hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Mi lesz az olajkorszak után az oroszokkal? Elhagyja-e valaha is az ország a fosszilis tüzelőanyagokat?

Oroszországban az olaj és a földgáz a költségvetés fő bevételeinek és nemzeti büszkeségnek is a forrása. Hogyan tud majd Oroszország alkalmazkodni a fosszilis tüzelőanyagok utáni korszakhoz?

Link másolása

hirdetés

A kis nyugat-szibériai Hanti-Manszijszk városa, amely alig több mint 100 000 embernek ad otthont, Oroszország nem hivatalos olajfővárosa. A várost a világ legkiterjedtebb olajmezői veszik körül, amelyek nemcsak a régió geológiáját, hanem gazdaságát és identitását is alakítják.

A Hanti-Manszijszk-i olaj viszonylag rövid története átalakította Oroszország ezen részét. A Samotlor olajmezőt, Oroszország legnagyobb olajmezőjét az 1960-as években fedezték fel a várostól keletre, és gyorsan a terület jelentős gazdagságának forrásává vált. Hanti-Manszijszk a Tyumen régióban fekszik, amely gyakran a második helyen áll Oroszországban a jólét és a társadalmi-gazdasági fejlődés szempontjából, közvetlenül Moszkva után.

Oroszország ezen részén az olaj nemcsak a pénz, hanem a büszkeség fontos forrása is. Az 1960-as években az olajmunkásokat és a mérnököket dicsérték és hősként mutatták be regényekben és filmekben. A fosszilis tüzelőanyagok ilyen ünneplése közepette el lehet képzelni, hogy az éghajlatváltozás valósága még nem hatott az orosz olaj hátországába.

De az elmúlt években ez elkezdett megváltozni. Ebben az évben a város egyik legnagyobb olajfóruma, a márciusban megrendezett „Oil Capital" különös figyelmet fordított az éghajlatra, a dekarbonizációval foglalkozó megbeszélésekkel. Helyi tisztviselők, vállalatok és tudósok próbálták megérteni, milyen lehet Hanti-Manszijszk és Oroszország jövője az új, alacsony szén-dioxid-kibocsátású világban.

Oroszországban az olaj és a gáz a szövetségi költségvetés bevételének 39% -át tette ki, és 2019-ben az orosz export 60% -át tette ki. Annak ellenére, hogy az olaj és a gáz mélyen beépült a gazdaságába, Oroszország nagyon is tisztában van az éghajlati válsággal, és tett is néhány lépést annak érdekében, hogy integrálja azt a jelenlegi és jövőbeli politikákba. Szeptember végén a kormány számos különleges, miniszteren átívelő munkacsoportot hozott létre, hogy felkészítse a gazdaságot a globális energetikai átállásra – írja a BBC.

Ugyanakkor számos klímaszakértő arra figyelmeztet, hogy Oroszország 2030-ra kitűzött kibocsátáscsökkentési célkitűzése továbbra is nagyon alacsony. Ez a cél 2030-ra 25–30%-os kibocsátáscsökkentést irányoz elő az 1990-es szinthez képest, de Oroszország jelenlegi kibocsátási szintje már 30% körül van, ami megfelel a 1990-es szintnek. Ez azt jelenti, hogy a valóságban Oroszország alacsony szén-dioxid-kibocsátású fejlesztési stratégiája 2030-ra legalább 0,6%-kal kívánja növelni a kibocsátást a mai szintről. A Climate Action Tracker nemzetközi kutatócsoport szerint Oroszország politikája és intézkedései „rendkívül elégtelenek" az 1,5 ° C-es úthoz, és közelebb állnak a 4° C világhoz.

hirdetés

Nem meglepő, hogy az olaj- és gázipar vonakodik az üzemanyagok gyors kivonása felé. Szergej Vakulenko, Oroszország egyik legnagyobb olajvállalatának, a Gazprom Neftnek a képviselője a COP26-on tartott rendezvényenazzal érvelt, hogy az olajra és a gázra még az új, alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságban is szükség lesz. Egyes szakértők megkérdőjelezik, hogy az orosz fosszilis tüzelőanyag-ipar meddig marad életképes.

„A gáz, amelyre sokan átmeneti üzemanyagként reménykednek, 10-15 évig fog tartani [gazdaságilag életképes üzemanyagként]" - mondja Jevgenyij Kuznyecov, egy orosz kockázati befektető és az Orbita Capital Partners vezérigazgatója. „Ez az időszak nem biztos, hogy elegendő lesz ahhoz, hogy az új, nagyszabású gázprojektekbe történő beruházások megtérüljenek."

De a 2030-as évek elején ez a kép elkezd változni, mondja. Az éghajlat-politika, a technológiai változások és a tiszta energiára való áttérés hatása dominánssá válik. Arra számít, hogy a világ olajkereslete tetőzik, és ebben az időben csökkenni kezd az elektromos járművek elterjedése és a petrolkémiai anyagok politikai korlátai miatt. A megújuló energiaforrások egyre inkább kiszorítják a szenet, míg a gázkereslet továbbra is magas marad, de nem növekszik.

"Az éghajlatváltozás Oroszországra gyakorolt hatása a következő 30 évben nagyrészt kívülről érkezik", mondja Gustafson. Az Oroszországon belüli változások, mint például az olajkitermelés növekvő költségei, mivel az olajmezők kimerülnek, némi hatással lesznek, teszi hozzá. De az elektromos járművek növekedése, a megújuló energia folyamatos elterjedése és a zöld jogszabályok fejlődése különösen Európában, mint például az európai zöld megállapodás, mind külső nyomást gyakorol Oroszországra.

„Oroszországnak nagyon kevés ráhatása van a folyamatokra" - mondja Gustafson. „Oroszország inkább a világ trendjeinek követője lesz, mintsem előmozdítója. És ehhez természetesen nehéz alkalmazkodni."

Mindez sebezhető helyzetbe hozza Oroszországot, mondja Kuznyecov. Úgy véli, hogy a jelenlegi energiaválság után a kereslet csökkenése felgyorsítja a fosszilis tüzelőanyagok fogyasztásának tervezett csökkentését. Az eredmény az lehet, hogy számos versenytárs verseng a zsugorodó piacért, ami az árakat lefelé hajtja.

De 2050-re az orosz gazdaság már nem számíthat az olaj- és gázexportra, és új bevételi forrásokat kell találnia, tette hozzá Chuprov. „Ez különösen nehéz lenne a regionális gazdaságok számára" - mondta. „Az emberek vándorolni kezdenek majd Oroszországon belül."

A kérdés az, hogy mi lehet az alapja az új, fosszilis tüzelőanyagok utáni gazdaságnak Oroszországban?

„Ez határozottan a (több) milliárd dolláros kérdés", mondja Anna Korppoo, a norvégiai Fridtjof Nansen Intézet kutatóprofesszora. Korppoo több mint 10 éve kutatja Oroszország éghajlat-politikáját, és nemrégiben társszerzője volt egy jelentésnek az oroszországi szénről való méltányos átmenetről.

Számos olyan versenyző van, aki átveheti a fosszilis tüzelőanyagok helyét a tiszta orosz gazdaságban.

Például, a világ legnagyobb atomenergia-termelőjeként – új exporttechnológiák kifejlesztésére irányuló tervekkel – Gustafson optimista az orosz nukleáris ipar kilátásait illetően. „Ez elég nagyívű történet volt – a Roszatom létrehozása nagyon nagy növekedést eredményezett a nukleáris technológiák építésében és értékesítésében Oroszországon kívül" - mondja. Oroszországnak jelenleg komoly előnyei vannak a polgári nukleáris technológiában az Egyesült Államokhoz, Franciaországhoz vagy az Egyesült Királysághoz képest.

Oroszországban azonban a környezetvédelmi aktivisták szkeptikusabbak az atomenergia klímamegoldásként történő továbbfejlesztésére irányuló tervekkel kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy az atomenergia nemcsak drága, de a kiégett nukleáris üzemanyagok és hulladékok tárolására és további kezelésére nincsen megnyugtató megoldás.

„Az atomenergia elengedhetetlen a szén-dioxid-semleges célok eléréséhez" - mondta a Roszatom szóvivője, hozzátéve, hogy a kiégett nukleáris fűtőelemek feldolgozására és az atomerőművek új üzemanyagává történő átdolgozására vonatkozó technológiai megoldások" előrehaladott szakaszban vannak" Oroszországban.

Ha egy dolog biztos, az az, hogy ha Oroszország alkalmazkodni akar a tiszta energia globális trendjeihez, akkor új iparágaknak kell központi szerephez jutniuk a gazdaságban. A természeti erőforrásokon alapuló gazdasági átalakulás tapasztalataival Oroszország olajrégiói hamarosan szembe találják magukat.

„Itt, Hanti-Manszijszkben új gazdaságot kell kialakítanunk, amely a tudáson és a tudományon alapul" - mondja Tatiana Minayeva, az Orosz Tudományos Akadémia Erdőtudományi Intézetének vizes élőhelyek megőrzésének és helyreállításának központjának kutatója. „Már van gazdasági alapunk erre, amelyet az olajrobbanás idején fektettünk le."

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
Kisokos: mit és hogyan kell szelektíven gyűjteni?
A szelektív hulladékgyűjtés fontos, megmutatjuk, hogy hogyan csináld!

Link másolása

hirdetés

A szelektív hulladékgyűjtés több szempontból is hasznos tevékenység. Az így gyűjtött hulladék nem kerül a szeméttelepre, ezáltal csökken a feleslegesen felhalmozódó szemét és az elégetésükkel kibocsátott káros anyag mennyisége is.

Emellett ezek az anyagok újrahasznosításra is kerülnek, ami nem csak az adott hulladéktípus alapanyaga (üveg, alumínium, kőolaj stb.) szempontjából jelent takarékos megoldást, de az anyag előállításának energiaigényével és vegyszerigényével kapcsolatosan is. Egy jócselekedettel tehát egyszerre több területen tudunk pozitív hatást elérni. De hogyan is kezdjünk neki?

Triviálisnak tűnhet, mégis még az elején érdemes leszögezni, hogy hiába gyűjtjük szelektíven a hulladékot, ha egy része nem a megfelelő tárolóban köt ki, egy kis figyelem sokat segít. A hulladékgyűjtők lehetnek közvetlenül otthonunknál (ez általában a papír és a műanyag gyűjtésére alkalmas tárolókra igaz), de bizonyos hulladéktípusokat hulladékgyűjtő szigetekre kell elvinnünk. Ez utóbbiak száma a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetésével csökkent, de kis utánajárással kideríthető a legközelebb található sziget. Az, hogy mit melyik tárolóba kell dobnunk, területenként különbözhet, érdemes ez ügyben tájékozódni környékünkön. Gyakran a legkézenfekvőbb helyen, magán a hulladékgyűjtőn találhatunk információt arról, mit melyik tárolóba kell dobni.

Több olyan hulladéktípus létezik, ami több háztartásban megtalálható és első ránézésre valamelyik kategóriába besorolható, mégis külön kell őket gyűjteni, és az erre a hulladéktípusra szakosodott gyűjtőhelyre vinni. Ilyenek például a videó- és magnókazetták, a CD-k és DVD-k, a hungarocell, a villanykörték és fénycsövek vagy a tükrök.

A lámpahulladék szelektív gyűjtésének az oka, hogy a fényforrások (LED lámpák, kompakt és hagyományos fénycsövek, kisülő lámpák) és a lámpatestek (LED-es, kül- és beltéri lámpatestek és vészkijárat jelzők) nagyon összetett eszközök, azonban viszonylag egyszerűen darabjaira szedhető mindennapi használati tárgyak.

hirdetés
Megtalálható bennük gyakorlatilag mindenféle alapanyag: fém, üveg, műanyag. Éppen az összetettségük miatt nem kerülhetnek simán a fém, üveg vagy műanyag szelektív hulladékok közé. Azonban szakszerűen szétszerelve őket, egy átlagos fényforrás 83-89%-a újrahasznosítható.
Mi az a lámpahulladék és miért fontos gyűjteni?Elhasznált fényforrások: energiatakarékos izzók, ipari speciális lámpák és egyenes fénycsövek, amelyek veszélyes hulladéknak számítanak! Ezeket az elromlott és kiselejtezett lámpahulladékokat nem szabad a vegyes, kommunális kukába dobni, mert a lerakóba kerülve a termékekből kikerülő veszélyes anyagok  (pl. higany) károsíthatják környezetünket.

Lámpahulladékot leadhatunk a barkácsáruházakban, a hiper-, és szuperbevásárló áruházakban, a hulladéktelepeken is. Jársz ilyen helyekre? Akkor legközelebb nézz szét a bejárat vagy a pénztárak környékén! Hidd el, a közeledben is meg fogod találni a megfelelő gyűjtődobozt. Használd a gyűjtőpont-keresőt! Leadhatod továbbá a lakóhelyeden szervezett lakossági e-hulladék begyűjtési akció keretében is, de talán mind közül a legegyszerűbb módja a lámpahulladék leadásának ha oda viszed el ahol az új lámpát vagy égőt vásárolod.

Ne feledd, a visszagyűjtött lámpákat újrahasznosítják és jelentős mennyiségű másodlagos nyersanyagot biztosítanak a lámpa- és üveggyáraknak! További érdekességeket a lámpahulladékról ide kattintva olvashatsz!

A gyűjtésre vonatkozóan be lehet tartani továbbá általános szabályokat, régiótól függetlenül is. Hulladéktípustól függetlenül fontos, hogy a hulladék ne legyen szennyezett. Papír esetében a használt szalvéta vagy papírtörlő sajnos már nem kerülhet újrahasznosításra, a papírtörlő kartonhengere ellenben igen, hiszen ezekre általában nem kerül szennyeződés. Vegyszeres, zsíros flakonok, dobozok sem kerülhetnek a tárolóba, megfelelően kitisztítva viszont ezek is mehetnek az újrahasznosítandó műanyagok közé. Az alábbiakban válogatásunkban mutattunk még pár példát:

Papír - kék konténerben

Gyűjthető: tiszta újságpapír, papír és kartondobozok összehajtva, tiszta csomagolópapírok, irodai papírhulladékok, telefonkönyv, szórólapok és reklám- kiadványok, újságok

Nem gyűjthető: zsíros, olajos papírok, szennyezett papírok ( pl. zsíros pizzás doboz), műanyag borítók, indigó, faxpapír, használt egészségügyi papírok ( zsebkendő, wc papír), pelenka

Fehér üveg - fehér konténerben

Gyűjthető: befőttes üvegek, különböző üvegpalackok, bébiételes üvegcsék, röviditalos üvegek, szörpös üvegek ( elöblítve),

Nem gyűjthető: ablaküveg, tükör, villanykörte, neoncső, szemüveg, nagyító, TV képcső, orvosságos üveg

Ne dobd bele a színes üveget se!

Színes üveg - zöld konténerben

Gyűjthető: boros és sörösüvegek (fém és műanyag zárókupakot távolítsuk el!), színes parfümös üvegek

Nem gyűjthető: porcelán és kerámia, gyógyszeres üvegek, katedrálüveg

Ne dobj bele színezetlen „fehér” üveget!

Műanyag - sárga konténerben

Gyűjthető: PET palackok, elöblített tejfölös és joghurtos poharak, műanyag zacskók, reklámtáskák és műanyag fóliák, PP- Polipropilén anyagú (pl.tejtermékek dobozai, ketchupos flakonok) és HDPE (pl.mosószerek -; samponok flakonjai) jelzésű kozmetikai szeres flakonok. A csomagoláson megtaláljuk ezeket a jelzéseket.

Nem gyűjthető: vegyszeres, zsíros flakonok,fogkefe, műanyag játékok, videó és magnókazetta, CD lemezek, hungarocell. Három fajta műanyagot nem lehet újrahasznosítani: a 3-assal jelzett PVC-t, a 6-ossal jelzett polisztirolt, valamint a 7-essel jelzett egyéb műanyagokat.

Fém - szürke konténerbe

Gyűjthető: alumínium italdobozok, alufólia, konzervdobozok, zárókupakok, fém nyitófülek, elhasználódott evőeszközök, apróbb fém tárgyak

Nem gyűjthető: ételmaradékkal szennyezett konzervdobozok (ezeket mosd ki)

Figyelj oda, mert sok helyen összevonták a szürke és a sárga konténereket.

A veszélyes hulladékokat (pl. vegyszerek) száraz elemek, az akkumulátorok, a sütőolaj, a fáradt olaj, a lejárt gyógyszerek stb.) elzárva, külön helyen, gyermekektől elzárva kell tárolni addig, amíg azt hatósági engedéllyel rendelkező cégnek vagy szervezetnek ártalmatlanításra át nem adjuk.

Onnantól, hogy a szeletíven gyűjtött hulladék a megfelelő tárolóba kerül, még hosszú út áll előtte, míg új formában ismét forgalomba kerül. A papír újrahasznosításával jelentős víz- és energiamegtakarítás érhető el, ráadásul nincs szükség adalékanyagokra sem. A műanyagok újrahasznosítása komplexebb feladat, mert ennek az anyagtípusnak számos különböző változata létezik, akár fajtánként különböző összetétellel. A szétválogatás után a műanyagokat felaprítják, az így létrejövő aprólékot alaposan megtisztítják, majd műanyag termékek és csomagolások előállításához használják fel újra.

Az üveghulladék szinte 100%-ban újrahasznosítható, emellett minősége is szinte azonos az új üvegekével, a folyamat során pedig energiát is megtakarítanak. A fémhulladékot fajtánként szétválogatják, felaprítják, majd mágnesek segítségével kiválasztják belőlük a más típusú fémeket. A fémdarabokat aztán beolvasztják és rudakba öntik.

Egy kis odafigyeléssel tehát nemcsak egy háztartás hulladéktermelése csökkenthető könnyen, hanem ennek pozitív hatásai más területeken is érzékelhetők.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
Robotpincérek leptek el egy fővárosi éttermet
A robotok főleg a cipekedésben és a tányérok összeszedésében segítenek az Alkotmány utcai étteremben, egyikük már nevet is kapott.

Link másolása

hirdetés

Pár napja üzemelte be a fővárosi I55 American Bar & Restaurant két robotpincérét, az egyiknek már nevet is adtak. A pandémia miatt hatalmas lett a munkanélküliség a vendéglátóiparban, a felszolgálógépek most jól jönnek.

Kiss Péter, a vendéglátóhely vezetője azt mondja, három éve még csak cikket olvasott arról, hogy robotok dolgoznak ebben az ágazatban, sosem gondolta, hogy az övé lehet az első olyan étterem a fővárosban, ahol ki is próbálják. (Józsefvárosban egy kávézóban, Győrben pedig egy étteremben már dolgozik felszolgáló robot.)

– Hogy jött az ötlet, hogy robotpincérrel dolgozzanak?

– Siófokon találkoztam ezzel a technológiával, nagyon megtetszett és ki akartam próbálni. Nálunk most kettő Bellabot van tesztüzemben.

– Mik az eddigi tapasztalatok?

hirdetés

– A vendégek nagyon szeretik, nagyon érdekesnek tartják, Budapest belvárosában nagyon nyitottak az emberek. Szelfiznek velük, mosolyognak, amint meglátják. Már köszöntöttünk a segítségükkel szülinapost is, a robot énekelt. Ő vitte ki a tortát. Még egy kicsit futurisztikusnak tűnik, de figyelek minden egyes asztalt. A turisták kifejezetten szeretik ezt a megoldást, őket kell a legkevésbé informálni arról, hogyan is kell levenni a robotról a rendelést.

– A pandémia a vendéglátásban okozott munkaerőhiányt, Önök tervezik azt, hogy ezzel elejét vegyék a problémának?

– Teljesen nem tudják az embert pótolni. Lehetnek olyan átalakítások, hogy ez megoldható legyen, de az beruházást igényel. Több hely kell nekik, hogy meg tudjanak fordulni, kis beugrók legyenek a tálalópultnál, a bárnál, hogy be tudjanak állni, tehát létezhet, de én úgy gondolom, hogy egy-két generációnak le kell futni ehhez. Viszont például amikor 10 emberem lebetegedett most decemberben, és nem volt kit hívni, akkor jól jött volna a robot. Nem mindenki fogadja egyébként örömmel a Bellabotot, van, aki elkezdte félteni a munkáját.

– Nevük van már?

– Volt itt egy nagyon kedves kollégánk, Andy, ő rengeteg tányért vitt ki. Sajnos más vizekre evezett, de sosem felejtjük el. Az ő tiszteletére neveztük el hát Andynek az egyiket, a másiknak még keressük a nevet.

A tesztüzem kezdetekor Hegyi Károly, a Gastrobot Kft. ügyvezető-tulajdonosa is jelen volt, őt a technológiáról faggattuk.

– Ezt a robotot Shenzenben gyártják, ez a "kínai Szilikon-völgy", a legújabb technológiák itt látnak elsők között napvilágot. A legfontosabb rész, amit kifejlesztettek a pincér robot esetében, az az önvezetés. Ezt folyamatosan tesztelték, azután kerülhetett csak vendégek közé. A dizájnt pedig a japánok tervezték, egy kedves, aranyos külsőt próbáltak kialakítani.

– Hogyan működik?

– A klasszikus éttermi a'la cart felszolgálás a fő funkciója. Ez nem más, mint mikor a felszolgáló bemegy a pulthoz, beüti a rendelést, bemegy a konyhára, kihozza az ételt, kiviszi a vendégnek, majd amikor az befejezte, összeszedi a tányérokat. Ebből a robot 70 százalékot tud elvégezni. A gép főként a cipekedésben és a tányérok összeszedésében képes segíteni. A vendégekkel továbbra is a pincér foglalkozik, amit egyébként jobban is szeretnek.

– Mire alkalmas még a robot?

– Minden programozás kérdése. Persze idővel majd a teljes kiszolgálást is meg tudja csinálni, de még a jelenlétüket szokni kell a személyzetnek és a vendégeknek is. A szülinapost például a már említett éneklés mellett a nevén is tudja szólítani. A bejáratnál is tudja fogadni a vendégeket, és a foglalt vagy szabad asztalhoz tudja őket kísérni. Hostess funkciót is el tud látni, az étterem előtt állva szólítja meg az embereket, hogy térjenek be. Ha pedig az étterem tulajdonos külső helyszínre, például fogadásra vagy esküvőre akarja vinni a robotot, arra is van lehetősége. Be lehet táplálni az ottani térképet, vagy azt is lehet, hogy a vendégek egy gomb segítségével megállítják, ha le akarják róla venni az ételt vagy italt.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Gulyás László: „Mindenki mesterséges intelligencia használó lesz, aki számítógépet használ”
A mesterséges intelligencia nemsokára beépül a mindennapokba. De vajon elveheti-e a munkánkat, és kell-e attól tartanunk, hogy a gépek egy napon öntudtatra ébrednek?

Link másolása

hirdetés

A mesterséges intelligencia átalakíthatja a munkaerő piacot, viszont jelentős mértékben megkönnyítheti életünket, derül ki Gulyás László szavaiból. Az ELTE Mesterséges Intelligencia Tanszékének egyetemi docensével arról beszélgettünk, mitől függ, hogy milyen munkákat végeznek majd továbbra is az emberek, és mennyire okosak jelenleg a gépek.

A szakértő szerint a mesterséges intelligencia kutatások 1956-os kezdete óta újra és újra felvetődik a kérdés, kell-e attól tartanunk, hogy a gépi automatizáció elterjedésével az emberre már nem lesz szükség. Pedig Gulyás László azt mondja, ez a folyamat nem újkeletű. Az eszközhasználat az emberré válás fontos lépése volt. Azóta folyamatosan készítünk és használunk egyre bonyolultabb eszközöket. És ez mindig kihatott a munkaerőpiacra, valamint a társadalom egészére is.

"Gondoljunk bele abba, hogy közvetlenül az ipari forradalom után a gyerekeket is dolgoztatták hajnaltól éjszakáig. Ez nem csupán a kor kegyetlensége volt, hanem sok-sok munkáskézre volt szükség. Az újabb és újabb gépek elterjedésével viszont már kevesebb fizikai munkára van szükség. Ma már a társadalom nagy részének gyermekei huszonéves koruk elejéig iskolába járnak."

A változások nemcsak megszűntettek szakmákat, de létre is hoztak helyette újakat.

"A huszadik század elején a robbanómotorok megjelenése egy egész terület visszaszorulását eredményezte. Nem kellett annyi lovász és kocsis például. Viszont új szakmák jöttek létre helyettük, hiszen sokan dolgoznak autószerelőként, benzinkutasként vagy sofőrként is, bár ma már szinte mindenki maga vezet."

Kérdés, hogy a mesterséges intelligencia mely szakmákat válthatja ki először. Erre nem könnyű válaszolni.

hirdetés

"Amit ma mesterséges intelligenciának hívunk, az egy gép, amely a digitalis térben működik és egy konkrét feladatot lát el. Lényegét tekintve nem különbözik a porszívótól, a turmixgéptől, vagy a teherautótól. Egy adott feladatban jobb, hatékonyabb munkát tud végezni, mint az ember, mentesítve minket a terhelés alól."

"Várhatóan azok a szakmák tűnnek el, ahol egyszer meg kell tanulni a feladatot, aztán csak ismételni kell. Ismétlésben, monotonitás-tűrésben a gépek jobbak."

A kreatív iparágakban viszont Gulyás László szerint több lehetőség maradhat nekünk. És sok olyan szakma is megjelenhet, amire most még gondolni sem merünk.

"Mindenki mesterséges intelligencia használó lesz, aki számítógépet használ. Mivel már maguk az okostelefonok is számítógépek, nemigen marad ki senki. De ezt elsősorban nem konkrét, tudatos döntések fogják meghatározni, mert a mesterséges intelligencia nem önálló termék lesz, hanem beépül az általánosan használt eszközökbe. A keresőbe, a navigátorba, a fényképezőbe, a könyvelőprogramba és így tovább. A látványos változások megjelenése talán a pénzügyekben, így a bankszektorban fog elsőként jelentkezni."

A sci-fi filmek által felvázolt távoli jövőben sokszor láthattuk az általunk megalkotott számítógépeket vagy robokat öntudatra ébredni, majd az ember ellen fordulni. Gulyás László szerint ettől egyelőre nem kell tartani.

Jelenleg a szűk értelemben vett mesterséges intelligenciánál tart a világ, amely közel sem jelent veszélyt ránk nézve.

"Amit most meg tudunk csinálni, az az, hogy konkrét feladatokra fejlesztünk olyan algoritmusokat, amely azokat jobb hatékonysággal vagy gyorsabban képes megoldani, mint az ember."

A következő elméleti lépés az lenne, ha egy program minden feladatot legalább olyan szinten lenne képes elvégezni, mint az ember. Erre még nincsen meg a technológiánk, és belátható időn belül nem is látható, hogy meglesz. A gépek öntudatra ébredése csak ezután jöhetne.

"Jelenleg nem tudnak a gépek mindent, amit mi tudunk. Ma bizonyos feladatokra készítünk fel programokat, amiket azok meg tudnak tanulni. Amikor azt olvassuk, hogy egy gép megver egy sakkasztalnál egy embert, az csupán azt jelenti, hogy az adott feladatot jobban képes megoldani, mint az ember. Dehát ez a gép definíciója, ezért használjuk őket" - fogalmaz a szakértő.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Erekben úszó robotot fejlesztettek ki kínai kutatók a vérrög-képződés ellen
A miniatűr robot a megfelelő helyre úszik, majd a vérrög közelébe érve vérhígítót bocsájt ki magából.
Fotó: Wikimedia Commons - szmo.hu
2022. január 14.


Link másolása

hirdetés

A vérrög-képződés az egyik legveszélyesebb a szív- és érrendszeri betegségek között, gyakran életmentő műtétre van szükség miatta. A betegség gyógyításában új távlatokat nyithat egy dugóhúzó alakú propellerrel ellátott mikrorobot.

A szerkezetet a hongkongi kínai egyetemen fejlesztette ki Li Zhang csapata, és hajtóművét az E.coli baktérium „farka” ihlette.

A robot feladata, hogy az emberi erekben úszva a megfelelő helyre szállítsa a vérrög-oldó gyógyszereket.

A kínai kutatók a laboratóriumi tesztek során egy sertésvérrel teli szintetikus érbe vezették be a robotot, és megállapították, hogy közel ötször olyan jól működik a vérrög-oldó, mintha a hagyományos módon adagolnák. A New Scientist-nek nyilatkozó Zhan szerint ezzel a módszerrel nemcsak gyógyszereket lehet bevinni az erekbe, hanem őssejteken alapuló terápiákat is végezhetnek, vagy pedig rákos sejteket is elpusztíthatnak lokalizált melegítéssel.

A kutatók mágneseket használtak, hogy forgassák a mikrorobot kerekét, és hogy végigvigyék az érben. Hogy követhessék és irányítsák, a tudóscsoport a Doppler-követést alkalmazta, felfogták a vérsejtek hanghullámait és mérték a visszaverődéseket. Ezután egy számítógép feltérképezte a frekvencia-eltéréseket, mint ahogyan egy mentőautó szirénájának hangmagassága változik menet közben, és ennek alapján határozták meg a robot mozgását.

Miután a gép elérte a vérrögöt, az egyik leggyakrabban alkalmazott vérhígítót, a tPA-t bocsátotta ki magából.

A kutatók úgy vélik, hogy ezzel a módszerrel hatékonyabban lehet a vérrögöket feloldani, és csökkenthető annak veszélye, hogy olyan repedések keletkezzenek, amelyek a lefelé áramlást akadályoznák. Ez a kockázat ugyanis fennáll az egyszerű gyógyszeres vagy a katéteres kezelésnél.

hirdetés

Bár a robot bebizonyította, hogy képes felfelé és lefelé, valamint különböző erősségű áramlatokban mozogni, egyelőre nem tudni, hogy miként működik majd az ember test sokféle környezetében, és azt sem, hogy milyen típusú vérrögöket tud a legsikeresebben feloldani.

Zhang szerint valószínűleg a rövidebb erekben lesz a leghasznosabb, a testen belül mmegtett hosszabb utakra egyelőre nem alkalmas. Mindazonáltal a közeljövőben már olyan körülmények között fognak a robottal kísérletezni, amelyek jobban hasonlítanak az emberi szervezetre.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: