Vörösalgával etetnék a szarvasmarhákat, hogy csökkenjen a metánkibocsátásuk
A kis mennyiségű Asparagopsis algát fogyasztó tehenek gyomrában akár 99 százalékkal kevesebb metán termelődik, azaz ezzel a módszerrel szinte teljesen megszűnne az üvegházhatású gáz szarvasmarhák általi kibocsátása - állapították meg ausztrál kutatók.
Ez kulcsfontosságú lépés lehet, mivel globálisan a mezőgazdaság 6 százalékkal járul hozzá az üvegház-gáz kibocsátáshoz - és ennek 70 százalékáért a juh és szarvasmarha tenyésztés a felelős, tehát az algatermesztés nagyüzemi beindításával jelentősen csökkenteni lehetne a metánkibocsátást.
Az eredményhez elég lenne, ha a kérődző állatok takarmányának kevesebb mint két százaléka tevődne össze Asparagopsis taxiformis vörösalgából.
A témában korábban kutatást vezető Rob Kinley szerint már akkor 60 százalékkal csökkent a káros gázok termelődése, ha a szarvasmarha takarmányához csupán 1 százaléknyi algát kevertek - két százalékos adagolás esetén 70, 3 százaléknál 80 százalékos gáztermelődés-csökkenést mértek.
Mindez azért lehetséges, mivel amint már korábban megállapították, az algafaj olyan vegyületeket tartalmaz, amik meggátolják a marhagyomorban élő mikroorganizmusok metántermelését - írja az ABC News.