News here
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

A földgáz egy ideig még velünk marad, a napenergia azonban egyre nagyobb szerephez jut

Baranyák Zoltán energetikus szerint a földgázhálózatokat fokozatosan alkalmassá kell tenni a zöld hidrogén tárolására és szállítására, a napelemek pedig akár az eperföldek felett is megjelenhetnének.

Link másolása

hirdetés

A Nemzetközi Fenntartható Fejlődési Intézet (IISD) legújabb jelentése szerint még mindig rengeteg pénzt költ a világ a gázinfrastruktúra fejlesztésére, miközben ezek nincsenek összhangban a párizsi megállapodással, ráadásul a megújuló energiaforrások már olcsóbbak, mint a gáz, vagy várhatóan olcsóbbá válnak 2030-ig.

Azt írják, a globális gázfogyasztásnak 55%-kal, a gázenergia-termelésnek 87%-kal kellene csökkennie 2020 és 2050 között. Az egyik legnagyobb probléma a gázinfrastruktúrából származó metánszivárgás. A metán ugyanis 20 éves távlatban 86-szor erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid.

"Mindenképpen a villamosenergia lesz a fő energiahordozó a jövőben, ehhez kell igazodni. De a földgáz és infrastruktúrája jelenleg a legalkalmasabb energiahordozó a megújuló energiaforrások kiegészítésére. Persze csak akkor, ha napjaink jelentős földgázhálózati elszivárgásai kiküszöbölhetőek nemzetközi és hazai szinten is"

- reagált a megállapításokra Baranyák Zoltán energetikus, energiagazdálkodási szakmérnök, a Wattmanager Kft. szakembere.

hirdetés

A földgázt várhatóan majd az úgynevezett zöld hidrogén válthatja ki, ami átalakítható mesterséges fölgázzá, szintetikus metánná. Ez ipari alapanyagként alkalmas műtrágya előállítására, acélipari felhasználásra, valamint szintetikus kerozin, vagyis repülőgép-üzemanyag előállításra is.

"A fölgáz szerepe azonban még egy ideig sajnos fent kell, hogy maradjon, mert most még az úgynevezett túltermeléses időszakokban gazdaságos csak előállítani zöld hidrogént. A meglévő földgázhálózatok ráadásul komoly kincsnek tekinthetők, mind tárolóként, mind infrastruktúraként, ugyanakkor hatalmas korszerűsítésre szorulnak. Az új földgáz-beruházásokra tekinthetünk átmeneti megoldásként, illetve a fejlesztések után a hálózatok remélhetőleg már hidrogén tárolására és szállítására is alkalmasak lesznek. Ezekre rá lehet majd építeni egy jobb szerkezetet" - magyarázza Baranyák Zoltán.

A metánszivárgást azonban ő is nagy problémának látja.

"Az üvegházhatás nemcsak azért gond, mert melegebb lesz, hanem mert van egy pont, ami után megszaladhat a rendszer, ami azt jelenti, hogy az emberiség többé nem tudja befolyásolni a folyamatot. Ez a legoptimistább becslések szerint is 10-20 éven belül bekövetkezhet."

A megújuló energiaforrásokat tekintve a szél és a napenergia meghatározó. Magyarországon valószínűleg a napenergia lesz a domináns.

"A napenergia azért nagyon jó választás, mert nagyon sok helyre beilleszthető Magyarországon. Gondolok az épületek homlokzatára, tetőzetére, a mezőgazdaság és a napenergia ötvözetére. Egy termelő barátomtól hallottam, hogy azért nem lesz már az idén eper, mert megég a napsütésben."

"Bármilyen furcsán hangzik, ha napelem lenne az eperföldek fölött, akkor egy területet kétszer használnánk, és nem károsítaná a napégés az epreket."

A mezőgazdasággal vegyített naperőművek sok esetben költséghatékonyabbak lennének. Ezenkívül több más terület is van, amelyeket ki lehetne használni e célból. Ilyenek a bányatavak, hulladéklerakók, felhagyott ipari területek, az autópályák melletti zajvédő falak, a repülőterek.

Baranyák Zoltán szerint Magyarország energiaellátását akár teljes egészében le lehetne fedni megújuló energiaforrásokkal, de ennek még nem jött el az ideje, mert a téli hideg-ködös időben, amikor nem mozog a levegő, nem süt a nap, nem lehet kizárólag a megújuló energiaforrásokra támaszkodni. Az onnan nyert áram általában a tavaszi időszaktól olcsóbb.

"A mi égövünkön - vagyis a 45. szélességi fok tengelyén - a téli időszakban annyira visszaesik a napenergia-hozam, hogy összességében ilyenkor a megújulók a drágábbak. Ez alól leginkább Izland kivétel, ahol a geotermikus energia nyújtja a döntő többséget" - mondja a szakértő.

Ugyanakkor az ilyen beruházások egyre gazdaságosabbak, így folyamatosan bővülhetnek a kapacitások.

"A legújabb napelemeket 95%-99%-ban újra lehet hasznosítani az élettartam végén. Magyarországon a naperőmű-kapacitás 2030-ra 18 GW körül lenne ideális. Ez azt jelenti, hogy a szélenergia és a napenergia körülbelül kétharmad-egyharmad arányban tudná támogatni az ország energiaellátását."

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Ilyen lehet majd Ausztrália 2070-ben a mesterséges intelligencia szerint
Olyan vörös lesz a kontinens, mint a Mars. Az emelkedő tengerszint miatt pedig egyre beljebb kell költözni a szárazföldön.

Link másolása

hirdetés

A klímaváltozás, a világjárványok és a technológiai fejlődés miatt jó eséllyel egészen máshogy fog kinézni a Föld a jövőben, mint napjainkban. A mesterséges intelligencia segítségével pedig akár már ma megpróbálhatjuk kitalálni, milyen lesz a bolygó fél évszázad múlva, írja a LADbible.

Erre volt kíváncsi az a redditező is, aki a Midjourney mesterségesintelligencia-generátortól próbálta megtudni, hogyan fog kinézni Ausztrália 2070-ben. A végeredmény egyszerre lenyűgöző és félelmetes.

Az elkészült grafikák alapján úgy tűnik, hogy

az emelkedő tengerszint miatt a kontinens belseje felé költöznek majd az emberek.

Egyáltalán nem véletlen, hogy a képeken a táj kísértetiesen emlékeztet a Marsra: a Földön Ausztrália éghajlata áll legközelebb a szomszéd bolygóéhoz. Az ország kőzetei rengeteg oxidot tartalmaznak, ami a Mars vöröses színét is adja.

Kifejezetten ijesztő az egyik képen a várost bekebelező hatalmas porvihar. Azonban talán mégis ez az apokaliptikus vihar a legreálisabb a felvételeken szereplő valamennyi részlet közül.

hirdetés

A Midjourney az utóbbi időben az egyik kedvenc szórakozása lett az internetezőknek. Nemrég az egyik felhasználó azt kérdezte a mesterséges intelligenciától, hogyan ér véget majd az emberiség. A robot egy égből lecsapó sugárnyalábot rajzolt válaszként.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Kiszáradás fenyegeti az országot a következő évtizedekben egy kutatás szerint
Az ELTE kutatóinak előrejelzése több lehetőséget vázol föl. A legkedvezőtlenebb alapján a század végére az Alföld teljes egészében száraz terület lehet, és csak a nyugati országrész marad csapadékosabb.

Link másolása

hirdetés

Kiszáradás fenyegeti Magyarországot a következő évtizedekben, ha nem sikerül megállítani a klímaváltozást - közölték az ELTE kutatói.

Tanulmányukban az egyre erősebb éghajlatváltozás miatt a száraz területek terjedését valószínűsítik, elsősorban az Alföld északi és középső részein, a Kisalföldön és a Dunántúl északkeleti részén. A folyamat évtizedek óta tart, a hetvenes-nyolcvanas évekhez képest már most 84 százalékról 68 százalékra csökkent a nedves területek aránya a júniusi adatokat összevetve

- írták.

Az előrejelzés több lehetőséget vázol föl. A legkedvezőtlenebb alapján a század végére az Alföld teljes egészében száraz terület lehet, és csak a nyugati országrész marad csapadékosabb. Elképzelhető, hogy Magyarországot túlnyomórészt, akár 85 százaléknál is nagyobb mértékben erdős sztyeppe uralhatja az évszázad második felére, ezzel együtt a bükkerdők teljesen eltűnhetnek, és a tölgyesek is nagyon kis területre szorulnak vissza.

A kevésbé súlyos lehetőség az, hogy a kiszáradás kisebb területre korlátozódik, az Északi-középhegység és a Dunántúl jelentős része megmarad nedves területnek. Ebből is látszik, hogy nem mindegy, mi történik addig, hiszen a mostani intézkedésektől függ a változások mértéke a következő évtizedekben - tették hozzá.

Az éghajlatváltozás belföldi hatásairól szóló tanulmányt a masfelfok.hu oldalon teszik közzé.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
A Rovatból
hirdetés
Gondolattal irányítható robotkarokat fejlesztettek ki, amikkel a részlegesen bénult emberek önállóan tudnak enni
Videón látható, ahogy egy férfi először fogyaszt el maga egy desszertet úgy, hogy 30 éve nem tudja használni az ujjait.

Link másolása

hirdetés

Olyan robotikus rendszert fejlesztettek ki, amely képes érzékelni a részlegesen bénult személyek izommozgás-jeleit– írja a PsyPost.

A kutatók által kifejlesztett interfész közvetlen kommunikációs kapcsolatot képes létesíteni az agy és a számítógép között, amely dekódolja az idegi jeleket és lefordítja azokat különböző funkciók elvégzésére, képernyőn lévő kurzor mozgatásától kezdve a sütemény elfogyasztásáig.

A robotkarok emellett egy számítógépes hang segítségével folyamatosan kommunikálnak a felhasználóval, és bejelentik, milyen utasítást kaptak a felhasználótól.

Az amerikai John Hopkins egyetem kutatói eredményeiket a Frontiers in Neurorobotics című folyóiratban publikálták. A kutatók szerint a felhasználók minimális mentális ráfordítássul tudják irányítani a protéziseket.

Egy kísérlet során nagyjából 90 másodperc alatt tudott elfogyasztani a gondolataival irányított robotkarok segítségével egy desszertet egy férfi, aki 30 éve nem tudja használni az ujjait.

"Bár ezek még csak az első teszteredmények, izgatottan várjuk, hogy a mozgáskorlátozott embereknek valódi kontrollt tudjunk biztosítani az egyre intelligensebb segédgépek felett" – mondta Dr. Francesco Tenore, a tanulmány vezető szerzője.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
Vidéken újrakezdőket és tudatos életmódra vágyókat várnak a Gyüttment Találkozóra
Augusztus utolsó hétvégéjén Magfalván rendezik meg a találkozót, ráadásul úgy, hogy a négy nap alatt egyáltalán nem termelnek hulladékot.

Link másolása

hirdetés

A környezetünk változásával egyre többekben fogalmazódik meg, hogy visszatérjenek gyökereinkhez és a városi életet hátrahagyva vidékre költözzenek és új életet kezdjenek. Ebben segít a Gyüttment Találkozó, ahol hét éve osztják meg egymással tapasztalataikat és tudásaikat.

Ez volt 2017-ben az első olyan fesztivál, ami célul tűzte ki maga elé, hogy a zéró hulladék jegyében bonyolítsák le az eseményt. Ennek megfelelően nem voltak kitéve szemetesek, a büféknél az emberek a saját tányérjukat és poharukat használták az étkezés során, és csak olyan hulladék keletkezett, amit a helyszínen komposztálni tudtak a résztvevők.

Ezt az irányelvet fokozva tértek át a szelíd fesztivál elképzelésére, azaz immáron a környezetvédelmi szempontokat kiterjesztik a közlekedésre, étel- és italfogyasztásra, építés- dekorra, energia- és vízfelhasználásra és a hangszennyezésre egyaránt.

Forrai Mária Melinda a találkozó főszervezője lapuknak elmondta, hogy a helyszínre nem Budapest közelsége miatt, hanem már tavaly is azért esett Magfalvára a választás, mert feltett szándékuk volt, hogy kisközösségek területén, vagy az ő közelükben tartsák meg a találkozót, hogy közvetlen példát láthassanak a résztvevők, valamint, hogy az épített értékeket otthagyhassák, ezzel is támogatva őket.

Azt is megtudtuk, hogy a találkozón résztvevők összetétele vegyes, sokan érkeznek a fővárosból vagy nagyobb városokból, akik a vidékre költözést fontolgatják, vagy a városon belül szeretnének életmódot változtatni, például balkonkertészkedéssel.

Az esemény idei kiemelt témája a hálózatosodás lesz, mivel a szervezők úgy gondolják, hogy ha a problémákra megoldást keresők szorosabban együttműködnek, akkor minden kérdésre választ fognak találni. Ezt erősítik majd a meghívott szervezetek is, akik között szerepel a a Magyar Élőfalu Hálózat, a Magyar Permakultúra Egyesület, a Kisközösségi Program, a Bevásárlóközösségek Hálózata, a Környezettudatos Építők, a Nagyapám Háza mester-inas képzés, a Fenntartható Visszafejlődés tanyahálózat, a Szolidáris Gazdaság Hálózat, de idén először a Nemzetközi Ökofalu Hálózat (GEN) alhálózata, a Dél-kelet-európai Ökofalu Hálózat (SEEEN) is.

hirdetés

A Budapesttől nem messze található helyszínen, melyet könnyen meg lehet közelíteni tömegközlekedéssel is, lesz kézműves piac, valamint műhelymunkákkal is készülnek, ahol például szalmabálából lehet falat építeni, de építhetnek a résztvevők hordozható kemencét és tyúkólat is.

Esténként zenei programmal zárják a workshopokkal és kerekasztal beszélgetésekkel is tarkított napokat, ahol olyan témák kapnak helyet, mint a környezetvédelem, a tudatos közösségindítás, a vízgazdálkodás vagy éppen a mélymulcsos kertészkedés. Természetesen a gyermekekről sem feledkeztek meg, akik kézműves foglalkozásokkal és egyéb tudatos programokkal tölthetik el napjaikat.

Az esemény főszervezője azt is elárulta, hogy a találkozó hatására már többen változtatták meg korábbi életüket, például a Fenntartható visszafejlődés tanyaközösséghez a tavalyi évben is találtak olyan tagokat a találkozón, akik az előadások hatására vettek tanyát, vagy csatlakoztak be az immáron több, mint 60 tagot magába foglaló közösségbe.

Forrai Mária azt is tapasztalta, hogy idén az eddiginél több érdeklődő keresi fel telefonon, akik eddig sosem vettek részt a fesztiválon, de az eddigi életmódjukat fenntarthatatlannak tartják és tanulni szeretnének, mert vagy már vettek egy vidéki ingatlant, vagy fontolgatják ezt a lépést.

A négynapos eseményen augusztus 25. és 28. az vehet részt, aki éves pártolói tagdíjat fizet. Aki csak egy-egy napra látogatna ki, azoknak lehetőségük van napidíj ellenében részt venni a találkozón. Részletes programról bővebben a találkozó honlapján lehet tájékozódni.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: