hirdetés

JÖVŐ

A legkisebb szén-dioxid-kibocsátással készülő sportcipőt fejleszti az adidas és az Allbirds

Mindkét cég logója ott lesz a tervek szerint jövőre megjelenő cipőkön.
Fotó: Allbirds - szmo.hu
2020. május 30.

hirdetés

A valaha volt legalacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással készülő sportcipőn dolgozik az adidas és az Allbirds, írja az Environment + Energy Leader. A német cipőgyár és a fenntartható cipőket gyártó új-zélandi-amerikai startup célja, hogy 2021-ben piacra is tudják dobni a környezetbarát lábbeliket.

A világ cipőgyártása évente nagyjából 700 millió tonna szén-dioxidot bocsát a levegőbe, írja az adidas egy 2018-as Quantis-jelentés alapján. Ebben kitérnek arra is, hogy egy pár szintetikus anyagokból készült futócipő gyártása során 11,3-16,7 kg szén-dioxid kerül a levegőbe.

Ehhez képest a 2014-ben indult Allbirds kizárólag természetes anyagokkal dolgozik, úgy mint eukaliptuszfa rostjai, merinógyapjú, újrahasznosított műanyagpalackok vagy ricinusbab-olaj. A vállalat cipőinek csomagolása 90%-ban újrahasznosított kartonból készül.

Így az Allbirds számításai szerint esetükben egy pár edzőcipő előállítása csupán 7,6 kg szén-dioxid felszabadulását eredményezi, amibe a gyártási folyamattól a lábbeli teljes életciklusáig minden beletartozik.

A két cipőgyártó most arra tesz kísérletet, hogy ezt a számot nullára csökkentsék úgy, hogy ez ne menjen a lábbeli minőségének rovására.

hirdetés

Habár a két cég ugyanazon a piacon mozog, így versenytársnak számítanak, de a közös terméken mindkét vállalat logója ott virít majd.

"Ha fenntarthatóságról van szó, akkor nem egymás ellen, hanem egymás mellett harcolunk a jövőért. Amennyiben nem hajtunk végre gyors változtatásokat, nem nagyon lesz jövő, amiről érdemes beszélni"

– mondta Tim Brown, az Allbirds társalapítója.

Az adidas márkastratégiáért felelős alelnöke reméli, hogy ez az együttműködés másoknak is példát mutathat.

A német sportszergyártó 2030-ig 30%-kal szeretné csökkenteni teljes szén-dioxid kibocsátását, 2050-re pedig a teljes karbonsemlegességet tűzték ki.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ

Sikerült leszállnia, ám mégis felrobbant a SpaceX űrhajója

Nyolc perccel a függőleges landolás után robbant fel Elon Musk rakétája, amellyel a Marsra akar embereket küldeni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 04.

hirdetés

Percekig úgy tűnt, hogy sikeres volt a SpaceX legújabb tesztje, hiszen a kísérleti rakéta az eddigi kudarcok után először landolt épségben az indítóálláson, ám nyolc perccel később mégis felrobbant a jármű. Elon Musk a malőr ellenére sikerként hivatkozik az újabb kísérletre - írja a Guardian.

A Starship SN10-es kísérleti rakéta - ahogyan két elődje is - az amerikai űrkutatási magánvállalat texasi indítóállásáról szállt fel, tíz kilométeres magasságig emelkedett, majd ott megfordult, és visszatért a Földre.

Az előző kettő Starshiphez képest ezúttal a megfelelő mozdulattal fordult vissza függőleges állásba, és úgy tűnt, hogy sikeres landolást hajtott végre, ám nyolc perccel később mégis felrobbant.

A leszálláskor már látszott, hogy lángok csaptak fel a rakéta alsó részénél, és hiába locsolták a fémszerkezetet, nyolc perccel később a rakéta elődei sorsára jutott. A SpaceX egyelőre nem hozta nyilvánosságra, mi lehetett pontosan a probléma, de Elon Musk a tőle megszokott optimizmussal posztolt Twitterre: "A Starship egy darabban landolt! Nyugodj békében, SN10, tisztességes távozás!"

A próbautat online közvetítették, lenyűgöző felvételek készültek a leszállási manőverről:

A korai lelkesedés ellenére percekkel később lángba borult és felrobbant az SN10:

Elon Musk cége a Starship-rakétákkal a Marsot célozza meg, a Superheavy nevű alsó fokozattal együtt egy nagyjából 120 méteres űrhajóval vinne embereket a vörös bolygóra.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Vírusbiztos vásárlás? – Személyzet nélküli üzletet nyitott Londonban az Amazon

Még csak a pénztárcánkat sem kell elővennünk a vásárláshoz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 06.

hirdetés

Új szintre emelte az önkiszolgáló üzletek fogalmát az Amazon Európában: amerikai üzletei után Londonban nyitotta meg azt az élelmiszerboltot, ahol nincsenek pénztárosok - írja a The Verge.

A módszer az Egyesült Államokban már 2016 óta működik, most viszont Londonban is nyílt egy Amazon Fresh nevű üzlet. A személyzet-nélküliség nem azt takarja, hogy a nálunk is ismert önkiszolgáló pénztárak oldják meg a fizetést, hanem

a teljesen automatizált, sorbanállás és pénztárok nélküli vásárlást, amelyhez még csak a pénztárcánkat sem kell elővenni.

A bolt látogatásához szükséges az Amazon applikációja, amelybe érkezéskor kell belépni, majd az ott kapott QR-kódot kell leolvasni a bejáratnál elhelyezett leolvasónál. Amennyiben ez sikeres, nyílik is az ajtó, és máris megkezdheti az ember a vásárlást.

Az üzlet kínálata nagyjából megegyezik egy átlagos élelmiszerboltéval, minden megtalálható benne, ami máshol, annyi különbséggel, hogy feltűnően sok az Amazon sajátmárkás terméke. Van kávégép és készételes pult is, valamint átadópontként is üzemel az amazonos rendelések felvételére. Az árukat az ember egyenesen a táskájába teheti, majd bevásárlás befejeztével jön az igazi meglepetés: amint befejeztük a vásárlást, elég ismét leolvasni a QR-kódot, és kisétálni az ajtón.

hirdetés# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

10 perc alatt fel lehet majd tölteni az elektromos autókat egy amerikai cég töltőállomásán

A San Francisco-i startup vezetői szerint annyi időbe fog telni a töltés, amennyibe most egy átlagos tankolás.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 04.

hirdetés

10 percen belül képes feltölteni az elektromos autókat egy amerikai startup töltőhálózata - legalábbis ezt ígéri a cég, amely szerdán rukkolt elő vívmányával.

Az Ample először az Uberrel fogott össze a fejlesztéshez, de már több mint 70 millió dollárral támogatják őket magánbefektetők is. Töltőhálózatuk most az Uber autóparkját szolgálja ki San Franciscóban, de terveik szerint néhány éven belül az egész piac számára elérhető lesz. Egyelőre több kaliforniai nagyvárosban szeretnének új töltőállomásokat létrehozni.

Az Ample töltőhálózata az első, amely egy úgynevezett moduláris akkumulátor-cserélő rendszeren alapszik, tehát önállóan is működő kisebb egységekből, modulokból áll.

Míg a mostani hagyományos töltőállomásokon az autót a töltőhálózathoz kell csatlakoztatni és akár órákba is telhet, mire az akkumulátor feltöltődik, addig az Ample töltőállomásain az akkumulátort egyszerűen kiveszik a helyéről és egy másik, már feltöltött akkumulátort tesznek a helyére. A lemerült akkumulátor ott marad az állomáson, hogy azt későbbi felhasználásra újra feltöltsék.

A rendszer ráadásul teljesen önműködő, az autó sofőrjének ki sem kell szállni a kocsiból az akkumulátor-csere idejére. A töltőállomás automatikusan felismeri az autó típusát és elindítja a folyamatokat, amelyeket a jövőben megújuló energiaforrásokkal, szél- és napenergiával végeznének.

A cég ügyvezető igazgatója szerint az ilyen önműködő állomások telepítése sokkal egyszerűbb és olcsóbb, hiszen akár egy parkolóban is könnyen felépíthető. De a költöztetése sem nehéz a könnyen le- és felszerelhető, összeállítható elemeknek köszönhetően. Akár heteken tele lehet rakni töltőállomásokkal egy egész nagyvárost.

hirdetés

A startup célja az elektromos autókba vetett bizalom növelése azzal, hogy ugyanolyan sok helyen és ugyanannyi idő alatt fel lehet majd tölteni ezeket a kocsikat, mintha benzinkutakon tankolnánk. Szerintük ugyanis az autóvezetők a hosszú töltési idő és a kevés, egymástól túl nagy távolságra lévő töltőállomás miatt nem váltanának szívesen elektromos autóra. A cég elnöke szerint az elektromos autó használatának kényelmesebbnek kellene lennie, hogy az embereknek ne dilemma, hanem vonzó lehetőség legyen a váltás.

VIDEÓ: Így néz ki az Ample töltőállomása

Forrás: Business Insider


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Már azt is képes felismerni a mesterséges intelligencia, hogy milyen arcokat találunk vonzónak

Sőt, az egyes emberek által szépnek tartott külső tulajdonságok alapján személyre szabott, tökéletes arcokat is létre tudott hozni egy finn kutatás során.
Címkép (illusztráció): geralt/Pixabay - szmo.hu
2021. március 08.

hirdetés

A mesterséges intelligencia már az olyan belső gondolatainkat is képes lehet felismerni, mint például azt, hogy mit találunk szépnek az emberek arcán. Ez egy friss tanulmányból derül ki, amiről a Science Alert számolt be.

A finnországi Helsinki Egyetem pszichológusai és informatikusai kutatásában összesen 30 önkéntes vett részt, akiken egy úgynevezett elektroencefalográfiai (EEG) vizsgálatot végeztek. Egy számítógép képernyője elé ültették őket, amin keresztül számos mesterségesen kreált, de élethű arcokat mutattak nekik. A fejükre helyezett elektródák segítségével vizsgálták az agyuk funkcionális tevékenységét, így amikor egy számukra vonzó arc jelent meg a képernyőn, a mérőrendszer az agyhullámok révén ezt rögtön jelezte.

Az így kapott adatokat aztán a kutatók betáplálták egy mesterséges intelligencia alapú rendszerbe. A gépi tanulási rendszer először megismerte, hogy az egyes emberek milyen arcokat találtak szépnek, majd ezeket a tulajdonságokat egybegyúrva teljesen új, tökéletes arcokat hozott létre virtuálisan.

Ezeket az újonnan kreált arcokat aztán megmutatták az önkénteseknek a többi véletlenszerűen generált arcok mellett, akiknek ezek közül ki kellett választaniuk a számokra vonzókat.

hirdetés
Végül az eredmények igazolták a kutatók feltevését: a résztvevők az esetek mintegy 80 százalékában találták vonzónak a mesterséges intelligencia által létrehozott, személyre szabott arcokat, míg a többit csak az esetek 20 százalékában választották ki.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: