News here
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Netes játékok chatszobáiban vadásznak a pedofilok a gyerekekre, döbbenetesek a számok

Olyan népszerű játékokról szóló chatoldalakon lépnek kapcsolatba a gyerekekkel, mint a Minecraft és a Fortnite. Utána zsarolással veszik rá őket szexképek készítésére.
Fotó: Needpix - szmo.hu
2019. december 18.


Link másolása

hirdetés

A sextortion, vagyis a szexuális tartalmú netes zsarolás Magyarországon sem ismeretlen. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete külön példán mutatja be, hogy néz ki egy ilyen zsarolólevél. Ebben általában azt közlik, hogy kémszoftvert telepítettek a címzett számítógépére, és a kamerát aktiválva felvették, ahogy például pornónézés közben önkielégítést végez, valamint megszerezték az ismerősei címlistáját. Megírják azt is, mennyi pénzért hajlandóak ezeket a fájlokat megsemmisíteni. Fizetni általában bitcoinban kell, mert az lenyomozhatatlan. A Kibervédelmi Intézet szerint fontos, hogy ilyenkor ne essünk pánikba, és fizetés helyett azt javasolják, az áldozatok tegyenek feljelentést a [email protected] címen.

A New York Times szerint azonban sokkal kevesebb szó esik a médiában a sextortion egy másik fajtájáról, amikor népszerű videójátékokról szóló chatszobákban szexképek készítésére és továbbítására vesznek rá gyerekeket. Pedig a lap által feltárt adatok riasztóak.

Hat éve még mindössze 50 bejelentés érkezett ilyen ügyekről az illetékes szövetségi hatósághoz, tavaly már 1500. És ez csak a jéghegy csúcsa, az ilyen típusú visszaélések nagy része ugyanis titokban marad.

A lap szerint a szexuális zaklatók olyan videójátékokhoz kapcsolódó chatszobákban vadásznak az áldozataikra, mint Minecraft és a Fortnite. Rengeteg lehetőségük van, egy friss kimutatás szerint a tizenéves amerikai fiúk 97%-a játszik valamilyen videójátékot, és nem maradnak el tőlük nagyon a lányok sem, 83%-kal.

A New York Times bemutatja egy 13 éves fiú történetét, aki a Minecrafttal játszott, majd belépett a kimondottan online játékosoknak fórumot biztosító Discord nevű chatoldalra. Néhány héttel később a fiú anyja elszörnyedve látta, hogy a chatbeszélgetés tele volt durva, szexuális tartalmú szövegekkel és fotókkal.

hirdetés

A szexuális zaklatók rendszerint gyereknek adják ki magukat, és a játékról az áldozatukat foglalkoztató hétköznapi problémákra terelik a szót, így férkőznek a bizalmukba. Az is előfordul, hogy játékokban használt "jutalompénzekkel" próbálják a gyerekeket magukhoz édesgetni. Ezután ártatlan fotókat, videókat kérnek tőlük, majd egyre merészebbeket.

Az első képek után zsarolni kezdik őket, például azzal, hogy elárulják a szüleiknek, hogy mit csináltak, vagy elküldik az iskolájuknak a képeket, esetleg felteszik a Facebookra.

Meggyőzik a gyerekeket arról, hogy nincs más választásuk, még több meztelen fotót kell küldeniük magukról.

Egy Tennessee-beli középiskolás lányt egy külsejében hozzá hasonló "lány" hálózta be. Aztán amikor megosztott magáról egy félmeztelen fotót, az új „barátnő” fenyegetni kezdte: ha nem küld neki felvételt nemi aktusáról, beárulja a barátainak. „Nincs más választásod, minthogy engedelmeskedj!” – írta a lánynak. Ő azonban szólt az édesanyjának, aki a rendőrséghez fordult. Kiderült, hogy a chatelő lány valójában egy 24 éves férfi, aki hasonló módon zaklatott több mint 50 lányt. Azóta is börtönben van. Amikor az áldozata a főiskolán elmesélte az évfolyamtársainak, mi történt vele, kiderült, hogy egyáltalán nincs egyedül a történetével.

Amerikában egyre több a sextortion jellegű bűncselekményekhez kapcsolódó bírósági ügy is. Idén májusban egy kaliforniai férfit ítéltek 14 évi börtönre, mert pornográf felvételek készítésére kényszerített egy 11 éves kislányt, miután a Klánok összecsapása nevű játékon keresztül megismerkedtek. 2015-ben Seattle-ben kapott egy férfi 15 évet azért, mert a Minecraft és a Legendák Ligája játék során tinédzserként mutatkozott be, és három fiút vett rá pornóképek készítésére. 2017-ben ugyancsak 15 évet érdemelt az, aki két massachusetts-i fiút fenyegetett erőszakkal, illetve halállal az Xbox Live-on keresztül. New Jersey-ben tavaly szülők és tanárok riadóztatták a rendőrséget, mert a videójátékokban és chatszobákban gyerekeknek álcázott pedofilokat gyanítottak. Alig egy hét alatt 24 embert tartóztattak le.

A fiatal áldozatok rendkívüli traumaként élik meg ezeket a zaklatásokat. Egy FBI-tanulmány szerint a sextorsion-t átélteknek több mint a negyede követett el, vagy kísérelt meg öngyilkosságot. Az amerikai szövetségi nyomozó iroda az idén ősszel figyelemfelhívó kampányt kezdett az általános iskolák felső tagozataiban és a középiskolákban, hogy a gyerekek merjenek segítséget kérni, ha ilyen helyzetbe kerülnek.

Egy Magyarországon, Dániában és az Egyesült Királyság 2017-ben végzett online felmérésből kiderült, hogy

a válaszadók 6%-át fenyegették vagy zsarolták szexuális képekkel az előző évben.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Olyan pusztító szárazság vár ránk, hogy otthon is érdemes lehet gyűjteni az esővizet
Porzó termőföldek, elszáradt kukoricatáblák, szikes talaj, hulló falevelek és sárgaság. Kiszáradt folyómedrek, mozaikosra töredezett talaj és a baljósan zsugorodó Velencei-tó. A katasztrófafilmre emlékeztető képsorok mára valósággá váltak, a szemünk előtt zajlik a klímaváltozás.

Link másolása

hirdetés

A klímakutató szerint a mostani pusztító aszály és a 20 tartósan meleg nap csak a kezdet, elképzelni is nehéz, mi vár majd ránk, amikor a következő években tovább emelkedik a hőmérséklet, márpedig minden előrejelzés szerint emelkedni fog. Fel kell készülnünk az extrém szárazságra, új kártevők megjelenésére, és arra is, hogy a hirtelen lezúduló zivatarokat, sőt az árvizeket is hasznosítanunk kell. A mezőgazdaságban pedig olyan új gabonafajtákat kell nemesíteni, amelyek jobban tűrik a szélsőséges időjárási körülményeket, különben Európa-szerte éhínség alakulhat ki hangzott el az RTL Klub Fókusz című műsorában.

Porzó termőföldek, elszáradt kukoricatáblák, szikes talaj, hulló falevelek és sárgaság. Kiszáradt folyómedrek, mozaikosra töredezett talaj és a baljósan zsugorodó Velencei-tó. A katasztrófafilmre emlékeztető képsorok mára valósággá váltak, a szemünk előtt zajlik a klímaváltozás.

A kánikula és a csapadékmentes időjárás rendkívüli aszályhelyzetet okozott Magyarországon. A növények elszáradnak, a rétek kisülnek, a fákon pedig sok helyen már alig maradtak levelek. Ebből a szempontból a nyár közepén máris itt a kora ősz.

Dr. Aponyi Lajos, a Nővényorvosi Kamara főtitkára elmondta, a gyümölcsfák elkezdték hullatni a lombjukat, de már a gyümölcshullás is nagyon jelentős. A fák részéről ez egy védekezési lehetőség, így próbálják menteni az életüket, hogy minél kisebb legyen a párologtató felület. De nem csak a gyümölcsfák, a bükkfák, a tölgyfák és több fenyőfa is nehezen viseli ezt az egyre inkább mediterrán klímát.

A szőlő és a kivi viszont kifejezetten élvezi a szélsőséges meleget.

Kovács Erik klímakutató szerint néhány évtizede még elképzelhetetlen lett volna, hogy Közép-Európában Magyarországon lesz a legnagyobb kiviültetvény, ma már csak Zala megyéig kell elmennünk érte.

A kukorica és a búza mostani típusai nem fognak egyszerűen megteremni, különösen az évszázad második felétől. Tehát olyan hibrideket, illetve olyan fajtákat kell kinemesíteni, amelyek hő- illetve aszálytűrő képességük sokkal jobbak a maiaknál

hirdetés

– fogalmazott a kutató.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
A sivatag, ahol élni fogunk – Megdöbbentő drónvideó a vízhiány hazai következményeiről
„Tagadás, harag, alkudozás, depresszió, elfogadás. A film az aszály sújtotta Kunságról” – írja a filmről a készítője.

Link másolása

hirdetés

Sorra érkeznek a rossz hírek apadó folyókról, kiszáradó patakokról és tavakról. Az aszálykár egyre nagyobb területeken okoz súlyos gondokat Magyarországon is.

A becslések szerint a kár már 800 milliárd forint körül van. A növények elszáradnak, nem lehet aratni, az állatok a száraz mezőkön nem jutnak táplálékhoz.

A helyzetet Pápai Gergely videós dokumentálta. Heteken keresztül rögzítette az elsárgult határokat, a porzó vidéket. Filmjében - A sivatag, ahol élni fogunk - mutatja be a vízhiány okozta károkat.

„A film egy két éve készülő audiovizuális projekt, egy sorozat 12. része és Az utolsó eső a fakitermelésen című epizód folytatása.

hirdetés
A sorozat környezetünkhöz való viszonyunkat elemzi, gyászmunka, a tájat és benne saját magát elpusztító ember ábrázolása”

– mondta a Telexnek.

„Szmogban, autók között, maszkban iszkoló emberek, protofasiszta épületegyüttesek, ipari erdők és és magasfeszültségű vezetékek végtelen szekvenciái érzékeltetik az emberi tevékenység tájra gyakorolt hatását. A filmek hangja analóg elektronikus hangszerekkel készül, és egyfajta flow vagy improvizáció, ami a képeken látható tájakhoz és hangulatokhoz kapcsolódik".

VIDEÓ: A sivatag, ahol élni fogunk


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
Az esővíz ma már a Föld minden pontján tele van súlyos betegségeket okozó „örök vegyi anyagokkal”
Egyelőre nagyon keveset tudunk tenni, hogy a határérték alá csökkentsük a PFAS-ok arányát a csapadékban. A tudósok szerint irtózatos összegbe kerülne akár csak a csökkenés elérése is, de a kármentést azonnal el kell kezdeni.

Link másolása

hirdetés

Még a világ legtávolabbi pontjain is olyan magasra emelkedett a légkörben az „örök vegyi anyagok” szintje, hogy sehol sem biztonságos az esővíz fogyasztása, írja az Independent.

A perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS-ok), másnéven „örök vegyi anyagok” olyan mesterségesen előállított anyagok csoportját jelölik, melyek többek között egyes daganatos betegségek, máj- és tüdőkárosodás, pajzsmirigy rendellenességek, termékenységi problémák vagy a túlsúly kialakulásáért felelősek.

Ezek az ember által előállított vegyületek az elmúlt évtizedekben a talajban, vízfolyásokon és óceánokon keresztül az egész világon elterjedtek.

Kutatók szerint így ma már az Antarktisztól Tibetig bezárólag nincs olyan pontja a bolygónak, ahol ne fordulnának elő az esővízben vagy a hóban.

Ráadásul ahogy egyre jobban megértették a tudósok a PFAS-ok káros hatásait, úgy csökkentették az elfogadható mennyiségek arányát a talajban, felszíni vizekben és ivóvízben. Ennek eredményeképp ezeknek a vegyszereknek a szintje az esővízben „már mindenütt az irányadó szint felett van”.

hirdetés

A stockholmi és a zürich-i egyetem kutatói példának hozzák fel a perfluoroktánsav (PFOA) ivóvízben mért irányértékét, amit 37,5 milliószor alacsonyabbra csökkentettek az elmúlt időszakban az Egyesült Államokban. Ennek pedig az országban hulló csapadék már nem tud megfelelni. Bár a világ fejlett részein szinte alig isznak esővizet az emberek, világszerte milliók várják a csapadékból kinyerhető folyadékot, mint a egyetlen ivóvízforrást.

A két egyetem kutatói arra jutottak, hogy bár a PFAS-okat nagymértékben előállító 3M már két évtizeddel ezelőtt felfüggesztette a gyártást, a légkörben ennek ellenére nem csökkent a vegyi anyagok jelenléte számottevően. Mindez valószínűleg a szinte elpusztíthatatlan „örök vegyi anyagok” tulajdonságainak, illetve a természetes folyamatoknak köszönhető, ami mindig visszajuttatja a légkörbe a vegyszereket.

A körforgás megállítása ellen és a PFAS-szennyezettség csökkentése érdekében pedig jelenleg szinte tehetetlen az emberiség.

A tudósok szerint azt az irtózatos összeget, amibe a vegyi anyagok jelenlétének mérséklése kerül, egy az egyben a vegyszereket előállító iparágak szereplőire kellene terhelni. A kármentést pedig azonnal el kell kezdeni.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Ilyen lehet majd Ausztrália 2070-ben a mesterséges intelligencia szerint
Olyan vörös lesz a kontinens, mint a Mars. Az emelkedő tengerszint miatt pedig egyre beljebb kell költözni a szárazföldön.

Link másolása

hirdetés

A klímaváltozás, a világjárványok és a technológiai fejlődés miatt jó eséllyel egészen máshogy fog kinézni a Föld a jövőben, mint napjainkban. A mesterséges intelligencia segítségével pedig akár már ma megpróbálhatjuk kitalálni, milyen lesz a bolygó fél évszázad múlva, írja a LADbible.

Erre volt kíváncsi az a redditező is, aki a Midjourney mesterségesintelligencia-generátortól próbálta megtudni, hogyan fog kinézni Ausztrália 2070-ben. A végeredmény egyszerre lenyűgöző és félelmetes.

Az elkészült grafikák alapján úgy tűnik, hogy

az emelkedő tengerszint miatt a kontinens belseje felé költöznek majd az emberek.

Egyáltalán nem véletlen, hogy a képeken a táj kísértetiesen emlékeztet a Marsra: a Földön Ausztrália éghajlata áll legközelebb a szomszéd bolygóéhoz. Az ország kőzetei rengeteg oxidot tartalmaznak, ami a Mars vöröses színét is adja.

Kifejezetten ijesztő az egyik képen a várost bekebelező hatalmas porvihar. Azonban talán mégis ez az apokaliptikus vihar a legreálisabb a felvételeken szereplő valamennyi részlet közül.

hirdetés

A Midjourney az utóbbi időben az egyik kedvenc szórakozása lett az internetezőknek. Nemrég az egyik felhasználó azt kérdezte a mesterséges intelligenciától, hogyan ér véget majd az emberiség. A robot egy égből lecsapó sugárnyalábot rajzolt válaszként.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: