News here
hirdetés

KÉK HÍREK

A Ganz helyett egy orosz cég mögé állt be a magyar kormány egy egyiptomi üzletnél

A magyar vállalat nyerte a több százmilliárd forint értékű egyiptomi tendert, de a szerződéskötésre nem került sor, mert a kormány a riválisnak adta a támogatást.

Link másolása

hirdetés

Komoly egyiptomi megbízás közelébe került 2016-ban a gépgyártással foglalkozó magyar Ganz-csoport, amikor egy konzorcium tagjaként egy több százmilliárd forint értékű, 700 vasúti kocsi gyártásáról szóló egyiptomi tender megnyertek.

A szerződéskötésig azonban nem jutottak el. A Ganz a magyar állam segítségével szerezte volna meg az üzletet, azonban az Orbán-kormány végül kihátrált mögüle, és helyettük egy orosz részvétellel felálló csoportot kezdett támogatni - számolt be a Direkt36.

A Ganz-féle konzorcium az állami tulajdonú Eximbank támogatásával indult az egyiptomi tenderen, de hiába lett győztes a pályázatuk, a magyar kormány időközben egy riválisa mögé állította be a 900 millió eurós, (körülbelül 279 milliárd forintos) eximbankos hitelt. Az állam az egyiptomi tendernél azt a Transzmasholdingot segítette, amelynek tagvállalata (Metrovagonmas) a 3-as metró szerelvényeinek felújítását végezte. A cég a felújított kocsik rendszeres üzemzavarai miatt sok kritikát kapott.

Az üzlet részleteiről Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz elnök is egyeztetett egymással. Kezdetben úgy vélekedtek, hogy erősebb lenne a pályázat, ha a tenderen szintén induló orosz Transzmasholding összefog a magyarokkal,

vagyis a magyar állam többségi tulajdonában lévő Dunakeszi Járműjavító és a Ganz is együttműködik az orosz céggel. A Ganz azonban időközben kikerült az együttműködésből.

hirdetés

A tendert végül a Ganz konzorciuma nyerte meg, a szerződéskötésre azonban nem került sor - a Ganz szerint a magyar kormány hibájából. A céget - a beszámolóik alapján - emiatt közel félmilliárdos veszteség érte. "A tender megnyerését követően, a szerződéskötés folyamatában a magyar kormány a vevő finanszírozást az orosz konkurens cég mögé állította, akivel azonban az Egyiptomi Vasút nem kötött/köt szerződést" – olvasható egy dokumentumban.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy a 700 kocsi beszerzéséről szóló egyiptomi tender mikor zárul le, de a Ganz jelenleg egy spanyol céggel összefogva próbálja újra helyzetbe hozni magát Egyiptomban. Az orosz-magyar vasúti együttműködés azonban újra napirendre került, amikor az Index egy orosz üzleti lapra hivatkozva idén márciusban arról írt, hogy az orosz Transzmasholding 50%-os részesedést szerezhet a Dunakeszi Járműjavítóban.

A Direkt36 kereste a Ganzot, azonban azt mondták, a folyamatban lévő üzleti ügyekről nem adnak tájékoztatást. Kérdéseikre továbbá sem a magyar kormány, sem az Eximbank nem válaszolt.

A címkép illusztráció. Forrás: Pixabay


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ATUÁLIS
„Meghalt mellettem a szerelmem és a gyermekem” – ittas vezetéssel okozott életre szóló tragédiát
A 29 éves Konrád súlyos árat fizetett, amiért ittasan ült autóba.

Link másolása

hirdetés

Elvesztette az élete párját és a születendő gyermekét, miután Konrád ittasan autóba ült és így indultak útnak. Nem sokkal később balesetet szenvedtek.

A balesetben a váradós párja a születendő gyermekével együtt életét veszítette.

A baleset azután történt, hogy Konrád és párja együtt buliztak, ahol a férfi több felest is megivott. A baleset az utolsó 10 km-en történt, amikor egy enyhe bal kanyarban elvesztette az uralmát és az árokba csapódtak a Volkswagen Passattal.

Ráadásul 160 km/h-val száguldott a sötét, kivilágítatlan mellékúton.

"Nem szabadott volna autóba ülnöm, ez volt a legnagyobb hiba az életemben, amit elkövethettem”

- nyilatkozta a férfi.

Kondrádot azóta börtönbüntetésre ítélték, ahol 3 év 6 hónapot kell letöltenie.

hirdetés
„Az autóban meghalt mellettem a párom és a pici. Én itt maradtam, ezt nekem életem végéig cipelnem kell”

- nyilatkozta a férfi a PoliceHungary YouTube csatornáján közzétett videóban.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ATUÁLIS
12 éves kislány tűnt el a Blaha Lujza térről
Kernya Kitti Aminát nagy erőkkel keresi a rendőrség.

Link másolása

hirdetés

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VIII. Kerületi Rendőrkapitányság eljárást folytat az ismeretlen helyen tartózkodó Kernya Kitti Amina ügyében – írja a Rendőrség honlapja. A 12 éves lányt a rendőrök jelenleg is nagy erőkkel keresik.

A rendelkezésre álló adatok szerint a 12 éves lány 2022. október 2-án 11 óra 15 perc körül a VIII. kerületi Blaha Lujza térről ismeretlen helyre távozott.

Kernya Kitti Amina körülbelül 162 cm magas, átlagos testalkatú, haja festett vörös, hosszú, halántékánál két oldalon felnyírva. Szeme barna. Utolsó ismert ruházata fekete dzsekiből, fekete pólóból, terepmintás nadrágból és hosszú szárú fekete bakancsból állt.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ATUÁLIS
Videó: A mélybe zuhantak az összekapaszkodva táncoló nők egy buliban
Egy szülinapi rendezvényen nyílt meg a föld a hét nő lába alatt.

Link másolása

hirdetés

Meglepő baleset történt szombaton a brazíliai Alagoinhas egyik otthonában.

Egy születésnapi ünnepségen hét nő összekapaszkodva táncolt, amikor a föld hirtelen megnyílt alattuk és a mélybe zuhantak.

A mulatozók állítólag a népszerű portugál „Tem Cabaré Essa Noite” dalra táncoltak, amikor a föld elkezdett mozogni a lábuk alatt. Mielőtt reagálni tudtak volna rá, megnyílt a föld és mindannyiukat elnyelte.

Az eset után a New York Postnak egy lezuhanó táncoló elmondta, hogy már sokszor tartottak itt rendezvényt, de sosem volt hasonló baleset. Szerencsére a lyukba került nők nem sérültek meg komolyabban, csak néhány karcolással, zúzódással megúszták a nem mindennapi kalandot. Az utat az illetékesek már javítják - írja a New York Post.

VIDEÓ: A zuhanásról


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ATUÁLIS
Magánúton, kutyás segítséggel próbálják megtalálni a ferencvárosi szórakozóhelyről eltűnt férfit
Mivel a férfi egy forgalmas helyszínről indulhatott haza, ezért a kutyák sem találtak nyomokat.
Fotó: police.hu - szmo.hu
2022. október 03.


Link másolása

hirdetés

Szeptember 28-án éjszaka egy ferencvárosi szórakozóhelyről nem sokkal éjfél előtt indult el a 32 éves férfi, akit a rendőrség közleménye szerint körözési eljárással, nagy erőkkel keresnek, de még azóta sem találták meg.

Szűcs Tamás körülbelül 190 cm magas, sportos testalkatú, haja szőkésbarna, borostás, szemüveget visel. Eltűnésekor fehér pulóver, fekete farmer, sötét sportcipő és piros, eldobható esőkabát lehetett rajta.

A férfi felesége az Indexnek elmondta, hogy a rendőrség még nem indított nyomozást, mert beszámítható felnőtt eltűntről van szó.

Ráadásul az eljárás megindítását az is hátráltatja, hogy nem merült fel bűncselekmény gyanúja, ezért a családdal és a barátokkal magánjellegű kereséseket indítottak.

A keresést pedig nehezíti, hogy sem cellaadatokat, azaz a mobiltelefon mozgását rögzítő adatokat, sem biztonságikamera-felvételeket nem tudnak kikérni, mivel eddig nem merült fel bűncselekmény gyanúja.

A feleség a lapnak azt mondta, hogy az eltűnést követően megtalálta otthon a férje pénztárcáját amiben minden irat benne volt a bankkártyájával együtt. Ez azt is jelenti, hogy nem tud semmit sem venni és ezért bankkártyás vásárlásokról sincsenek adatok, amik segíthetnék a nyomozást.

hirdetés

A család a Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesület segítségét is kérte, de a keresést nehezítették az esőzések, ami miatt kevés nyom maradt, amin a kutyák elindulhattak volna.

Az is nehezítette a kutyák keresését, hogy az útvonal, amin a férfi hazafelé indulhatott, nagyon forgalmas.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: