KÉK HÍREK
A Rovatból

Durva túlárazásokra bukkant az EU a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnél

Egy uniós finanszírozású projekt elszámolási tervét vizsgáltak át. Túlárazásokat és indokolatlan költségeket is találtak. Büntetés is jöhet.
24.hu - szmo.hu
2017. április 10.


Link másolása

Komoly kifogásokat támasztott az Európai Bizottság a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik projektjével szemben. A Bizottság levélben hívta fel a Lázár János vezette Miniszterelnökségen belül működő irányító hatóság figyelmét, hogy az ellenőreik

durva túlárazásokat és indokolatlan költségeket találtak az uniós pénzből, összesen 17,5 milliárd forintból finanszírozott projektben.

A 24.hu azt írja, a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Programból (KÖFOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programból (VEKOP) összesen 17,5 milliárd forint állt rendelkezésre „a közszolgáltatás komplex kompetencia, életpályaprogram és oktatás technológiai fejlesztése” elnevezésű projektre.

Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az uniós pénzből közszolgáknak szerveznének képzéseket, tananyagot fejlesztenének az állami és önkormányzati hivatalnokok képzésére, valamint irányítanák a meghirdetett pályázatok végrehajtását.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tavaly nyáron nyerte el a támogatást, az év végén azonban vizsgálatot tartottak az Európai Bizottság ellenőrei, és alaposan áttanulmányozták a projekt elszámolási tervét. Az ellenőrök rengeteg indokolatlan kiadást találtak, amelyeket tételesen fel is soroltak az irányító hatóságnak küldött levélben.

A 24.hu szerint az ellenőrök a levélben leírták, hogy többek között túlzónak találták az előkészítésre tervezett költségeket, a projekt személyi költségeit, az oktatási helyszínek bérlési költségeit, a különböző berendezések beszerzésének költségeit, valamint az "immateriális eszközökre" fordítandó összegeket.

Kiderült például, hogy a projekt megvalósításának személyi költségeire 3,1 milliárd forintot fordítanának, ami kitenné az NKE összes alkalmazottjának (vagyis nagyjából 750 embernek) a 10 hónapos bérét. Ezen kívül 400 millió forintot szánnának a képzésen részt vevők élelmezésére, miközben - ahogyan azt a Bizottság is jelezte - a catering nem tartozik bele az egyetem magyar költségvetésből finanszírozott képzési programjaiba.

A képzési költségek 3,7 milliárd forintot tennének ki. Ennek az összegnek a felét tennék ki azon helyiségek bérlése, amelyekben a képzést tartanák, holott rengetegen elektronikusan kapják majd meg a képzést, illetve az egyetem állami tulajdonban lévő helyiségeket is használhatna - állítják az ellenőrök.

Kicsivel több mint 4 milliárd forintba kerülne a különböző berendezések beszerzése. A Bizottság azonban több olyan tételt is azonosított a tervezetben, amely egyáltalán nem, vagy csak nagyon érintőlegesen kapcsolódik magához a projekthez. Az NKE például digitális beléptetőrendszert, mozgásérzékelő kamerákat és digitális IP-alapú telefonrendszert szeretett volna az egyetemre. Ezeknek semmi köze nincs a képzéshez, de a Bizottság szerint még a tervezett IT-alkalmazások kifejlesztése sem igényel olyan magas összeget, mint amilyen az elszámolási tervben szerepel, mivel az Államreform Operatív Programból már kapott pénzt hasonló célokra az NKE.

Az "immateriális eszközökre" 4,5 milliárd forintot számoltak. Ide tartozik például a képzési portál fejlesztése, a szoftverlicencek vásárlása, a szoftverfejlesztés, és a tananyagfejlesztés. Az ellenőrök szerint az NKE ezekre is kapott már korábban pénzeket más operatív programokból.

A levélben az Európai Bizottság

felszólította az irányító hatóságot, hogy igazolják a felsorolt tételek indokoltságát.

A 24.hu szerint a megfogalmazás arra utal, hogy Magyarország vagy visszavonja a kifogásolt költségeket, vagy komoly büntetést kaphatnak a projektnél. A bizottság két hónapot adott a levél megválaszolására.

A 24.hu értesüléseit egyébként a Miniszterelnökség és az egyetem is megerősítette a lapnak. A Miniszterelnökség azt mondta, az irányító hatóság jelenleg is vizsgálatokat folytat az ügyben, és már készülnek is a válasszal. Az egyetem pedig azt mondta, folyamatosak az egyeztetések az irányító hatósággal, de ez nem befolyásolja a projekt lebonyolítását.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Elítélték a férfit, aki puszta kézzel nyomta ki a volt barátnője szemét
Gabriella majdnem belehalt a támadásba tavaly februárban. Gy. Attila azonban már korábban is elrabolta és napokig fogva tartotta őt. Most ebben az ügyben született ítélet.

Link másolása

Ítéletett hirdetett a Nyíregyházi Járásbíróság annak a férfinak az ügyében, aki puszta kézzel megvakította a 22 éves Lakatos Gabriellát - írja a Blikk.

Az elrablása és bántalmazásai miatt indult büntetőügyben az erőszakos, többszörös visszaeső Gy. Attilát, Gabriella volt párját nem jogerősen hat év fegyházbüntetésre ítélték folytatólagosan elkövetett testi sértés kísérlete és társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének miatt.

A társai egy év négy hónap, illetve egy év börtönbüntetést kaptak, de a végrehajtásukat mindkettőjüknek felfüggesztették.

Mint azt mi is megírtuk,

Gabriellát tavaly februárban brutálisan bántalmazta a volt párja, a férfi először puszta kézzel nyomta ki a nő mindkét szemét, majd egy árokba dobta és otthagyta áldozatát.

A nő majdnem belehalt a kegyetlen bántalmazásba, az orvosoknak azonban csodával határos módon sikerült megmenteniük az életét, a látását azonban már nem tudták visszaadni. Gabriella nemrég öngyilkosságot kísérelt meg, a bátyja mentette meg az életét.

Még ezt megelőzően, Gy. Attila 2021. január 30-ra találkozót beszélt meg Gabriellával a kemecsei lakóhelyén, hogy rendezze a korábbi tartozásait. A férfi két ismerősével érkezett, majd együtt Nyíregyházára utaztak. Gabriella hiába jelezte, hogy inkább szeretne hazamenni, Attila ezt nem engedte neki, befogta a száját.

Amikor a nő mégis megpróbált kiszállni, egy kést vett elő és a fejéhez tartotta. Gabriellának két nappal később sikerült megszöknie.

Most ebben az ügyben született ítélet. A kegyetlen csonkítás ügyében már vádat emeltek, és hamarosan előkészítő ülés várható. A Blikk azt írja, könnyen lehet, hogy a támadó élve már nem hagyhatja el többé a börtönt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
Részegen molesztálta saját kamaszlányát, amikor annak online órája volt
A lány elmenekült otthonról és egy közelben lakó rokonától kért segítséget. Az apa hat és fél év fegyházat kapott.

Link másolása

Hat és fél év fegyházbüntetésre ítélte jogerősen a másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla egy baranyai férfit, aki ittasan szexuálisan molesztálta az akkor tizenöt éves lányát 2020 decemberében - közölte a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség.

A vádhatóság a táblabíróság egy nappal korábban meghozott ítéletéről kiadott közleményében azt írta:

az apa a koronavírus-járvány miatt digitális oktatásban részt vevő tizenöt éves lányával volt otthon, amikor részegen lefogta, és szexuális cselekményre akarta kényszeríteni a lányt.

A férfi szorításából kiszabaduló lány kimenekült a házból, és az egyik közelben lakó rokonától kért segítséget.

Az első fokon eljárt Pécsi Törvényszék a vádlottat tavaly nyáron 18. életévét be nem töltött hozzátartozója sérelmére elkövetett szexuális erőszak kísérlete miatt mondta ki bűnösnek, ezért hat és fél év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Az ügyészség hosszabb büntetés kiszabása érdekében fellebbezett, a táblabíróság azonban mostani ítéletével az első fokon kiszabott büntetést helybenhagyta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Zaklatás miatt bűnösnek találták Pető Attilát, mert tudni akarta, miért nem ítélik el a papot, aki molesztálta őt gyerekkorában
Szerette volna tudni, hol tart az ügy, ezért hat üzenetet küldött az egyházi vezetők hivatali és magánszámára, és „túl sok" hívást indított. Szerintük ez már zaklatás volt, ezért feljelentették.

Link másolása

Zaklatás miatt szerdán bűnösnek találták Pető Attilát, akit egykori ministránsként, tizenhárom éves korában molesztált egy pap, és akinek ügyét 2016 óta követi a hazai nyilvánosság - írja a 444.hu.

Petőt az esztergomi érsekség két vezetője, az ügyben eljáró Süllei László és az azóta elhunyt Snell György segédpüspök jelentette fel, mert többször felkereste őket, hogy tájékoztassák az ügyéről.

A lap beszámpolója szerint a molesztáló papot kizárta az egyház, de Pető nem kapott információt arról, hol tart az eljárás, és az ügyiratokba sem tekinthetett be.

Mivel szerette volna tudni, mi a helyzet, hat üzenetet küldött az egyházi vezetők hivatali és magánszámára, és „túl sok" hívást indított. Ezért a bíróság tavaly májusban, első fokon két rendbeli zaklatás vétségében mondta ki bűnösnek.

Az ügyben az ügyészség próbára bocsátást javasolt, a bíróság pedig a „rosszallását” kifejező megrovásban részesítette Petőt. Ezeknek semmilyen következménye nem lett volna, ám Pető fellebbezett, hogy ne azzal végződjön az eljárás, hogy a bíróság bűnösnek nyilvánítja, amiért többször is keresni próbálta az ügyét szerinte rosszul kezelő papokat.

A Fővárosi Törvényszék végül helyben hagyta az elsőfokú ítéletet. A Petőt ért korábbi abúzust nem vonta kétségbe, de azt állapította meg, hogy a sértetteket rendszeresen, tartósan, hosszan elhúzódóan és visszatérően háborgatta.

A lap emlékeztet rá, hogy

Pető Attilát kamaszkorában kezdte el molesztálni egy pap. Húsz éve panaszolta be először Balázs atyát, akinek azóta húsz áldozata került elő.

A katolikus iskola igazgatója, Udvardy György akkor nem hitt neki. 2015-ben Pető hivatalos bejelentést tett az érsekségen. A vizsgálat kiderítette, hogy a papra már korábban is volt panasz, de ezt a felettese elhazudta. Esztergom is vizsgálódni kezdett Süllei László helynök vezetésével. A most lezárult per fontos témája volt, hogy milyen hibákat követett el eközben.

A vizsgálat végén, 2016 szeptemberében Erdő Péter bíboros tíz évre eltiltotta Balázs atyát a papi szolgálattól. Három évvel később Pető még mindig nem kapott hivatalos értesítést a róla is szóló vizsgálatok eredményeiről. Az egyház hivatalosan nem ismerte el, hogy Petőt zaklatta Balázs atya, hiába lett ez egyértelmű a többi áldozat jelentkezése után. Ebből következően nem is kértek tőle bocsánatot. Mikor Pető válaszokat várt, hívogatni kezdte az ügyében eljáró Süllei László hivatalát, illetve felkereste atyai pártfogóját, Snell György segédpüspököt. Majd egy alkalommal, amikor nem nyitottak ajtót neki Snell hivatali lakásánál, Pető belerúgott az ajtóba. Ezekre hivatkozva Süllei és Snell feljelentették Petőt zaklatásért.

Végül Süllei László elismerte, hogy Petőt molesztálták. Az érseki helynök hozzátette: „Az elkövető helyett megkövetem Attilát, és szeretném megköszönni, hogy segítette az ügy feltárását.” Bár ő kezdeményezett eljárást ellene, azt is kérte, hogy Petőt ne ítéljék el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Őrizetbe vettek 8 műszakivizsga-állomáson dolgozó kormánytisztviselőt, korrupcióval gyanúsítják őket
Az ügyészség szerint a vizsgabiztosok nyilvántartást is vezettek az elfogadott pénzről, amit minden munkanap végén az öltözőben egyenlően szétosztottak egymást között.

Link másolása

Őrizetbe vettek nyolc kormánytisztviselőt, akik

a gyanú szerint vesztegetési pénzt fogadtak el egy műszakivizsga-állomáson az ügyfelektől

- közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

A területi közigazgatásért felelős államtitkárság jelzése alapján a Nemzeti Védelmi Szolgálat felderítést végzett, majd kedden a nyomozó ügyészség „összehangolt eljárási cselekményeket” hajtott végre. A Központi Nyomozó Főügyészség nem nevezte meg, melyik településen, megyében hajtották végre az akciót.

A főügyészség azt közölte, hogy a megalapozott gyanú szerint „egy közép-magyarországi kormányhivatal dolgozói a gépjárművek műszaki vizsgáztatásával kapcsolatos hatósági tevékenységükkel összefüggésben - rendszeres haszonszerzésre törekedve - vesztegetési pénzt fogadtak el az ügyintézés során a vizsgaállomáson megjelent ügyfelektől”.

A vizsgabiztosok az elfogadott készpénzről nyilvántartást vezettek, azt a hivatali munkaidő lejárta előtt - rendszerint a vizsgaállomás öltözőjében - összegyűjtötték, majd egyenlő arányban szétosztották, függetlenül attól, hogy az adott napon mely kormánytisztviselő milyen összegű korrupciós pénz vett át.

A vizsgabiztosoknál történt kutatások során több mint 53 millió forint készpénz került elő, amelyet az ügyészség lefoglalt.

A főügyészség tájékoztatása szerint a gyanúsítottként kihallgatott nyolc kormánytisztviselő beismerő vallomást tett, és szabadlábon védekezhet.

Az ügyben a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség nyomoz bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt.


Link másolása
KÖVESS MINKET: