Így hekkeld meg a drasztikus áremelést év elején
Drágul a jó minőségű búza és liszt, ami természetesen a péksütemények drágulását is maga után vonja. Rövidesen legalább 15 százalékos áremelkedésre számíthatunk a pékségekben. Drágulnak a húsok is a szárnyas- és sertésbetegségek kockázata miatt. Az energiaárak és a munkabérek növekedése pedig minden feldolgozott élelmiszer árában előbb-utóbb érezhető lesz. Szóval mikor tegyük gazdaságosabbá a háztartást, ha nem most?
A magyar lélek első válasza erre a problémára: "Irány a Tesco!" Vásároljunk mindenből hihetetlen mennyiséget egyszerre! Végül is ez is egy megoldás, ha valakinek 20 fagyasztóládája van otthon. De ha te történetesen nem tudsz hova raktározni, még mindig van néhány másik lehetőséged. Segítünk!
Tipp: Mindig egyszerűbb akkor elkezdeni a takarékoskodást, amikor még nem vagy rászorulva!
1. Számuljunk, tervezzünk!
Szánj rá egy kis időt, és írd össze, hogy egy hét folyamán naponta milyen ennivalóra van szükséged.
Csak annyi dolgot írj fel, amennyit tényleg el is fogyasztasz.
Minden napra legyen egy kis bevásárlólistád, amit aznap vigyél magaddal, hogy meglegyen, mikor időd lesz boltba menni. Az ezen kívüli "impulzusvásárlásokat" (most még bekapnék egy csokit, ilyesmi) próbáld elkerülni!
...és persze folyamatosan monitorozzuk a spájzt és a hűtőt, hogy a meglévőkből gazdálkodjunk!
2. Nincs maradék!
Próbáld meg elkerülni az étel kidobását! Ha egy kiflivel többet vettél, simán mehet a fagyasztóba!
Fagyasztani SZINTE MINDENT lehet.
A felengedés pedig ilyen egyszerű: fél nappal korábban vedd ki a fagyasztóból. Ha túl sok főzeléket főztél, nem az a megoldás, hogy annyit eszel, amennyit csak bírsz, a maradékot pedig kiöntöd. Inkább egyél ma kicsit kevesebbet, és akkor a maradék még egy egész ebédre elég lehet. De ha holnap már nincs kedved ugyanezt enni, irány a fagyasztó!
Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!