebook-oldalon lehet követni.

Az MKKP egyébként azt tervezi, hogy ha jogosultak lesznek rendszeres állami támogatásra (ehhez az kell, hogy legalább 1 százalékot érjenek el április 8-án), azt a pénzt is hasonló módon költik majd el.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÉK HÍREK

Halálra gázoltak egy 6 éves kisfiút Eperjesen, miután kiszaladt az útra a nagymamája mellől

Nagymamája csak egy pillanatra engedte el az unokája kezét, aki rögtön kirohant az útra, egyenesen egy autó elé.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 26.

hirdetés

Szörnyű tragédia történt csütörtök délután Eperjesen: halálra gázoltak egy 6 éves kisfiút, aki kiszaladt az útra - számolt be róla az RTL Híradó.

A baleset a Fábiánsebestyént Eperjessel összekötő úton történt. A kisfiút busszal vitte haza a település kisbusza az óvodából, a nagymamája ment érte.

Miután leszállt, az asszony egy pillanatra elengedte az unokája kezét, amíg a gyerekek kísérője átadott neki egy papírt. A kisfiú ekkor szaladt ki az útra a busz mögül, az érkező autó pedig elütötte. Csaknem 25 métert repült az ütközés erejétől, az út melleti szántásba zuhant.

A tanyagondnoki kisbusz sofőrje azonnal odasietett hozzá, és mentőhelikopter is érkezett a helyszínre. A mentősök megpróbálták újraéleszteni, de a gyerek olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy nem tudták megmenteni az életét.

A kisfiú édesanyját az egyik szomszéd értesítette a tragédiáról.

"Idejöttem, fogtam a fejét és már nem lélegzett"

- mondta sírva az RTL Híradónak.

hirdetés

A szörnyű balesetre Márk kedvenc játékai emlékeztetnek az út szélén, amelyek mellett mécseseket gyújtottak.

A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.

VIDEÓ: Az RTL Híradó riportja


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÉK HÍREK

Egyetlen ormánycsapással ölte meg gondozóját az elefánt egy spanyol állatkertben

A régió turisztikai vezetője szerint esélytelen lett volna túlélni egy ekkora ütést.
Fotó: laurentmarx/Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2021. február 26.

hirdetés

Megölte gondozóját egy elefánt a spanyolországi Santander közelében fekvő Cabarceno Natural Parkban. A férfit azonnal kórházba szállították, de mintegy 3 órával később belehalt a sérülésbe - jelentette be az állatkert és a helyi hatóságok - írja a Guardian.

Az eset szerda reggel történt, miközben az állat istállóját takarították, ahol a borjával együtt tartják. A körülbelül 4 ezer kilós nőstény az ormányával ütötte meg a 44 éves gondozót szerda reggel, így a férfi feje a rácsoknak csapódott.

“Kiszámíthatlan állatokról beszélünk. Az ütés ereje óriási volt, amit senki nem élhetett volna túl”

- mondja Javier Lopez Marcano, a régió turisztikai vezetője. A rendőrség és az állatkert is nyomozást rendelt el az ügyben, ami az első ilyen incidens a létesítmény történetében.

A Cabarceno Natural Park mintegy 120 állatnak ad otthont, köztük farkasok, tigrisek, oroszlánok és jaguárok. A nagyméretű zárt területeken egyszerre több fajta is egymás mellett él.

hirdetés

Tavaly egy 46 éves gondozót harapdált össze egy 200 kilós gorilla a madridi Zoo Aquariumban, ezzel kétoldali kartörést, mellkasi- és fejsérüléseket okozva.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK

Megkéseltek egy 23 éves férfit éjszaka egy budapesti buszmegállóban

Az 52 éves férfi életveszélyesen megsebesítette a fiatalt.
Címkép: Google Street View - szmo.hu
2021. február 27.

hirdetés

Késsel szúrtak meg egy 23 éves férfit pénteken késő este a fővárosi a XIV. kerületben, a Hungária körút és a Thököly út kereszteződésében lévő buszmegállóban - közölte a rendőrség a police.hu oldalon.

A fővárosi rendőrök a helyszínen elfogták a feltételezett elkövetőt, egy 52 éves budapesti férfit.

K. István szóváltást követően sebesítette meg életveszélyesen a fiatalt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Életvédelmi Osztály nyomozói életveszélyt okozó testi sértés megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, és őrizetbe vették az 52 éves férfit. A gyanúsított részben beismerő vallomást tett.

A 24.hu azt írja, K. István

a magánéletben buszsofőrként dolgozik, de a késelésnél nem volt szolgálatban. Információik szerint a férfi azzal indokolta a tettét, hogy ő csak védekezett.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

11 év után megtalálhatták a gyilkost, aki egy idős férfit ölt meg Máriapócson

2020-ban vette elő újra az ügyet a rendőrség. Egy börtönben ülő férfi lehet a gyilkos.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 27.

hirdetés

2010 szeptemberében máriapócsi otthonában öltek meg egy 75 éves férfit, a rendőrség 11 évvel ezelőtt rendelt el nyomozást az ügyben, írja a police.hu.

Mivel az elkövető kilétét nem sikerült megállapítani, a nyomozást felfüggesztették.

A Készenléti Rendőrség azonban 2020-ban újra elővette az ügyet, és a nyomozati iratok és a lefoglalt bűnjelek áttekintése és értékelése után a nyomozás továbbfolytatásáról döntött.

A nyomozás eredményeként a Nemzeti Nyomozó Iroda gyanúsítottként hallgatta ki a jelenleg más bűncselekmények elkövetése miatt börtönbüntetését töltő 45 éves B. Róbertet. Ha bebizonyosodik, hogy ő követte el az emberölést, pont kerülhet a 11 éve húzódó ügyre.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: