KÉK HÍREK
A Rovatból

Élve faltak fel a poloskák egy férfit a börtönben, mert három hónap alatt senki nem tett semmit

A boncolás szerint „súlyos elhanyagoltságba” halt bele a férfi Georgia államban az Egyesült államokban. Független vizsgálat kellett, hogy kiderüljön, mi történt.

Link másolása

A 35 éves Lashawn Thompson halálát "súlyos elhanyagolásból eredő komplikációk" okozták. A Georgia állambeli Atlantából származó Thompson jelentős súlyt veszített - pontosan 32 fontot, ami testsúlyának 18 százalékos csökkenését jelenti - a Fulton megyei börtönben töltött három hónap alatt - írta a Unilad.

Thompsont életében először tavaly június 12-én vitték be a Fulton megyei börtönbe egy szabálysértés miatt. A férfi nem rendelkezett az óvadék letételéhez szükséges pénzzel, így benn tartották. Aztán szeptember 13-án, alig három hónappal a letartóztatása után, a cellájában találtak rá, nem volt már pulzusa.

Thompson holttestét a cellája vécéje fölött összeesve találták meg, a testét teljesen bogarak borították.

A hivatalos boncolás "jelentős mértékű kiszáradást, alultápláltságot, súlyos rovarfertőzöttséget" állapított meg.

Egy független jelentésben azt is megállapították, hogy "43 napra vonatkozóan minimális dokumentációt találtak a feljegyzésekben, amely az ellátásról tanúskodik. A gyógyszeradagolási naplóból kiderült, hogy 2022. augusztus 11. és 2022. szeptember 13. között nem adtak be gyógyszert neki".

Roger A. Mitchell, a Howard Egyetem professzora így folytatta a jelentésében: "Amíg a súlyos fertőzés kialakult, Thompson úr nem kapott lehetőséget fürdésre a börtönben".

A Fulton megyei orvosszakértői hivatal eredetileg "meghatározatlan" halálokot állapított meg Thompson halálának okaként, ezért volt szükség független szakértőre is.

Mitchellt pedig a korábbi NFL-irányító, Colin Kaepernick nonprofit szervezete bízta meg, hogy vizsgálja tovább az ügyet.

A jelentés szerint Thomspon halálát "emberölésnek" lehet nevezni, Mitchell pedig azt írta: "Thompson urat halált okozó módon hanyagolták el a börtönben"

Egy minapi sajtótájékoztatón a polgárjogi ügyvéd, Ben Crump azt mondta: "Szeretném jegyzőkönyvbe foglalni: Ez a történelem legsajnálatosabb halálesete és őrizetbe vételi ügye".

Fulton megye seriffje, Pat Labat közleményt adott ki a független boncolási jelentés nyilvánosságra hozatala után.

Ebben ez áll: "Még nem volt alkalmam teljes mértékben áttanulmányozni a független boncolási jelentést. Azonban már a jelentés kiadása előtt is fájdalmasan világos volt, hogy számos mulasztás vezetett Thompson úr tragikus halálához.

Már felelősségre vontam a börtön működéséért felelős vezető személyzetet, amikor kértem és meg is kaptam a börtönigazgató, a lakásügyi főigazgató-helyettes és a bűnügyi nyomozói osztály főigazgató-helyettese lemondását.

A börtön személyzete a felülvizsgálatot követően számíthat komoly következményekre.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
A Rovatból
Véletlenül egy volt kiberfelderítőt hívtak fel a banki csalók, másfél órán át szívatta őket
A Nemzeti Védelmi Szolgálat egy érdekes beszélgetést tett közzé, amelyből kiderül, milyen módon próbálják átverni a gyanútlannak látszó ügyfelet.

Link másolása

Telefonos csalók próbáltak átverni egy szakembert, aki az esetet rögzítette is. A felvétel egy részét a Nemzeti Védelmi Szolgálat osztotta meg a közösségi oldalán. Mint írják:

A csalók néhány napja elkövettek pár hibát:

- kollégánkat hívták fel,

- aki korábban kibernyomozó volt,

- egy olyan banktól, aminek nem ügyfele,

- és van egy Kiberfelderítési Főosztályunk - írják.

A történetet is elmesélték:

"A Nemzeti Védelmi Szolgálat védelmi tisztjét hívták fel banki csalók. A korábban kiberfelderítőként dolgozó kollégánk már régóta kíváncsi volt arra, hogyan is történik egy ilyen csalás „élőben”. Egy előző próbálkozásnál a csalók az első számukra gyanúsnak tűnő visszakérdezést követően bontották a vonalat, nem úgy, mint most.

Munkatársunk a korábbiakból tanulva ezúttal a csalókkal „játszott”, bár olykor itt is gyanút foghattak volna, a több milliós haszon reményében azonban közel 90 percen keresztül küzdöttek egymással".

A beszélgetés egy részét pedig most közzétették.

VIDEÓ: Még mindig sokan bedőlnek a telefonos banki csalásoknak, de most elkövettek egy hibát


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
A Rovatból
Rémálom a strandon: meghalt egy kislány, miután ráomlott a gödör fala, amit ásott
Egy másik gyerekkel együtt temette maga alá a homok azt a kislány, aki a floridai baleset áldozata. Videó is készült arról, ahogy kétségbeesve próbálják megtalálni a homok alatt.

Link másolása

Meghalt egy kislány egy floridai strandon, miután maga alá temette a homok – írja a New York Post. Az 5-7 éves kislány egy 7 éves fiúval kezdett ásni a strandon, állítólag felnőttek segítségével. Már nagyjából 1,5-1,8 méter mély lehetett az általuk ásott gödör, amikor rájuk omlott annak a fala.

A kislányt teljesen betemette a homok, a kisfiút pedig a mellkasáig.

A helyszínen lévők azonnal elkezdtek ásni, hogy kiszabadítsák a gyerekeket, majd a tűzoltók is csatlakoztak hozzájuk. Mire megtalálták a lányt, már nem lélegzett. Hiába próbálták újraéleszteni, nem jártak sikerrel, kórházba szállítása után halottnak nyilvánították. A fiú állapota a hírek szerint stabil.

A mentésről készült felvételeket a CBS Miami mutatta be:

A New York Post idézi a New England Journal of Medicine adatait, ezek szerint meglepően gyakran történik tragédia hasonló körülmények között: 1997 és 2007 között 52 ilyen balesetről van tudomásuk, melyek 31 halálos áldozatot követeltek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Több millió forintot autókázott el egy férfi a céges benzinkártyával – pedig már nem is dolgozott ott
Élelmesnek gondolta magát a volt alkalmazott, de pechére kiderült a trükkje. Csalás miatt kell felelnie.

Link másolása

Egy 49 éves férfi nyolc hónap leforgása alatt közel 4500 liter üzemanyagot tankolt volt munkáltatója kontójára 2,7 millió forint értékben, csalás miatt indítottak eljárást ellene – közölte a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon szerdán.

A férfi egy biharkeresztesi cég alkalmazottja volt 2022 végéig.

A munkaviszonya megszűnése után nem adta le a munkáltatójától kapott tankolókártyát, hanem nyolc hónapig használta még.

Gyanúsítotti kihallgatásán a férfi részletes beismerő vallomást tett.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Nemzetbiztonsági kockázatnak minősítettek egy tanárt, aki részt vett két éve a pedagógustüntetésen
Akkor derült mindez ki, amikor önkéntesnek jelentkezett Ferenc pápa magyarországi látogatásához.

Link másolása

Pert indított egy tanár, miután nemzetbiztonsági kockázatnak minősítették - írja a hvg.hu.

A pedagógus a TASZ segítségével pereli a Rogán Antal-féle Nemzeti Információs Központot.

Koczka István, a Pannonhalmi Béla Baptista Általános Iskola és Gimnázium tanára. Jogszerűen vett részt 2022 decemberében a pedagógustüntetéseken. A részvétele miatt akkor nem érte semmilyen retorzió, még ma is tanít.

Mikor 2023-ban önkéntesnek jelentkezett Ferenc pápa magyarországi látogatására, akkor közölték vele, hogy a Biztonsági Háttérellenőrzést Koordináló Rendszer jelzést kapott. Eszerint a regisztrációjának elfogadása büntetőjogi, közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarországra nézve, ezért nem vehet részt az eseményen.

Mikor meg akarta tudni, milyen indokkal lett nemzetbiztonsági kockázat, nem kapott választ. Bűntetlen előéletű, soha semmilyen ügyben nem merült fel vele szemben gyanú.

A TASZ a tanár ügyében a Nemzeti Információs Központhoz fordult. Ők azt válaszolták, hogy az is nemzetbiztonsági kockázattal járna, ha kiderülne, hogy a tanár miért nemzetbiztonsági kockázat.

Most Koczka a TASZ segítségével pert indított. Szeretnék megtudni, hogy melyik titkosszolgálat, mikor, milyen okból gyűjtött róla adatokat, és miért került a nemzetbiztonsági szempontból kockázatos személyek listájára - írja a lap.


Link másolása
KÖVESS MINKET: