HÍREK
A Rovatból

Zelenszkij: Minden városban, amit megszállt az ellenség, menjetek az utcára, és indítsatok offenzívát!

„Minden egyes földdarab, amit megvédünk a megszállóktól, ahol meggyalázzuk a megszállókat, egy lépés előre, az egész államunk győzelme felé. Ez egy esély az életre” - mondta az ukrán elnök videoüzenetében.

Link másolása

Volodimir Zelenszkij szombaton késő este közzétett beszédében arra kérte az ukránokat, hogy továbbra is álljanak ellen az oroszoknak. Kiemelte az eddigi hősies védekezést, és közölte, hogy nem adják át Ukrajnát a támadóknak - írja a Telex.

VIDEÓ: Az ukrán elnök üzenete

Beszédében megemlített mindenkit, a mentőket, a tűzoltókat, a tanárokat és a mérnököket is. Azt üzente nekik:

"Most vagytok a lelkesedésetek csúcsán, a lehetőségeitek maximumán. Emberek milliói, akik eggyé váltak – a lélek szupererejévé. Mi mind ellenálltunk a nyomásnak, és mi mind együtt fogjuk újjáépíteni az országunkat."

Beszélt arról is, hogy az önbizalmuk nem csak egy szó, nem csak egy hit: "ez a mi valóságunk, amit a népünk energiája tölt meg minden nap, az ellenállásunkkal, a tüntetéseinkkel. A herszoni Szabadság tér jelenti ma Ukrajna egészét, és Konotop, ahol a tüntetők üvöltve küldik el a megszállókat" - mondta.

Kitért arra is, milyen fontos az ellenállás:

"Különleges hősiesség tüntetni akkor, amikor a városodat megszállják – ha csak időlegesen is.

Amikor nincs fegyvered, és cserébe golyókat kapsz – de te nem futsz el. Amikor nincsen sem védőfelszerelésed, sem fegyvered, de nem mozdulsz el. Ezért időleges csak ez a megszállás. Ez mind csak egy kreálmány. A mi népünk, a mi ukránjaink nem adják meg magukat. Nem adják fel. Nem hagyják abba az ellenállást."

Felidézte:

"Kiabálnak a megszállók felé: »Húzzatok haza, oda, ahova a hadihajótok!« Elvitetik őket a területünkről, elállják az útjukat.

Minden egyes földdarab, amit megvédünk a megszállóktól, ahol meggyalázzuk a megszállókat, egy lépés előre, az egész államunk győzelme felé. Ez egy esély az életre.

Arra kérte az ukránokat, hogy továbbra is álljanak ellen a támadó orosz csapatoknak. Azt kérte, hogy mindenhol, ahol az ellenség megszállt egy várost, ott indítsanak offenzívát:

"Ki kell mennetek az utcára! Harcolnotok kell! Minden alkalommal, amikor lehetőség van rá, akár Herszonban, akár Bergyanszkban, akár Melitopolban, akár Konotopban. Ki kell mennetek, és ki kell űznötök a gonoszt a városainkból. Meg kell akadályozni, hogy új »népköztársaságok« alakuljanak ott, ahol elképzelhetetlen a normális élet. Ahol csak a szolgaság van, csak a térdepeltetés."

A szeparatisták irányítása alatt álló kelet-ukrajnai területeken élőknek is üzent:

"Donbasz! Emlékezz, mit mondtak rólad: senki nem kényszerítheti térdre a Donbaszt! Senki nem lesz képes rá!

Mindenki ismeri ezeket a mondatokat Donyeckben és Luhanszkban, ismételték is ezeket régen. És mi van most? Donbasz, eljött az idő! Mindenkit felszólítunk az ideiglenesen megszállt területeken, aki meghall minket, akinek az emlékeit még nem törölte ki a propaganda, akinek a szemeit még nem fedi el a félelem, akinek a lelkét még nem csonkította meg a cinizmus – harcoljatok a jogaitokért! A szabadságotokért! Ukrajnáért! Herszonnal, Bergyanszkkal, Kijevvel és az összes ukrán várossal együtt, ahol megbecsülik az életet, és nem félnek semmitől"

- üzente. Elmondta, hogy hazugság az az orosz tévében hangoztatott hír, hogy Ukrajna gyűlöli őket:

"Az orosz tévé hazugjai erről beszélnek naphosszat – hazugok, hiszen az a munkájuk, hogy hazudjanak napról napra. De nem kell, hogy ez legyen a sorsotok – csak nézzétek meg, mi történt Donyeckkel nyolc év háború után, és Harkivval nyolc nap háború után".

Felhívta arra is a figyelmet, hogy az ukrán városokat az oroszok bombázzák:

"Azt mondták nektek, mi romboltuk le a saját városainkat. Nézzetek Harkivra. Nézzetek Csernihivre.

Nézzetek az ötszáz kilós bombákra, amelyeket ukránok házaira dobtak le. Minket ölnek. Gyerekeket ölnek. Nézzetek a lerombolt iskolákra, a felrobbantott óvodákra, az omladozó harkivi székesegyházra. Nézzétek, mit tett Oroszország – a saját szemetek láttára"

- mondta Zelenszkij, majd hozzátette: védjék meg magukat a Kelet-Ukrajnában élők is, mert különben velük is az fog történni, ami Harkivban.

"Ukrajna nem lő a saját embereire, nem robbant fel lakónegyedeket, és minden donbaszi a mi emberünk volt, és az is lesz. A mi ukrán állampolgárunk"

- zárta a beszédét az ukrán elnök.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Képeken a jeges mesevilággá változott Balaton
Ma is hideg éjszakára kell készülni, akár -15 fokra is lehűlhet a levegő.

Link másolása

Ahogy azt mi is megírtuk, a tegnapi szélvihar a levegő lehűlését is magával hozta. Az éjszakai fagynak köszönhetően pedig a Balaton felszíne is bejegesedett.

Vasárnap

a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet zömmel -10, -5 fok között alakul, de a szélcsendes, derült tájakon a -15 fok sem kizárt.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn -3, +2 fok között valószínű. Hétfőn már csak a keleti és nyugati megyékben élénkül meg a szél, kevésbé lesz felhős az ég, sok napsütés várható.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Fejbe lőtték a halott ukrán katona koponyájával a kezében szónokló orosz zsoldost
Mangusev kapcsolatban állt Jevgenyij Prigozsinnal, az orosz Wagner-csoport vezetőjével. Lehet, hogy az akcióval neki akartak üzenni.

Link másolása

Ivor Mangusev tavaly augusztusban hívta harcba az orosz katonákat egy ukrán katona koponyájával a kezében.

Szombat hajnalban egy támadás során fejbelőtték a 36 éves Ivor Mangusevet, aki a Daily Mail cikke szerint a rettegett orosz Wagner-csoport vezetőjével is kapcsolatban állt.

A zsoldost fejlövéssel szállították kórházba szombaton Oroszország keleti régiójában, Luhanszk tartományban.

Az Oroszország-szakértő Mark Galeotti szerint Mangusev kapcsolatban állt Jevgenyij Prigozsinnal, az orosz Wagner-csoport vezetőjével. Galeotti szerint ez a fejlövés figyelmeztetés lehetett Prigozsin számára.

A Putyin-hívő Mangusev 2022 augusztusában arról híresült el, hogy a kezében egy Mariupolban lelőtt ukrán katona koponyájával a kezében szónokolt, és így uszította az oroszokat Ukrajna ellen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Leválthatja a védelmi minisztert, akár már a jövő héten cserélhet a poszton Zelenszkij
Már azt is lehet tudni, hogy ki lesz az utód. Olekszij Reznyikov helyére Kirill Budanov, a hírszerzés vezetője léphet az ukrán kormányban.

Link másolása

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij egy vasárnapi sajtótájékoztatón reagált az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov a távozásáról szóló hírekre.

Az Ukrainskaja Pravda vasárnap megjelent cikkében már arról is írnak, hogy Reznyikov helyére Kirill Budanov, a hírszerzés vezetője léphet. Bár Reznyikov azt állítja, hogy ő nem tud arról, hogy távoznia kell, a Pravda úgy tudja, hogy már

jövő héten megtörténhet a védelmi miniszter leváltása.

A lap kormányközeli forrásai szerint abban egyetértés van, hogy Reznyikovnak a jövőben is a felsővezetésben kell maradnia, és felmerült az is, hogy az igazságügyi minisztérium élére kerülhet.

A miniszter távozásában szerepet játszhat az ukrán kormányban januárban kirobbant korrupciós botrány, erről itt írtunk részletesen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Lassan azt is fölélem, amit a temetésemre félreraktam” – sokaknak csak átmenetileg nyújt megoldást a februárban érkező dupla nyugdíj
A nyugdíjas szervezetek szerint az emelés ellenére még mindig legalább 300 ezren vannak, akiknek a nyugdíja nem éri el a százezer forintot sem.

Link másolása

Három nappal korábban csenget a postás a februári nyugdíjjal. A 15 százalékkal megemelt összegnek a dupláját kapják az érintettek, most fizetik a 13. havi nyugdíjat is. A bankszámlákra pénteken érkezik az utalás. A nyugdíjas szervezetek szerint az emelés ellenére még mindig legalább 300 ezren vannak, akiknek a nyugdíja nem éri el a százezer forintot sem - hangzott el az RTL híradójában.


Link másolása
KÖVESS MINKET: