News here
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Az állatok tényleg érzékelik a közelgő természeti katasztrófákat

Lehet, hogy ennek tanulmányozásával emberi életek is megmenthetők lehetnek.

Link másolása

hirdetés

2004-ben egy 9,1-es erősségű víz alatti földrengés okozott cunamit Indonézia partjainál, ami megtizedelte az Indiai-óceán partja mentén élő közösségek lakosságát - kezdi cikkét a BBC. A halálos áldozatok magas számát részben az okozta, hogy sokakat nem figyelmeztettek az ember által alkotott árapály- és földrengésérzékelők.

Úgy tűnt azonban, hogy néhány állat érzékelte a közelgő veszélyt, és megpróbált elmenekülni.

Szemtanúk beszámolói szerint az elefántok magasabbra futottak, a flamingók elhagyták az alacsonyan fekvő fészkelőhelyeket, a kutyák pedig nem voltak hajlandóak kimenni a szabadba. A 2010-es szökőár előtt hasonló megfigyeléseket tettek az emberek: ezt a katasztrófát egy Szumátra melletti tengerszint alatti földrengés okozta, ami közel 500 ember életébe került a Mentawai-szigeteken.

Az állatok természeti katasztrófák előtti szokatlan viselkedésére vonatkozó legkorábbi feljegyzések Kr.e. 373-ból származnak, amikor a görög történész, Thuküdidész arról számolt be, hogy patkányok, kutyák, kígyók és menyétek menekültek Heliké városából a katasztrofális földrengés előtti napokban.

Pár perccel az 1805-ös nápolyi földrengés előtt ökrök, birkák, kutyák és libák állítólag egyszerre fújtak riadót, a lovak pedig pánikszerűen szaladtak el közvetlenül az 1906-os San Francisco-i földrengés előtt.

Gyakran még a technológia sem érzékeli megfelelően a közelgő természeti katasztrófákat, ezért egyes tudósok úgy látják, itt az ideje az állatok viselkedését is figyelembe venni.

Az egyik legfontosabb vizsgálatot a németországi Max Planck Állatviselkedési Intézet munkatársa, Martin Wikelski vezette csapat végezte el öt évvel ezelőtt. A kutatás alatt különféle állatok (tehenek, birkák és kutyák) mozgásmintázatait rögzítették egy farmon a közép-olaszországi Marches földrengésveszélyes régiójában.

Mindegyik állatra chippel ellátott nyakörvet rögzítettek, amik 2016 októbere és 2017 áprilisa között pár percenként küldtek adatokat az állatok mozgásáról. Ebben az időszakban a hivatalos statisztikák több mint 18 000 rengést rögzítettek a régióban, a mindössze 0,4 magnitúdójú apró rengésektől egészen a 4-es vagy még magasabb erejű földrengésig.

hirdetés
A kutatók azt tapasztalták, hogy a haszonállatoknak már 20 órával a földrengés előtt megváltozik a viselkedésük.

Amikor a megfigyelt állatok 50%-kal aktívabbak voltak minimum 45 percen keresztül, a kutatók 4,0 feletti erősségű földrengést jósoltak - nyolc erős földrengésből hetet helyesen jeleztek előre ilyen módon. Egy másik vizsgálat, amit szintén Wikelski végzett az Etna lejtőin kecskék mozgásának megfigyelésével, szintén azt mutatta, hogy az állatok előre megérzik, hogy mikor fog kitörni a vulkán.

Dél-Amerikában Rachel Grant viselkedésökológus szintén hasonló eredményeket talált. A perui Andokban található Yanachaga Nemzeti Parkban kamerák segítségével vizsgálta meg az állatok mozgásmintáit a 2011-es 7,0-es erősségű Contamana földrengést is magába foglaló időszakban.

A megfigyelt állatok száma körülbelül 23 nappal a földrengés előtt elkezdett csökkenni, ez a csökkenés pedig nyolc nappal az események előtt még jobban felgyorsult.

A földrengést megelőző tizedik, hatodik, ötödik, harmadik és második napon, valamint a földrengés napján pedig nem regisztráltak adatot, ami rendkívül szokatlan. Grant bizonyítékot is talált arra vonatkozólag, hogy az állatok a helyi légkör elektromos töltéseinek változását érzékelték a földrengés előtt.

"Talán nyomáshullámokat észlelnek, esetleg az elektromos tér változásait észlelik. Az állatok szervezete sok vasat is tartalmaz, ami érzékeny a mágneses és elektromos mezőkre"

– mondta.

Kína földrengésveszélyes régióiban a kígyók viselkedését figyelték meg: részben a kígyók és más állatok viselkedésében bekövetkezett hirtelen változások miatt a hatóságok 1975-ben evakuálták a kínai Haicheng várost, közvetlenül egy hatalmas földrengés előtt, ami számtalan életet mentett meg.

Napokkal a 2001-es indiai 7,7-es erősségű földrengés előtt a szén-monoxid-szint megugrását észlelték a műholdak egy 100 négyzetkilométeres területen, amelynek középpontjában a földrengés epicentruma volt. A tudósok úgy gondolják, hogy a szén-monoxid kiszorulhat a földből a sziklákban felhalmozódó feszültség miatt.

Sok állat biológiailag "felszerelt" olyan érzékelőkkel, amik képesek észlelni azokat a természeti jeleket, amelyektől az életük függhet: a kellemetlen vegyszereket kiszagolhatják, az alacsony frekvenciájú hullámokat felfoghatják és bundájukkal vagy tollaikkal érzékelhetik az ionizált levegőt.

Úgy tűnik, hogy a madarak sem kivételek, és ők is képesek észlelni a közeledő veszélyt. 2014-ben Egyesült Államokban egy megdöbbentő esetet jegyeztek fel a tudósok: a madarak hirtelen felszálltak költőhelyükről a kelet-tennesseei Cumberland-hegységben, és 700 km távolságra repültek el annak ellenére, hogy éppen akkor tettek meg 5000 kilométernyi utat Dél-Amerikából.

Nem sokkal a madarak távozása után 80 tornádó sújtotta a területet, 35 ember halálát és több mint 1 milliárd dolláros kárt okozva. A kutatók megfigyelték, hogy a tornádóval járó viharok nagyon erős infrahangot bocsátanak ki, ami akár több ezer kilométerre is elhallatszik - ezt szúrta ki a madarak érzékeny hallása.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Ilyen lehet majd Ausztrália 2070-ben a mesterséges intelligencia szerint
Olyan vörös lesz a kontinens, mint a Mars. Az emelkedő tengerszint miatt pedig egyre beljebb kell költözni a szárazföldön.

Link másolása

hirdetés

A klímaváltozás, a világjárványok és a technológiai fejlődés miatt jó eséllyel egészen máshogy fog kinézni a Föld a jövőben, mint napjainkban. A mesterséges intelligencia segítségével pedig akár már ma megpróbálhatjuk kitalálni, milyen lesz a bolygó fél évszázad múlva, írja a LADbible.

Erre volt kíváncsi az a redditező is, aki a Midjourney mesterségesintelligencia-generátortól próbálta megtudni, hogyan fog kinézni Ausztrália 2070-ben. A végeredmény egyszerre lenyűgöző és félelmetes.

Az elkészült grafikák alapján úgy tűnik, hogy

az emelkedő tengerszint miatt a kontinens belseje felé költöznek majd az emberek.

Egyáltalán nem véletlen, hogy a képeken a táj kísértetiesen emlékeztet a Marsra: a Földön Ausztrália éghajlata áll legközelebb a szomszéd bolygóéhoz. Az ország kőzetei rengeteg oxidot tartalmaznak, ami a Mars vöröses színét is adja.

Kifejezetten ijesztő az egyik képen a várost bekebelező hatalmas porvihar. Azonban talán mégis ez az apokaliptikus vihar a legreálisabb a felvételeken szereplő valamennyi részlet közül.

hirdetés

A Midjourney az utóbbi időben az egyik kedvenc szórakozása lett az internetezőknek. Nemrég az egyik felhasználó azt kérdezte a mesterséges intelligenciától, hogyan ér véget majd az emberiség. A robot egy égből lecsapó sugárnyalábot rajzolt válaszként.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Kiszáradás fenyegeti az országot a következő évtizedekben egy kutatás szerint
Az ELTE kutatóinak előrejelzése több lehetőséget vázol föl. A legkedvezőtlenebb alapján a század végére az Alföld teljes egészében száraz terület lehet, és csak a nyugati országrész marad csapadékosabb.

Link másolása

hirdetés

Kiszáradás fenyegeti Magyarországot a következő évtizedekben, ha nem sikerül megállítani a klímaváltozást - közölték az ELTE kutatói.

Tanulmányukban az egyre erősebb éghajlatváltozás miatt a száraz területek terjedését valószínűsítik, elsősorban az Alföld északi és középső részein, a Kisalföldön és a Dunántúl északkeleti részén. A folyamat évtizedek óta tart, a hetvenes-nyolcvanas évekhez képest már most 84 százalékról 68 százalékra csökkent a nedves területek aránya a júniusi adatokat összevetve

- írták.

Az előrejelzés több lehetőséget vázol föl. A legkedvezőtlenebb alapján a század végére az Alföld teljes egészében száraz terület lehet, és csak a nyugati országrész marad csapadékosabb. Elképzelhető, hogy Magyarországot túlnyomórészt, akár 85 százaléknál is nagyobb mértékben erdős sztyeppe uralhatja az évszázad második felére, ezzel együtt a bükkerdők teljesen eltűnhetnek, és a tölgyesek is nagyon kis területre szorulnak vissza.

A kevésbé súlyos lehetőség az, hogy a kiszáradás kisebb területre korlátozódik, az Északi-középhegység és a Dunántúl jelentős része megmarad nedves területnek. Ebből is látszik, hogy nem mindegy, mi történik addig, hiszen a mostani intézkedésektől függ a változások mértéke a következő évtizedekben - tették hozzá.

Az éghajlatváltozás belföldi hatásairól szóló tanulmányt a masfelfok.hu oldalon teszik közzé.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Vidéken újrakezdőket és tudatos életmódra vágyókat várnak a Gyüttment Találkozóra
Augusztus utolsó hétvégéjén Magfalván rendezik meg a találkozót, ráadásul úgy, hogy a négy nap alatt egyáltalán nem termelnek hulladékot.

Link másolása

hirdetés

A környezetünk változásával egyre többekben fogalmazódik meg, hogy visszatérjenek gyökereinkhez és a városi életet hátrahagyva vidékre költözzenek és új életet kezdjenek. Ebben segít a Gyüttment Találkozó, ahol hét éve osztják meg egymással tapasztalataikat és tudásaikat.

Ez volt 2017-ben az első olyan fesztivál, ami célul tűzte ki maga elé, hogy a zéró hulladék jegyében bonyolítsák le az eseményt. Ennek megfelelően nem voltak kitéve szemetesek, a büféknél az emberek a saját tányérjukat és poharukat használták az étkezés során, és csak olyan hulladék keletkezett, amit a helyszínen komposztálni tudtak a résztvevők.

Ezt az irányelvet fokozva tértek át a szelíd fesztivál elképzelésére, azaz immáron a környezetvédelmi szempontokat kiterjesztik a közlekedésre, étel- és italfogyasztásra, építés- dekorra, energia- és vízfelhasználásra és a hangszennyezésre egyaránt.

Forrai Mária Melinda a találkozó főszervezője lapuknak elmondta, hogy a helyszínre nem Budapest közelsége miatt, hanem már tavaly is azért esett Magfalvára a választás, mert feltett szándékuk volt, hogy kisközösségek területén, vagy az ő közelükben tartsák meg a találkozót, hogy közvetlen példát láthassanak a résztvevők, valamint, hogy az épített értékeket otthagyhassák, ezzel is támogatva őket.

Azt is megtudtuk, hogy a találkozón résztvevők összetétele vegyes, sokan érkeznek a fővárosból vagy nagyobb városokból, akik a vidékre költözést fontolgatják, vagy a városon belül szeretnének életmódot változtatni, például balkonkertészkedéssel.

Az esemény idei kiemelt témája a hálózatosodás lesz, mivel a szervezők úgy gondolják, hogy ha a problémákra megoldást keresők szorosabban együttműködnek, akkor minden kérdésre választ fognak találni. Ezt erősítik majd a meghívott szervezetek is, akik között szerepel a a Magyar Élőfalu Hálózat, a Magyar Permakultúra Egyesület, a Kisközösségi Program, a Bevásárlóközösségek Hálózata, a Környezettudatos Építők, a Nagyapám Háza mester-inas képzés, a Fenntartható Visszafejlődés tanyahálózat, a Szolidáris Gazdaság Hálózat, de idén először a Nemzetközi Ökofalu Hálózat (GEN) alhálózata, a Dél-kelet-európai Ökofalu Hálózat (SEEEN) is.

hirdetés

A Budapesttől nem messze található helyszínen, melyet könnyen meg lehet közelíteni tömegközlekedéssel is, lesz kézműves piac, valamint műhelymunkákkal is készülnek, ahol például szalmabálából lehet falat építeni, de építhetnek a résztvevők hordozható kemencét és tyúkólat is.

Esténként zenei programmal zárják a workshopokkal és kerekasztal beszélgetésekkel is tarkított napokat, ahol olyan témák kapnak helyet, mint a környezetvédelem, a tudatos közösségindítás, a vízgazdálkodás vagy éppen a mélymulcsos kertészkedés. Természetesen a gyermekekről sem feledkeztek meg, akik kézműves foglalkozásokkal és egyéb tudatos programokkal tölthetik el napjaikat.

Az esemény főszervezője azt is elárulta, hogy a találkozó hatására már többen változtatták meg korábbi életüket, például a Fenntartható visszafejlődés tanyaközösséghez a tavalyi évben is találtak olyan tagokat a találkozón, akik az előadások hatására vettek tanyát, vagy csatlakoztak be az immáron több, mint 60 tagot magába foglaló közösségbe.

Forrai Mária azt is tapasztalta, hogy idén az eddiginél több érdeklődő keresi fel telefonon, akik eddig sosem vettek részt a fesztiválon, de az eddigi életmódjukat fenntarthatatlannak tartják és tanulni szeretnének, mert vagy már vettek egy vidéki ingatlant, vagy fontolgatják ezt a lépést.

A négynapos eseményen augusztus 25. és 28. az vehet részt, aki éves pártolói tagdíjat fizet. Aki csak egy-egy napra látogatna ki, azoknak lehetőségük van napidíj ellenében részt venni a találkozón. Részletes programról bővebben a találkozó honlapján lehet tájékozódni.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
Gondolattal irányítható robotkarokat fejlesztettek ki, amikkel a részlegesen bénult emberek önállóan tudnak enni
Videón látható, ahogy egy férfi először fogyaszt el maga egy desszertet úgy, hogy 30 éve nem tudja használni az ujjait.

Link másolása

hirdetés

Olyan robotikus rendszert fejlesztettek ki, amely képes érzékelni a részlegesen bénult személyek izommozgás-jeleit– írja a PsyPost.

A kutatók által kifejlesztett interfész közvetlen kommunikációs kapcsolatot képes létesíteni az agy és a számítógép között, amely dekódolja az idegi jeleket és lefordítja azokat különböző funkciók elvégzésére, képernyőn lévő kurzor mozgatásától kezdve a sütemény elfogyasztásáig.

A robotkarok emellett egy számítógépes hang segítségével folyamatosan kommunikálnak a felhasználóval, és bejelentik, milyen utasítást kaptak a felhasználótól.

Az amerikai John Hopkins egyetem kutatói eredményeiket a Frontiers in Neurorobotics című folyóiratban publikálták. A kutatók szerint a felhasználók minimális mentális ráfordítássul tudják irányítani a protéziseket.

Egy kísérlet során nagyjából 90 másodperc alatt tudott elfogyasztani a gondolataival irányított robotkarok segítségével egy desszertet egy férfi, aki 30 éve nem tudja használni az ujjait.

"Bár ezek még csak az első teszteredmények, izgatottan várjuk, hogy a mozgáskorlátozott embereknek valódi kontrollt tudjunk biztosítani az egyre intelligensebb segédgépek felett" – mondta Dr. Francesco Tenore, a tanulmány vezető szerzője.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: