A Rovatból

Már nőként érkezett a bíróságra az a férfi, aki megerőszakolt két nőt, női börtönbe került

A skót Adam Graham a vádemelés után kezdte meg a nővé alakulást. A korábban kopasz, tetovált arcú férfi már szőke hajú nőként él Isla Bryson néven.

Link másolása

Nem mindennapi dolog történt a glaswgowi felsőbíróságon: egy szexuális erőszakkal vádolt férfi nőként jelent meg a tárgyalásán - számolt be róla a Daily Mail.

Eredeti nevén Adam Graham

két interneten megismert nőt is bántalmazott, majd megerőszakolt, egyiküket 2016-ban, a másikat pedig 2019-ben.

Az akkor még borotvált fejű, tetovált arcú férfit tagadta, hogy erőszak történt, szerinte az áldozatai is beleegyeztek a szexbe, sőt, ők kezdeményezték azt. A nők azonban másképp emlékeznek.

Az első áldozattal nem sokkal azután erőszakoskodott Graham, hogy véget ért a házassága a feleségével. A nő teljesen belehabarodott a férfibe, aki eleinte még figyelmes, törődő volt, de később többször is agresszívvé vált. Az egyik ilyen alkalommal bezárta a nő lakásának ajtaját, majd az áldozat ellenkezése ellenére szexre kényszerítette. Az erőszak akkor ért véget, amikor a nő anyja felkapcsolta a lámpát az előtérben. A második áldozattal éppen filmet néztek egy lakásban, amikor a férfi rámászott a nőre, és annak akarata ellenére szexelt vele. Az áldozat végül a szemeit becsukva hagyta magát, miután képtelen volt megállítani a férfit.

Grahamet még férfiként vádolták meg, férfiként is jelent meg először a bíróságon még 2019-ben. A keddi tárgyalásra viszont már női külsővel érkezett Isla Bryson néven.

Ide kattintva megnézheted, hogy nézett ki régen és most.

Elmondta, hogy már négyéves kora óta bizonytalan volt a nemi identitását illetően, mert mindig a lányokkal játszott, és szeretett sminkelni. Végül a vádemelés után, 2020-ban kezdte meg a nővé alakulást. Egyelőre a külső megjelenését változtatta meg, és hormonkezeléseket kap, de szeretne kihasználni minden olyan lehetőséget, amelyet a brit egészségügyi szolgáltató biztosít a nemváltásra.

A most már Isla Brysonként élő transznemű nőt korábban már háromszor elítélték, de még nem volt börtönben. A bíró a keddi tárgyaláson figyelmeztette, hogy mivel már nem először áll bíróság előtt, ráadásul most két rendkívül súlyos bűncselekménnyel vádolják, elkerülhetetlen, hogy hosszabb időre börtönbe kerüljön. Az ítélethirdetést elhalasztotta február végére, de az óvadék lehetőségét visszavonta, és előzetes letartóztatásba helyezte Brysont.

A hírek szerint a transznemű nő a Stirlingben található Cornton Vale női börtönbe került, ami nagy felháborodást keltett. Sokak szerint ugyanis a biológiai férfiakat férfibörtönben kellene elhelyezni.

Decemberben már tüntettek a Cornton Vale börtön előtt, amikor egy transznemű pedofil nőt zártak ott rács mögé. Ez olaj volt a tűzre Skóciában, ahol parázs vita zajlott egy törvényjavaslatról, amely megkönnyítené a skótok nemváltoztatását. Ez lehetővé tenné az érintettek számára, hogy már 16 éves kortól kérvényezhessék a nemük megváltoztatását az orvos által megállapított nemi diszfória diagnózis nélkül. A tiltakozók szerint viszont ez azzal járna, hogy a csak nők számára fenntartott terekbe, például mosdókba, öltözőkbe, börtönökbe, bántalmazott nők szállóiba biológiai férfiak is mehetnének.

A törvényjavaslatot Nicola Ferguson Sturgeon, Skócia első minisztere terjesztette elő, a skót parlament el is fogadta azt. Rishi Sunak brit miniszterelnök azonban hétfőn elutasította azzal az indokkal, hogy egy ilyen reform aláásná a nők jogait az Egyesült Királyságban. A kormányfő lépése példa nélküli, hiszen korábban még egy brit miniszterelnök sem blokkolt egy olyan törvényt, amelyet a skót parlament elfogadott.

Bryson ügye kapcsán Miriam Cates tory képviselő azt mondta a Daily Mailnek:

„Szinte lehetetlen elhinni, hogy egy civilizált társadalomban egy két nő megerőszakolása miatt elítélt férfit egy női börtönben helyezzenek el.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
„Aki megméri a tűzifát, annak többé nem szállítanak” – Csaló tűzifakereskedőt buktattak le, de hiába
Egy idős férfi reklamált, mert a befizetett mennyiség helyett kevesebbet kapott a pénzéért. De hiába próbálkozik, sem a hiányzó mennyiséget, sem a pénzét nem kapja meg.

Link másolása

Tavaly tavasz óta várja vissza pénzét, vagy a hiányzó famennyiséget egy idős, surjányi lakos, aki a tűzifakereskedőtől a kifizetett negyven helyett csak harminc mázsa fát kapott – írja a szoljon.hu. A károsult azóta több hatósághoz is fordult, de hiába.

Elmondása szerint:

„Az elmúlt év áprilisában százhúsz mázsa tűzifát rendeltem egy, a környékbeli településen működő faárustól, mázsánként négyezer forintért. Az első fuvar, a megbeszélt negyven mázsa, néhány napon belül megérkezett. Ám én már évek óta szállíttattam azzal az autóval, és tudtam, arra csak harminc fér. Ezt szóvá is tettem, mire azt felelték, kissé vizes a fa, így a tömege eléri a negyven mázsát.

Lemértük, majd kiderült: mégiscsak harminc volt. Vagyis tíz mázsával kevesebbet adtak azért a fuvarral együtt százhatvanhárom ezer forintért, amelyet kifizettünk”.

Akkor azt ígérték neki, hogy a különbözetet leszállítják neki. De ez azóta sem történt meg. A férfi kereste őket, de végül azt a választ kapta:

„aki a tőlük vásárolt fát utólag megméri, annak többé nem szállítanak... és így is tettek”

– mondta.

Az idős ember értesítette a fogyasztóvédelmi felügyelőséget és az adóhatóságot is, de ezután sem történt semmi. A lap megkereste a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Hatóságát, akik azt válaszolták, hogy ők nem kaptak bejelentést. Azt írták: „A kártérítéssel vagy pénz visszafizetéssel kapcsolatos vitás ügyek polgári peres úton, bíróság előtt rendezhetőek, vagy azt megelőzően a fogyasztó lakóhelye, vagy tartózkodási helye szerinti illetékes kereskedelmi és iparkamara által működtetett békéltető testületnél térítésmentesen kezdeményezhető. Javasoljuk, hogy a vásárlást megelőzően minden esetben győződjenek meg a kereskedő megbízhatóságáról! A tűzifa vásárláshoz kapcsolódó jogszerűtlenségekről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján lehet tájékozódni”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
Kirepült a kettészakadt autóból és meghalt egy fiatal, várandós nő New Yorkban
Sem a 23 éves Adriana Sylmetaj, sem a magzat életét nem tudták megmenteni. A férjét ittas vezetéssel és gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják.

Link másolása

Kirepült az autóból egy 23 éves várandós nő New Yorkban, miután az autójuk előbb egy falnak, majd egy oszlopnak csapódott - írja a New York Post. Adriana Sylmetaj belehalt a balesetbe. Az autót a férje vezette, akit többek között gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolnak.

A baleset szombat éjjel történt a város Staten Island nevű kerületében.

A gyanú szerint a 30 éves Adem Nikeziq ittasan vezetett és elvesztette az irányítást az autója felett, ami előbb egy falnak, majd egy villanyoszlopnak csapódott.

A lap beszámolója szerint a Dodge Charger szabályosan kettészakadt az ütközés következtében. A CBS New York híradásában látszik, mennyi maradt a kocsiból.

Adriana a baleset során kirepült a járműből, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. A család egyik tagja a lapnak azt mondta, hogy a nő magzatát sem sikerült megmenteni.

„Soha nem leszünk rendben. Egyikünk sem. Szörnyű tragédiát éltünk át”

- tette hozzá a lány családtagja.

A pár április 12-re várta a babát.

Adem Nikeziq könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet. A férfit azonban letartóztatták és

többek közt gondatlanságból elkövetett emberölés, illetve ittas vezetés miatt állhat majd bíróság elé.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Felképelte, megtépte és megrugdosta egymást két 15 éves lány Egerben
Három menetben csaptak össze: az első a szünetben, a második az iskola előtt, a harmadik pedig már a vasútállomáson zajlott. Az egyikük meg is harapta a másikat.

Link másolása

Garázdaság miatt alkalmazott intézkedést az Egri Járási Ügyészség azzal a két fiatalkorú lánnyal szemben, akik 2021. szeptember 17-én délelőtt verekedtek össze szünetben az egyik egri iskolában.

Konkoly Thege László, a Heves Megyei Főügyészség szóvivője a 24.hu-nak azt mondta, hogy a lányok egymás haját tépték és mindkettő pofozta a másikat. A tanárok szétválasztották őket, azonban az összecsapásuk ezzel még nem zárult le.

Délután, az iskola előtt a két 15 éves diák ismét egymásnak esett, ekkor már rugdosodtak is, sőt a küzdelem addig fajult, hogy egyikük megharapta a másikat.

Ezt követte egy harmadik menet, már a vasútállomáson, ahol a két tinédzser megint egymásnak feszült, riadalmat és megbotránkozást keltve ezzel az utazóközönség tagjaiban.

A járási ügyészség most másfél évre feltételesen felfüggesztette a büntetőeljárást a lányokkal szemben, egyben elrendelte mindkettőjük pártfogó felügyeletét. Ezeknek az intézkedéseknek a célja az, hogy elősegítsék a fiatalok jövőbeni helyes irányú fejlődését.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Megkéseltek egy férfit a metróban Brüsszelben – videón, ahogy elfogják a támadót
A férfi két másik utast is megsebesített, majd az állomáson egy babakocsis nőt is megpróbált megtámadni.

Link másolása

Egy embert késsel megsebesítettek Brüsszelben, az uniós intézményeknek is helyet adó Schuman téri metróállomáson, a gyanúsítottat a rendőrség előállította - tájékoztatott hírportálján a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

A beszámoló szerint

egy férfi a kezében késsel járkált a brüsszeli városközpont felé tartó metrószerelvényben, majd megszúrt egy fiatalembert, amikor az ki akart szállni az állomáson. A sérült állapota súlyos.

A támadó kiabált, és állítólag más utazókat is megfenyegetett, ami pánikot okozott a metrókocsiban. A férfi két további utast könnyebben megsebesített, majd az állomásra szaladt, ahol a szemtanúk szerint valószínűleg egy babakocsis nőt is megpróbált megtámadni.

A rendőrség megerősítette: járőreik azonnal a helyszínre érkeztek, ahol a gyanúsítottat előállították. Az állomást lezárták. A brüsszeli tömegközlekedési vállalat (Stib) közölte, hogy az érintett vonalon közlekedő 1-es és 5-ös számú szerelvények nem közlekednek, metrópótló autóbuszok járnak helyettük.

A támadó indítékai nem ismertek, de rendőrség kizárta a terrorista motivációt. Egy, az ügyhöz közel álló forrás szerint az előállított személy korábban pszichiátriai kezelés alatt állt.

A rendőrség megerősítette: járőreik azonnal a helyszínre érkeztek, ahol a gyanúsítottat előállították. Az állomást lezárták, a metró ezen a szakaszon nem közlekedik.

A Twitterre több videó is felkerült az esetről, arról is, hogyan fogták el a támadót.


Link másolása
KÖVESS MINKET: