hirdetés

JÖVŐ

Hatalmas áradásokat okozhatnak az úgynevezett lassú viharok, amelyekből egyre több lehet

A legpesszimistább forgatókönyv szerint akár tizennégyszer is gyakoribbak lehetnek a jövőben a villámárvizeket okozó, lassan átvonuló viharok Európában.

Link másolása

hirdetés

Szakértők kimutatták, hogy az évszázad végéig tizennégyszer gyakoribbak lehetnek az úgynevezett lassú viharok Európában, mint korábban. Az ilyen típusú viharok felelősek a közelmúltban Németországban és Belgiumban lezajlott áradásokért is. Az új tanulmány a Newcastle Egyetem és a Met Office közös projektje, amelyről nemrégiben a Science Daily is beszámolt.

A vizsgálatban a kutatók modell-szimulációt készítettek, amelyhez egy pesszimista forgatókönyvet vettek alapul.

“Az RCP8.5 forgatókönyv nagyon magas üvegházhatású gáz-kibocsátással számol, közel 5 fokos melegedést okozva az évszázad végére. Ez akkor következhet be, ha hátradőlünk és nem teszünk semmit a globális felmelegedés ellen."

- kezdi Pieczka Ildikó, az ELTE Meteorológia tanszékének oktatója, a Másfélfok – Éghajlatváltozás közérthetően ismeretterjesztő portál egyik szerzője.

A Föld éghajlatának mozgatórugója a Napból érkező sugárzás. Amikor ez a sugárzás eléri légkörünket, az üvegházhatású gázok egy részét “csapdába ejtik”, ami ezáltal melegíti légkörünket. Üvegházhatású gázok természetes folyamatok által is kerülnek a légkörbe, így léteznek olyan természetes folyamatok is, amelyek ezt képesek eltávolítani onnan. Ilyen például az óceánok szén-dioxid beoldó képessége vagy a fák szénmegkötése. Az emberiség kibocsátása viszont már akkora méreteket öltött, amit ezek a folyamatok nem képesek ellensúlyozni.

A kutatók a mostani vizsgálatban a nagy csapadékkal járó helyzetek összetevőit vették alapul, 2 km-es felbontású modellel számolva egész Európára. Egy meghatározott érték feletti nedvességtartalmat és feláramlási sebességet, valamint alacsony áthelyeződési sebességet vizsgáltak. Ezeknek az összetevőknek a változása adta az eredményt, miszerint szélsőségesebbé válnak a viharok, és sokkal gyakoribbak lesznek az úgynevezett lassú viharok.

hirdetés

A légkörben a globális felmelegedés miatt nő a nedvesség, emellett a globális áramlási rendszer is változásban van.

“Amikor egy vihar, egy zivatarrendszer egy terület felett gyorsan elhalad, akkor ha magas is a belőle kihullható vízmennyiség, viszonylag nagyobb régióban terül el a mennyiség. Ha ez a vihar lassan halad, akkor ugyanez a mennyiség kisebb földrajzi régióra koncentrálódik, ezért veszélyes.”

- mondja Pieczka Ildikó.

Az áthelyeződési sebesség csökkenésének egyik okaként a kutatók a sarki felmelegedést jelölték meg. Bolygónkon a melegedés ugyanis nem egyenletes, az Északi-sarkkörön túli - vagyis a 67. foktól északra lévő területek - nagyobb mértékben melegszenek, mint a világátlag.

“Ez többek közt a tengeri jég csökkenésének következménye, mely befolyásolja a sugárzási viszonyokat. Ez az egyenetlen melegedés pedig módosítja az áramlásta légkörben.” - magyarázza Pieczka Ildikó.

A kutatás során kapott eredmények arra utalnak, hogy Európában a klímaváltozás hatására a jet, vagyis a futóáramlás erősödni fog télen, és gyengülni fog a többi évszakban.

Amikor a futóáramlás erősebb, az ugyan kedvez a heves zivatarok kialakulásának, de olyankor gyorsabban is haladnak, vagyis kevesebb ideig tartózkodnak egy adott régió fölött. Ha a futóáramlás gyengül, a viharok haladása lassul, de ugyanúgy heves feláramlással, esőzéssel járnak majd együtt.

"Az időjárás előrejelzése folyamatosan fejlődik. Ennek ellenére vannak korlátai. Minél kisebb kiterjedésű az esemény, minél összetettebb a légköri jelenség, annál nagyobb az előrejelzést illető bizonytalanság. Az, hogy zivatar illetve felhőszakadás várható-e, sok esetben már napokkal korábban megmondható, de hogy pontosan mely régiókat és mikor érint egy zivatar, zivatarrendszer, az csak pár órával korábban, vagy akár csak a csapadékhullás kezdetén határozható meg. Előfordulhat az is, hogy még a sikeres időjárás-előrejelzés sem elég: a Németországban látott villámárvizeknek hidrológiai összetevőjük is van. Egyes térségek így jobban ki vannak téve ezen szélsőséges eseményeknek. "

A villámárvizek kialakulását Pieczka Ildikó szerint domborzati és talajtani szempontok is befolyásolhatják. “Függ attól, hogy a talaj milyen típusú, mennyire telített, mennyi vizet képes elnyelni. De ugyanannyira függ a domborzattól is, hiszen szűkebb völgyekben a hirtelen lezúduló eső rendkívül gyors vízszint-emelkedést képes előidézni."

A mostani kutatás azt térképezte fel, hogy mi vár ránk a jelenlegi természeti adottságok mellett, ha a legbrutálisabb forgatókönyv valósul meg, amely nem számol a kibocsátás korlátozásával.

"Sokan dolgoznak azon, hogy a folyamat visszafordítható legyen. Mérsékelnünk kell a kibocsátásokat, amellyel mérsékelni tudjuk a felmelegedést is, de már elindultak olyan folyamatok, amelyekhez alkalmazkodnunk kell. Vannak még rá lehetőségek, hogy hogyan tegyük élhetőbbé a környezetünket, de ehhez fontos, hogy végre elkezdjük a cselekvést – kicsiben, az egyén, és nagyban, a társadalmak szintjén is" - mondja Pieczka Ildikó.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

65 millió forintnyi pénzt fizet egy techcég, hogy egy robot megkaphassa az arcodat és a hangodat

A Promobot élethű robotokban utazik, és szeretnék valós emberek kinézetét és hangját megvásárolni.

Link másolása

hirdetés

A Promobot 150 ezer fontot (60 millió forint) kínál azoknak, akik készek átadni az arcukat és a hangjukat a cégnek, hogy realisztikus robotokhoz használják fel ezeket. Követelmények természetesen vannak:

kifejezetten kedves és barátságos megjelenésű jelentkezőket keresnek, akik legalább 25 évesek, a nem és a bőrszín nem számít.

A 150 ezer fontért cserébe alá kell írni egy szerződést, ami után a cég bármeddig felhasználhatja a jelentkező külsejét, akinek 3D-ben beszkennelik az egész testét, és 100 órányi hanganyagot is kérnek.

A szerencsés kiválasztottról mintázott robotok 2023-ban jelennek meg.

A Promobot egyébként Európa egyik legfontosabb robotos cége, arcfelismeréssel, önvezető járművekkel és különféle robotikai fejlesztésekkel foglalkoznak, 2019 óta pedig kiemelten foglalkoznak emberszerű robotokkal, különböző célokra: bevásárlóközpontokba, üzletekbe, repterekre.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ

Videó készült az első robotokról, amik szaporodni képesek

A xenobotok néven ismert apró életformák ráadásul úgy szaporodnak, ahogy korábban még senki és semmi.

Link másolása

hirdetés

A biológiai szaporodás eddig ismeretlen formájára képesek a világ első élő robotjainak nevezett xenobotok, írja a Science Daily.

A parányi robotokat az afrikai karmos béka (Xenopus laevis) sejtjéből tervezték mesterséges intelligencia segítségével. A leginkább Pac-Manre hasonlító, egy milliméter átmérőjű programozható robotok eddig leginkább mozgásra, kisebb feladatok végrehajtására és öngyógyításra voltak képesek. Most azonban kiderült, hogy a szaporodás teljesen új formájára is képesek.

Ennek során a xenobotok sejtek százait gyűjtik össze a szájukban, ahol addig forgatják, míg hozzájuk hasonló formát nem hoznak létre. A végeredmény pedig néhány nap múlva egy újabb, teljes értékű xenobot lesz, ami ugyanúgy képes az önreplikációra, árulta el az apró rovbotokat tervező csapat vezetője.

Joshua Bongard, a Vermonti Egyetem robotika professzora hozzátette: az emberek sokáig úgy gondolták, hogy a szaporodás minden formáját ismerik már, de a xenobotok reprodukciója még olyasvalami, amit korábban soha nem figyeltek meg.

hirdetés

Az éppen szaporodó xenobotokról videó is készült, amit itt lehet megnézni:

Még mielőtt bárki aggódni kezdene a szaporodó robotok miatt: a tudósok már egy évvel ezelőtt is jelezték, hogy a xenobotok pár nap után elpusztulnak, csak halott bőrsejtek maradnak utánuk.

Az apró lényeket a tervek szerint a későbbiekben az óceánokban egyre szaporodó mikroműanyagok eltávolításában szeretnék hasznosítani, de a gyógyászati célú felhasználásuk is napirenden van.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Toronto a légkondicionálókat jéghideg tóvízzel helyettesíti, és épületek százait hűti vele

180 torontói épület hagyott fel az energiaigényes légkondicionálással, helyette az Ontario-tó mélyéről szivattyúzzák a jéghideg vizet fal- és padlőhűtésre.
Fotó: Jplenio/Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2021. november 27.


Link másolása

hirdetés

180 torontói épület hagyta el az energiaigényes légkondicionálást, helyette az Ontario-tó mélyéről szivattyúzzák a jéghideg vizet fal- és padlőhűtésre.

Ezek közé tartozik a Városháza, a Torontói Általános Kórház, a szállodák, az adatközpontok és a Scotiabank Arena, amely a Raptors kosárlabda franchise-ának ad otthont – összesen az 54 millió négyzetméteres ingatlan évente 90 000 megawattóra villamos energiát takarít meg, ami elegendő 25 000 otthon áramellátásához.

A torontói Deep Lake Water Cooling (DLWC) rendszer a legnagyobb a maga nemében a Földön.

Három vezetékre támaszkodik, amelyek a várostól 5,6 kilométerre délre, nyolcvanöt méter mélyen a tó alatt fekszenek, innen szívják fel a négy fokos vizet, mielőtt egy központi állomásra szivattyúzznák, majd elküldik az épületekbe. Az épületből kilépő meleg vizet visszaeresztik a tóba, figyelembe véve az elnyelt hőt is.

Az Enwave által épített és kezelt DLWC rendszernek eleinte nehéz volt ügyfeleket találnia a városban, de az energiamegtakarítás meggyőző bizonyítása után (a Scotiabank évente 3 millió kilowattórával kevesebb energiát használ fel) dinamikusan növekszik.

A DLWC nem az egyetlen módszer az épületek vízzel történő hűtésére; ám a másik magában foglalja a víz elpárologtatását. Ez azonban tömeges vízfelhasználáshoz vezet, szemben a DLWC rendszerével, amely a 220 millió gallon vizet megtartja a tóban, a csövekben vagy a talajban, így, összehasonlítva a párologtató hűtéssel nagyságrendekkel jobb megoldásnak tekinthető.

hirdetés

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Először videóztak le egy jegesmedvét, ahogy rénszarvasra vadászik - ez a klímaváltozás egyértelmű jele lehet

A jég olvadásával a jegesmedvék étrendje is megváltozhatott, a fő táplálékukat jelentő fókák helyett ugyanis egyre többször vadásznak szárazföldi állatokra.

Link másolása

hirdetés

A klímaváltozás egyértelmű jelenként írnak arról a felvételről, amelyet egy lengyel kutatóállomás kamerája vett fel a norvégiai Spitzbergákon.

A videón egy jegesmedve látható, amint éppen rénszarvasra vadászik. Az állat éppen a jeges vízbe űzi a szarvast, ott elkapja, megfojtja, majd partra vonszolja, és elkezdi megenni.

Ez az első alkalom, hogy ilyen jelenetet rögzítettek.

Úgy tűnik, a jég olvadása a jegesmedvék étkezési szokásait is megváltoztatta. A visszahúzódó jég miatt ugyanis hosszabb időre kerülnek szárazföldre, a fő táplálékukat jelentő fókák pedig eltűnnek, így egyre többször vadásznak szárazföldi állatokra

- írja az Euronews.

Az Északi-sarktól mintegy ezer kilométerre lévő Spitzbergákon nagyjából 300 jegesmedve és 20 ezer rénszarvas él. Szakemberek szerint egyre több jel utal arra, hogy a jegesmedvék az elmúlt évtizedekben egyre gyakrabban vadásznak rénszarvasokra. Ebben két tényező játszhat fő szerepet: egyrészt, hogy a visszahúzódó jég miatt hosszabb időre kerülnek szárazföldre a jegesmedvék, másrészt pedig, hogy az 1925 óta életben lévő vadászati tilalom miatt egyre több a rénszarvas a Spitzbergákon.

hirdetés


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: