News here
hirdetés

KÉK HÍREK

A Ganz helyett egy orosz cég mögé állt be a magyar kormány egy egyiptomi üzletnél

A magyar vállalat nyerte a több százmilliárd forint értékű egyiptomi tendert, de a szerződéskötésre nem került sor, mert a kormány a riválisnak adta a támogatást.

Link másolása

hirdetés

Komoly egyiptomi megbízás közelébe került 2016-ban a gépgyártással foglalkozó magyar Ganz-csoport, amikor egy konzorcium tagjaként egy több százmilliárd forint értékű, 700 vasúti kocsi gyártásáról szóló egyiptomi tender megnyertek.

A szerződéskötésig azonban nem jutottak el. A Ganz a magyar állam segítségével szerezte volna meg az üzletet, azonban az Orbán-kormány végül kihátrált mögüle, és helyettük egy orosz részvétellel felálló csoportot kezdett támogatni - számolt be a Direkt36.

A Ganz-féle konzorcium az állami tulajdonú Eximbank támogatásával indult az egyiptomi tenderen, de hiába lett győztes a pályázatuk, a magyar kormány időközben egy riválisa mögé állította be a 900 millió eurós, (körülbelül 279 milliárd forintos) eximbankos hitelt. Az állam az egyiptomi tendernél azt a Transzmasholdingot segítette, amelynek tagvállalata (Metrovagonmas) a 3-as metró szerelvényeinek felújítását végezte. A cég a felújított kocsik rendszeres üzemzavarai miatt sok kritikát kapott.

Az üzlet részleteiről Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz elnök is egyeztetett egymással. Kezdetben úgy vélekedtek, hogy erősebb lenne a pályázat, ha a tenderen szintén induló orosz Transzmasholding összefog a magyarokkal,

vagyis a magyar állam többségi tulajdonában lévő Dunakeszi Járműjavító és a Ganz is együttműködik az orosz céggel. A Ganz azonban időközben kikerült az együttműködésből.

hirdetés

A tendert végül a Ganz konzorciuma nyerte meg, a szerződéskötésre azonban nem került sor - a Ganz szerint a magyar kormány hibájából. A céget - a beszámolóik alapján - emiatt közel félmilliárdos veszteség érte. "A tender megnyerését követően, a szerződéskötés folyamatában a magyar kormány a vevő finanszírozást az orosz konkurens cég mögé állította, akivel azonban az Egyiptomi Vasút nem kötött/köt szerződést" – olvasható egy dokumentumban.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy a 700 kocsi beszerzéséről szóló egyiptomi tender mikor zárul le, de a Ganz jelenleg egy spanyol céggel összefogva próbálja újra helyzetbe hozni magát Egyiptomban. Az orosz-magyar vasúti együttműködés azonban újra napirendre került, amikor az Index egy orosz üzleti lapra hivatkozva idén márciusban arról írt, hogy az orosz Transzmasholding 50%-os részesedést szerezhet a Dunakeszi Járműjavítóban.

A Direkt36 kereste a Ganzot, azonban azt mondták, a folyamatban lévő üzleti ügyekről nem adnak tájékoztatást. Kérdéseikre továbbá sem a magyar kormány, sem az Eximbank nem válaszolt.

A címkép illusztráció. Forrás: Pixabay


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÉK HÍREK
Rémisztő videó: durrdefektet kapott egy kamion az M3-ason, átszakította a szalagkorlátot
A jármű azonnal irányíthatatlanná vált, letarolta a szalagkorlátot és átrongyolt a másik pályasávba.

Link másolása

hirdetés

Rémisztő jelenetet rögzített a Magyar Közút egyik kamerája az M3-as autópályán a közelmúltban, a videót az Instagram-oldalukon osztották meg pénteken. A felvételen az látható ahogy egy kamion haladt Budapest felé, amikor

hirtelen, a semmiből durrdefektet kapott.

A jármű ezután azonnal irányíthatatlanná vált,

hirdetés
gyakorlatilag merőlegesen fordult rá és letarolta a szalagkorlátokat,

majd átrongyolt a másik pályaoldalra és az árokban állt meg.

Hihetetlen, de a balesetben senki nem sérült meg. Sokan azonnal megálltak segíteni, a műszaki mentés idejére azonban így is nagyrészt teljes pályazárat kellett bevezetni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÉK HÍREK
Kábítószer hatása alatt rohanhatott bele a BKV-buszba a sofőr, 16-an sérültek meg a balesetben
A piros jelzés ellenére hajtott bele a nagy sebességgel a kereszteződésbe, ahol összeütközött a villamospótló busszal.

Link másolása

hirdetés

Kábítószerezhetett az a sofőr, aki szerdán egy busszal ütközött össze Budapesten az Üllői út és a Szarvas csárda tér kereszteződésében - tudta meg az RTL Klub Híradója.

A csatorna úgy értesült, hogy

a baleset előtt a terepjárónak piros jelzése volt, ennek ellenére hajtott be a kereszteződésbe nagy sebességgel, éppen akkor, amikor a villamospótló odaért.

Miután nekiment a busznak, többször megpördült, végül egy várakozó autónak csapódott. A busz a villamossínekre sodródott, végül egy oszlop állította meg.

Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelem helyettes szóvivője azt mondta, hogy egy embert találtak az autóban, aki nem tudott kiszállni, körülbelül fél órás munkával feszítővágóval szabadították ki a roncsból.

A 47 éves férfi eszméletlen volt, lélegeztetni kellett, életveszélyes állapotban szállították kórházba a mentők. A buszvezető szintén kórházba került, kollégáitól a Híradó úgy értesült, nem emlékszik a balesetre, csak arra, hogy már mentik ki a fülkéből. Naszályi Gábor az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke a sofőr állapotáról azt mondta, hogy több bordája eltört, műteni kellett, úgy néz ki, hogy a tüdeje is sérült, de jól van.

hirdetés

Csécsi Soma, a Budapesti Rendőr-Főkapitányság (BRFK) szóvivője az ügyel kapcsolatban azt mondta, hogy

„az egyik gépjárművezetővel szemben a helyszínen felmerült a kábítószerfogyasztás gyanúja, ezért vele szemben intézkedtek a mintavételre”.

A balesetet a rendőrség büntetőeljárásban vizsgálja.

Az RTL Klub úgy tudja, hogy a drogfogyasztás gyanúja a terepjáró sofőrjével szemben merült fel. Ráadásul a kocsija, amivel a balesetet okozta, nem is közlekedhetett volna, mert már korábban kivonták a forgalomból.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Lezuhant egy artista a Sziget cirkuszsátoránál
Egy darun állt, amikor a szerkezet meglazult, a művész pedig vele együtt leesett.

Link másolása

hirdetés

Balesetet szenvedett péntek délután egy artista a Sziget Fesztivál cirkuszsátránál - írja a hvg.hu.

Információik szerint

az egyik fellépő művész egy darun állt, a szerkezet meglazult, becsípte a lábát, majd vele együtt lezuhant.

Úgy tudják, a La Burrasca francia társulatból sérült meg valaki. Azt is írják, hogy az artista eszméleténél volt, amikor a mentők elszállították.

FRISSÍTÉS:

Vető Viktória, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt. sajtófőnöke az MTI-vel közölte:

hirdetés
az előadóművészt lábsérüléssel vitték kórházba.

Az artista állapotáról a szervezőknek nincs információjuk, de remélik, hogy mihamarabb felépül. A műsorváltozásról később várható információ - közölte a sajtófőnök.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Késsel fenyegette meg, majd hazarángatta az exfeleségét egy férfi egy szolnoki plázából
A lakásban levágta a nő haját és a ruháit egy ollóval, majd közölte: megtiltja, hogy új kapcsolata legyen.

Link másolása

hirdetés

Késsel fenyegette a volt párját egy férfi egy szolnoki bevásárlóközpontban - írja a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság pénteki közleményében.

Az 56 éves férfi csütörtökön délelőtt az egyik szolnoki bevásárló központban odament a tőle különélő feleségéhez és annak barátjához, majd elővett egy tíz centiméter pengehosszúságú kést. A férfi ezután megragadta a nő karját és felszólította, hogy haza kell mennie vele, az asszony pedig félelmében – a fenyegetés hatására – elment vele.

Amikor beléptek a lakásba

a férfi egy ollóval levágta a nő haját és felsőruházatát, majd a kést az asszony torkához szorította és közölte, megtiltja, hogy az új párjával kapcsolatot tartson.

Szavainak azzal adott nyomatékot, hogy elővett egy baltát is.

A férfi dühöngésének végül a kiérkező rendőrök vetettek véget. A szolnoki egyenruhások a feltételezett elkövetőt előállították, majd gyanúsítottként kihallgatták. Ezután őrizetbe vették, a nyomozó hatóság pedig a letartóztatását kérte. A férfi ellen személyi szabadság megsértése miatt indult eljárás.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: