News here
hirdetés

KÉK HÍREK

Lehet, hogy megvan a rák ellenszere – véletlenül

Maláriaellenes vakcinát fejlesztettek, mellékesen fedezték fel az új lehetőséget.

Link másolása

hirdetés

Ali Salanti, a Koppenhágai Egyetem a malária ellenszerén dolgozott: terhes nők számára fejlesztettek ki a betegség ellen védőoltást. Feltűnt neki, hogy egy szénhidrát-típus, amihez a malária kórokozója hozzákapcsolódik a terhes nők méhlepényében, megegyezik a rákos sejtekben található szénhidráttal. Nem ez az egyetlen párhuzam: a terhes nők méhlepénye pár hónap alatt néhány sejtből egy kb. egykilós tömeggé növekszik - ilyen elképesztő növekedés csak a rákos sejteknél tapasztalható.

Salani kapcsolatba lépett egy volt tanítványával, Mads Daugaarddal, aki a kanadai British Columbia Egyetem rákkutatója. A két tudós megbizonyosodott róla, hogy a terhes nők méhlepényében és a rákos sejtekben lévő szénhidrát valóban megegyezik. Ezután a malária kórokozóját "ráengedték" a tumorsejtekre, és a számítás bevált: a kórokozó elpusztította a rákos sejteket, miközben az egészségeseket nem károsította.

A következő lépésben a laboratóriumban előállították azt a fehérjét, amivel a maláriát okozó parazita egysejtű a kapcsolódáshoz használ, majd egy toxint, vagyis mérgező anyagot adtak hozzá. A rákos sejtek elnyelték az így kezelt fehérjét, majd a méreg hatni kezdett, és belülről pusztította el a sejtet.

szunyi

hirdetés

Maláriaszúnyog "munkában"

malaria

A maláriát okozó egysejtű parazita mikroszkopikus képe

A módszert embereken még nem próbálták ki, de a sejtkultúrákon és egereken végzett kísérletek ígéretesek.

Úgy tűnik, hogy a malária fehérjéje mindenféle daganattípus 90 százalékát képes megtámadni.

Amikor pedig olyan egereken tesztelték az eljárást, amelyekbe különféle emberi daganatokat ültettek, ismét nagyon jó eredmények születtek. A limfóma egyik fajtájánál a tumor mérete a kontrollcsoport negyede volt, a prosztatarák hatból kettő egérnél egy hónappal az első kezelés után eltűnt, az áttétes csontrákos egereknél pedig hatból öt még nyolc hónappal a kezelés után is életben volt, míg a kontrollcsoportnál egy sem.

Természetesen még nem lehet tudni, hogy az emberi szervezetben is ilyen jó beválik az új eljárás, de a kutatók bizakodóak. Már létre is hoztak egy céget a Koppenhágai Egyetemen, ami a további vizsgálatokat és a módszer fejlesztését végzi.

via Koppenhágai Egyetem; Index

Ha örülnél a sikeres végeredménynek, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÉK HÍREK
A Rovatból
hirdetés
„Apa, nem akarok meghalni” – cápák marcangoltak egy 8 éves brit kisfiút a családi nyaraláson a Bahamákon
Az apa az utazási irodát hibáztatja, amiért szerinte azt mondták nekik, a dajkacápák nem veszélyesek.

Link másolása

hirdetés

Legalább három dajkacápa támadt meg egy nyolcéves brit kisfiút a családi nyaraláson a Bahama-szigeteken – írja a Sun.

A fiú apja, a 44 éves Michael Downer a lapnak elmondta, hogy már a nyaralás utolsó napjaiban voltak július végén, amikor észrevették, hogy egy öbölben cápák úszkálnak emberek között. A gyerekek pedig csatlakoztak hozzájuk.

Egyszer csak az apa rémült sikolyokat hallott, és látta, ahogy a cápák a fia, Finley körül köröznek. Finley-t a nővére, Lilly vonszolta ki a vízből a karjainál fogva.

„Nagyon sok vér volt. A lábaiból húscafatok lógtak. Egyfolytában azt hajtogatta, hogy apa, nem akarok meghalni, nem akarok a mennybe menni” – mondta az apa.

A fiút egy golfkocsival vitték a legközelebbi kórházba. Később repülővel Nassauba szállították, ahol egy háromórás műtéten esett át.

A család már visszatért Angliába. A fiú a sérülései miatt egyelőre kénytelen kerekesszéket használni.

hirdetés
Az apa azt nyilatkozta, a nyaralást szervező utazási irodát tartja felelősnek, mert azt mondták nekik, hogy a dajkacápák nem veszélyesek. A programok között is szerepelt a köztük való úszás – tette hozzá.

Az Exuma Escapes utazási iroda azt közölte a lappal, hogy a család idegenvezető nélkül ment a cápák közé, egy olyan öbölben, ami nem szerepelt a kirándulás tervezett helyszínei között.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÉK HÍREK
Belefulladt a Balatonba egy két és fél éves kislány
Rendőrök, mentők, helyi dolgozók és strandolók is a keresésére indultak, de mikor megtalálták, már nem tudták megmenteni az életét. Csehországból érkezett nyaralni a családjával.

Link másolása

hirdetés

A Balatonba fulladt a badacsonylábdihegyi kemping strandjánál augusztus 6-án szombaton egy két és fél éves kislány, aki Csehországból érkezett nyaralni a családjával – írja a Sümegi Szó.

A lap hatósági forrásból úgy értesült, hogy a gyermek 16 óra 30 perc körül merült el a Balatonban, egy matracról esett a vízbe.

A helyszínen rendőrök, mentők, helyi dolgozók és strandolók is keresni kezdték a kislányt, akit délután 6-kor találtak meg. Már nem tudták megmenteni az életét.

A lap kiemeli, hogy vízügyi szakemberek rendszeresen felhívják rá a figyelmet, hogy kiskorú gyermeket kizárólag szigorú felügyelet és az időjárás figyelembe vétele mellett engedjünk a vízbe.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Tragédiába fulladt a sportverseny, egy tízkilós kalapács ütött agyon egy férfit Hollandiában
Az áldozat nem néző volt, nem is láthatta, ahogy repül felé az elhajított vasgolyó.

Link másolása

hirdetés

Egy elhajított vasgolyó ölt meg egy 65 éves férfit vasárnap a Highland Games nevű sportversenyen a hollandiai Geldropban - írja a Sun.

A Highland Games, vagyis a Felföldi Játékok Skóciából ered, és több mint ezer éves múltra tekint vissza. A versenyszámok között van például, hogy egy póznát kell minél messzebbre elhajítani, vagy hogy a versenyzőknek egy 150 kilós sziklát kell odébb cipelniük. Szintén a játékok része a kalapácsvetés is, de ebben az esetben

egy 22 font súlyú, vagyis közel tízkilós, fa nyélre rögzített golyót kell elhajítani.

A hétvégi versenyt a holland város kastélyának parkjában rendezték meg. Az egyik szemtanú egy helyi lapnak azt mondta, furcsálták, hogy bár a dobó térbe nem engedték be a nézőket, a pálya végén lévő sövény mögött mégis sétálhattak az emberek.

Az egyik versenyző azonban túldobta a sövényen a kalapácsot, amely eltalált egy ott sétáló férfit.

A szervezők az eset után azonnal leállították a versenyt és megkezdték a férfi újraélesztését, amit a kiérkező mentők folytattak. Az áldozat életét azonban már nem tudták megmenteni.

Az egyik szervező a lapnak azt mondta, hogy a kalapácsot eldobó versenyző teljesen összetört az eset után. A szemtanúk azt is elmondták, hogy az áldozat nem néző volt, így nem is láthatta, ahogy repül felé a tízkilós vasgolyó.

hirdetés

A hatóságok nyomozást indítottak az ügyben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Megmentették egy férfi életét a felesége és a lányai – egy budapesti benzinkúton lett rosszul
Egymást váltva végezték a mellkasi nyomásokat, amíg kiért a mentő.

Link másolása

hirdetés

Vasárnap délután kérték a mentők segítségét ahhoz az 50 év körüli férfihez, aki egy fővárosi benzinkúton lett rosszul a kasszánál - írja Facebook-oldalán az országos Mentőszolgálat (OMSZ). A férfi hirtelen mellkasához kapott, majd felesége és két gyermeke szeme láttára összeesett.

Miután mindannyian egészségügyi dolgozók, az asszony megvizsgálta férjét, aki már nem lélegzett. A mentésirányító riasztotta a legközelebbi mentőegységet, miközben

a család megkezdte az újraélesztést, és egymást váltva végezték a mellkasi nyomásokat.

„Perceken belül helyszínre érkező bajtársaink emelt szinten küzdöttek tovább a családfő életéért, amíg az időben megkezdett mellkasi nyomások végül sikerre vezettek, és a férfit stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők” - írták.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: