News here

KAPCSOLAT

„Végre valaki megért és támogat” – Mire jó a szeretői viszony?

Nem csak a testiség megélésével lehet beletekeredni egy szeretői viszonyba, többféle módon működtetett szeretői viszonyokról beszélhetünk. Van-e kiút? És ha igen, merre?
Laskai Nelli cikke a Boldognak lenni blogon, Fotók: Pixabay - szmo.hu
2022. augusztus 25.


Link másolása

Azonnal bevethető, párkapcsolat és önbizalom-növelő gyakorlatokat találsz a Boldognak Lenni könyvekben. Minden könyvben segítséget találsz ahhoz, hogy megtanuld helyesen kommunikálni a vágyaidat, megértsd a társad viselkedését, megtaláld az életcélod, és haladj előre a megrekedésből.

Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában megjelenik egy harmadik ember, vagy szereplő lesz mások párkapcsolatában. Egyre könnyebb ismerkedni – a digitális világnak köszönhetően –, és egyre könnyebb egyalkalmas kalandokat találni. Azonban nem csak a testiség megélésével lehet beletekeredni egy szeretői viszonyba, többféle módon működtetett szeretői viszonyokról beszélhetünk.

  • Kati esetében a lelki támogatás az, amit a szeretői viszonyban megtalált. Péterrel egy cégnél dolgoznak, és a közös kávézások alkalmával azon kapták magukat, hogy egyre többet mesélnek magukról, tanácsokat adnak, és vigasztalják egymást. A testi kontaktus egyelőre apró érintésekben jelenik meg, viszont nincs olyan nap, hogy ne találkoznának szándékosan a teakonyhában. Mindketten várják a lehetőséget, és titokban tartják a párjuk előtt ezt a kötődést. Egyre többször előfordul, hogy az érzéseiket egymással osztják meg, és nem a társukkal.

    Kati: "Végre valaki megért és támogat."

  • Béla viszonya "telefonos viszony". Egy kiránduláson ismerkedett össze Pankával, aki többszáz kilométerre lakik tőle. Bejelölték egymást a Facebookon és az írogatások egy idő után hívásokba fordultak. Ahogy Béla mondja, a nap fénypontja, amikor beszélhetnek és megoszthatják egymással a problémájukat. Kölcsönösen dicsérik egymást, és feltöltődik ebből a kapcsolódásból. Otthon egyre élesebbé válik a kontraszt, amit a szürke hétköznapokban kap a feleségétől, és amit Panka ad neki a telefon másik végéről. Béla egyre többször gondol Pankára, milyen jó lenne, ha titokban találkoznának is. A felesége mit sem tud erről a kapcsolattartásról, és Béla mindaddig titkolni szeretné, míg nem látja tisztán, hogy esetleg Panka opció-e számára, hogy az unalmas és sérelmektől hemzsegő házasságából átlépjen Panka mellé.

    Béla: "Soha nem kaptam ennyi dicséretet otthon, mint amennyit egy nap kapok Pankától telefonon."

  • Petra és Gábor csak szex alapon találkozgatnak. Alig lelkiznek, ha mégis mesélnek magukról valamit, akkor az pár percbe belefér, és inkább a testi kényeztetésre fordítják a rendelkezésükre álló kis időtartamot. Petra számára ünnepnap, amikor készülődhet, szép ruhába bújhat és az anyaszerepet a melegítővel együtt ledobhatja és otthon hagyhatja. Egyikőjük sem szeretne együtt élni a másikkal, de nem akarnak lemondani a testi örömökről, amit a tilosban járás, a felfedezésre váró ismeretlen csak fokoz.

    Petra: "Tudom, hogy hülyeség tartani a kapcsolatot Gáborral, de otthon alig van szex és az sem szenvedélyes, inkább rutinszerű. Most mondjak le erről a kis örömforrásról, amit Gábornál megkapok? Már annyi mindent beáldoztam a családért, legalább ennyi maradjon."

A fent említett történetekben minimum egy dolog azonos. A szereplők szeretve akarják érezni magukat. Fontosnak, okosnak, ügyesnek, vonzónak, akiért tesz valaki, akiért utánanyúlnak, hiszen a szerető nélküli életükben mindezt nem találják, vagy nem kapják meg.

Azonban a szeretői viszonyoknak vannak buktatói is. Nem egy valós párkapcsolati környezetet mutat, így nem a teljes képet kapják a szeretők egymásról. Nem látszik a fáradt, hétköznapi problémákkal küzdő ember, az, akinek nincs ereje a társát megtartani akkor, amikor ugyanúgy nem kap viszonzásul elismerő szavakat, vagy kellő figyelmet. És van egy másik probléma pedig is, mégpedig, hogy a szeretői viszonyban egyre sokasodó hazugságok és káosz felőrli az embert egy idő után.

Előjöhet a bűntudat, az önértékelés csökkenés, a hazugságra épülő otthoni légkör egyre nyomasztóbb lesz. A megcsalt fél általában megérzi az eltávolodást és az ettől való szorongása konfliktusokat generálhat, ami méginkább megerősíti a hűtlen felet, hogy "jár neki" a nyugalom szigete, mégha tudja is, hogy ezzel fájdalmat okoz a társának (ha kiderül).

Ahogy a klienseim említik, a szeretői viszony egy oxigénmaszk, amit a levegőtlen otthon kiegyensúlyozására használnak. A kérdés csak az, hogy vajon mit érdemesebb megteremteni: egy olyan párkapcsolati formát, ahol nem levegőtlen a tér, vagy maradni a légszomjban és kiugrálni egy-egy kis időre oxigénért.

Ha szeretnéd lezárni a szeretői viszonyt, de nincs elég erőd hozzá, vagy jó lenne már eldönteni a dilemmádat, hogy kilépj-e a párkapcsolatodból, itt írd be magad a naptáramba, és segítek, hogy nyugodt, tiszta élethelyzetet teremts magad körül. A tanácsadáson ráláthatsz arra is, hogy milyen stratégiával tehetitek boldoggá újra a párkapcsolatotokat.

Ma vagy hátralévő életedben a legfiatalabb! Kezdj el élni! Segítő könyvek, módszerek, technikák a blogon.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KAPCSOLAT
Egyetlen flörtölési technika létezik, ami szinte mindig beválik a pszichológusok szerint
Fontos a sárm, a szexi pillantások és a csábító külső. De van valami, ami még ezeknél is jobban működik.

Link másolása

Egyetlen olyan flörtölési technika létezik, ami szinte minden esetben eredményre vezet, írja a LADbible. A Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem (NTNU), valamint a Bucknell Egyetem és a New York-i Állami Egyetem kutatói 1000 norvég és amerikai diák segítségével vizsgáltak 40 különböző flörtölési technikát.

A felmérés során kíváncsiak voltak nemtől függetlenül a trükkök hatékonyságára a hosszú és a rövid távú kapcsolatok vonatkozásában is. A kutatás során megállapították, hogy az életkor, a vallás, az extrovertáltság és az egyéni vonzerő egyáltalán nem befolyásolták a különböző technikák hatékonyságának megítélést.

Az egyéjszakás kapcsolatot keresők számára azok a jelzések a legfontosabbak, melyek a szexuális elérhetőségre utalnak. Ezzel szemben a hosszú távú párkapcsolatban érdekelt nők a kiszemelt férfiaknál a „nagylelkűség és az elköteleződési hajlandóság jeleit” figyelik. Azonban van egy olyan módszer, ami szinte minden esetben bevált: a humor.

A norvég egyetem pszichológiai tanszékének professzora szerint a mások megnevettetésének képessége a hosszú távú kapcsolatot kereső férfiak számára az egyik leghatékonyabb módszer. Leif Edward Ottesen Kennair hozzátette: ennél valamivel kevésbé működik a humor az egyéjszakás kapcsolatot kereső nők esetében, ám a másik megnevettetése ebben az esetben is eredményre vezethet.

Legalább ennyire fontos azonban az is a tudósok szerint, hogy a saját vicceinken felül képesek legyünk a másik humorát értékelni.

Egy dologra érdemes azonban figyelni, ha be akarunk vágódni valakinél: a viccek mesélése a legtöbb esetben egyáltalán nem jött be.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KAPCSOLAT
Nem tudtak megélni a fizetésükből, pornót forgattak az iskolában a tanárok
Az arizonai házaspár nem tudott megélni a pénzéből, ezért gondolták jó ötletnek a keresetkiegészítést.

Link másolása

Szinte nem telik el úgy hét, hogy ne hallanánk olyan pedagógusról, aki az OnlyFans erotikus oldalon próbál némi extra pénzhez jutni. Ezek vége persze általában lebukás, és a leggyakrabban eltanácsolás.

Egy arizonai házaspár most szintet lépett a kategóriában. A „Khloe Karter” művésznevet használó Samantha Peer középiskolai tanárnő, férje Dillon Peer pedig ugyanott általános iskolai tanító.

Hogy ne kelljen messzire menni, a házaspár úgy gondolta, izgalmasabbá teszik szexvideójukat azzal, hogy az iskolában forgatják le azt.

Nem volt jó ötlet, mert az iskola mindkettejüket kirúgta, miután diákjaik között elkezdett terjedni közös "produkciójuk".

Samanatha azóta már közzétett egy magyarázkodó videót, amiben arra panaszkodik, hogy férjével nem tudtak megélni tanári fizetésükből, ezért vágtak bele nyáron erotikus tartalmak gyártásába. Mint mondta, az iskolában hétvégén filmeztek, amikor egy diák sem lehetett bent, és úgy állította be OnlyFans-profilját, hogy ne legyen látható Arizona államban.

Arról is beszélt, hogy először a tankerületet értesítette valaki a videóról, és szerinte rosszindulatú kollégái szóltak a diákoknak arról, hogy ilyen tartalmakat gyártanak. Egy felháborodott szülő a tanárnő iskolai évkönyvi fotóját is kiposztolta OnlyFans oldalára. Ő úgy nyilatkozott:

„Adófizető vagyok. Nem azért fizetem a tanárokat, hogy pornófilmeket készítsenek. Azért kapják a fizetésüket, hogy tanítsák a gyerekeinket, és példát mutassanak nekik”

– idézi a New York Post.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KAPCSOLAT
Így múlik el a szerelem: 3 ok, ami a kapcsolatok kihűléséhez vezethet
Nyomozzunk együtt, hova tűnik a szerelem címmel ingyenes és érdekes videósorozattal segít a pszichiáter a pároknak.

Link másolása

„Alig tudok boldog, kiegyensúlyozott párkapcsolatról a környezetben és a praxisomban” - mondta el dr. Piczkó Katalin pszichiáter, akit ez a felismerés sarkallt arra, hogy ingyenes minisorozatot tegyen közzé az eltűnő szerelemről. A kisvideókban ismert színészek tűnnek fel, a jelenetekben pedig visszaköszönnek mindazok a játszmák és apró manipulációk, amelyekkel kapcsolatainkat romboljuk.

A korábbi években kötött házasságok csaknem fele, és a komoly párkapcsolatok nagy része is szakításba, vagy frusztrációkkal teli együttélésbe torkollik. De vajon mikor múlik el a szerelem, amit a kapcsolat elején olyan intenzíven éreztünk?

„Azt, hogy mikor nem kötném időhöz. Provokatívan azt szoktam mondani, hogy nem a másikba vagyunk szerelmesek, hanem a belső ideáljainkat vetítjük rá. A másik fél személyisége csak több hónap, egy-két év után körvonalazódik, és akkor dől el, hogy tényleg meg tudjuk-e szeretni, el tudjuk-e őt fogadni”

- mondta dr. Piczkó Katalin pszichiáter, a Szeretetkert program megálmodója.

A pszichiáter szerint nagy vonalakban három típusos probléma fordulhat elő a kapcsolat alakításakor.

„Az első az, ha a szabályokat, döntéseket nem egyetértésben hozzuk meg, illetve, ha csak az egyik fél szükségletei elégülnek ki. Ilyenkor az egyik fél alkalmazkodik folyamatosan” - mondta a pszichiáter. Az egyensúly megingása, az alá-fölé rendeltség gondokat okozhat.

„További problémák forrása, ha a gyermek születése után nem találnak vissza a párok az anya-apa szerepekből a férfi-nő energetikájukhoz. Ilyenkor szerelem helyett legfeljebb barátság kapcsolja őket össze” - tette hozzá dr. Piczkó Katalin.

A harmadik eset, ha belemegyünk romboló játszmákba, és az eldurvuló veszekedések során olyasmit vágunk egymás fejéhez, ami aláássa az önbecsülésünket” - magyarázta dr. Piczkó Katalin. „Amikor a párok már lenullázták a másik önbizalmát, könnyen felbukkanhat egy harmadik fél, aki visszahozza a régi magabiztosságot, és ettől roppant vonzóvá válik.”

A pszichiáter úgy látja, a magyar párok között egyre nagyobb a nyitottság, hogy tudatosan dolgozzanak kapcsolatukon. Gyakran az érintettek belülről nem látják a fától az erdőt, ezért egy külső hatás világíthat rá a romboló folyamatokra.

„A színházi előadások azért jók, mert bevonhatók azok a partnerek is, akik párterápiára nem hajlandóak elmenni. A Szeretetkert című interaktív párkapcsolati előadássorozat néhány tanulságos jelenetét - például az eltávolodást - rendeztük mini-videósorozattá, amelyet bárki ingyen megtekinthet a párjával vagy egyedül. Az életszerű jelenetekben mindenki magára ismerhet, ez pedig a változás kiindulópontja lehet” - mondta dr. Piczkó Katalin.

A „Nyomozzunk együtt, hova tűnik a szerelem” című sorozatban olyan színészek tűnnek fel, mint Jordán Adél, Schell Judit, Kerekes József és Szervét Tibor.

Dr. Piczkó Katalin 1988-ban végzett a szegedi Szentgyörgyi Albert Orvostudományi Egyetemen, 4 évig férfi pszichotikus osztályon dolgozott, majd pszichiátriából szakvizsgázott. 1990-től 4 évig Pécsen járt pszichoterápiás képzésre. Katalin számos szakmai minősítéssel, valamint 20 éves tréneri, felnőttképzési tapasztalattal is rendelkező képzett coach, mentor. A pszichiáter nem csak Szeretetkert applikációban, hanem azonos című könyvében, kártyajátékában, valamint színházi előadásban is foglalkozik a kiegyensúlyozott párkapcsolatokkal, annak változásaival, fejlődésével vagy éppen a stresszkezeléssel.

VIDEÓ: Mi öli meg az intimitást a kapcsolatban? 1.rész

További részek ITT láthatók.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KAPCSOLAT
„Szeretem a férjemet, de mindig lefekszem más férfiakkal és nőkkel, ha távol van”
Minden stimmel az angol nő életében és házasságában, de amikor a férje üzleti útra indul, azonnal megcsalja.

Link másolása

„Miért vagyok ilyen buja?” - tette fel a kérdést egy házas nő a Daily Star párkapcsolati, család- és pénzügyi szakértőjének. Az olvasói levélből kiderül, hogy bár minden rendben van a házasságukkal, nincs gond a hálószobában sem, mégsem tud ellenállni a csábításnak, és amint a férje lelép itthonról, azonnal megcsalja. A hűtlen asszony még azzal is tisztában van, hogy ha kiderülnének az afférok, a férje teljesen összeomlana, ám ennek ellenére sem tud leállni.

„Házas vagyok, de nem tudom abbahagyni, hogy más nőkkel és férfiakkal lefeküdjek”

- kezdte a levelet a nő.

A folytatásból kiderül, hogy a férje sokat utazik, ilyenkor pedig a nő azonnal a kedvenc kocsmáiban és klubjaiban köt ki, ahol rendre elcsábít valakit. A nők a mosolyára, a férfiak pedig a hízelgésére buknak. A hűtlen feleség felhívja a kiszemelteket a lakásukra, ahol még tovább isznak, majd ágyba is bújnak, végül kora reggel kiadja az útjukat. Ezután mindig forró zuhany következik, ahol addig súrolja magát, ameddig csak bírja.

„Soha nem találkozom kétszer ugyanazzal, egyszerűen élvezem a vadászat izgalmát”

- írja a levélben.

A félrelépés után alaposan kitakarítja a házat, még külön ágyneműje is van, amit ilyen alkalmakkor használ.

„A férjem jó ember, aki szeret engem. Tisztességes szexuális életet élünk, és tudom, hogy összeomlana, ha rájönne, hogy a háta mögött kavarok”

- teszi hozzá a kéjenc asszony.

A nő egyszerűen nem tud rájönni, hogy miért lett ilyen: dolgozik, van pénze, szereti a családját és a gyerekkora is rendben volt. Mostanra azonban a helyzet odáig fajult, hogy a megcsalásai miatt az egyik legjobb barátja is elfordult tőle, már az utcán sem hajlandó köszönni neki.

A lap tanácsadója szerint a legfontosabb az lenne, hogy a sorozatosan félrelépő nő találja meg tettének okát. Gondolja végig, hogy nem hibáztatja-e valami miatt a férjét, akit ezzel szeretne büntetni. Kérdés az is, hogy esetleg az ital vagy a drogok nem játszanak-e szerepet a kalandokban.

De érdemes azt is mérlegelni, hogy az első barát elvesztése után következhet még több is, pláne ha kiderülnek a félrelépések. Egy ilyen botrány után gyorsan megváltozhat egy ember megítélése. A szakértő szerint a levél alapján ráadásul nagyon közel lehet az a pont, amikor borul minden és a helyzet kontrollálhatatlanná válik.

Végül azt tanácsolja, hogy ha egyedül nem jön rá a megoldásra, érdemes ilyen helyzetben egy közeli családtaggal vagy megbízható baráttal beszélgetni, mielőtt az egész élete összeomlik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: