KÉK HÍREK
A Rovatból

„Felfoghatatlan az a szenvedés, amit átélhetett” – megszólalt az iskolabuszban kínhalált halt Inez édesapja

Bocsánatot azóta sem kért senki a családtól. Az édesapa maga hívta fel a polgármestert, hogy megkérje, cserélje le azt az iskolabuszt, amiben meghalt a kislányuk, hogy ne lássa nap mint nap a család.
Címlap: Pixabay.com - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

Júniusban életét vesztette az a kislány, akit véletlenül közel nyolc órára egy zárt kisbuszban hagytak a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tomajmonostorán.

A Tiszaderzsen élő gyermeket egy nyár elejei napon reggel vették fel a 14-17 fő szállítására alkalmas buszra, hogy a tomajmonostorai oviba eljusson. Az alacsony létszám ellenére a kis Inez hiánya nem tűnt fel a rá felügyelőknek. Mivel aznap nagyon meleg volt, akár 50 fok is lehetett a buszban, amikor a nap a legerősebben tűzött.

A kislány ebben a pokoli hőségben töltött el nyolc órát. Délután már eszméletlen állapotban találtak rá, és a mentők legalább egy órát küzdöttek azért, hogy a kiszáradt, magatehetetlen gyerek állapotát stabilizálják.

A négyéves gyermek szervezete június 10-én, három nappal azután adta fel a harcot. A történtek óta először szólalt meg Rusvai Zoltán, a kínhalált halt kislány édesapja, aki a Blikknek adott interjút.

"Felőröltek bennünket az elmúlt hónapok. Nem tudjuk, de szerintem nem is lehet feldolgozni a történteket. Inez még mindig csak óvodás lenne. Előtte állt az egész élet..."

- nyilatkozta a lapnak a megtört édesapa, aki hozzátette, hogy az ügyük egyelőre nyomozati szakaszban van és most az orvosszakértői szakvéleményt várják.

Az apa elmondta, hogy párja minden reggel munka előtt kikísérte Inezt a buszhoz és onnantól, hogy felszállt a járműre, a sofőr felelt érte. Aznap T. István helyettesítette az állandó sofőrjüket, Imre bácsit. A történtek után a polgármester, Fazekas Szabolcs mindkét sofőr ellen indított belső vizsgálatot a helyettesítés tisztázása miatt.

"Nagyon furcsának tartom, hogy az önkormányzat felelősségét senki sem vizsgálta, holott azóta már van kísérő a buszokon, ahogy létszámellenőrzés is, és a gyerekeket az óvoda előtt várják. Úgy tűnik, ehhez az én lányom halála kellett".

- tette hozzá Rusvai Zoltán.

A tragédia napján Inezt reggel 7.30-kor vette fel a busz a településükön, Tiszaderzsen, hogy elvigye az óvodába, Tomajmonostorára.

"A páromnak délelőtt 10 óra körül Messengeren írt üzenetet az egyik óvónő, hogy a kislány nem érkezett meg. A mai napig nem értem, miért nem hívtak fel minket, két telefonszámot is megadtunk kapcsolattartásra. A páromét és az édesanyámét. Csak délután 3 órakor hívták az édesanyámat, miután Imre bácsi megtalálta Inezt. Mi azonnal rohantunk a helyszínre, ahol már az állapotát próbálták stabilizálni a mentők."

- emlékezett vissza a tragikus napra.

Az ok, ami miatt Inez a buszon maradhatott szerinte az volt, hogy azon a napon csak az iskola előtt állt meg a sofőr, majd ment is az önkormányzat melletti parkolóba, a kislány pedig türelmesen várt, mikor szállhat le az óvodánál. Annyi biztos, hogy azon a napon ő volt az egyetlen óvodás a buszon.

Bocsánatot azóta sem kért senki a családtól.

"A tomajmonostorai polgármestert még én hívtam fel és kértem meg, hogy cserélje le az iskolabuszt, ne lássa nap mint nap a család. Nem fogadtam el azt a magyarázatot, hogy a vonatot se vesszük le arról a vágányról, ahol kihajtott elé egy autó. Végül sikerült elérni, hogy Tiszaderzs felé nem közlekedik az a busz, amiben Inezt vitték."

- mondta el a Blikknek az édesapa.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Holtan találták meg a 14 éves brit kislányt a szülei, miután dezodorral fújta be a takaróját
Giorgia Green autista volt, az anyja dezodorának illata megnyugtatta. A szülei most azt szeretnék elérni, hogy a gyártók pontosabban hívják fel a figyelmet a veszélyekre a termékeik csomagolásán.

Link másolása

Meghalt egy 14 éves brit lány, miután aeroszolos dezodort lélegzett be - írja a BBC. A szülők most azt szeretnék elérni, hogy a gyártók egyértelmű üzenettel hívják fel a figyelmet a csomagoláson a termékeik veszélyeire.

Giorgia Greent a szülei tavaly május 11-én holtan találták a szobájában. A gyerek apja, Paul Green a lapnak elmondta, hogy

a kislány autista volt, az anyja dezodorának illata azonban megnyugtatta, így szerette vele befújni a takaróját, amivel aztán beburkolta magát.

A halottkém vizsgálata szerint Giorgia halálát szívmegállás okozta, és ez összefüggésben volt a belélegzett dezodorral.

A szülők most adományokat gyűjtenek, hogy felhívják a figyelmet az aeroszolok belélegzésének veszélyeire, hogy a tragédia ne ismétlődhessen meg. A Mirror szerint már több mint 4000 fontot gyűjtöttek össze a JustGiving nevű adománygyűjtő oldalon.

„Az emberek nem tudják, milyen veszélyes lehet ezeknek a dezodoroknak a tartalma. Szeretnénk, hogy senki másnak ne kelljen keresztülmennie azon, amit mi átéltünk. Nem akarjuk, hogy a lányunk halála hiábavaló legyen”

- mondták a szülök a lapnak.

A dobozokon jelenleg egy olyan figyelmeztetés szerepel, amely szerint a dezodorok „visszaélésszerű használata” halált okozhat. Ezzel azonban arra utalnak, amikor valaki a kábító hatása miatt lélegzi be ezeket a szereket. Giorgia szülei azonban azt szeretnék elérni, hogy pontosítsák ezt a figyelmeztetést, és a címkékre az kerüljön fel, hogy a belélegzésük „azonnali halált” okozhat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
„Ki a gyilkosokkal a kórházakból!” – százak tüntettek egy 15 éves lány halála miatt Szatmárnémetiben
Légzési nehézségekkel jelentkezett a romániai kórház sürgősségi osztályán, de vizsgálat közben kétszer is leállt a szíve. Szülei nem akarják elfogadni a történteket, és orvosi műhibára gyanakszanak.
MTI - szmo.hu
2023. január 27.


Link másolása

Több százan tüntettek csütörtökön este Szatmárnémetiben a megyei sürgősségi kórház épülete előtt egy 15 éves lány egy héttel korábbi hirtelen halála miatt - számolt be az Agerpres román hírügynökség.

Az emberek a kórház sürgősségi részlegének bejárata előtti parkban gyűltek össze, ahol gyertyákat és virágokat helyeztek el az elhunyt arcképe előtt. Utána eltorlaszolták a kórházhoz vezető utat és igazságtételt követeltek. "Ki a gyilkosokkal a kórházakból!" - skandálták, és a lányt ellátó orvos lemondását követelték.

A 15 éves lány január 18-án légzési nehézségekkel jelentkezett a szatmárnémeti megyei kórház sürgősségi osztályán, de vizsgálat közben kétszer is leállt a szíve. Második alkalommal már nem tudták újjáéleszteni az orvosok.

Szülei nem akarják elfogadni a történteket, azt állítva, hogy lányuk "saját lábán" érkezett a kórházba, és orvosi műhibára gyanakszanak. Az állítják, hogy az ügyeletes orvos csúnyán beszélt a tinédzserrel és túlsúlyosnak nevezte - írta az Agerpres.

A hírügynökség szerint az orvost 2016-ban már felfüggesztették állásából, de a bíróság a javára döntött, így újra alkalmazták.

Adrian Marc, a megyei sürgősségi kórház menedzsere szerint a mostani ügyben több vizsgálat is indult.

A Szatmár megyei rendőr-főkapitányság gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított büntetőeljárást az ügyben, mint fogalmaztak, a lány "gyanús körülmények között" bekövetkezett halálának körülményeit vizsgálják.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
A nagy pénzrablás lemásolva: lopott aranygranulátumot olvasztottak aranytömbökké, vádat emeltek ellenük
A tervezést a sorozat Professzora is megirigyelhette volna, a kivitelezésbe csúszott némi hiba.
MTI, fotó: Erik Stein / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2023. január 27.


Link másolása

Vádat emeltek egy háromtagú társaság ellen, amely tavaly márciusban aranygranulátumot lopott el egy fővárosi cég telephelyéről, amelyet egyikük aranytömbökké olvasztott – közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint az ügy egyik vádlottja egy 45 éves férfi.

Ő üzleti kapcsolatban állt egy ékszerkészítő cég vezetőjével, és ebből adódóan helyismerete volt az aranygranulátummal rendelkező cég XXII. kerületi telephelyén. Emellett tisztában volt az arany finomításának kémiai folyamataival is.

A férfi elhatározta, hogy a telephelyről aranygranulátumot szerez. Beavatta tervébe 43 éves ismerősét, aki 2022. március 9-én egy 26 éves férfival betört a telephelyre, ahonnan több mint egy kilogramm tömegű és 14 millió forintot meghaladó értékű aranygranulátumot lopott el. A zsákmányt átadták a felbujtónak, aki azt két aranytömbbé olvasztotta – írták.

Vádiratában a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség a három férfit – a felbujtót, a tettest és a bűnsegédet – lopással vádolja, és velük szemben végrehajtandó börtönbüntetést indítványoz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Hárman haltak meg egy frontális karambolban Szentlőrincnél
A baleset során mindkét autó sofőrje, valamint az egyik autó utasa olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.
MTI - szmo.hu
2023. január 27.


Link másolása

Hárman vesztették életüket pénteken hajnalban abban a balesetben, amely a 6-os számú főúton történt Szentlőrincnél - adta hírül a Police.hu.

A tájékoztatás szerint eddig tisztázatlan okból és körülmények között nem sokkal éjfél után a 6-os számú főúton Szentlőrincnél egy személygépkocsi áttért a szemközti sávba, és összeütközött egy szemből érkező autóval, majd a járművekről leszakadó alkatrészek egy tehergépkocsinak is nekiütköztek.

A baleset során mindkét autó sofőrje, valamint az egyik autó utasa olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

Link másolása
KÖVESS MINKET: