hirdetés

KÉK HÍREK

Kátyúmentesítés, ingyen mesekönyv óvodásoknak – erre költi kampánypénzét a Kétfarkú Kutya Párt

Pályázaton osztanak ki több mint 100 millió forintot: a fő szempont, hogy amire pénzt adnak, legyen vicces, vagy hasznos, vagy szép.
Címkép forrása: MKKP Facebook - szmo.hu
2018. április 02.

hirdetés

A 2010 után elfogadott választási törvény egyik újdonsága, hogy az országos listát állító pártoknak jelentős állami támogatás jár. Ennek összege attól függ, hány egyéni jelöltnek gyűjtöttek elegendő ajánlást, de minimum 149 millió forint. Ha pedig valakinek mind a 106 egyéni körzetben van jelöltje, az összeg 597 millió forint is lehet.

A Kétfarkú Kutya Pártnak – akik most indulnak először parlamenti választáson – végül 39 jelöltet sikerült állítania, így ők is 149 millió forintra jogosultak. Ezt a pénzt azonban úgy költik el, ahogy egy másik párt sem: a szó szoros értelmében vett kampányra (plakátok, matricák stb.) csak a lehető legkevesebbet fordítják.

Az összeg nagy részét visszaadják az embereknek, méghozzá pályázatos formában: létrehozták a Rózsa Sándor I. Népi Kampánypénz Tékozló Alapot (rövidítve RÓSÁNÉKATÉKA-t), ahová tavaly ősszel bárki benyújthatta ötleteit.

"A pénzt olyan projektek megvalósítására szeretnénk fordítani, amelyek minél több ember számára használhatóak, hasznosak, viccesek, egy-egy helyen hiánypótlók vagy/és jobb lesz tőlük a környék" – fogalmaztak a szeptemberben közzétett kiírásban.

Az aláírásgyűjtés lezárása után, március elején aztán el is kezdték kihirdetni, milyen kezdeményezések pályáztak sikeresen a támogatásra. Erről folyamatosan teszik közzé a posztokat Facebookon, honlapjukon pedig térképen is követni lehet, hol mi valósul meg.

hirdetés

Néhány példa a teljesség igénye nélkül: küldtek egy csomó könyvet Walesbe, hogy ott a helyi magyar közösség könyvtárat alapíthasson.

MKKP Anglia

A Walesi Magyar Könyvtár ezennel megnyílt :) Tékozlás a köbön

Országszerte ingyenesen eljuttattak egy mesekönyvet óvodákba. 4 és félmillió forint értékben búvárfelszerelést vásároltak egy Siklós környékén működő önkéntes speciális mentőcsapatnak. Gyermekotthonban élő fiatalok jógaoktatására is jutott a pénzből, ahogy arra is, hogy a Partiscum Mobil Planetárium minél több iskolába eljusson.

Létrehoztak egy bejelentő oldalt, ahol bárki rögzítheti, ha az utcájában kátyú van, egy önkéntes pályázó pedig ezután az elnyert eszközök segítségével kijavítja.

Szombathelyen ingyenes éjszakai buszjáratot indítottak, egy kis baranyai faluban pedig demonstratív célú szemétszobor-építő versenyt tartottak, mivel itt minden egyes lakosra közel 3 tonna hulladék jut. Nagykovácsiban játszótér épült, a KAPSZLI Egyesület pedig ingyenes pszichológiai estet szervezhetett.

A továbbiakat az erre a célra szolgáló Facebook-oldalon lehet követni.

Az MKKP egyébként azt tervezi, hogy ha jogosultak lesznek rendszeres állami támogatásra (ehhez az kell, hogy legalább 1 százalékot érjenek el április 8-án), azt a pénzt is hasonló módon költik majd el.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÉK HÍREK

Óriási tűz ütött ki a világ legnagyobb vakcinagyárában

Az indiai Serum Intézetben több millió adagot gyártanak az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem oltóanyagából.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 21.

hirdetés

Tűz ütött ki a világ legnagyobb koronavírus-vakcinagyárában. Az indiai Pune nyugati városrészében található gyárből óriási füstfelhő gomolyog - adta hírül a Metro.

A kigyulladt Serum Inétezetben gyártják az AstraZenca és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett oltóanyagát.

A helyi hírügynökségek szerint a gyár bővítés alatti szárnya gyulladt ki, így a tűz nem érinti a vakcinákat, de a társaság eddig még nem nyilatkozott az ügyben.

Az intézet egyébként az oltóanyagot Indiának és az alacsony vagy közepes jövedelmű országoknak gyártja, de az amerikai Novavax Inc. vállalat által kifejlesztett vakcina előállítására is készülnek.

A punei tűzoltóság öt rohamkocsiját küldte a helyszínre. Áldozatokról egyelőre nem tudni, ahogy a tűz okáról sem.

VIDEÓ: Lángokban az indiai vakcinagyár


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÉK HÍREK

Apja levágott fejével, meztelenül mászkált az utcán egy férfi Ukrajnában

A nyakában belső szervek lógtak, így őrjöngött Odessza utcáin, amíg a rendőrök le nem kapcsolták.
Fotó: Police of Ukraine - szmo.hu
2021. január 21.

hirdetés

Borzasztó mészárlást és véres őrjöngést rendezett az ukrajnai Odessza utcáin egy magát istennek képzelő, zavarodott férfi, akit végül a rendőrök tettek ártalmatlanná - írja helyi beszámolókra alapozva a The Sun.

Az odesszai rendőrséghez szerdán több olyan hívás futott be, amely szerint az utcán egy meztelen őrült randalírozik egy véres tárggyal a kezében. A szomszédok vallomása alapján a 30 éves Dimitrij Ponomarenko ruha nélkül rontott ki a házból egy levágott fejjel a kezében, majd kint egy padra leülve rágyújtott egy cigarettára. A férfi véres volt, nyakában pedig belsőszervek lógtak. Ezt követően nekiindult az utca irányába, ahol őrjöngeni kezdett, a kezében tartott fejjel kezdte ütlegelni az autókat. A kiérkező rendőrök végül letartóztatták a zavarodott férfit,

a házban pedig két holttestet találtak: az egyik - amelynek hiányzott a feje - a férfi 53 éves édesapjáé volt, míg a másik - amelyet jóformán kibelezett - egy 32 éves családi baráté.

A nyomozás közben kiderítette, hogy a férfit nem sokkal a gyilkosságok előtt rúgták ki a szállodából, ahol dolgozott, a bűntény ideje alatt pedig drogos befolyásoltság alatt állt.

A férfi a rendőrségnek azt mondta, hogy ő egy isten, akit nem dicsőítenek, arra a kérdésre pedig, hogy miért ölte meg áldozatait, csak annyit válaszolt, hogy "mert muszáj volt".

A gyilkos ellen eljárás indult, 15 év börtönt kaphat.

Ukrajnában nem ez az első ilyen jellegű eset: korábban egy anya vágta le gyermeke fejét, és ruha nélkül, a fejjel egy táskában ment ki az utcára.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK

Brutális baleset Gödöllőnél: egy ember meghalt, 17-en megsérültek

Egy személyautó és egy busz ütközött a 3-as úton hajnalban.
MTI, Fotók: MTI/Mihádák Zoltán - szmo.hu
2021. január 21.

hirdetés

Autóbusszal karambolozott Gödöllőnél, a 3-as úton egy személyautó csütörtök hajnalban.

A gépkocsi vezetője meghalt, a balesetben tizenheten megsérültek

- közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

Az autó sofőrje ismeretlen okból sávot váltott, majd összeütközött a busszal. A férfi a helyszínen meghalt, a busz sofőrje és a jármű tizenhat utasa könnyebb sérüléseket szenvedett.

A rendőrök a mentés és a helyszíni szemle idejére lezárták az utat, a forgalmat mindkét irányban Mogyoród felé terelik - írták.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK

Hajnalban tartott házkutatást Galambos Lajos otthonában a rendőrség

Egy nagyösszegű adócsalással kapcsolatos ügyben nyomoznak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 21.

hirdetés

Hajnalban tíz rendőr kopogtatott Galambos Lajos, vagyis Lagzi Lajcsi mocsai otthonának ajtaján. Miután a felesége ajtót nyitott, közölték, hogy házkutatási parancsuk van - írja a Blikk.

A zenész nincs Magyarországon, néhány napja utazott külföldre, hogy megünnepelje 60. születésnapját.

Korábbi ügye miatt március 3-án kell megjelennie a Budaörsi Járásbíróságon, ahol 18 millió forintos közüzemi lopással és vesztegetéssel vádolják. Emiatt Lajcsit 2016 őszén hónapokig tartó lehallgatás után bilincsbe verve vitték el a nyomozók az otthonából, majd több hónapig letartóztatásban volt.

FRISSÍTÉS: A Blikk megtudta, hogy a nyomozók nem a mulatóskirályt, hanem a feleségét keresték. Dr. Fröhlich Krisztián, a család ügyvédje a lapnak elmondta, Galambos Boglárka 2016-ban eladta egyik fővárosi cégét. Ennek a cégnek a tulajdonosaival szemben indult most nyomozás.

"Visszagörgették a dolgokat az adásvételig a nyomozás során, Lajcsi feleségével szemben pedig iratlefoglalást hajtottak végre. Főkönyvi kartonokat, pénztárgépekkel kapcsolatos dokumentumokat, számlákat kerestek a házukban"
– mondta az ügyvéd.

Galambos Lajos a közelmúltban egy rádiós műsorban beszélt arról, hogy tisztán fog kijönni az ellene indult büntetőeljárásból, és bízik az igazságszolgáltatásban, bár amikor erről beszélt, kicsit elbizonytalanodott.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: