33 magyar étel, amely meghódíthatja a világot
Az angolszász bulvárlap rácsodálkozott néhány tipikus magyar ételre. Mindegyikről leírják, hogy mi micsoda, sőt, receptet is mellékelnek hozzájuk. Van néhány jópofaság: a körözöttet magyar hummuszként emlegetik, a madártejen - amit nyilván bird's milk-nek fordítanak - elviccelődnek kicsit. Mellékeljük a lefordított magyarázatokat is, mert a listában számunkra ezek a legérdekesebbek.
Időközben kiderült, hogy a cikket a magyar származású Anita Badejo írta, aki a Világevő blognak ezt nyilatkozta:
"Én azért írtam ezt a cikket, mert magyar vagyok. Az anyukám magyar, az apukám nigériai, és én Debrecenben születtem. Kicsi koromban költöztünk az USA-ba, de minden nyarat Magyarországon töltöttem és imádom a magyar ételeket (pláne amit a nagymamám főz!). Akartam írni egy cikket mind magyaroknak, mind amerikaiknak a remek magyar konyha ünneplésére."
Egyébként a magyar konyha világszerte egyre népszerűbb, és ne csak a gulyáslevesre gondoljunk, amit sokan ismernek. A kürtőskalács egyes európai városokban egyre elterjedtebb street food, de eljutott az Egyesült Államokba is. Vagy például magyar lángost Londonban és Izlandon is lehet már kapni.
Íme, a legjobb magyar ételek vagy legalábbis híres, magyarnak tartott ételek, amiket külföldieknek ki kell próbálniuk - a blogger szerint.
1. Gulyásleves
Mi ez: A gulyásleves nagyon népszerű magyar leves. A hagyományos magyar ételek közül az egyik leghíresebb. Nagy marhahúsdarabokat, krumplit, zöldségeket, egy kevés paprikát és csípőset tartalmaz.
Miért olyan nagyszerű: Eredetileg marhapásztorok készítették, a gulyás egyszerűen remek étel: szívélyes, otthonos és forró.
Update: cikkünkből megtudhatod, hol van az az 5 hely Budapesten, ahol igazán finom a gulyás.
2. Halászlé
Mi ez: Tradicionális magyar halászlé, ami paprikával ízesített halléből és vastag folyami halszeletekből áll.
Miért olyan nagyszerű: Nagyon finom. Annak ellenére, hogy meglehetősen egyszerűnek tűnik, elkészítése és ízesítése odafigyelést kíván. A halászlevet hagyományosan a szabadban készítik, frissen fogott halból.
3. Hurka-kolbász
Mi ez: A hurkát is és a kolbászt is különböző húsokból különböző ízesítéssel készítik, a különbség abban rejlik, hogy a hurkát általában főzik, a kolbászt pedig füstölik.
Miért olyan nagyszerű: Annak ellenére, hogy mindkettőt lehet önmagában vagy egy kiflivel/kenyérrel és paprikával/savanyú uborkával enni, a hurka és a kolbász rengeteg magyar ételben megtalálható alapanyag, ami az ételeket még sokoldalúbbá varázsolja.
4. Kakaóscsiga
Mi ez: Spirál alakban feltekert, cukrozott kakaóval töltött péksütemény reggelire.
Miért olyan nagyszerű: A kakaós csiga olyan mint egy fahéjas tekercs, csak jobb.
5. Kifli
Mi ez: Egy félhold alakú sós péksütemény, amit egyszerűen vajjal esznek, vagy félbevágnak, és sajtot, húst tesznek bele szendvicsnek.
Miért olyan nagyszerű: Annak ellenére, hogy a croissant-ra emlékeztet, a kiflit hagyományos élesztős tésztából gyúrják, ezért sokkal tartalmasabb finomság.
6. Körözött
Mi ez: Gyorsan elkészíthető túróból, fűszerekből (gyakran paprikából) és zöldségekből.
Miért olyan nagyszerű: "Olyan mint a hummusz, csak magyar."
7. Kürtőskalács
Mi ez: A tradicionális erdélyi édesség spirálokból álló tészta, amit sütőfára tekernek és parázson megsütnek.
Miért olyan nagyszerű: Sütés után gyakran fahéjba, cukorba, kakaóba, dióba vagy kókuszreszelékbe forgatják. A kürtős kalács egy meleg, friss, édes finomság. Ez az egyetlen olyan lefelé vezető spirál, aminek sohasem szeretnél a végére érni!
Update: 2022-ben az év strandétele lett a kürtőskalács.
8. Lángos
Mi ez: Egy tányér méretű, olajban vagy zsírban sült tészta, amire tejfölt és sajtot halmoznak. A blogger szerint extra feltétként szolgálhat a fokhagyma vagy a ketchup.
Miért olyan nagyszerű: "Lemaradtál arról a részről ahol azt írtam, hogy ez egy sült tészta?!"
9. Lecsó
Mi ez: A paprikás lecsó hagymából, paradicsomból, paprikából áll, de van aki tesz még bele kolbászt és tojást is.
Miért olyan nagyszerű: Tápláló és egészséges étel a többi magyar étellel összehasonlítva. Nem a magyar gasztronómia csúcsa, viszont amilyen könnyű elkészíteni, olyan gazdag ízekben.
10. Madártej
Mi ez: Habár a madarak valójában tényleg tudnak tejet adni (komolyan), a madártejet nem a szárnyas barátainkból készítik. Ez a magyar desszert gyakorlatilag vaníliás tejsodón úszó puha tojáshab.
Miért olyan nagyszerű: A tojáshab textúrája az édes, krémes tejsodóval kombinálva finoman fogalmazva is maga a mennyország.
11. Meggyleves
Mi ez: Hideg, édes leves amit meggyből, tejszínből (vagy tejből) és cukorból készítenek.
Miért olyan nagyszerű: Bár elsőre desszertként ennéd, a meggyleves nagyszerű fogás önmagában is: friss, fanyar, krémes, remek alternatívája a hagyományos leveseknek!
12. Nokedli
Mi ez: Kis tömzsi főtt tésztadarabok, általában köretként tálalják, például pörkölttel vagy paprikással.
Miért olyan nagyszerű: A vastag, sűrű, isteni tészta állaga a rizzsel szemben… Egyszerűen zseniális.
13. Rántott sajt
Mi ez: Rántott sajt.
Miért olyan nagyszerű: RÁNTOTT. SAJT.
14. Palacsinta
Mi ez: A francia palacsinta magyar verziója. Több népszerű típus van, többek között a Hortobágyi húsos palacsinta, ami pörköltként elkészített darált hússal töltenek meg, a tetején paprikás-tejfölös öntet van; valamint a Gundel, amit őrölt dióval, mazsolával és rummal töltenek, a tetejére olvasztott étcsokoládét öntenek. Igen!
Miért olyan nagyszerű: Kissé vékonyabb mint a francia párja; a palacsintát kevésbé lehet eltépni, amikor gazdag töltelék van benne (lásd feljebb). Minél többet eszel, annál jobban szereted!
15. Töltött paprika
Mi ez: Egész paprikák rizzsel, hússal, töltve és megsütve. (A blogger rosszul tudja, a magyar töltött paprikát paradicsomszószban főzik.)
Miért olyan nagyszerű: A kibelezett paprikák meglepően szilárd alapot adnak az ínycsiklandozó tölteléknek. Ráadásul ki ne szeretné az étel minden egyes részét megenni? Ne pazaroljunk…
16. Paprikás csirke
Mi ez: Talán Magyarország egyik legismertebb fogása (köszönhetően a When Harry Met Sally vagyis a Harry és Sally című filmnek), a paprikás csirke egy krémes, fűszeres, tradicionális magyar étel, amit meglepő módon gyakran tejföllel esznek.
Miért olyan nagyszerű: Forró, pikáns, húsos finomság, amit általában nokedlivel tálalnak
17. Pogácsa
Mi ez: Egy falatnyi péksütemény, gyakran sajttal a tetején.
Miért olyan nagyszerű: Gyakran ez az egyik legelső dolog, amit összejöveteleken felszolgálnak; a pogácsa finom, egyszerű harapnivaló, amiből lehetetlen csak egyet enni.
18. Pörkölt
Mi ez: A pörkölt húsból (gyakran marhából vagy zúzából készítik), paradicsomból, paprikából és hagymából készül, a magyar „nudlival”, azaz a nokedlivel tálalják.
Miért olyan nagyszerű: A pörköltet gyakran a szabadban, bográcsban főzik. (A bogrács egy hagyományos és nehéz magyar fém bödön.) A szabadban főtt pörkölt egy finom kenyérrel, némi borral a remek társaság alapja.
19. Rakott krumpli
Mi ez: Egy sült egytálétel felkarikázott krumpli-, tojás-, kolbászrétegekkel, tejföllel és újabban sajtrétegekkel.
Miért olyan nagyszerű: "Olyan, mintha a vacsora és a reggeli legfinomabb falatkái egybekelnének, és gyönyörű gyerekeik születnének."
Update: Ha gyorsan elkészíthető verzióra vágysz, próbáld ki különleges rakott krumplinkat.
20. Rétes
Mi ez: Egy tésztaféle, amibe a lehető legtöbb tölteléket teszik (például almát, cseresznyét vagy mákot), a tetejére porcukrot szórnak.
Miért olyan nagyszerű: Itt nem lehet fukarkodni a töltelékkel. Egy vastag szelet rétes, egy csésze magyar kávé és délutánig jól is laktál.
21. Somlói galuska
Mi ez: Három különböző (sima, diós, csokis) piskótából álló magyar desszert, mazsolával és dióval, egy kis étcsokoládé öntettel megbolondítva, a tetején tejszínhabbal.
Miért olyan nagyszerű: Nagyon csokis, nagyon sütis.
22. Szaloncukor
Mi ez: Csokoládés karácsonyi édesség zselével vagy marcipánnal töltve.
Miért olyan nagyszerű: A szaloncukrot a karácsonyfára akasztják. "Hadd ismételjem meg: Cukorka. Fákon. Az álmok mégis valóra válnak!"
23. Szilvás gombóc
Mi ez: Gombócok szilvával töltve, zsemlemorzsába forgatva, porcukorral megszórva.
Miért olyan nagyszerű: A szilvás gombóc tésztáját főtt krumplival és liszttel készítik, innen a vastag, gnocchihoz hasonló állag.
24. Tokaji Aszú
Mi ez: Édes desszertbor Magyarország híres borvidékéről, Tokajról (ami egyben a Világörökség része is).
Miért olyan nagyszerű: Habár ez csak egy a sok bor közül, amelyeket Tokaj ad nekünk, az Aszú egyedülálló, az Aszúesszencia az egyik legédesebb és legexkluzívabb bor a világon.
25. Töltött káposzta
Mi ez: Nagy káposztalevelek hússal és rizzsel töltve, savanyú káposztával megfőzve, majd tejföllel leöntve.
Miért olyan nagyszerű: Ez egy hagyományos, ízletes magyar étel. A savanyú káposzta miatt lesz ennek az ételnek különleges az íze.
26. Túrógombóc
Mi ez: Édes túróval és grízzel készült főtt gömbök, amiket pirított zsemlemorzsában meghempergetnek, és általában vaníliaöntettel vagy tejföllel és cukorral kínálnak.
Miért olyan nagyszerű: A túrógombóc hihetetlenül laktató, önálló vacsora fogásként is megállja a helyét.
27. Túrórudi
Mi ez: Egy étcsokoládé rúd édes túróval töltve, ami már különböző ízekben vagy lekváros töltelékkel is kapható.
Miért olyan nagyszerű: A legnépszerűbb túró rudi a magyar Pöttyös, amit imádnivaló papírba csomagolnak.
Azok kedvéért, akik nem ismerik a történetét: a Túró Rudit szovjet mintára, ám módosított receptúrával kezdték gyártani az 1960-as évek végén Magyarországon,
28. Túrós csusza
Mi ez: Lapos, széles tészta magyar túróval összekeverve, amelyre gyakran sült szalonnát szórnak.
Miért olyan nagyszerű: Szereted a tésztákat? Szereted a túrót? Nos, ez kell neked. Ha húsevő vagy, a szalonna a finom ráadás.
29. Dobos torta
Mi ez: Egy csokoládés vajkrémmel rétegezett piskóta, a tetején karamellizált cukorral, a szélén dióval.
Miért olyan nagyszerű: A magyar Dobos C. Józsefről elnevezett torta igazi békebeli, tradicionális sütemény, amely hihetetlen népszerűségnek örvend hazájában.
30. Beigli
Mi ez: Omlós tésztatekercs, amit cukrozott dióval vagy mákkal töltenek meg.
Miért olyan nagyszerű: Tipikus karácsonyi étel, amit csak az évnek ebben a szakában készítenek. A bejgli egy tökéletes hangulatteremtő finomság, amin jó megosztozni a barátokkal és a családdal.
31. Flódni
Mi ez: Magyar-zsidó sütemény, hagyományosan 4 rétegből áll: dió, alma, mák, lekvár.
Miért olyan nagyszerű: Miért választanál csak egy tölteléket, amikor itt mindent megkapsz egyben?
32. Gesztenyepüré
Mi ez: Gesztenyepüré, cukor és rum, gyakran tejszínhabbal a tetején.
Miért olyan nagyszerű: Ez az édes, krémes desszert bizonyítja, hogy a gesztenye többre hivatott, mint a sütés.
33. Paprika
Mi ez: A magyar pirospaprika porrá őrölve vagy paprikakrémmé, Piros Arannyá sűrítve.
Miért olyan nagyszerű: Minden ételt jobbá varázsol. A legeslegjobb fűszer. Le a kalappal!
A lista végére értünk. Ha tehát külföldről várunk vendéget bátran kínáljuk meg ezek közül bármelyikből. Biztosak lehetünk benne, hogy ami számunkra alapvető az számára igazi különlegesség lesz!








KACSAMELL dödölle, kacsa jus, hagyma
„FESTMÉNY A FALON” cseresznye, kecsketej, roz
Fotó: Fazekas Nikoletta
Fotó: Erdőháti Áron
Fotó: Fazekas Nikoletta
















