KÉK HÍREK
A Rovatból

Felkavaró részletek derültek ki a bicskei gyermekotthonról: már 2012-ben nyilvánvaló volt, hogy nagy a baj

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterként már 2012-ben kapott jelzést Szabó Máté ombudsmantól a bicskei gyermekotthonban történtekről, a gyerekek is jelezték, mi történik velük. A rendőrség azonban az akkor indított nyomozást megszüntette.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. február 29.


Link másolása

A bicskei gyermekotthonban történtekről, pontosabban az azok ügyében indult első vizsgálat megdöbbentő elsüllyesztéséről is írt a 24.hu csütörtök reggel. Az, hogy baj van az intézmény vezetőjével, évek óta köztudott volt a falakon belül, a gyermekek többször próbáltak jelezni. Végül azonban csak 2011 őszén került sor bejelentésre Szabó Máté akkori ombudsmanhoz, hogy a gyermekotthon néhány dolgozójának 2011 szeptemberében több gyermek is panaszkodott, az igazgató szexuálisan molesztálta őket. Ekkor

három videófelvétel is készült, melyben a gyerekek vallottak az őket ért bántalmazásról,

arról, hogyan zaklatta őket a bicskei gyermekotthon vezetője, V. János.

Akkor az ombudsman a bicskei gyermekotthon fenntartójától és a rendőrségtől is iratokat, információkat kért jelentése elkészítéséhez.

A főváros, azaz a fenntartó által az ombudsmannak átadott iratokból kiderül, hogy a gyermekotthon két munkatársa 2011. szeptember 16-án szóban, majd szeptember 22-én írásban az intézmény igazgatójára vonatkozó közérdekű bejelentést tett. Eszerint közel négy éve, azaz már 2007-ben a gyermekotthon egyik gyógypedagógusa arról beszélt, hogy az egyik, akkor 7. osztályos növendéke elmondta: a gyermekotthon szolgálati lakásában lakó igazgatóhoz többször ment sakkozni. V. János a gyermek jelenlétében szexuális tartalmú célzásokat tett, és egy alkalommal megérintette a fiú heréjét.

Mivel a fiú a nevelőinek is elmondta az esetet, így arról az ombudsman jelentésében leírtak szerint „nyolc–kilenc kolléga tudott, a problémára közösen próbáltak megoldást találni”. A jelentés szerint úgy gondolták megoldani a helyzetet, hogy

a gyermeknek a gyógypedagógus azt javasolta, csak akkor sakkozzon az igazgatóval, ha másik felnőtt is jelen van.

Szabó Máté szerint nincs arra vonatkozó adat, hogy ezen túlmenően a gyermekekkel foglalkozó szakemberek a gondjaikra bízott gyermek védelmében mást is tettek volna.

2010 novemberében, tehát még a bejelentés előtt egy évvel egy másik gyermek is elmesélte a vele történteket az otthonban dolgozó szabadidő-szervezőnek. Az ombudsman így idézi fel az esetet:

A gyermek nagyon zaklatott volt. A fenntartónak írt beadványban a dolgozók a következőket írták: A történet nem tartalmazott olyan elemeket, amiket a gyermekek egymásra vagy a felnőttekre vonatkozó vádjaikban emlegetni szoktak. A szabadidő-szervező úgy ítélte meg, hogy történhetett valami a gyermekkel, aminek következtében ilyen zaklatott és ilyen történettel kereste fel. Megkérdezte, hogy szólt-e a nevelőnek? (…) Azt mondta, hogy beszélt azzal a nevelővel, aki épp velük volt, de ő azt kérte tőle, hogy ne mondjon ilyeneket.

A szabadidő-szervező a gyermek által elmondottakat tudomására hozta azoknak a munkatársainak, akiknek a korábbi eseményről is tudomásuk volt. A növendékügyi előadó és a pszichológus elmondták az igazgatónak, hogy több jelzés érkezett a gyermekektől az igazgató viselkedésére vonatkozóan, és vezetői intézkedést tartanak szükségesnek.

Az igazgató a tájékoztatást megköszönte, de ezután semmi sem történt.

2011 tavaszán, azaz a bejelentés előtt fél évvel ismét arról számolt be egy gyermek, hogy az igazgató többször megérintette a nemi szervét.

A 2012-es ombudsmani vizsgálat szerint a gyermekotthonban dolgozók rendszeresen foglalkoztak a témával, de csak akkor, ha a gyermekek hozták azt szóba. Végül három gyermek vállalkozott arra, hogy videókamerába mondja a történetét. A gyermekek többször jelezték, szeretnék, ha a jövőben nem inzultálná őket az igazgató, ehhez felnőtt segítséget kértek.

Az eseményekről tudomással bíró dolgozók elhatározták, hogy ismét közvetlenül az igazgatóhoz fordulnak. 2011. augusztus 25-én a növendékügyi előadó elmondta az igazgatónak, hogy egyre több gyermek panaszkodik arról, hogy általuk elfogadhatatlan helyen vagy módon érinti meg őket, és gyakran tesz nekik szexuális tartalmú megjegyzéseket. Ekkor elmondta azt is az igazgatónak, ha a helyzetet nem oldja meg, szélesebb körben is nyilvánosságra hozza a történteket.

Bár az igazgató nem érdeklődött a panaszt tevő gyermekek kilétéről, de az érintett gyermekek később elmondták, hogy V. János még augusztus 25-e előtt elbeszélgetett velük a videófelvételen való részvételükről, és kilátásba helyezte, hogy elveszíthetik korábbi kedvezményeiket, például a hétvégi hazautazásukat.

A bejelentés után az addig a gyermekotthonban lakó igazgató Bicskén lakó édesanyjához költözött, majd ezután három hétig nem tartózkodott a településen.

Ráadásul a rendőrségi eljárás megindítása után a gyermekotthon több dolgozójának beosztását módosította az igazgató. A bejelentést tevő dolgozótól megvonta a korábban megítélt pótlékot, továbbá egy másik szobában jelölte ki a munkavégzése helyét.

Az ombudsmani jelentés megdöbbentő megállapításokkal zárul:

„A gyermekotthonban lehetőség van pszichológiai segítségre. Ezzel a lehetőséggel azonban egyik gyermek sem élt. Az ügyben a fenntartó és a szakszolgálat igazgatója az eddigieken túlmenő intézkedést nem tartott indokoltnak.”

„Az elmúlt években több gyermek utalt arra, hogy az igazgató szexuális tartalmú célzásokat tesz, időnként intim helyen érinti meg őket. A gyermekek valós segítséget nem kaptak, a bántalmazás gyanújáról tudomással bíró felnőttek csupán egymás között tettek kísérletet a probléma megoldására, illetve szóltak az igazgatónak, de csak az elmúlt év őszén (tehát 2011-ben – a szerk.) fordultak az intézmény fenntartójához. Az alapvető jogok biztosa szerint sérti a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való alapjogát, hogy nem teljesült a gyermekvédelmi törvényben előírt jelzési és együttműködési kötelezettség, késedelmesen jelezték a bántalmazás gyanúját. A biztos álláspontja szerint már a gyermektől érkező első jelzést követően lehetőség lett volna arra, hogy az ügyben szakember (pszichológus, gyermekjogi képviselő, gyámi tanácsadó) járjon el.”

„A gyermekek gyámja – az intézmény igazgatója – a nyomozás megindításakor lemondott a gyámi tisztségéről, a gyámhivatal pedig gyámul az igazgatóhelyettest rendelte. Az igazgatóhelyettes hosszú évek óta munkakapcsolatban állt a gyanúsított igazgatóval, neki volt alárendelve. Így az alárendeltség miatt nem volt kizárható az érdekellentét a gyermekek és a törvényes képviseletüket ellátó személy között – ami közvetlenül is veszélyeztette a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz fűződő jogát. A biztos álláspontja szerint az érintett gyermekek törvényes képviseletére a gyermekotthon igazgatójától független eseti gondnok kirendelése volt indokolt.”

Mindezen dokumentumok azt világosan bizonyítják, hogy lett volna elég alap ahhoz, hogy jóval korábban feltárják a gyermekotthonban történteket, ezzel megmentsenek az abúzustól jó pár gyermeket.

Egy konkrét dolog azonban történt: az

egyik bejelentőt kirúgták a gyermekotthonból,

aki persze később megnyerte az intézmény elleni munkaügyi pert.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
A Rovatból
Megszólalt a hírhedt skálás gyilkos: „Engem csak a halál visz ki innen, nyugodjanak meg” – 30 éve van rács mögött a kegyetlen bűnöző
A Blikknek mesélt életértől, brutális bűntetteiről és börtönéletéről az 1990-es évek egyik leghírhedtebb bűnözője.

Link másolása

A magyar kriminalisztika történetének egyik legkegyetlenebb párosa volt Bene László és Donászi Aladár. A két férfi követte el például a skálás gyilkosság néven elhíresült rabéltámadást, és ők ölték meg a sárszentmihályi polgármester, Tóth Tamás fiát is.

Miután elfogták őket, Donászi a börtönben öngyilkos lett, ám Bene László most, több mint 30 évvel az 1992-es gyilkosság után is börtönbüntetését tölti.

Bene most a Blikk Nyomon vagyunk! című sorozatának mesélt életéről, az elkövetett bűncselekményekről és börtönéveiről.

Mint kiderült, Bene László apja hegedűművész, édesanyja pedagógus volt, így családi körülményei egyáltalán nem predesztinálták arra, hogy a bűn útjára lépjen. „Józan ésszel felmértem, milyen lapokat osztott nekem a sorsom. Nem kételkedtem, nem reménykedtem: a rossz oldalt választottam, elkötelezett bűnöző lettem” – vallott a Blikk kamerái előtt a kegyetlen gyilkos.

Viszonylag szenvtelenül mesélt a skálás gyilkosságról is, amely során egy egyetemistát megöltek, egy taxisosőrt pedig súlyosan megsebesítettek. „Nagy traumát okozott a skálás dolog, mert egy lövés volt megbeszélve, de tízet adtunk le. Donászi képzelgett, nem tudtam akkor még, hogy skizofrén. Azt is mondta, megcsinálja egyedül, de agyonlövi mindhármat”. Nem sokkal később azonban egy Székesfehérvár közeli erdőben lőgyakorlat közben Bene is ölt: arra járó vadászokat lőttek agyon.

Mint meséli, életét az úgynevezett átmeneti részlegen, ahol a szabad életre készítik fel őket a társaival. Önellátóak, még saját konyhájuk is van. Bár a büntetését már tíz éve letöltötte, a nyilatkozatai miatt mégsem engedik ki a rácsok mögül.

„Valószínűleg elviselhetetlen lett volna az élet, mert én úgy nem tudnék élni, hogy megismernek és megrémülnek vagy éppen autogramot kérnek tőlem. Jól van ez így, ahogy van. Engem csak a halál visz ki innen, nyugodjanak meg”

– nyilatkozta a skálás gyilkos.

A Blikk megszólította a meggyilkolt egyetemista, Sádt Győző édesanyját is, aki elmondta: „Bene a szuper-ellenszenvet akkor vívta ki, amikor arról beszélt, hogy ő úr az élet felett. Ha kiengednék, az unokáimat félteném tőle, nem magamat. Hogy mennyi bosszúvágy van benne, nem tudom. Én üzenni csak normálisan gondolkodó embernek tudok, neki nincs mit üzennem.”

A skálás gyilkosról szóló teljes riportot ITT lehet megtekinteni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
30 milliós luxusautó, tízmilliók készpénzben – őrizetbe vették az egyik fővárosi tankerület gazdasági vezetőjét
Nemcsak pénzt, hanem például Forma-1-belépőket is szívesen elfogadott a gazdasági vezető, aki a közbeszerzési eljárásokat manipulálta.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 11.


Link másolása

Egy fővárosi tankerületi központ gazdasági vezetőjét a budapesti nyomozók vesztegetés, vesztegetés elfogadása, valamint „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban” bűntett megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását, írja a police.hu.

Az ügyben három vállalkozót szintén gyanúsítottként hallgattak ki, ők szabadlábon védekezhetnek, de a gyanúsítottak köre az eljárás során még bővülhet.

A BRFK gazdasági bűnözés elleni főosztályának adatai szerint

a tankerületi központ gazdasági vezetője az általuk kiírt közbeszerzési eljárásokat úgy manipulálta, hogy azokon az előre kiválasztott vállalkozások nyerjenek,

valamint a központ felügyelete alá tartozó intézmények kiadásainak igazolására fiktív számlákat állíttatott ki.

Hivatali helyzetével visszaélve a gazdasági vezető több tízmillió forinthoz juthatott így, de nemcsak pénzt fogadott el, hanem például több mint kétmillió forint értékű Forma-1 belépőt, vagy egy harmincmilliós luxusautó használati jogát is.

A nyomozók április 9-én az érintett tankerületi központban, valamint több vármegye rendőreinek bevonásával további 27 helyszínen egyszerre hajtottak végre akciót: iratokat, adathordozókat, több mint 63 millió forintot és külföldi fizetőeszközt foglaltak le, valamint két ingatlant zár alá vettek, mintegy 75 millió forint értékben.

A rendőrség videót is közölt az elfogásról:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Sérült gólyából akart ebédet főzni két ember Nyírlugoson
A férfi és a nő el akarta lopni az áramütés miatt röpképtelen madarat, aminek valószínűleg már tojásai is vannak. Végül a rendőröknek kellett közbeavatkozniuk.

Link másolása

Videó is készült azokról a gólyatolvajokról, akik úgy gondolták, hogy megesznek egy sérült madarat a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírlugoson.

„Lehet, lesz belőle egy húsleves”

– ezt egy férfi mondja a felvételen.

Azt is hallani, ahogy a szemtanú vitatkozik vele és egy nővel, felszólítva őket, hogy hagyják békén a sérült állatot. A madarat korábban az áram rázta meg, ezért nem volt képes elrepülni. A tolvajok egyébként felháborodtak azon, hogy egy férfi videóra vette az esetet.

A rendőrük végül közbeavatkoztak, így megmenekült a gólya, ami vélhetően egy tojó, ami már a tojásait is lerakta. A szerencsés kimenetelű történet végén a madár a debreceni madármentő állomásra került.

A videót a Tények hozta nyilvánosságra. A teljes riportot ITT lehet megnézni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Botrány az SZFE-n: szexuális zaklatás gyanúja miatt indult vizsgálat egy tanár ellen
Az érintett tanár nem tud ellene folyó vizsgálatról. Ha valakit mégis megbántott volna, nyugodtan keresse fel, és bocsánatot fog tőle kérni.

Link másolása

Még márciusban osztotta meg zárt hallgatói Facebook-csoportjában a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE), hogy egy meg nem nevezett tanár viselkedése akár a szexuális zaklatás fogalmát is kimerítheti, ezért várják a panaszos hallgatók anonim észrevételeit a tanulmányi osztályon, írja a Telex.

A lap megtudta, hogy

a „nagyon tudnálak szeretni” jellegű ostromlásoktól a büdöskurvázásig terjedtek az idősebb, férfi tanár beszólásai, aki gyakran tett szexista megjegyzéseket a diáklányok alkatára, öltözködésére, vagy csak simán bámulta őket.

A tanár a portál megkeresésére azt válaszolta, hogy nem tud ellene zajló vizsgálatról, és szerinte „semmiféle olyan szituációba nem keveredett, ami megalapozna egy ilyen vádat.”

„Ha van olyan hölgy, akinek bármilyen olyan megjegyzést tettem volna, jöjjön oda, bocsánatot fogok kérni. De ez nem tanár-diák vagy iskolán belüli helyzet, hanem teljesen normális dolog. Ha a villamoson megsértenék valakit, ugyanúgy revideálnám magam, és tudnám, hogy hol a helyem” - tette hozzá.

A Telex értesülései alapján a tanulmányi osztályra két anonim és egy névvel vállalt panasz érkezett, ám ennél jóval több fiatal nő érintett az ügyben.

A tanárok szerint az intézményen belül profin kezelik a bejelentést. Egyikük csak azt kifogásolta, hogy a vizsgálat idejére nem függesztették fel az érintett tanárt.

Egy másik kolléga szerint azonban az ügy annyira nyilvánvaló, hogy elképzelhetetlennek tartja, hogy a vizsgálat után ne rúgnák ki a férfit.

Az SZFE közleménye:

„A Telex-en 2024. április 11-én közölt cikk tévesen állítja, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem „tanulmányi osztályára két anonim és egy névvel vállalt panasz érkezett” szexuális zaklatás témájában. Ezzel szemben a valóság az, hogy a mai napig egy darab, névvel ellátott írásbeli panaszt vett át az egyetem rektora 2024. április 9-én, amely a közölt cikk állításaiból egyet sem tartalmaz.

A hivatkozott írás állítja, hogy (Nényei Pál ügyében) a hallgatók egy része „februárban levelet is írtak a Kuratóriumnak, de válasz nem érkezett”. Ezzel szemben a valóság az, hogy az oktatói állomány felett munkáltatói jogkört gyakorló rektor még 2024. februárban küldött választ a HÖK elnökének, amelyben kiemeli:Nényei Pált senki nem bocsátotta el, hiszen nem volt munkaviszonya az SZFE-n. A megbízott oktatók felkérése (és az elszámolás is) félévente történik, vagyis Nényei Pál erre a félévre nem kapott felkérést. Ennek oka egyrészt az volt, hogy Nényei Pál nem tartott meg minden órát az őszi szemeszterben, azokat kötelessége ellenére nem pótolta, ami elszámolásbeli és minőségbiztosítási problémákat is felvetett. Másrészt korábbi felkérője, osztályvezetője a saját felesége volt, illetve tudomásunkra jutott az is, hogy a saját fiát tanította és vizsgáztatta a televíziós műsorkészítő osztályban. Ez bármely egyetem etikai kódexe szerint is kimeríti a közvetlen hozzátartozóval kapcsolatos összeférhetetlenséget. Ezt az állapotot az egyetem rektorának az intézetvezetővel/rektorhelyettessel együtt kötelessége volt megszüntetni.

A cikk utolsó mondatában tévesen állítja, hogy az egyetem vezetése későbbre ígért választ. Ezzel szemben a valóság az, hogy ilyet a rektor nem állított és tegnap, 2024. április 10-én 16:34-kor a rektornak írott levelére válaszul a Színház- és Filmművészeti Egyetem az alábbi levelet küldte a sajtómegkeresésre:

„Az érintett(ek) személyiségi jogainak védelme érdekében semmilyen információt nem áll módunkban megosztani a sajtóval. Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy a lenti levelében megfogalmazott feltételezés alkalmas lehet egyetemünk jó hírnevének megsértésére, továbbá a becsületsértés büntetőjogi tényállásának megállapítására.”


Link másolása
KÖVESS MINKET: