News here
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Mi lesz az olajkorszak után az oroszokkal? Elhagyja-e valaha is az ország a fosszilis tüzelőanyagokat?

Oroszországban az olaj és a földgáz a költségvetés fő bevételeinek és nemzeti büszkeségnek is a forrása. Hogyan tud majd Oroszország alkalmazkodni a fosszilis tüzelőanyagok utáni korszakhoz?

Link másolása

hirdetés

A kis nyugat-szibériai Hanti-Manszijszk városa, amely alig több mint 100 000 embernek ad otthont, Oroszország nem hivatalos olajfővárosa. A várost a világ legkiterjedtebb olajmezői veszik körül, amelyek nemcsak a régió geológiáját, hanem gazdaságát és identitását is alakítják.

A Hanti-Manszijszk-i olaj viszonylag rövid története átalakította Oroszország ezen részét. A Samotlor olajmezőt, Oroszország legnagyobb olajmezőjét az 1960-as években fedezték fel a várostól keletre, és gyorsan a terület jelentős gazdagságának forrásává vált. Hanti-Manszijszk a Tyumen régióban fekszik, amely gyakran a második helyen áll Oroszországban a jólét és a társadalmi-gazdasági fejlődés szempontjából, közvetlenül Moszkva után.

Oroszország ezen részén az olaj nemcsak a pénz, hanem a büszkeség fontos forrása is. Az 1960-as években az olajmunkásokat és a mérnököket dicsérték és hősként mutatták be regényekben és filmekben. A fosszilis tüzelőanyagok ilyen ünneplése közepette el lehet képzelni, hogy az éghajlatváltozás valósága még nem hatott az orosz olaj hátországába.

De az elmúlt években ez elkezdett megváltozni. Ebben az évben a város egyik legnagyobb olajfóruma, a márciusban megrendezett „Oil Capital" különös figyelmet fordított az éghajlatra, a dekarbonizációval foglalkozó megbeszélésekkel. Helyi tisztviselők, vállalatok és tudósok próbálták megérteni, milyen lehet Hanti-Manszijszk és Oroszország jövője az új, alacsony szén-dioxid-kibocsátású világban.

Oroszországban az olaj és a gáz a szövetségi költségvetés bevételének 39% -át tette ki, és 2019-ben az orosz export 60% -át tette ki. Annak ellenére, hogy az olaj és a gáz mélyen beépült a gazdaságába, Oroszország nagyon is tisztában van az éghajlati válsággal, és tett is néhány lépést annak érdekében, hogy integrálja azt a jelenlegi és jövőbeli politikákba. Szeptember végén a kormány számos különleges, miniszteren átívelő munkacsoportot hozott létre, hogy felkészítse a gazdaságot a globális energetikai átállásra – írja a BBC.

Ugyanakkor számos klímaszakértő arra figyelmeztet, hogy Oroszország 2030-ra kitűzött kibocsátáscsökkentési célkitűzése továbbra is nagyon alacsony. Ez a cél 2030-ra 25–30%-os kibocsátáscsökkentést irányoz elő az 1990-es szinthez képest, de Oroszország jelenlegi kibocsátási szintje már 30% körül van, ami megfelel a 1990-es szintnek. Ez azt jelenti, hogy a valóságban Oroszország alacsony szén-dioxid-kibocsátású fejlesztési stratégiája 2030-ra legalább 0,6%-kal kívánja növelni a kibocsátást a mai szintről. A Climate Action Tracker nemzetközi kutatócsoport szerint Oroszország politikája és intézkedései „rendkívül elégtelenek" az 1,5 ° C-es úthoz, és közelebb állnak a 4° C világhoz.

hirdetés

Nem meglepő, hogy az olaj- és gázipar vonakodik az üzemanyagok gyors kivonása felé. Szergej Vakulenko, Oroszország egyik legnagyobb olajvállalatának, a Gazprom Neftnek a képviselője a COP26-on tartott rendezvényenazzal érvelt, hogy az olajra és a gázra még az új, alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságban is szükség lesz. Egyes szakértők megkérdőjelezik, hogy az orosz fosszilis tüzelőanyag-ipar meddig marad életképes.

„A gáz, amelyre sokan átmeneti üzemanyagként reménykednek, 10-15 évig fog tartani [gazdaságilag életképes üzemanyagként]" - mondja Jevgenyij Kuznyecov, egy orosz kockázati befektető és az Orbita Capital Partners vezérigazgatója. „Ez az időszak nem biztos, hogy elegendő lesz ahhoz, hogy az új, nagyszabású gázprojektekbe történő beruházások megtérüljenek."

De a 2030-as évek elején ez a kép elkezd változni, mondja. Az éghajlat-politika, a technológiai változások és a tiszta energiára való áttérés hatása dominánssá válik. Arra számít, hogy a világ olajkereslete tetőzik, és ebben az időben csökkenni kezd az elektromos járművek elterjedése és a petrolkémiai anyagok politikai korlátai miatt. A megújuló energiaforrások egyre inkább kiszorítják a szenet, míg a gázkereslet továbbra is magas marad, de nem növekszik.

"Az éghajlatváltozás Oroszországra gyakorolt hatása a következő 30 évben nagyrészt kívülről érkezik", mondja Gustafson. Az Oroszországon belüli változások, mint például az olajkitermelés növekvő költségei, mivel az olajmezők kimerülnek, némi hatással lesznek, teszi hozzá. De az elektromos járművek növekedése, a megújuló energia folyamatos elterjedése és a zöld jogszabályok fejlődése különösen Európában, mint például az európai zöld megállapodás, mind külső nyomást gyakorol Oroszországra.

„Oroszországnak nagyon kevés ráhatása van a folyamatokra" - mondja Gustafson. „Oroszország inkább a világ trendjeinek követője lesz, mintsem előmozdítója. És ehhez természetesen nehéz alkalmazkodni."

Mindez sebezhető helyzetbe hozza Oroszországot, mondja Kuznyecov. Úgy véli, hogy a jelenlegi energiaválság után a kereslet csökkenése felgyorsítja a fosszilis tüzelőanyagok fogyasztásának tervezett csökkentését. Az eredmény az lehet, hogy számos versenytárs verseng a zsugorodó piacért, ami az árakat lefelé hajtja.

De 2050-re az orosz gazdaság már nem számíthat az olaj- és gázexportra, és új bevételi forrásokat kell találnia, tette hozzá Chuprov. „Ez különösen nehéz lenne a regionális gazdaságok számára" - mondta. „Az emberek vándorolni kezdenek majd Oroszországon belül."

A kérdés az, hogy mi lehet az alapja az új, fosszilis tüzelőanyagok utáni gazdaságnak Oroszországban?

„Ez határozottan a (több) milliárd dolláros kérdés", mondja Anna Korppoo, a norvégiai Fridtjof Nansen Intézet kutatóprofesszora. Korppoo több mint 10 éve kutatja Oroszország éghajlat-politikáját, és nemrégiben társszerzője volt egy jelentésnek az oroszországi szénről való méltányos átmenetről.

Számos olyan versenyző van, aki átveheti a fosszilis tüzelőanyagok helyét a tiszta orosz gazdaságban.

Például, a világ legnagyobb atomenergia-termelőjeként – új exporttechnológiák kifejlesztésére irányuló tervekkel – Gustafson optimista az orosz nukleáris ipar kilátásait illetően. „Ez elég nagyívű történet volt – a Roszatom létrehozása nagyon nagy növekedést eredményezett a nukleáris technológiák építésében és értékesítésében Oroszországon kívül" - mondja. Oroszországnak jelenleg komoly előnyei vannak a polgári nukleáris technológiában az Egyesült Államokhoz, Franciaországhoz vagy az Egyesült Királysághoz képest.

Oroszországban azonban a környezetvédelmi aktivisták szkeptikusabbak az atomenergia klímamegoldásként történő továbbfejlesztésére irányuló tervekkel kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy az atomenergia nemcsak drága, de a kiégett nukleáris üzemanyagok és hulladékok tárolására és további kezelésére nincsen megnyugtató megoldás.

„Az atomenergia elengedhetetlen a szén-dioxid-semleges célok eléréséhez" - mondta a Roszatom szóvivője, hozzátéve, hogy a kiégett nukleáris fűtőelemek feldolgozására és az atomerőművek új üzemanyagává történő átdolgozására vonatkozó technológiai megoldások" előrehaladott szakaszban vannak" Oroszországban.

Ha egy dolog biztos, az az, hogy ha Oroszország alkalmazkodni akar a tiszta energia globális trendjeihez, akkor új iparágaknak kell központi szerephez jutniuk a gazdaságban. A természeti erőforrásokon alapuló gazdasági átalakulás tapasztalataival Oroszország olajrégiói hamarosan szembe találják magukat.

„Itt, Hanti-Manszijszkben új gazdaságot kell kialakítanunk, amely a tudáson és a tudományon alapul" - mondja Tatiana Minayeva, az Orosz Tudományos Akadémia Erdőtudományi Intézetének vizes élőhelyek megőrzésének és helyreállításának központjának kutatója. „Már van gazdasági alapunk erre, amelyet az olajrobbanás idején fektettünk le."

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
Megváltozik a Coca-Cola üdítőinek palackja
Már ettől a hónaptól, de egyelőre még csak Skóciában. Az üdítőital-gyártó Nagy-Britanniában 2024 végéig szeretné bevezetni az újítást minden termék csomagolásánál.

Link másolása

hirdetés

A szemetelés csökkentése és az újrahasznosítás fokozása érdekében jelentősen megváltozik Nagy-Britanniában a Coca-Cola üdítőinek palackja - írja a LADbible. A nagy üdítőital-gyártók közül elsőként a műanyagpalackokhoz rögzített kupakokat vezetnek be.

Az újítás elsőként Skóciában találkozhatnak a fogyasztók még ebben a hónapban, ahol a másfél literes Fanta, Coca-Cola Zero Sugar és Diet Coke kapja meg a környezetvédő kupakokat. Reményeik szerint 2024 elejére a vállalt összes terméke már ezzel a kupakkal kerül majd forgalomba.

A Coca-Cola célja, hogy a vásárlókat a palackok újrahasznosítására ösztönözze ahelyett, hogy egyszerűen kidobják a kukába. Ha mégis a szemétben kötne ki a műanyag-palack, akkor a megoldás miatt egyszerűbb lesz a szelektív hulladékgyűjtés a jövőben, egyúttal csökkenhet a szemét mennyisége is.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Először áll bíróság elé egy önvezető autó civil sofőrje halálos baleset okozása miatt az Egyesült Államokban
120 km/h sebességgel zúgott át a Tesla a piroson, majd egy Honda Civicnek ütközött. A vétlen kocsi mindkét utasa meghalt.

Link másolása

hirdetés

Bíróság elé állítják annak a Teslának a sofőrjét, akinek autója önvezető módra állítva okozta két ember halálát Kaliforniában, írja az Evening Standard.

A 27 éves Kevin George Aziz Riad Model S típusú Teslája még 2019. december 29-én ütközött Los Angeles külvárosának egyik kereszteződésében egy Honda Civicnek. A Hondában utazó 39 éves Maria Guadalupe Nieves-Lopez és a 40 éves Gilberto Alcazar Lopez is életét vesztette. A pár aznap este ment először randizni. A vétkes autó sofőrjét és női utasát a kórházba szállították.

A rendőrség tájékoztatása szerint a Tesla letért a főútról, 120 km/h sebességgel áthajtott egy piros lámpán Gardenában, majd egy kereszteződésben nekiütközött a Hondának.

Az ügyet tárgyaló bíró csütörtöki döntése értelmében elegendő bizonyíték áll rendelkezésre, hogy Riadot kétrendbeli gyilkosság vádjával bíróság elé állítsák. Ez lehet az első per, melyet egy részben automatizált vezetési rendszer civil sofőrje ellen folytatnak le az Egyesült Államokban.

A ügyészek szerint a baleset idején a Tesla önvezető rendszere és a forgalomfigyelő automatikája is aktív volt. Az autógyár mérnöke szerint ugyanakkor az érzékelők jelezték, hogy Riad keze a kormányon volt, ám az ütközés előtti hat percben egyáltalán nem fékezett. Csütörtökön ugyanakkor egy rendőr azt vallotta, hogy autópálya végén több tábla is lassításra szólította fel a sofőröket.

hirdetés

A Tesla szerint az autopilot mód és a kifinomultabb teljes önvezető rendszer egyelőre még nem képes önálló közlekedésre. Az autósoknak éppen ezért folyamatosan figyelniük kell készen arra, hogy beavatkozzanak, ha szükséges.

Korábban már indítottak bírósági keresetet az önvezető rendszer hibája miatt. 2020-ban az Uber bérelt fel egy sofőrt Neavadában, hogy részt vegyen az önvezető rendszer tesztelésében. A kocsi azonban elütött egy gyalogost, aki belehalt sérüléseibe.

A mostani, kaliforniai per lehet az első, amikor a halálos balesetet egy civil önvezető autója okozta.

Eközben már zajlik egy újabb nyomozás egy május 12-i baleset ügyében. Newport Beach-en három ember halt meg egy ütközésben. A hatóságok vizsgálják, hogy a balesetben érintett Tesla önvezető módra volt-e állítva.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Parti a víz alatt: 24 órán át bulizhatnak a vendégek egy hatalmas tengeralattjárón
A 150 négyzetméteres alapterülettel rendelkező hajó 200 méteres mélységig tud lemerülni és legfeljebb 120 vendég befogadására alkalmas.

Link másolása

hirdetés

Olyan tengeralattjárót épített egy holland cég, amelyen akár 24 órán keresztül is lehet bulizni a víz alá merülve - írja a Zenger.

Az "Under Water Entertainment Platform", vagy röviden UWEP névre keresztelt hajó 150 négyzetméteres alapterülettel rendelkezik, és legfeljebb 120 vendég befogadására alkalmas a személyzeten kívül. Maximum 200 méteres mélységig lehet vele merülni, a vendégek pedig 14 ablakon keresztül csodálhatják a tengeri környezet úgy, mintha búvárkodnának.

Mivel a tengeralattjáró kizárólag akkumulátorral működik, 24 órát bír megállás nélkül, de könnyen feltölthető bármelyik kikötőben vagy úszódokkon.

Az üzemeltető igényének megfelelően a hajókban éttermet, edzőtermet és kaszinót is ki lehet alakítani.

Az U-Boat Worx tengeralattjáró-gyártó cég elsősorban nagyobb események megrendezésére ajánlja az UWEP-t, amely esküvők, termékbemutatók, partik, konferenciák, színpadi előadáson vagy bármilyen hasonló eseménynek otthont adhat.

A vállalat alapítója és vezérigazgatója szerint az új fejlesztésük a tengeralattjáró- és a vendéglátóiparba is új színt visz, és úttörő szerepe lehet a testre szabott víz alatti események tekintetében is. Úgy fogalmazott, nemcsak nagyszerű élményt nyújtanak a "legigényesebb ügyfélkör" számára, de remek üzleti lehetőséget is. Egyelőre még tárgyalnak arról vállalkozókkal és vendéglátó csoportokkal, hogy hol lenne a legalkalmasabb bevetni az UWEP-hajókat. Azt nem közölték, hogy mennyiért lehet megvenni.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Magyar mérnökcsapat dolgozik a fenntartható repülésért – interjú a Rolls-Royce Magyarország ügyvezető igazgatójával
Dr. Balázs Gergely György az eddigi sikerekről és a hosszú távú tervekről is beszélt. Például arról, hogy a Rolls-Royce célja a karbonsemlegesség minden olyan iparágban, ahol a vállalat jelen van.

Link másolása

hirdetés

Imádok repülni. Több mint százszor szálltam már fel, nagyon élvezem azt a pillanatot, amikor a gép elszakad a földtől, soha nem múló élményeket őrzök magamban a felhők közötti lebegésekről, de az olyan látványokat sem felejtem el soha, mint a napfelkeltét az Atlanti-óceán felett, vagy éjszakai Párizs látóhatárnyi fényeit. Rossz idők járnak azonban a repülés szerelmeseire: nemcsak a pandémia, hanem az a tudat is, hogy a légi közlekedés egyike a legsúlyosabban szennyező és a globális felmelegedést erősítő emberi tevékenységeknek. Ugyanakkor elképzelhetetlen, hogy a mai felgyorsult, térben és időben összement világunkban a klímaváltozás miatt mellőzzük a repülőgépeket.

Úgy tűnik azonban, hogy a modern technológia révén, ha nem is rövid távon, de találhatunk megoldást és ennek kapcsán ismét büszkélkedhetünk magyar sikerekkel: tavaly decemberben az európai H3PS program keretében, olasz és osztrák együttműködéssel sikeres tesztrepülést hajtottak végre egy hibrid meghajtású kisrepülőgéppel (címképünkön). Erről beszélgettünk Dr. Balázs Gergely Györggyel, a Rolls-Royce Magyarország ügyvezető igazgatójával.

– Egy EU-finanszírozású projektben volt lehetőségünk együtt dolgozni az olasz Tecnammal, amely a legnagyobb kisrepülőgép-gyártó az európai piacon, illetve az osztrák Rotaxszal, amely a kisrepülőgépes hajtóművek terén piacvezető. Velük közösen fejlesztettük ki azt a párhuzamos hibrid rendszert, ami a levegőbe emelte ezt a gyönyörű négyüléses gépet. Mi feleltünk az elektromos rendszerért, amit kifejezetten ehhez a konstrukcióhoz fejlesztettünk. Egy demonstrátort kívántunk létrehozni, ami azt mutatta, hogy egy hagyományos, belső égésű motorral hajtott kisgéphez képest milyen előnyei vannak egy hibrid hajtásrendszernek: energiahatékonyság, kevesebb széndioxid-kibocsátás, kisebb felszálló tömeg.

– Milyen magasságban, milyen távolságot tett meg ez a kisgép?

– Egy előre meghatározott repülési terv szerint mentünk, amit a három partner egyeztetett és hagyott jóvá. Ilyen értelemben a magasság, a távolság nem volt releváns, a repüléseket természetesen a legmagasabb biztonsági előírásoknak megfelelően végeztük.

hirdetés

– A gépjárműveknél a hibrid hajtás már régóta működő technológiának számít. Mennyiben más ez a konstrukció egy repülőgépnél?

– Amit mi kifejlesztettünk, nagyon hasonlít ahhoz, ami egy gépjárműben megjelenik. Az újdonsága onnan közelíthető meg, hogy a repülés nagyon konzervatív üzem. A már elfogadott, biztonságos rendszereket használják. Ezért komoly erőfeszítéseket, beruházásokat igényel, ha valami újdonságot szeretnénk létrehozni. A Rolls-Royce több más nagy céggel egyetemben a repülés forradalmasítását tűzte ki célul, hogy eljussunk a fenntartható hajtású repülőgépeknek a kereskedelmi forgalomba való bevezetéséig. Szeretnénk megteremteni a lehetőséget környezetbarát közlekedésre egyes városok között vagy például olyan szigetvilágban, amely Görögországot vagy Norvégiát körülveszi.

A H3PS csapata

– Hogyan zajlott az együttműködés a három cég között a H3PS-ben?

– A konzorciumvezető a Tecnam volt, ők biztosították a repülőgépet és feleltek a repülési tesztekért, a repülési engedély megszerzéséért, a rendszer integrációjáért. A Rotax biztosította a belső égésű motort, illetve annak csatlakoztatását a járműhöz, és a mi rendszerünkhöz, a Rolls-Royce pedig az elektromos részért felelt, amely egy három funkciós integrált villamosgépből állt: önindító motorként beindította a belső égésű motort, extra nyomatékot biztosított a gép felszállásakor és emelkedésekor, a levegőben pedig visszatöltötte az akkumulátort. Ez egy kis, kompakt villamos gép, amit integráltunk a belső égésű motorhoz. Ezen kívül mi biztosítottuk az energia-átalakító, valamint az energia-tároló rendszert a légi járműhöz. Nagyon szoros együttműködés alakult ki a három szereplő között, rendszeres találkozókkal, amely lehetővé tette, hogy sikeres projektet zárjunk.

– Nagyon jó érzés egyre gyakrabban hallani, hogy magyar szakemberek önállóan, vagy másokkal közösen olyan eredményeket érnek el, amelyekre odafigyel a világ. Elég csak Karikó Katalinra, vagy az Oncompass Medicine kutatóira gondolni. Hogyan választották ki a magyar csapat tagjait?

– Egy multidiszciplináris csapat állt össze, akik a terv nagyon sok aspektusáért feleltek. Volt egy mérnöki csapat, feladatuk a különböző komponens megalkotása, tesztelése, integrálása volt, a projekt menedzsment csapat a háttértámogatását adta, bedolgozott a cég szállítmányozási egysége, egyik kolléganőnk pedig a pályázati finanszírozásokat intézte. Magyarországon 2014-ben kezdtünk el az elektromos repüléssel foglalkozni, azóta építjük szakemberekből álló csapatunkat. 2014-ben még csak néhány fővel dolgoztunk, teljesen elektromos repülőgépek hajtásrendszerével foglalkoztunk, az első ilyen repülést 2016 áprilisában hajtottuk végre. Ma már több mint százan vagyunk.

– A H3PS-projekt befejezése után hogyan tovább?

– A Rolls-Royce számára ennek a projektnek két nagyon fontos eredménye, illetve üzenete van: egyfelől azt demonstrálja, hogy képes a légi iparban ilyen újdonságokat megjeleníteni. Tavaly szeptemberben például a levegőbe emelkedett egy teljesen elektromos hajtású gép az ACCEL projekt keretében, itt a Rolls-Royce volt a felelős a hajtásrendszerért. Több világrekordot is megdöntött, ez volt az eddigi leggyorsabb elektromos jármű. A H3PS-sel azt mutattuk meg, hogy a hibrid technológiában is jelen vagyunk, annak jövője van a légi iparban. A másik fontos eredmény a Tecnammal való együttműködés. Jelenleg a vállalattal egy olyan hosszú távú projekten dolgozunk együtt, amelyben egy teljesen elektromos, ingázó repülőgépet alkotunk meg. A H3PS-ben kialakított partneri viszonyt visszük tovább és mélyítjük el, és ezt a kisgépet már kereskedelmi forgalomba szánjuk.

Vertical Aerospace VTOL

– Vannak más, hosszú távú terveik is?

– Ön is említette, hogy még nemigen látszik, miként fogja ez az iparág elérni a kitűzött kibocsátás-mentes célokat. A Rolls-Royce-nak azonban konkrét terve van arra, hogy 2050-ig bezárólag miként kívánja megvalósítani a karbon-semlegességet mindazokban az iparágakban, ahol jelen van. Ennek az egyik fontos eleme az elektromos, illetve a hibrid repülés. Most három nagy irányban dolgozunk: egyfelől helyből felszálló légi járművek teljesen elektromos hajtásrendszerét fejlesztjük, rövid távolságú személy- és esetleg áruszállításra; a másik fő fejlesztésben az ingázó repülőgépek szintén 100%-ig elektromos hajtásrendszere áll a fókuszban, de úgy alakítjuk ki ezeket, hogy esetleg más energiaforrással is tudjanak működni; a harmadik egy olyan úgynevezett „turbógenerátoros rendszer”, ami egy soros hibrid repülőgépben, vagy hajtásrendszerben tudja biztosítani az elektromos energiát. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy gázturbina meghajt egy generátor-egységet, amely villamos energiát állít elő és ez a villamos energia táplálja a különböző hajtómotorokat. Itt jelezném, hogy ez a rendszer nemcsak a hagyományos, hanem fenntartható repülőgép-üzemanyagokkal is működik, és úgy szeretnénk megépíteni, hogy a későbbiekben átalakítható legyen akár hidrogén üzemanyagellátásra is.

Turbógenerátor - grafika

Dr. Balázs Gergely György szerint nem valószínű, hogy a polgári légiközlekedés minden területe, így a nagy utasszállítók is teljesen elektromos hajtásúak lesznek 2050-ig, ezért egyelőre az iparág más szegmenseiben igyekeznek e célokat megvalósítani. Az elmúlt évtizedekben azonban volt már arra példa, hogy a tudományos-technológiai fejlődés tempója és eredményei a legmerészebb előrejelzéseket is felülírták…

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: