hirdetés

JÖVŐ

Zöld listára tette a veszélyeztetett és kihalással fenyegetett fajokat a Természetvédelmi Világszövetség

Jelenleg 181 faj állapotát mérték fel a lista mutatói alapján, amit a Conservation Biology folyóiratban mutattak be.

Link másolása

hirdetés

Az IUCN, amely 1948-ban hozta létre a kihalással fenyegetett fajok vörös listáját az élőlények természetvédelmi státuszáról, csütörtökön jelentette be az élőlények zöld státuszának listája létrehozását, amely jegyzékbe foglalja a fajmegőrzési kezdeményezéseket, bemutatva azok sikereit és jövőbeni lehetőségeit - adta hírül a The Guardian brit napilap honlapja.

Jelenleg 181 faj állapotát mérték fel ezen új "zöld lista" mutatói alapján, amit a Conservation Biology folyóiratban mutattak be.

Több mint 200 kutató dolgozik az IUCN égisze alatt, hogy meghatározza a fajok "zöld státuszát, összehasonlítva a jelenlegi populációjuk méretét és területi kiterjedését a múltbeli állapotukkal. Megbecsülik a fajmegőrzési munkálatok hatásait, azt, hogy mennyire függ egy faj túlélése az emberi segítségtől, illetve azt, hogy mekkora mértékben állíthatók talpra ezek a fajok. A felmért állatokat, növényeket és gombákat kilenc kategóriákba sorolják a teljesen talpra állttól a vadon kihaltig.

Az egyik tanulmányozott faj a szürke farkas volt. Bár a vörös listán a fajt nem fenyegetettként kategorizálja az IUCN, a zöld listán a "nagyban legyengült" kategóriába került, ami azt mutatja, hogy az egykoron nagy számban és széles térségekben elterjedt faj megőrzésében még hosszú utat kell megtenni, hogy el lehessen érni teljes ökológiai talpra állását.

Ezzel szemben a Mauritiuson őshonos rózsás galamb, amelyből az 1990-es évek elején csupán 10 egyed élt, a mérsékelten legyengült kategóriába került a sikeres fajmegőrzési programnak köszönhetően, amely segített abban, hogy populációja ma már több száz egyedből áll.

hirdetés

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ

Megalkották az eddigi legfehérebb festéket, ami jobban hűt, mint a legtöbb légkondi

Az amerikai kutatócsapat már piacra is dobta a terméket.

Link másolása

hirdetés

A Purdue Egyetem kutatói megalkották a világ legfehérebb festékét, írja a USAToday. A festék bekerült a Guinness Rekordok könyvébe is.

Az Indiana állambeli egyetem kutatóinak célja az volt, hogy a találmánnyal hozzájáruljanak a globális felmelegedés megfékezéséhez.

"Amikor körülbelül hét évvel ezelőtt elkezdtük ezt a projektet, az energiatakarékosságot és a klímaváltozás elleni küzdelmet tartottuk szem előtt" - mondta Xiulin Ruan, a Purdue gépészmérnöki karának professzora.

A festéket a bárium-szulfát nevű kémiai vegyület teszi ulrafehérré. A festék a napsugárzás 98,1%-át tükrözi vissza, miközben infravörös hőt is kibocsát. Mivel a festék kevesebb hőt nyel el a napsütésből, mint amennyit kibocsát, az ezzel a festékkel bevont felület lehűl anélkül, hogy energiát fogyasztana.

Ha egy körülbelül 1000 négyzetméteres tetőfelületet vonnának be a festékkel, az 10 kilowatt hűtési teljesítményt eredményezne, ami jobb, mint a legtöbb házban használt légkondicionálóé - mondta Ruan.

A kutatócsapat egy céggel közösen az Egyesült Államokban már piacra is dobta az ultrafehér festéket.

hirdetés


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

„Törékenynek látszik a Föld az űrből nézve” - Egymilliárd dollárt adományoz Jeff Bezos természetvédelmi projektekre

A világ leggazdagabb embere összesen 10 milliárd dollárt szán a bolygó megmentésére, most kiderült, mire költi az első 1 milliárdot.

Link másolása

hirdetés

Egymillió dollárt ajánlott fel az Amazon alapítója különböző természetvédelmi projektekre - írja a Guardian.

Jeff Bezos júliusban repült az űrbe űrcége, a Blue Origin űrhajójával. Ez volt az első alkalom, hogy a New Shephard embereket szállított a világűrbe, és Bezos is most először repült a Föld felett.

Az utazás nagyon tanulságos volt a világ leggazdagabb embere számára. Elmondása szerint akkor eszmélt rá igazán, hogy milyen törékeny a bolygónk, amikor az űrből nézett le a Földre.

A természet az, ami életben tart minket, és törékeny. Erre emlékeztetett is, amikor júliusban a Blue Originnel az űrben jártam. Hallottam már korábban, hogy máshogy nézel majd a világra, ha az űrből láttad a Földet, de nem voltam felkészülve arra, hogy ez mennyire igaz. Innen, lentről nézve a világ és az atmoszféra hatalmasnak és stabilnak tűnik, de ha az űrből nézel vissza a Földre, az atmoszféra vékonynak, a világ pedig végesnek tűnik. Mindkettő gyönyörű, de törékeny

- fogalmazott Bezos.

Talán ezért is döntött úgy, hogy ő is hozzá akar járulni a bolygó megmentéséhez. Tavaly februárban bejelentette, hogy 200 milliárd dolláros vagyonából 10 milliárdot adományoz 2030-ig olyan projektekre, amelyek a Föld megóvását szolgálják.

hirdetés
Most pedig úgy döntött, hogy ebből az összegből 1 milliárd dollárt olyan területekre költ a Bezos Earth Fund jótékonysági alapon keresztül, amelyek rendkívül fontosak a biológiai sokféleség szempontjából. Ilyen például a Kongói-medence, a trópusi Andok régió és a trópusi Csendes-óceán. A pénzt a védett területek bővítésére, helyreállítására, és az őslakosok, a helyi közösségek élőhelyének védelmére költik.

Bezos szerint ez csak az első lépés a környezetvédelmi alapja három részből álló természetvédelmi stratégiájának, amely az ökoszisztéma helyreállítását és az élelmiszer-rendszer átalakítását is célul tűzte ki.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

A kihalás szélére sodródtak a koalák, már csak 30 ezer példány él a szabadban Ausztráliában

Az országban koalavédelmi törvényre lenne szükség.
Fotó: StockSnap/Pixabay - szmo.hu
2021. szeptember 20.


Link másolása

hirdetés

A tavalyi ausztrál erdőtüzeket követően kihalhatnak a koalák, mivel már csak 30 ezer példány él a szabadban - hívta fel rá a figyelmet az Australian Koala Foundation (AKF) az iheartintelligence cikke szerint.

A nonprofit szervezet szerint körülbelül 30 százalékot csökkent a koalapopuláció száma Ausztráliában az elmúlt 3 év során. 2018-ban még 46 és 82 ezer közti példányt tartottak számon, míg most már csupán 32 és 58 ezer közti számú koala él az ausztrál erdőségekben.

Az állatok száma minden ausztrál államban visszaesett, ám Queenslandben a legdrasztikusabban, ahol jelenleg mindössze 6500 példány található.

Deborah Tabart, az AKF elnöke elmondta: “Nem hittem el, amikor láttam a számokat. Régebben öt államban volt több mint 5 ezer állat, most már csak kettőben, és sokkoló, hogy mindez öt év leforgása alatt történt.”

Corey Bradshaw, a Flinders Egyetem ökológiai professzora szerint a helyzet elkeserítő:

hirdetés
“Hogy mikor halnak ki, az még kétséges, de hogy ki fognak halni, már nem vita tárgya. Az élőhelyüket részben felszámolta a városfejlesztés. Genetikai problémák és betegségek jelentek meg a körükben, rossz hatással van rájuk az utak, autók, kutyák jelenléte. Ehhez társulnak még a bozóttüzek, így nem sok remény maradt a fajta számára.”

A koalák jelenleg is veszélyeztetett fajtának számítanak, ám a sokkoló számokat követően az AKF sürgeti a hatóságokat, hogy óvják meg az állatokat:

“Koalavédelmi törvényre van szükségünk, méghozzá most azonnal” - hangsúlyozta Tabart.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Boris Johnson: Fel kell nőnie az emberiségnek, hogy kezelni tudjuk a klímaválságot

A brit miniszterelnök szerint felelősséget kell vállalnunk a pusztításért, amelyet nemcsak a bolygónkra, hanem magunkra nézve is okozunk.

Link másolása

hirdetés

"Itt az ideje, hogy az emberiség felnőjön" - jelentette ki Boris Johnson szerdán este az ENSZ-közgyűlésen mondott beszédében, amelyben a klímaváltozás elleni küzdelemre szólította fel az országok vezetőit.

A brit miniszterelnök szerint a 40 nap múlva esedékes novemberi klímacsúcs fordulópont lesz az emberiség számára. Mint mondta,

felelősséget kell vállalnunk "a pusztításért, amelyet nemcsak a bolygónkra, hanem magunkra nézve is okozunk".

Hangsúlyozta, hogy a világ országainak az évtized végéig lényeges változtatásokat kell végrehajtaniuk, ha nem akarjuk, hogy tovább emelkedjen a Föld hőmérséklete.

Szerinte négy kulcsfontosságú területen kell változtatni: "szén, autók, pénz, fák". Részletesen ki is fejtette, hogy milyen célokat kellene elérnie a világnak:

• 2040-re már világszerte csak zéró kibocsátású járművek kerüljenek forgalomba.

• 2030-ra minden ország 68%-kal csökkentse a széndioxid-kibocsátását az 1990-ben mért szinthez képest.

hirdetés

• az évszázad közepére kollektívan el kell érni a szénsemlegességet vagy a nulla nettó szén-dioxid-kibocsátást,

• a fejlődő világban 2040-re, a fejlett világban pedig már 2030-ra megszüntessék a szénenergia használatát,

• 2030-ig meg kell állítani és vissza kell fordítani a faállomány és a biológiai sokféleség csökkenését.

Johnson arról is beszélt, hogy itt az ideje, hogy végre hallgassunk a tudósok figyelmeztetéseire, hiszen a koronavírus-járvány kapcsán is bebizonyosodott, hogy jól látták a dolgokat.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a világnak meg kell fékeznie a globális átlaghőmérséklet másfélfokos emelkedését az iparosodás előtti időkhöz képest - ez az egyik legfontosabb cél, amit a 2015-ös párizsi klímaegyezményben rögzítettek. A bolygónk azonban már most 1 fokkal melegebb, és "ha a jelenlegi pályán maradunk, akkor a század végére már 2,7 fokkal, vagy annál többel emelkedik az átlaghőmérséklet" - jelezte Johnson.

"Az egy dolog, hogy ez mit fog tenni a jégtáblákkal. Elsivatagosodást, aszályt, terméskiesést és az emberiség tömeges vándorlását fogjuk látni olyan mértékben, amilyet még korábban sosem láttunk. És nem valamilyen váratlan természeti esemény vagy katasztrófa miatt, hanem miattunk, azért, amit most csinálunk.

Az unokáink pedig tudni fogják, hogy ezért mi vagyunk a bűnösök. Ők ugyanis figyelmeztettek minket. És tudni fogják, hogy bár mi voltunk az a generáció, amelynek a feladata lett volna szót emelni és cselekedni az utókor nevében, nem figyeltünk eléggé. És akkor majd azt kérdezik maguktól, hogy milyen emberek lehettek azok, akik ennyire önzőek és rövidlátóak voltak" - mondta a brit kormányfő, aki a klímaváltozás elleni küzdelem egyik élharcosának tartja magát.

Forrás: BBC

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: