hirdetés
hendrix.jpg

50 éve halt meg Jimi Hendrix: Nem játszott a Marson, de lehozta a Földre az égitesteket

Göbölyös N. László; címkép: Steve Banks/Wikipédia - szmo.hu
2020. szeptember 18.


hirdetés

Jeffery a következő három évben szinte minden hozzáférhető Hendrix-anyagot piacra dobott a család tiltakozása ellenére – a rajongók persze még e torzó remekműveknek is örültek – de 1973-ban váratlanul meghalt egy repülőgép-szerencsétlenségben.

Akadtak olyanok is, akik szerint Jimi, aki évek óta Angliában élt, de koncertezni és felvételeket készíteni hazajárt, az amerikai titkosszolgálat „halállistáján” szerepelt a radikális fekete csoportok, mindenekelőtt a Fekete Párducokkal való kapcsolatai miatt.

Perdöntő bizonyíték egyik verzióra sincs, immár 50 éve. Hiába próbálnak meg azóta is szinte minden évben újabb és újabb szálakat előszedni az összeesküvés-elmélet hívői és a bulvárlapok.

Jimi Hendrixre azonban aligha érvényes a „Halj meg és nagy leszel” jelszava. Alig öt éves pályafutása alatt a balkezes, fekete és cherokee indián felmenőkkel rendelkező, autodidakta muzsikus nemcsak a modern gitárjátékot vitte át teljesen más dimenziókba, nemcsak a korabeli hangtechnika minden vívmányát használta ki korlátlanul, hanem olyan dallamokat, hangsorokat, összhangzatokat, akkord- és ritmusképleteket produkált, amelyek hallatán nem tűnik túlzásnak a kijelentés:

Jimi egyenesen az univerzumból kapta az ihletet, mert ezeket megtanulni nem lehet.

Aki meghallgatja az Electric Ladyland album 1983 című felvételét, a Third Stone From The Sunt, amelynek fő motívumát azóta is gitárosok százai szeretik idézni (a másik „kötelező” kedvenc a Purple Haze kőkemény riffje) vagy a már halála után megjelent Hey Baby (New Rising Sun) bevezetőjét, valóban egy térben és időben végtelen utazáson érezheti magát.A "Stone"-nal lelkes YouTuberek még azt is megcsinálták, hogy fordítva játszották le és így is rendkívüli élmény.

Jimi Hendrix - Third Stone From The Sun (1967) from Oliviero 'Olli' Rocca on Vimeo.

Jobb híján „pszichedelikusnak” nevezték zenéjét, de elég nehéz lenne bárhová is besorolni például az amerikai himnusz kataklizmatikus átdolgozását, a Machine Gunt, amely többet árult el a vietnami háború lényegéről, mint száz hiradó vagy dokumentumfilm, vagy a Voodoo Chile-t, amelyben megmutatta, hogy a legnagyobb káoszban is lehet rendszer.

A már jól bejáratott stílusokat, a bluest, a funky-t is a feje tetejére fordította, elég csak olyan klasszikusaira gondolni, mint a Red House, vagy a Foxy Lady, még az eredetinél is sejtelmesebbé tette Bob Dylan All Along The Watchtowerét. De ő írta talán a legszebb spirituális-szerelmes dalt, a Little Winget, és a rock-balladák terén is nagyot alkotott – nemcsak a Hey, Joe-t érdemes ezredszer is újra hallgatni tőle, hanem a második, Axis: Bold As Love albumon hallható Castles Made of Sandet, vagy a posztumusz Cry of Love-ról az Angelt.

Visszhang-zuhatag alá küldött minket a Burning of The Midnight Lamp-ben, valósággal beszéltette gitárját a Rainy Day, Dream Away-ben és a Who Knows?-ban, az If 6 was 9-ban pedig – ami az Easy Rider egyik betétdala volt (ha hallom, magam előtt látom a hídon átszáguldó két motorost) olyan többszólamú labirintusba visz be, hogy ember legyen a talpán, aki kitalál belőle.

Valójában két Jimi Hendrix létezett. Az egyik a féktelen energiájú, különleges szépségű szex-szimbólum zenész, aki a színpadon olyan elsöprő erejű koncerteket ad, amelyekben az ő látványa, ösztöneit szabadjára engedő viselkedése legalább olyan fontos, mint maga a zene. Örökre elválaszthatatlan marad a klasszikus nagy rockfesztiváloktól, Monterey-től (1967), Woodstock-tól (1969) és a Wight-szigettől (1970).

Jellemző, hogy már az elsőn sem mertek utána fellépni. A másik az örök kísérletező, aki a stúdióban napokat tudott eltölteni azzal, hogy megtalálja a tökéletes hangszínt, hangolást, akinek egyik lemeze sem volt önismétlés, de az előző folytatása sem. Nem csoda, hogy zenekarai, az Experience vagy a Band of Gypsys tagjai nem mindig tudták követni elképzeléseit.

Woodstock-i koncertje, különösen az utolsó 20 perc e két, egymástól sokszor távol lévő egyéniség találkozásának ritka pillanata volt. Utolsó felvételeiből, az előkerült töredékekből még csak sejteni sem lehet, hogy merre ment volna tovább, ha kap még néhány évet, évtizedet.

Jimi Hendrix azon muzsikusok közé tartozik, akiknek hatása halála után fél évszázaddal is felmérhetetlen - Carlos Santanától Prince-ig, Steve Ray Vaughantól Joe Bonamassáig végtelen a sora azoknak a gitárosoknak, akik belőle merítettek – ugyanakkor senki nem tudta, vagy nem merte az ő örökségét tovább vinni. Az előtte tisztelgők azonban gondoskodnak róla, hogy Jimi zenéje az új nemzedékek előtt se merüljön feledésbe. Magyarországon a 60-as évektől a szintén tragikusan rövid életű Radics Béla volt első „helytartója”, később a Tátrai Tibor és Tóth János Rudolf fémjelezte Magyar Atom „szabadidő-zenekar” tett sokat a Hendrix-örökség emlékezetéért. Napjainkban az egyes műfajok között szintén könnyedén hajózó Halper László az, aki a legnagyobb alázattal közelíti meg ezt a hagyatékot, nem az „egy az egyben” lehetetlenségét kísérti meg, hanem szellemét viszi tovább Hendrix darabjai mélyrétegeinek feltárásával.

Gyakran emlegetik Jimi egyik kedvenc mondását: „Szeretnék én lenni az első, aki bluest játszik a Marson”. Sajnos nem érte meg Elon Musk álmát, ezért inkább lehozta nekünk a bolygókat, vagy még inkább az ősrobbanás hangjainak több milliárd fényévre élő foszlányainak. Lehet, hogy ez a minden emberi mércénél nagyobb feladat emésztette fel ilyen gyorsan az erejét?


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
cimlap.jpeg

Rácz Jenő és Gyuricza Dóri nyerték a Nyerő Párost, Dér Heniék egy szavazatot sem kaptak

Rácz Jenőék és Járai Mátéék elképesztő küzdelmével és egy meglepő szavazással ért véget a show.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 16.


hirdetés

Soha nem volt még ennyire kemény feladat műsorban - mondta Balázs, és valószínűleg igaza volt. A döntőbe jutásért ugyanis majdnem két órát álltak Rácz Jenőék és Járai Mátéék a zuhogó, jéghideg esőben, miközben egy szélgép kavart körülöttük hatalmas szélvihart.

Itt már teljesen egyértelmű volt, hogy bármelyik páros is nyeri meg ezt a fordulót, az megérdemli a teljes győzelmet is.

VIDEÓ: a nagy küzdelem

Járai Máté énekléssel próbálta Kírában tartani a lelket, miközben Jenő és Dóri inkább azt mondogatták egymásnak, mennyire kemények. Közben mindkét lány remegett a fogvacogtató esőben. Az utolsó pillanatig nyitott kérdés volt, melyik pár adja fel.

Végül Máté volt az, aki azt mondta, hagyják abba. Utána mindannyian összeborultak.

hirdetés

Ehhez képest maga a döntő már jóval kevesebb izgalmat tartogatott, bár az azért eléggé meglepte még Balázst is, hogy

a végig taktikázó Dér Heniék egyetlen szavazatot sem kaptak.

VIDEÓ: a szavazás

Mind a hat pár Jenőékre adta a voksát, még Máté és Kíra is. A séf mindenáron győzni akarása, és az, ahogy időnként Dórival bánt, sokakat irritált a versenyzők közül, de azt mindenki elismerte, hogy óriásit küzdöttek, és végül meghajoltak a közös teljesítményük előtt.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
bika.jpg

Álarcos énekes: A Bika lepleződött le

A nyomozók megint tévúton jártak, egyikük tippje sem volt jó, sőt korábban sem merült fel az álarc mögött megbújó énekes neve.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 18.


hirdetés

Nagy Zsolt, Kovács Koko Istán, Növényi Norbert, Mészáros Árpád Zsolt neve is felmerült a Bikával kapcsolatban. Ám a végén

Kozsó bújt ki az álarc alól.

VIDEÓ: A Bika produkciója

VIDEÓ: Leleplezve! Ő volt a Bika álarc alatt


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
apatigris.jpg

Visszatér az Apatigris sorozat, amiből eddig csak egy részt adtak le a tévében

A mi kis falunk szünetre megy, helyette Scherer Péter vígjátéksorozatát láthatjuk szombat esténként az RTL Klubon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 17.


hirdetés

Október 17-től ismét képernyőre kerül az Apatigris című sorozat az RTL Klubon, amely először áprilisban debütált a csatornán. Akkor azonban csak az első részt adták le a tévében, a többi epizódot az RTL Most+-on lehetett megnézni.

Az RTL szerint azonban most eljött az idő, hogy a tévé képernyőjén is taroljon a teljes egészében saját fejlesztésű heti vígjátéksorozat.

Most szombaton A mi kis falunk című sorozat után, este 9-kor kerül adásba az Apatigris első része, jövő héttől pedig már a sikeres falus széria helyett, este 8 órakor kezdődik majd minden szombaton.

A mi kis falunk ugyanis most egy ideig szünetelni fog. A most futó ötödik évadból eddig négy rész ment le a tévében, ma lesz az ötödik, a többi epizódot pedig várhatóan majd a jövő év első felében láthatják a rajongók, ahogy eddig is.

Scherer Péter a Válótársak után az Apatigrisben is megnevetteti a nézőket:

hirdetés

Az Apatigris főszereplője Péter (Scherer Péter), az egyedülálló apa, aki egész életét annak szentelte, hogy három lányát apatigrisként felnevelje. Most, hogy Vivien (Rujder Vivien), Laura (Schmidt Sára) és Szandra (Michl Juli) kirepülnek és önálló életet kezdenek, Pétert is megcsapja a szabadság szele, és „az ötven az új harminc” jegyében maga is elszánt párkeresésbe kezd. Online és offline, szárazon és vízen, vicces és kínos szituációkban keresi azt a bizonyos tűt a szénakazalban. Szerelmes lesz, csalódik, de megy tovább, ismerkedik, randizik, remél, miközben lányai ugyancsak szerelmi bánatukban egyesével visszaköltöznek hozzá.

Íme egy kis ízelőt az Apatigris első részéből:


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
tv-adas.png

Megszűnik az RTL Spike, tiniknek szóló csatorna indul helyette

A TeenNick a Viacom negyedik „gyerekcsatornája” lesz.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. október 20.


hirdetés

Megszünteti a Viacom az RTL Spike-ot, tiniknek szóló tévét indítanak helyette - számolt be róla a SorozatWiki.

A közel négy éve, 2016 decemberében debütált RTL Spike-on az utóbbi időben szinte csak amerikai szériák voltak láthatók, nézettsége az elmúlt két évben már nagyon alacsony volt, feltehetőleg ez az oka a döntésnek.

Az RTL Spike helyett TeenNick néven új, tiniknek szóló tévét indítanak, mely a Nickelodeon, a Nick Jr és a Nicktoons után a Viacom negyedik „gyerekcsatornája” lesz

- jelentette be Harsányi Gábor, a ViacomCBS Networks International közép-kelet-európai és izraeli vezérigazgatója.

Az új adón élőszereplős vígjáték-sorozatok lesznek. A nemzetközi vezérigazgató egyelőre arról nem beszélt, hogy mikor cserélik le a Spike-ot a TeenNickre.

hirdetés

A Viacom másik tévécsatornáját, a Paramount Channelt érintő fontos változást is bejelentettek, melyet Paramount Networkre neveznek át.

Harsányi Gábor azt is elmondta, hogy a Paramount+ videótáruk egyre sikeresebb és 2020 első 7 hónapjában kétszer annyi tartalmat fogyasztottak rajta, mint 2019-ben. Bejelentette továbbá, hogy a video-on-demand szolgáltatás az ősz végére az Antenna Hungaria Mindig TV ügyfelei számára is elérhetővé válik.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!