KÉK HÍREK

A magyar szélhámos több mint tízmilliárdot csalt ki a kaliforniai elittől, de a bíró szerint csak azt bánta meg, hogy elkapták

A férfinak mindene megvolt, amit csak álmodhatott, miközben számos befektetőt csapott be, volt aki tönkre is ment miatta.

Link másolása

Úgy tűnt, hogy megvalósul a "nagy amerikai álom", de végül 35 millió dolláros (12 milliárd forintos) csalás miatt letartóztatták a magyar származású Bunevacz Dávidot - írja a Daily Mail alapján a Blikk.

Megvolt mindene a jóképű korábbi sportolónak: gyönyörű ház, amely korábban Kylie Jenneré volt, Lamborghini és hozzá egy modell feleség.

A férfi Los Angelesben született, egy magyar étteremtulajdonos, Bunevacz József és egy fülöp-szigeteki ápolónő, Filomena fiaként. Sportolt is, 1997-ben a Délkelet-ázsiai Játékokon a Fülöp-szigetek képviseletében második lett tízpróbában. Később Manilában telepedett le, egy sport- és utazási műsor társműsorvezetőjeként és színészként is dolgozott. 2006-ban plasztikai sebészeti üzletet nyitott, ekkor ismerte meg modell felségét.

A látszólagos jólét hátterében azonban csalás állt, folyamatosan átverte befektetőit. Többször is kiderültek ezek, így előfordult, hogy megverték és fegyverrel fenyegették. Mikor már forró lett a talaj számára, akkor visszatért az Egyesült Államokba.

2008-ban jegyüzérekkel kooperálva szerzett belépőket a pekingi olimpiára. Megnyerő fellépésével egy igazán gazdag befektetőt sikerült megnyernie, akivel együtt nézte meg, ahogy Usain Bolt világrekordot dönt 100 méteres síkfutásban.

Ekkor mondta a mecénásnak, hogy tud neki jegyeket szerezni a 2010-es téli olimpiára Vancouverbe. A férfi pedig bevásárolt, 2,9 millió dollárért (kb. 1 milliárd forint) vett 17 ezer darabot, de ezeket sosem kapta meg. A befektető mindenét elbukta, míg a csaló jól élt továbbra is.

2010 körül egy másik befektetőknek azt ajánlotta, hogy szálljon be egy olyan cégbe, amely e-cigarettákat vásárol Kínából, majd azokat jelentős felárral értékesíti az Egyesült Államokban. Sokakat győzött meg erről az üzletről, barátai, sőt a fogorvosa is hitt neki. A pénzt azonban maga tette el.

A lap megjegyzi, hogy lánya, Breanna 16. születésnapjára egy 218 ezer dolláros partit rendezett, és vett neki egy Vondel nevű, 330 ezer dolláros lovat. Ez segítette, hogy bejusson a díjugratók elit köreibe is.

Végül 2019-ben a chatsworth-i seriffi hivatal házkutatást tartott a Bunevacz-kúriában, ahol aktákat és dokumentumokat foglaltak le. A férfit azév áprilisában tartóztatták le, júliusban pedig bűnösnek vallotta magát csalásban. Novemberben 17 év börtönbüntetésre ítélték, és arra kötelezték, hogy fizessen vissza 35 millió dollárt, amelyet több mint 100 befektetőből csalt ki.

A kerületi bíró úgy döntött, hogy az ügyészek által javasolt büntetési tételnél többet kér, mert szerinte a férfi nem mutatott megbánást az általa tönkretett életek miatt. A célja az volt, hogy önmagának és a családjának rendkívül extravagáns életmódot biztosítson, amelyet a közösségi médiában is fitogtatott - magyarázta.

„A legkevésbé sem vagyok meggyőződve arról, hogy Bunevacz úr bármit is megbánt azon kívül, hogy elkapták"

- tette hozzá.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Babát várt az a fiatal nő, aki hétfőn halálos balesetet szenvedett Örkénynél
A 22 éves nő pont az anyjának újságolta el az örömhírt telefonon, amikor a tragédia történt.

Link másolása

Babát várt az a 22 éves fiatal lány, aki hétfőn egy fának csapódott az autójával és meghalt Örkényben - tudta meg a Tények. A nő épp az anyjával közölte a hírt, amikor a tragédia történt.

A rendőrség közleménye szerint a nő hétfő délelőtt Örkényben, a Fő utcán autózott, amikor a járműve megcsúszott az úton és egy fának csapódott. A sofőr a helyszínen belehalt a sérülésibe.

A Tények úgy tudja, hogy a 22 éves nő másnap ünnepelte volna a születésnapját.

A nő ráadásul terhes volt, és éppen az anyjával beszélt telefonon, hogy közölje vele az örömhírt, az anyuka még a becsapódás pillanatait is hallotta.

A környék lakóit sokkolta a haláleset.

A rendőrség korábban azt írta, hogy a baleset körülményeit a Dabasi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya vizsgálja.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
Ez eldurvult: nem adta vissza a szomszéd kertbe rúgott labdákat, vagyonelkobzás várhat a férfira
Öt márkás labdát tartott meg, több tízezer forintot tulajdonított el így.

Link másolása

Nem adta vissza a szomszédnak a kertbe átrúgott focilabdákat, vádat emeltek egy férfi ellen – írja az RTL Híradója.

Az öt márkás labda egy hajdúsámsoni nyugdíjas asszony veteményesében landolt.

A vád szerint neki segített a ház körül a vádlott, ő szedhette össze a focilabdákat, amiket kérésre sem adott vissza a szomszédnak, aki ezért feljelentette.

Az idős hölgy ugyanakkor a Híradónak azt mondta, nem volt nyugta a folyton átrepülő labdáktól. Elmondása szerint, ha a szomszéd gyerekei focizni kezdtek, sokszor a veteményese látta kárát.

A helyiek a békés egymás mellett élésben hisznek. A Híradó által megkérdezett egyik helyi asszony elképzelni sem tudja, hogy egy labdán ilyen komolyan össze lehessen veszni. Márpedig ez az öt labda egy feljelentés alapjául szolgált – mostanra pedig vádat is emelt az Ügyészség. A jog szerint a kertben dolgozó férfi jogtalan elsajátítást követett el.

Az RTL Híradó teljes riportja


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Egy teafilter miatt gyilkolta meg és darabolta fel nőgyógyász nejét a budapesti orvos
A BRFK „nevelő célzattal” osztott meg egy 30 évvel ezelőtti brutális gyilkosságról és az elhidegülésről szóló történetet.

Link másolása

Különösen kegyetlen, családon belüli gyilkosságról szóló történetet osztott meg a Facebook-oldalán Budapesti Rendőr-főkapitányság. Bár az eset közel 30 éve történt, a BRFK szerint mai napig hordoz tanulságot.

A bűncselekmény főszereplője egy orvosházaspár volt, a férj sebész, a feleség szülész-nőgyógyász. „Szerelmesek. Egybekelnek. Gyermekük lesz. Probléma – egyelőre – sehol, pénz, magánpraxis is akad. Minden az általános koreográfia szerint halad. Sajnos, a – korántsem törvényszerű, de sokszorosan ismert – negatívumok is menetrendszerű pontossággal bukkannak fel. Az asszony felszed kicsit terhesség után, a férj férfiúi helytállása megkérdőjelezhető – vetik mind gyakrabban egymás szemére a felek, rosszabb esetben idegenek füle hallatára, porig alázva – sértve a másikat. Elhidegülés. Viták. Veszekedések” – írják.

„'93 november 22, este. Vita a kifogyott teafilter miatt. A torzsalkodás ekkor még nyugvópontra jut, az érintettek tévéznek, lefekszenek. A férfi később felkel, uzsonnát készít másnapra kislányuknak. A feleség is felébred. Ott folytatják, ahol este abbahagyták. Acélrugóként feszül a két ember közt az engesztelhetetlen gyűlölet. Hajtépés. Ökölcsapás.”

A férj ezután hidegvérrel megfojtotta feleségét, egy konyhakéssel több darabba vágta a holttestet, majd zsákba és sporttáskába rakta a végtagokat, a torzót, és betette a csomagokat a kocsi csomagtartójába.

A lábakat az Árpád-hídról dobta a Dunába, felesége többi testrészét pedig Budapestet Fót irányába elhagyva, az országúttól fél kilométerre, egy erdős részen, a fák közé rejtette. Két nappal később maga jelentette be felesége eltűnését, estére azonban nem bírta tovább, és beismerte, hogy a nő meghalt. Igaz, ekkor még azt mondta, baleset volt, az asszony a dulakodásuk közben a földre zuhant, és úgy vesztetette eszméletét.

December 13-án megtalálták a nő megcsonkított tetemét a Fótra vezető országút mellett (egyik lába következő év januárjában, Apostag közelében került elő a Dunából, másik lábát júniusban, Szigetújfalunál szedték ki a folyóból.) Az orvosszakértő megállapította, hogy a nőt fojtogatták, ezután a férj elismerte a szándékos gyilkosságot is.

Tettéért 10 év fegyházra ítélték, az eset időpontjában mindössze fél éves kislányát nagynénje nevelte fel.

A BRFK szerint „a kilencvenes évek egyik legbrutálisabb magyar bűnügyének megismerése kérlelhetetlen szikárságában mutat rá: szélsőséges esetben hová vezethet egy kapcsolat elhidegülése, az eszeveszett sértettség, egyébként intelligens, iskolázott emberek problémamegoldási képtelensége.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Öngyilkosságot követett el egy fiatal férfi, miután hetekig beszélgetett a chatbottal Belgiumban
A felesége azt állítja, hogy ha a férje nem áll le beszélgetni a mesterséges intelligenciával, még ma is élne.

Link másolása

Belgium digitalizációért felelős államtitkára súlyos precedensnek nevezte az esetet.

Az Index írta meg, hogy egy belga férfi öngyilkos lett, miután hetekig tartó, nyugtalanító beszélgetést folytatott egy Eliza nevű, mesterséges intelligenciával működő chatrobottal.

Az elhunyt felesége egy helyi lapnak elmondta, hogy a férfi hat héttel a halála előtt kezdett el csevegni Elizával, egy olyan chatrobottal, amelyet egy amerikai startupcég hozott létre.

„Ha Eliza nem lett volna, még mindig itt lenne. Erről meg vagyok győződve”

– mondta az öngyilkosságot elkövető férfi felesége.

A La Libre nevű lap azt állítja, hogy a chatbot szinte szisztematikusan követte a szorongó férfi érvelését, sőt úgy tűnt, még jobban beletaszította őt a félelmeibe.

A férfi megosztotta öngyilkos gondolatait a chatrobottal, ez aztán végzetesnek bizonyult.

Bár a nő aggódott férje mentális állapota miatt, mielőtt elkezdte volna a chatbottal folytatott intenzív beszélgetéseit, azt gondolja, nem ért volna véget ilyen tragikusan az élete, ha nem kezd el beszélgetni Elizával.

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged vagy rokonodért, ismerősödért aggódsz, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 vagy 06 80 820 111 telefonszámot, vagy látogass el ERRE AZ OLDALRA, ahol többféle segítséget kaphatsz.


Link másolása
KÖVESS MINKET: