JÖVŐ

Van még mit tanulnunk az elefántoktól – beszélgetés Paula Kahumbu etológus-természetvédővel, a National Geographic új sorozatának írójával

Harc a túlélésért, az ökoszisztémák megmentéséért

Link másolása

Az elefántnak, Földünk egyik legősibb, 6 millió éves emlősének kikezdhetetlen legendája van szerte a világon, ott is, ahol csak állatkertekben látható. Afrikai, ázsiai országok már-már szentként tisztelt szimbóluma, népmesék hősei, ereje, bölcsessége, hűsége, memóriája egyaránt fogalom. Valójában mégis keveset tudunk erről a roppant, már megjelenésében is tiszteletet parancsoló állatról. Éppen ezért ígérkezik nagyon izgalmasnak a National Geographicon április 22-től látható négy részes sorozat, Az elefántok titkai, amelynek producer-rendezője James Cameron, narrátora az Oscar-díjas Natalie Portman, forgatókönyvírója pedig Paula Kahumbu kenyai etológus-természetvédő.

Paula Kahumbu évtizedek óta küzd az elefántok és általában Afrika vadvilágának megmentéséért, és rengeteget tesz azért, hogy a kontinens lakosai magukénak érezzék szülőföldjük természeti csodáit, állat- és növényvilágát és részt vegyenek a védelmében. Nem véletlenül írták róla, hogy ő „Afrika válasza David Attenborough-ra”. tagja a National Geographic Society elnökségének, és tavaly a Financial Times beválasztotta a világ legbefolyásosabb nőinek top 25-ébe.

Hogyan kezdődött nála az életre szóló szerelem az elefántok iránt? Ez volt az első kérdésem Paula Kahumbuhoz, aki zoom-interjút adott a Szeretlek Magyarországnak.

– Főemlősök és ökoszisztémájuk tanulmányozásával kezdtem még főiskolásként, majd a Phd-mhez új kutatási területet kerestem. Az egyik lehetőséget éppen az elefántok kínálták. Több híres elefántkutatóval találkoztam, köztük Iain-Douglas Hamiltonnal és Joyce Poole-lal, de az igazi nagy élményt a terepen töltött idő volt a maszáj őslakosok körében. A Kenya déli részén fekvő  Ambolesi rezervátumban élő valamennyi elefántot sikerült azonosítanom, megfigyeltem táplálkozásukat, útvonalaikat.

Rendkívüli hatást tett rám két nő, akik a nevükön szólították az elefántokat, és amikor együtt mentünk a földjükre autóval, egészen közel engedtek minket magukhoz.

Lenyűgöző volt, ahogyan ez a két iskolázatlan asszony ismerte és értette az elefántokat. Nemcsak a Phd-témámat találtam meg, hanem bele is szerettem az elefántokba.

– Mit jelentenek ezek az ősóriások napjaink ökoszisztémája számára?

– Ázsiában az elefántok nagyon szétszórtan élnek kisebb erdőkben, ezért nincsenek olyan hatással nagy területek élővilágára, mint Afrikában, ahol a legkülönbözőbb tájakon keresztül vándorolnak, akár több ezer kilométeren át. Az erdőkben magvakat szórnak el, utakat törnek bennük, ezáltal más állatoknak is teret biztosítanak. A szavannában egész területeket alakíthatnak át például fák kidöntésével. És közben nagyon közeli kapcsolatban állnak az emberekkel a hagyományok, a kulturális örökségek révén is. Afrikában számos törzsnél szokás a mai napig olyan neveket adni, amelyek valami módon kötődnek az elefántokhoz.

Az ember által is nagyra tartott tulajdonságai vannak: erős, ugyanakkor szelíd, okos, kiváló az emlékezőtehetsége. Egy elpusztult vagy egy tájról eltűnt elefánt űrt hagy maga után.

Számos közösségben láttam, hogy meggyászolnak egy halott elefántot – ilyenre nincsen példa egyetlen más élőlény esetében sem.

A sorozatban az elefántok két kevésbé ismert élőhelyét is bemutatják, a namíbiai sivatagot és kongói esőerdőt. Az itt élők a legveszélyeztetettebbek. Hogyan lehet biztosítani a túlélésüket?

– A sivatagi elefántok próbálnak alkalmazkodtak a kegyetlen körülményekhez, amelyeket a klímaváltozás és az emberi tevékenység tovább súlyosbított. Számuk azonban egyre csökken. Megmentésüknek egyetlen módja, hogy egy biztonságos útvonalat kell nekik teremteni a namíbiai Etosha nemzeti parktól egészen az Atlanti-óceánig. Technikailag nem nehéz ezt megoldani, de nagyon sok pénz kell hozzá. Nagyobb kihívás az esőerdőben élő elefántok helyzete. Ők teljesen mások, külsejükben, életmódjukban, viselkedésükben is, mint a szavannai elefántok, ráadásul több mint száz éven át orvvadászok áldozatai voltak különleges agyaruk miatt. Ha ők kipusztulnának, ez az erdőt is alapjaiban változtatná meg.

Márpedig a kongói esőerdő a második legnagyobb a világon, az amazonasi esőerdőkben véghez vitt pusztítások miatt talán ma már a legfontosabb a Föld jövője szempontjából.

Megóvásukat az is nehezíti, hogy a vadászatok miatt beléjük ivódott védekezési ösztön miatt nagyon vadak, félnek az emberektől. Ráadásul az esőerdő több ország területén húzódik végig, így több kormány érdekegyeztetésére van szükség, nem is szólva a bányászati, erdőgazdálkodási és mezőgazdasági cégekről, amelyek ugyanúgy jelen vannak itt is, mint Amazóniában. Tanulnunk kell az ottani helyzetből, hogy ez ne történhessen meg Afrikában.

– Ön 9 évvel ezelőtt indította el a Hands Off Our Elephants (El a kezekkel az elefántjainktól) mozgalmat, jelenleg pedig a WildlifeDirect természetvédő civil szervezet ügyvezetője. Mivel tudnak az egyszerű emberek hozzájárulni a természet, a vadon élő állatok megóvásához?

– Mindenekelőtt úgy gondolom, hogy mindannyiunknak van mit tanulnia az elefántoktól. Például a családi közösség megtartó erejét. A legkisebb támogatás is fontos, amit a természetvédő szervezetek kapnak. Segíthet a turizmus is, ha abba beleépítjük a természethez kötődő helyi kulturális hagyományokat, ezzel a látogatókban és a lakosságban is jobban tudatosulhat ezeknek az értékeknek az elszakíthatatlansága.

– Két éve kezdte el a Wildlife Warriors (A vadon harcosai) című tv-sorozatát, amelynek Ön a producere és műsorvezetője. Úgy hirdették mint az Afrika élővilágáról szóló első olyan programot, amelyet afrikaiak készítettek afrikaiak számára.

– Azért fogtunk bele ebbe a sorozatba, mert az eddig készült több ezer afrikai természetfilmet, dokumentumfilmet a nyugati közönség igényeinek megfelelően készítették. Ezekből nemcsak az afrikai narrátorok hiányoztak, hanem a kontinens lakóinak a természettel való együttélését és az ebből fakadó ősi tudást is a legritkább esetben mutatták be. Emiatt a mai afrikaiak tömegei szakadtak el a természettől.

Ezért kell nevelő célzattal is bemutatni saját történeteinket, hogy ne merüljenek feledésbe az egyes közösségek életmodelljei, válaszai a természet kihívásaira, hogy a gyermekek saját gyökereikből merítsenek példákat, amiket aztán tovább vihetnek.

A sorozatot a kenyai állami tévén kívül egész Afrikában vetítik, és most már egyre több fiatal jelentkezik munkára a különböző nemzeti parkokban és vesz részt valamilyen természetvédő tevékenységben, egyre többen tanulnak állatorvosnak, és nő az érdeklődés a hagyományos afrikai orvoslás iránt is. Úgy érzem, nagy változásnak vagyunk tanúi az emberek természettudatosságában…

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


JÖVŐ
A Rovatból
New York a saját súlya miatt is süllyed, mert a rajta lévő felhőkarcolók annyira nehezek
Manhattan süllyed, körülötte a vízszint emelkedik, ez nem a legszerencsésebb kombináció. Mintha a jégkorszak következményei és a klímaváltozás nem volna elég baj.

Link másolása

A New York-i épületek súlya is hozzájárulhat a metropolisz süllyedéséhez, állítják kutatók. Ugyanakkor ennek más okai is lehetnek, például a bolygón végbemenő változások, és az utolsó, mintegy tízezer évvel ezelőtti jégkorszak következményei.

Ha sikerül megérteni, hogy a New Yorkhoz hasonló területek miért kerülnek egyre alacsonyabbra, az segíthet felbecsülni, hogy a jövőben mekkora ezeken az áradás kockázata a klímaváltozás miatt.

Az Atlanti-óceán észak-amerikai partvidékén a vízszint a globális átlagnál máris három-négyszer gyorsabban emelkedik.

„A tengerszint-emelkedés hamarosan áradási problémákat fog okozni New Yorkban és világszerte” – figyelmeztet a tanulmány vezető szerzője, Tom Parsons geofizikus.

A jégkorszak érdekes utóhatása

GPS-adatok szerint a város déli része, Lower Manhattan évente nagyjából 2,1 milliméterrel kerül lejjebb.

Ennek egyrészt természetes oka van. Az utolsó jégkorszak leghidegebb időszakában a bolygó nagy részét vastag jégtakaró fedte. A jégtáblák alatt lévő talaj süllyedni kezdett, ez azt jelentette, hogy a földtömegek szélei magasabbra kerültek. Miután a jég elolvadt, egy idő után ez utóbbi területek indultak süllyedésnek.

Egy korábbi kutatás szerint a keleti part mentén ez a jelenség 2100-ra akár 48-150 centiméteres süppedést is okozhat.

A süllyedésnek emellett a természetes oka mellett Parsons és csapata meg akarta vizsgálni a mesterséges okok, például az ember alkotta épületek lehetséges hatását is.

Parsonsnak akkor ugrott be az ötlet, amikor meglátogatta felesége családját Belgiumban 2019-ben.

„Az antwerpeni katedrális mellett volt a szállásunk, figyeltem az épület alapzatának hatalmas köveit, és azon töprengtem, hogy hogyan hozhatták ide ezeket nagy távolságokból, majd hogyan rakták őket össze, mint egy kis hegyet. Kíváncsi lettem arra, hogy ez milyen hatással lehet a kövek alatt húzódó talajra” – idézte fel az ötlet kipattanásának körülményeit.

A baj az, ha összeadódik

A megépítés után minden épület besüllyed egy kicsit a födbe, még azok is, amelyeket keményebb kövekre építenek. Azok, amelyeket puhább talajra emelnek, természetesen jobban.

A tudósok becslése szerint New York City öt kerületének több mint egymillió (pontosan 1.084.954) épülete összesen 762 milliárd kilogramm súlyú, és egy 778 négyzetkilométeres területen helyezkedik el.

Ezután számítógépes modellt fejlesztettek ki annak megállapítására, hogy ez a súly különféle talajviszonyok esetén miképpen süllyed.

Műholdfelvételekből az derült ki, hogy a város átlagosan évente 1-2 milliméterrel kerül lejjebb. Ez megegyezett azzal az adattal, amit a számítógépes modell jelzett a jégkorszak utáni természetes mozgás következményeként.

Bizonyos városrészek azonban az adatok szerint sokkal gyorsabban süppednek, mint mások. Ez feltehetően az épületek súlya miatt van, de nem zártak ki más lehetséges indokokat sem, amelyek egyelőre még ismeretlenek.

New York tehát átlagosan csupán egy picikét süllyed évente. Parsons ugyanakkor rámutatott, hogy eközben New York körül a tengerszint emelkedés évente 1-2 milliméteres, így aztán minden milliméternyi süppedés plusz egy évet jelent a tengerszintnél.

(Forrás: Live Science, Earth's Future)


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

JÖVŐ
Megépíthetik a Hold hatalmas mását Dubajban
A mű-Hold 274 méter magas lehet, ha tényleg elkészül. A belsejében 4000 szállodai szoba mellett Hold-kolónia is várja a látogatókat.

Link másolása

A Hold gigantikus másolatának megépítésére készülnek Dubajban, írja a LADbible. Az építményt 274 méter magasra tervezik, mely egy 30 méteres épület tetején kapna helyet. Az építkezés költsége a tervek szerint meghaladja a 4 milliárd fontot, vagyis az 1730 milliárd forintot. A befektetők reményei szerint a mű-Hold „jelentős hatással” lesz az Egyesült Arab Emirátusok gazdaságára.

A MOON, azaz Hold névre keresztelt komplexum belsejében hatalmas üdülőparkot alakítanak ki, ahol 4000 szállodaszoba várja a látogatókat, de helyet kap egy 10 ezer férőhelyes aréna is a hatalmas gömbben. Ezen felül éjszakai klub és wellness-központ is várja majd a látogatókat.

Kifejezetten izgalmasnak ígérkezik a Hold-kolónia, ahol olyan érzése lehet a turistáknak, mintha a szomszéd égitesten járkálnának.

A projekt mögött Michael Henderson kanadai vállalkozó áll, aki szerint évi 2,5 millió turista is megfordulhat majd az egyedülálló látványosságban.

Dubaj egyre látványosabban nyit a vonzó turisztikai befektetések felé. Bár az országban továbbra is illegális a szerencsejáték, több Las Vegas-i kaszinó is tervez beruházásokat a város környékén a következő években. Ez pedig arra utalhat, hogy hamarosan változik a szabályozás.

Christopher Davidson szerint a Hold-komplexum jól illeszkedik a dubaji uralkodó elit törekvéseibe. A Közel-Kelet-szakértő úgy véli, hogy a környező országok uralkodóival szemben lényegesen jobban hiszen a tudományban és haladásban. Végső soron pedig az ehhez haspnló megaprojektek segítségével legitimálhatják hatalmukat.

Az elképesztő méretű projektről több látványterv is megjelent már az Instagramon:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÖVŐ
A Rovatból
Íme a tökéletes szobor, ami ötvözi az emberiség eddigi művészetét – pedig nem is ember alkotta
A végeredmény egészen lenyűgöző lett, a mű végül "Lehetetlen szobor" nevet kapta.

Link másolása

Elkészült a szobor, amit egy mesterséges intelligencia tervezett: a műalkotás ötvözi az évszázados művészeti örökséget a fejlett technológiával és mérnöki munkával.

Milyen műveket alkotna Michelangelo a mai modern korban? Mi lenne, ha hozzáférhetne olyan modern anyagokhoz, mint a rozsdamentes acél, amelyet több mint 400 évvel azután találtak fel, hogy Dávid szobrot márványból kivésték? – tette fel a kérdést a Mashable.

Egy svéd mérnöki stúdió, a Sandvik Group legújabb projektjében arra a keresi a választ, hogyan lehet egy mesterséges intelligencia által tervezett szobor a művészet, a technológia és a mérnöki tudományok egyedi fúziója.

A projekt alapvető célja az volt, hogy az alkotók egy olyan szobrot hozzanak létre, amely egyesíti a különböző művészeti irányzatok és a különböző történelmi korszakok mestereinek esztétikáját.

„A Sandvik megkért, hogy mesterséges intelligencia segítségével készítsek szobrot Rodin és Michelangelo művei alapján. Ez valóban nagy kihívás volt”

– mondta Robert Luciani, az AI Framework nevű cég vezetője, a projektben részt vevő alkotó.

Luciani elmondta, hogy a lenyűgöző, mesterséges intelligencia által generált szobornak az elkészítése számos mérnöki kihívást jelentett. A hagyományos bronzból vagy márványból készült szobroktól eltérően a Sandvik darabja rozsdamentes acélból készült el.

A gyártási folyamat digitális gyártási technikákat, például precíz digitális szimulációkat tartalmazott, és a Sandvik számos különböző algoritmusra támaszkodott a szobor előállításához.

„Ahelyett, hogy a semmiből megterveztünk volna egy mesterséges intelligencia-rendszert, amely az ötlettől a szoborig haladt, úgy döntöttünk, hogy sok mesterségesintelligencia-rendszert vetünk be inkább”

– tette hozzá Luciani.

A szobor a következő oldalon látható, lapozz!Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÖVŐ
A Rovatból
Dollártrilliókban számolható az a veszteség, amelyet a közelgő El Niño okozhat a világnak
Peruban óriási esőzések jöhetnek, az amazóniai esőerdőket kegyetlen aszály sújthatja, Délkelet-Ázsiában hatalmas kiterjedésű erdőtüzeket okozhat a jelenség.

Link másolása

Ismét felbukkant a klímaváltozás egyik legfélelmetesebb jelensége, az El Niño. A kutatók szerint a Csendes-óceán vizeit átszelő meleg áramlatot már áprilisban is lehetett érzékelni, várhatóan a következő hetekben, de legkésőbb júliusig kialakul és 55% esélyt adnak arra, hogy ezúttal rendkívül súlyos következményekkel jár, ráadásul elhúzódhat akár télig is. Mindenekelőtt félő, hogy hozzájárul a párizsi klímamegállapodásban meghatározott 1,5 C fokos emelkedés küszöbének túllépéséhez, miközben a világ egyes részein hatalmas szárazságot, másutt pedig hatalmas esőzéseket okozhat.

És akkor még nem is szóltunk a várható súlyos gazdasági károkkal. A WIRED által idézett jelentés szerint a következő években a veszteség akár 3 trillió dollárt is elérheti. Különösen érzékenyen érintheti a szegény trópusi országokat, de mint Christopher Callahan, a dartmouth-i főiskola tanára, a jelentés társszerzője figyelmeztetett, hatása az egész Földön érezhető lesz.

A Science-ben megjelent cikkben felidézik, hogy az 1982-83-as El Niño 4,1, míg az 1997-98-as 5,7 trillió kárt okozott, és mindkét esetben több mint öt évbe telt, amíg a klimatikus változások hatásai elmúltak. Az évszázad végére e természeti jelenség által okozott károk pénzben kifejezhető értéke elérheti a 84 trilliót is.

A cikk megerősíti azokat a korábbi kutatásokat, amelyek szerint a klímaváltozás és az extrém időjárási jelenségek rendkívüli anyagi károkkal járnak, különösen a fejlődő gazdaságok esetében. Leonie Wenz, a potsdami klímakutató intézet munkatársa szerint ahhoz, hogy optimális és igazságos klímapolitikát folytassanak világszerte, tisztába kell lennünk a klímaváltozás társadalmi és gazdasági árával, és egyre több bizonyíték van arra, hogy a felmelegedés sokkal többe kerül az emberiségnek, mint ahogyan azt korábban gondoltuk.

Amint az El Niño vizei felmelegítik a Csendes-óceánt, a trópusi országoknak kell viselniük a legdrámaibb hatásokat. Peruban például ilyenkor olyan súlyos esőzések vannak, amelyek tönkreteszik az ország infrastruktúráját, eláztatják a gabonaféléket. Normális körülmények között a Peru partjainak vizei felhozzák azokat a tápanyagokat, amelyeken a halállomány él, de ez a folyamat is lelassul az El Niñóval. Ezenkívül a tengeri hőhullámok elpusztítják a halakat és ez megfosztja az ott élő embereket egyik legfőbb bevételi forrásuktól.

A meleg áramlatnak azonban keletebbre éppen az ellenkező hatása lehet: kegyetlen aszállyal sújthatja az amazóniai esőerdőket, amelyeket már így is megtizedelt az emberi terjeszkedés és az egyre gyakoribb erdő- és bozóttűz.

Egy újabb nagy szárazsággal Amazónia még közelebb kerülhet ahhoz a kritikus ponthoz, amikor az esőerdőből füves területté válik, és ökológiai szempontból innen nincs visszatérés. A fák pusztulása végveszélybe sodorhat számos élőlényt, és gyengítheti Amazónia széndioxid-elnyelő képességeit.

A Csendes-óceán másik oldalán is pusztíthat szárazság. Callahan szerint különösen veszélyeztetett lehet Indonézia és Ausztrália, emlékeztetve arra, hogy 1998-ban az El Niño nyomán Délkelet-Ázsia nagy részén hatalmas kiterjedésű erdőtüzek volt, különösen az indonéz szigetvilágban. Ott ugyanis a kockázatot a szárazság és a nagy meleg mellett az is növeli, hogy hatalmas tőzeges területei vannak, amelyek, ha belobbannak, nagyon nehéz őket eloltani. Az erdőtüzek emellett jelentős mértékben növelhetik a széndioxid-kibocsátást, és ezzel is gyorsíthatják a klímaváltozást.

Bár az El Niño hatásai főleg a trópusokra koncentrálódnak, más régiók is érintettek. Az Egyesült Államok északi területei jóval melegebbek lesznek, a délnyugati államokban viszont sokkal több eső esik. Egyetlen dolognak örülhetnek a térségben, hogy az El Niño általában csökkenti a hurrikánok aktivitását az Atlanti-óceánon.

Az alacsony GDP-vel rendelkező trópusi országok gazdasági sebezhetőségét az okozza, hogy nemzeti össztermékük nagyobb részét a mezőgazdaság adja, tehát sokkal jobban ki vannak szolgáltatva a mezőgazdaság viszontagságainak, mint a fejlett ipari országok.

A farmerek egyenesen megélhetésüket kockáztatják, különösen azok, akiknek nincsen öntözőrendszerük, ők szinte azonnal a szárazság áldozataivá válnak.

Callahan úgy véli, hogy az El Niño gazdasági károkat alulbecsülték, mert általában csak azokat az éveket vették figyelembe, amikor a jelenség aktív volt.

Az új kutatás azonban arra mutat rá, hogy még tíz évvel a meleg áramlatok eloszlása után is lehet érezni hatásukat.

Callahan szerint az El Niño igazi stresszteszt a melegedő bolygó számára, mivel a klímaváltozással gyakoribbakká válnak a hőhullámok, az erdőtüzek, a szárazságok és az áradásokkal járó esőzések is. Ugyanakkor alkalom a kormányoknak, hogy felkészüljenek a rendkívüli időjárásokra infrastruktúráik megerősítésével, az erdőtüzek megelőzését célzó befektetésekkel. Ezek előbb-utóbb elkerülhetetlenek lesznek, és mindenki csak jól járhat velük.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: