hirdetés

A Rovatból
hirdetés

Zsíros kenyeret osztott a hajléktalanoknak, rendőröket hívtak a kaposvári asszonyra

A helyi civil már több mint öt éve segíti a városban élő hajléktalanokat. Az asszony azt mondja, már többször is tapasztalta, hogy ételosztás közben közterületesek fényképezik, nemrég pedig a rendőröket is kihívták rá.

Link másolása

hirdetés

Célzottan vegzálják a kaposvári hajléktalanokat és a nekik segítőket, hogy kiszorítsák őket a belvárosból - mondta egy helyi önkéntes a Népszavának.

Az asszony már több mint öt éve segíti a városban élő hajléktalanokat, a pandémia kitörésekor pedig egy mára már 400 főnél is több tagot számláló Facebook-csoportot is alapított, hogy összefogásra buzdítsa az embereket.

A lapnak most arról beszélt, hogy már többször is tapasztalta, ételosztás közben közterületesek fényképezik, akik gyakran annál a társasháznál is megjelennek, ahol lakik. Azt állítja, néhány napja is éppen ételt osztott a hajléktalanoknak, amikor először a közteresek, majd a rendőrök is megjelentek.

Néhány napja hat zsíros kenyeret adtam éppen a rászorulóknak, amikor előbb a közteresek, majd kisvártatva a rendőrök is megjelentek. Utóbbiak azt mondták, bejelentés érkezett, hogy balhé van

– mondta a lapnak, majd hozzátette:

Másnap kaptam sonkát, kenyeret, megint összedobtam szendvicseket, mire a harmadikat kiadtam a kapun, már meg is jöttek ellenőrizni. A szöveg ugyanaz volt: bejelentés balhézásról. Felírtak a rendőrök, hiába magyaráztam, hogy én itt lakom! Miután kiderült, tényleg ott lakom, engem békén hagytak, de a fedél nélkülieket elzavarták. Kérdeztem, miért kell elmenniük, erre azt mondták, ez az utasítás, a belvárosból el kell tűnniük a hajléktalanoknak!

Judit azt mondja, a szomszédja többször is feljelentette, a jegyző pedig a közegészségügyi előírások és az ételosztás engedélykötelessége miatt figyelmeztette. A kaposvári nő betartotta a távolságtartásra vonatkozó javaslatokat: az ételadagokat a lakása erkélyéről, kosárban eresztette le annak a körülbelül húsz hajléktalannak, akik rendszeresen számítottak a segítségére, és akiknek kézfertőtlenítőt, illetve maszkot is adott, ha arra volt szükségük. A főzéshez a hozzávalókat zöldségestől, hentestől és más boltoktól kapta, és az adományokból vásárolta.

hirdetés

Judit a Népszavának azt is elmondta, nem hagyja magát.

Kiadták rám a kilövési engedélyt, de nem hagyom magam! Felvettem a kapcsolatot a TASZ-szal meg az Amnesty Internationallel, és nem állok meg Magyarországon, írtam a Nemzetközi Vöröskeresztnek és megy majd a levél az ENSZ Emberjogi Szervezetének is

- fogalmazott.

Abban a pillanatban, amikor látom, hogy az önkormányzat gondoskodik ezekről az emberekről, hátra lépek, de addig segítek nekik

– mondta az önkéntes.

A kaposvári önkéntes azt is elmondta a Népszavának, hogy megérti, hogy nem jó helyszín a belvárosi park és nyitott arra, hogy máshol adományozzon ételt, ha az olyan helyszín, ahova se neki, se a hajléktalanoknak nem körülményes az eljutás.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a Népszavának azt nyilatkozta, nem kaptak felkérést az önkormányzattól arra, hogy erőteljesebben lépjenek fel a belvárosban megjelenő hajléktalanokkal szemben és úgy tapasztalják, hogy az elmúlt időszakban nem gyarapodtak a velük szembeni intézkedések, valamint életvitelszerű utcán tartózkodás miatt sem indítottak eljárást.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Tömeges kivégzés várhat Észak-Koreában a Kínából visszafordított menekültekre

Szinte biztos halál vár a buszokkal visszaszállított 50 főre, és azokra, akiket Kínában még fogva tartanak.
Fotó: Top Trending/YouTube - szmo.hu
2021. július 25.


Link másolása

hirdetés

Brutális körülmények közt végeztetheti ki Kim Dzsongun a kínai hatóságok által visszafordított észak-koreai menekülteket - írja a Daily Star.

Kína a Radio Free Asia szerint eddig mintegy 50 menekültet adott ki az országnak, köztük katonákat és pilótákat is. Egy kínai lakos szerint két busszal szállították őket vissza Észak-Koreába, miközben a kínai rendőrség kivonult a határőrséghez, biztosítandó, hogy senki nem filmezi az eseményeket.

Rajtuk kívül számos észak-koreai állampolgár van még mindig kínai fogságban, őket várhatóan ugyanígy visszadeportálják majd az ország területére.

Egy másik forrás szerint azok a kínaiak, akik szemtanúi voltak a jelenetnek, együttérzésüket fejezték ki a menekülők iránt, és ellenségesen viselkedtek a rendőrséggel szemben:

“Azt mondták: ha ezeket az embereket visszaviszik, akkor meg fognak halni. Borzalmas elmenekülni a saját országukból, szerencsésen túlélni, azután mégis fiatalon meghalni.”hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Mind a 7 ellenzéki elnökjelöltet őrizetbe vették, és ismeretlen helyen tartják fogva Nicaraguában

Rajtuk kívül újságírókat és ellenzéki aktivistákat is letartóztattak és állampolgári hűtlenséggel gyanúsítanak Daniel Ortega diktatúrájában.

Link másolása

hirdetés

A hetedik lehetséges ellenzéki elnökjelöltet is őrizetbe vették szombaton Nicaraguában. Ezzel

a jelenlegi államfő, Daniel Ortega szinte valamennyi választási ellenfele rendőri őrizetbe került

- írja a 24.hu.

A legutóbbi esetben Noel Vidaurre ellenzéki vezetőt - a Polgárok a Szabadságért nevű szövetség egyik elnökjelöltjét - gyanúsították meg árulással, ezért otthonában házi őrizetbe helyezték.

A többi hat kihívót május óta folyamatosan, egyesével vették őrizetbe. De letartóztattak újságírókat és ellenzéki aktivistákat is.

Valamennyiüket árulással, "állampolgári hűtlenséggel" gyanúsítják, és tartózkodási helyükről sem a családjuk, sem az ügyvédeik nem tudnak.

hirdetés

Ortega a november 7-i elnökválasztáson a negyedik elnöki ciklusát szeretné elnyerni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Pestisben halt meg egy 10 éves kislány Amerikában

A pestis 2015 óta először szedett áldozatot Amerikában.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2021. július 25.


Link másolása

hirdetés

2015 óta először szedett áldozatot a pestis Amerikában: a betegségbe egy tízéves coloradói kislány halt bele - írja a Metro.

A július 5-én elhunyt, negyedik osztályos gyerek személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra.

Az egészségügyi szakemberek jelenleg is igyekeznek kideríteni, hol fertőződhetett meg a La Planta megyei kislány.

“Mélyen lesújt minket ennek a fiatal coloradói lakosnak a halála, és együttérzünk a családjával. Szeretnénk rá felhívni a figyelmet, hogy habár ez a betegség nagyon ritka, de bekövetkezhet. Ha bárki tüneteket észlel magán, azonnal forduljon orvoshoz!”

- hangsúlyozta Dr Jennifer House a coloradói közegészségügyi hatóságtól.

hirdetés

A pestist baktériumok terjesztik, amelyek főleg bolhák vagy fertőzött állatokkal való érintkezés nyomán kerülnek át az emberre. A tünetek közt szerepel a láz, hidegrázás, fejfájás és a megduzzadt nyirokcsomók is. Coloradóban a pestis 2005 és 2020 közt mindössze 22 fő halálát okozta.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Kék szalaggal a korrupció ellen – Márki-Zay Péter új mozgalmat indított

„Mi arra biztatunk mindenkit, hogy ezzel a szalaggal tiltakozzon a korrupció ellen, tűzze ki a ruhájára, kabátjára, bárhova, jelezze ezzel azt, hogy egy korrupciómentes országban szeretnének élni” - mondja a politikus.

Link másolása

hirdetés

Új mozgalmat indított el Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter Kék szalaggal a korrupció ellen elnevezésű mozgalmához vár mindenkit, aki azonosulni tud a céllal.

"Mi arra biztatunk mindenkit, hogy ezzel a szalaggal tiltakozzon a korrupció ellen, tűzze ki a ruhájára, kabátjára, bárhova, jelezze ezzel azt, hogy egy korrupciómentes országban szeretnének élni"

– mondta a politikus.

Márki-Zay a 168.hu-nak arról beszélt, hogy szerinte most a korrupció elleni küzdelem Magyarországon létkérdés.

"Ha egy olyan kormányunk lenne, amelyik nem szervezi a korrupciót, hanem küzd ellene, akkor ennek az országnak kétszer annyi autópályája épülne, hogy mást ne mondjak, fejlődne az egészségügy, stb."

- fogalmazott Márki-Zay.

VIDEÓ: A kormányváltás most kezdődik - Kampánynyitó 2021

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: