HÍREK
A Rovatból

Zsiday Viktor: Nem sok értelme van megtartani a forintot

A gazdasági szakember szerint hazánknak mihamarabb érdemes volna belépni az euróövezetbe. Gazdasági recessziótól és tartós inflációtól is tart.

Link másolása

A Budapest Economic Forum szakértői beszélgetésének keretében fejtette ki gondolatait Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke és Zsiday Viktor a Citadella Származtatott Befektetési Alap portfóliókezelője – írja a Portfolio.hu.

Zsiday úgy fogalmazott, stabilizálni kell a saját fizetőeszköz árfolyamát, ha el akarjuk kerülni a latin-amerikai kellemetlen példát. A befektető a gazdasági populizmusról is elmondta a véleményét: szerinte ilyenről akkor beszélünk, ha a politika belefolyik a gazdasági döntésekbe.

Abban mindkét szakértő egyetértett, hogy elkerülhetetlen a recesszió Magyarországon, és fennáll a veszélye annak is, hogy tartósan magas szinten ragad be az infláció.

A forintról szólva Zsiday elmondta:

Akkor érdemes saját devizát tartani, ha azt felelősen használjuk fel.

Ami az elmúlt 10 évben történt, különösen az elmúlt 1,5 év tapasztalata azt mutatja, hogy nem sok értelme van megtartani a forintot. Ebben az esetben én is azt mondanám, hogy inkább lépjünk be az euróövezetbe”

– fogalmazott.

Szintén egyetértettek a beszélgető felek azzal, hogy Magyarországnak minél előbb szüksége lenne a gyors megállapodásra az Európai Unióval, és az ezután érkező uniós forrásokra. Szerintük azonban, ha a kormány ezt komolyan gondolná, nem lennének teli az utcák a „brüsszeli szankciókat” bíráló plakátokkal.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Kirúgták a kórházigazgatót, pedig ezzel a fideszes képviselő sem értett egyet
Bányai Gábor szerint az lehetett az háttérben, hogy az utóbbi években jobban működött a kiskunhalasi kórház, mint a kecskeméti, „ahol mindenki látja, hogy sajnos komoly vezetési válság is van”.

Link másolása

Nem sokat tettek hozzá a szikár tényekhez a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Facebook-oldalán, amikor bejelentették, hogy Dr. Szepesvári Szabolcs távozott az intézmény főigazgatói pozíciójából.

A Telex felfedezte. hogy Bányai Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője szokatlan módon reagált az ügyre, szerinte sokan most magyarázatot várnak.

„Fontos tisztázni, hogy a távozás mögött a Bács-Kiskun vármegyei kórház vezetőjével való, kibékíthetetlen személyi konfliktus állt elsősorban. Törvénytelen dolgot mai ismereteim szerint Szepesvári igazgató úr nem követett el, ezt meg tudom erősíteni!” – írta Facebook-oldalán.

A fideszes képviselő szerint az lehetett az háttérben, hogy az utóbbi években jobban működött a kiskunhalasi kórház, mint a kecskeméti, „ahol mindenki látja, hogy sajnos komoly vezetési válság is van”. Bányai azt is hozzátette, hogy nem értett egyet az igazgató távozásával, de nem volt lehetősége közbeavatkozni.

A korábbi főigazgató mellett egyébként a városban szimpátiatüntetést szerveznek vasárnap este 18 órára.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
„Ha már fizetek, akkor ne basztass” – Mirkóczki Ádám is berúgta a kampányt, bár lehet, hogy nem így képzelte
Eger polgármestere a kormányközeli Rádió 1 Eger vezetőjével egyezkedik arról, hogyan tudnának pénzt kilapátolni az önkormányzattól Mirkóczki saját médiumába, amivel aztán megtámogatják az exjobbikos polgármestert a 2024-es önkormányzati választáson.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 27.


Link másolása

Az egerinfo.com által nyilvánosságra hozott hangfelvételen Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere ezúttal Egyed Zsolttal, a Sztárbox Média Kft. tulajdonosával, a kormányközeli Rádió 1 Eger vezetőjével egyezkedik arról, hogyan tudnának pénzt kilapátolni az önkormányzattól Mirkóczki saját médiumába, amivel aztán megtámogatják az exjobbikos polgármestert a 2024-es önkormányzati választáson.

A beszélgetésben sajátos stílusban tárgyalják meg, hogy a Rádió 1-en és Egyed Zsolton keresztül (akit az egerinfo.com NER-strómannak nevez), az ottani munkatársakkal, de az önkormányzat pénzéből felépítik az egripostot, Mirkóczki Ádám kézi irányítású szócsövét.

A függetlennek álcázott weboldalt, melynek a valódi tulajdonosát gondosan elrejtik, a 2024-es önkormányzati választáson vetnék be revolvermédiaként, megtámogatva ezzel Mirkóczki kampányát.

A beszélgetés elején az egriügyek.hu főszerkesztőjéről, Csarnó Ákosról esik szó, akiről azt mondja Mirkóczki Ádám és Egyed Zsolt, hogy azt nehezményezi, hogy ő nem kap pénzt az önkormányzattól, miközben Egyed igen. Mirkóczki szerint ő az önkormányzati tulajdonú cégekkel akarta megfinanszíroztatni az egriugyek.hu-t, cserébe azért, hogy ne jelenjenek meg róla kompromittáló cikkek a portálon, mondván: ha már fizetek, „akkor ne basztass”.

A lap gründolásával kapcsolatosan szintén erős mondatok hangzanak el, többek között Egyed Zsolt felajánlja Mirkóczkinak, hogy az EgerInfó elvesztése után

„sunyiban” hozzanak létre egy másik online portált, amit a Sztárbox Kft-n keresztül, ami a Rádió 1 Egert is üzemeltethet.

Ehhez Tóth Beátát, a TV Eger munkatársát vennék fel. A polgármester viszont ellenérzését fejezi ki, mert ő Antal Anettnek, Turcsányi Dániel korábbi fideszes alpolgármesternek és EVAT vezérigazgató helyettes élettársának a legjobb barátnője. Egyed szerint ezt meg tudja oldani, mert csak azt kell mondania neki, hogy a „pofádat befogod, kapsz rendesen lóvét”.

A médiát függetlennek kell álcázni, aztán a kampányban kell „az egészet rábaszni, mert akkor már mindegy”.

A felvételt itt hallgathatja meg. Ha létezne, ajánlott lenne egy baszdmeg-számlálót használni hallgatása közben, rekordértékek születnének.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
3,8 millió forint is lehet a vissza nem térítendő támogatás a módosított otthonfelújítási program tervezete szerint
Olegmagasabb összegű (3,5 millió forint) vissza nem térítendő támogatáshoz, akik magas jövedelmű járásban élnek, de maguk kevesebbet keresnek, mint a tavalyi bruttó átlagkereset 70 százaléka.

Link másolása

Módosították az eddig ismert feltételeket, minek következtében a legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb vissza nem térítendő támogatáshoz, amennyiben az igénylő keresete alacsony - írja a Hvg.hu.

Esetükben tehát akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást. A tervezet társadalmi egyeztetésére kevesebb mint két hét jut.

A magyar kormány társadalmi egyeztetésre bocsátotta a várhatóan június 3-tól induló Otthonfelújítási Program részletes szabályainak tervezetét. Ám az eddig ismert feltételeket több lényeges ponton módosították. A 108,24 milliárd keretösszegű támogatás révén közel 20 ezer hazai, 1990 december 31. előtt épült és életvitelszerűen lakott, akár többlakásos családi ház energiahatékonyságán javíthatnak a tulajdonosok.

Az eddig ismert, ebben a cikkben részletesen taglalt feltételeken már korábban is puhítottak, a legfontosabb újabb változtatások pedig a következők lesznek:

  • olyanok is hozzájuthatnak a legmagasabb összegű (3,5 millió forint) vissza nem térítendő támogatáshoz, akik magas jövedelmű járásban élnek, de maguk kevesebbet keresnek, mint a tavalyi bruttó átlagkereset 70 százaléka (399 840 forint), és vica versa:
  • hiába lakik valaki a legalacsonyabb jövedelmű járások egyikében, ha saját (és adóstársával közös) havi bruttója meghaladja a tavalyi átlagos bruttó jövedelem 130 százalékát – vagyis a 742 560 forintot –, akkor is csak a legalacsonyabb mértékű vissza nem térítendő támogatáshoz juthat, vagyis legfeljebb 2,5 millió forintot kap ingyen az államtól;
  • azoknak a pályázóknak az esetében pedig, akik elérik a 40 százalékos energiahatékonysági javulást a beruházással, a vissza nem térítendő támogatás aránya további 5 százalékkal nőhet. Ha jól értelmezzük ez azt jelenti, hogy például
az a pályázó, aki jogosult a legmagasabb összegre, akár 3,8 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthat, a legalacsonyabb támogatási kategóriába esők pedig akár 2,8 millió forintot is kaphatnak, amennyiben elérik a 40 százalékos energiamegtakarítást.

A tervezetből további részletek is kiderülnek:

Például, hogy a támogatásra pályázóknál vizsgálni fogják jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatót, más néven adósságféket. A mutató célja a túlzott eladósodás kockázatának csökkentése, és azt mutatja meg, hogy a hiteligénylő jövedelmének maximálisan mekkora része fordítható törlesztésre. Ezt az értéket a jegybank határozza meg, jelenleg a nettó jövedelem legfeljebb 50 százaléka lehet a havi törlesztő.

A kivitelezésre csakis olyan vállalkozásokkal lehet szerződni, amelyek rajta vannak (vagy lesznek) az ÉMI Építésügyi Minőség-ellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. nyilvántartott kivitelezői regisztrációs listán. Ennek a feltételeit külön regisztrációs felhívásban fogják közzétenni. A pályázóknak a szerződést követően két éven belül kell befejezniük a beruházást.

Az érintett ingatlanban lehet bejelentve vállalkozás, de az ingatlan csakis lakhatási célt szolgálhat. Ha vállalkozási tevékenységet folytatnak benne – vagy még ha csak bérbe adják –, nem kapnak támogatást a felújítására.

A kedvezményes kölcsönnek nem lesz kezelési költsége, és nullaszázalékos lesz a kamata.

A program idén június 3-án indul, és 2025 év végéig lehet kérelmeket benyújtani. A szerződéskötést legkésőbb 2026. április végéig kell megtenni.

Külön kitétel, hogy ugyanazon pályázó kizárólag egyetlen uniós forrású energiahatékonysági célú lakossági programból kaphat támogatást.

A sikeresen pályázók a következő munkálatokat finanszírozhatják:

  • az épület külső határoló elemeinek hőszigetelése,
  • nyílászárócsere,
  • a használatimelegvíz-rendszer korszerűsítése,
  • a fűtésrendszer korszerűsítése magas hatásfokú gázkazánnal, a hozzátartozó kéménybéleléssel és a kapcsolódó hőleadókkal,
  • illetve ezek tetszőleges kombinációja, de
a lényeg, hogy a beruházás révén legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítást érjenek el az ingatlanon.

Akinek nem sikerül elérnie a legalább 30 százalékos energiamegtakarítási célt, annak a pályázata szabálytalanná válik, és a teljes támogatási összeget visszaveszik tőle. Az cél elérését két, előtte és utána készített Hiteles Energetikai Tanúsítvánnyal kell igazolni, amit kizárólag regisztrált energetikai szakértők készíthetnek el.

Itt lehet a tervezetet véleményezni, amire május 6-ig van lehetőség.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Vitézy Dávid: Budapestet nem szabad Kína játszóterévé tenni, őrült pazarlás kínai hitelből reptéri magasvasutat építeni
Egyébként már kész terv van arra, hogy a vasúti hálózatba bekössék a repteret, így a különböző elővárosi és távolsági vonatok megállnának ott, ezáltal nemcsak a belvárosból, de Kelenföldről, vidéki nagyvárosokból is elérhető lenne.
Karkó Ádám - szmo.hu
2024. április 27.


Link másolása

Magasvasutat építenének kínaiak a belváros és a repülőtér közé - írta meg a 24.hu.

A 24.hu a Telex és az IHO vasúti szaklap értesülésre alapozza a hírt, mely szerint

a kínaiak a jelenlegi tervek szerint egy, a MÁV hálózatától elkülönült, jelentős részben betonlábakon, magasvasútként futó pályán futó új vasútvonalat építenének a budapesti repülőtér, vagyis Ferihegy és a belváros közé. Így tulajdonképpen egy a MÁV-tól elkülönülve üzemeltetett, egyedi tarifás vasúti szolgáltatás jönne létre.

A hírre reagált szombat délután budapesti Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt Facebook-posztjában. Posztjában azt írja, két okból is totális tévút lenne ez a terv: egyrészt kész terv van arra, hogy a vasúti hálózatba bekössék a repteret, így a különböző elővárosi és távolsági vonatok megállnának a reptéren, ami ezáltal nemcsak a belvárosból, de Kelenföldről, vidéki nagyvárosokból is elérhető lenne.

Elkülönült reptéri expresszvonatot építeni kínai hitelből ehhez képest őrült pazarlás volna és mivel csak a belvárost érné el, leginkább a turistákat szolgálná.

A főpolgármester-jelölt kihangsúlyozta, hogy Budapestet nem szabad Kína játszóterévé tenni.

Láttunk már tervet Budapesten sok évvel ezelőtt is végig lábakon vezetett kínai reptéri magasvasútra, ami nem a meglévő MÁV-hálózatra épített, hanem önálló új infrastruktúrán akart bejutni a reptérről – városképromboló, igénytelen és felesleges terv volt. Ott a vasút, azt fejlesszük!

Reméli, hogy a ma napvilágot tervekből nem lesz valóság - zárta írását Vitézy Dávid.

Link másolása
KÖVESS MINKET: