News here
hirdetés

HÍREK

Vízkorlátozást rendeltek el Gödöllőn is

De Veresegyháza önkormányzata is arra kéri a lakosokat, hogy ésszerűen használják fel az ivóvizet.

Link másolása

hirdetés

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. kezdeményezésére, a rendkívül magas hőmérsékletű, csapadék nélküli időjárás miatt jelentkező ellátási problémák megoldásaként, a folyamatos ivóvíz ellátás érdekében Gémesi György polgármester

július 4-től visszavonásig I. fokú vízkorlátozást rendelt el

- írja a hivatalos honlapján Gödöllő. A hivatalos tájékoztatásról a 444 adott hírt.

A korlátozás alatt Gödöllő területén tilos az ivóvíz-hálózatról:

 • a tömlős locsolás 6 és 23 óra között,
 • a járdák, utak mosása, automata öntözőberendezések működtetése,
 • gépjárművek tömlős mosása,
 • úszómedencék feltöltése.
 • Veresegyház önkormányzata is azt kérte kedden a lakosoktól, hogy korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását (pl.: medencefeltöltés, locsolás) annak érdekében, hogy mindenki ivóvízhez juthasson.

  "A fogyasztókkal történő együttműködés eredményeként elkerülhető lesz a további vízkorlátozások bevezetése, illetve megelőzhető lesz a kiterjedt, nagyobb térséget érintő vízhiány" - olvasható a Facebookon közzétett bejegyzésben, amit az Index vett észre.

  hirdetés

  A múlt héten Solymár több részén nem volt víz. A tározókat azóta ott feltöltötték, viszont továbbra is másodfokú vízkorlátozás van érvényben Solymáron, Szentendrén, Pomázon, Budakalászon és Pilisborosjenőn is.  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  hirdetés
  HÍREK
  Orbán Viktor grimaszai sokszor érdekesebbek voltak az ellenzéki hozzászólások alatt, mint maguk a beszédek
  Az arckifejezések alapján a miniszterelnök nem vette véresen komolyan a neki címzett üzeneteket.

  Link másolása

  hirdetés

  Ahogy arról korábban is beszámoltunk, megtartotta az őszi parlamenti ülésszak első beszédét Orbán Viktor.

  A beszéd után az ellenzék vezető politikusai reagáltak a miniszterelnök beszédére. Nem meglepő módon a Párbeszéd, a Momentum, az LMP vagy épp a Mi Hazánk képviselői különböző kritikákkal illették Orbán gondolatait a szomszédban zajló háborúról vagy épp a brüsszeli szankciós politikáról.

  Többször Kövér Lászlónak kellett rendre utasítani a fideszes képviselőket a bekiabálások miatt – írja az RTL.hu.

  A csatorna egy videóban össze is szedte azokat az arckifejezéseket, amiket Orbán Viktor vágott a beszédek alatt.

  hirdetés
  Az ellenzéki Gurmai Zita és Szabó Tímea megszólalásai mosolyt csaltak a miniszterelnök arcára, de Lukács László György a Jobbik országgyűlési képviselőjének mondandóját is fejrázás kísérte.

  Összességében elmondható, hogy a grimaszok alapján Orbánt nem hatotta és nem is rázta meg különösebben az ellenzéki kritika.

  Orbán Viktor grimaszai az ellenzéki beszédek alatt
  /div>


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  hirdetés
  HÍREK
  Ebből az extrudált kenyérből és virsliből ne egyél – vissza kellett hívni a termékeket
  Az Abonett terméke aflatoxinnal, a Wudy AIA virslije Listeria monocytogenesszel lehet fertőzött.

  Link másolása

  hirdetés

  Határérték feletti aflatoxin-tartalom miatt

  az Abonett Kft. visszahívta a forgalomból a 100 grammos kiszerelésű, Abonett gluténmentes extrudált kenyér zöldségekkel elnevezésű termékét

  – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-vel.

  A Nébih kéri a vásárlókat, hogy a 2023.10.24-i minőségmegőrzési idővel rendelkező termékeket ne fogyasszák el.

  Az Abonett Kft. a honlapján arra kérte a vásárlókat, hogy a visszahívott extrudált kenyeret küldjék vissza a 2740 Abony, Füzesér dűlő 16. postacímre, a postaköltséget a cég állja.

  A Nébih a honlapján ismertette, hogy az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek. Nagy mennyiségben gyors lefolyású, akut mérgezést is okozhatnak, amelynek során a kialakuló súlyos májelégtelenség akár halálhoz is vezethet. Különösen érzékenyek az aflatoxinokra a gyermekek, valamint azok, akik a hepatitisz B vírus által okozott májgyulladásban szenvednek.

  hirdetés

  Az aflatoxinnal leginkább szennyezett termények az olajos magvak (földimogyoró, pisztácia, gyapotmag, szárított gyümölcsök, fűszerek) és a kukorica. Az állatok szervezetébe az aflatoxin a takarmánnyal kerül be, legnagyobb mértékű kiválasztódással a tejelő teheneknél a tehéntejben lehet számítani. A lakosság védelmére számos élelmiszer és takarmány maximálisan megengedhető aflatoxin-tartalmát uniós jogszabály írja elő.

  Emellett

  Listeria monocytogenes esetleges jelenléte miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) visszahívta és a forgalomból is kivonta a Wudy AIA márkajelzésű baromfi virslit, illetve a sajtos baromfivirslit

  – közölte a Nébih szintén hétfőn.

  A hivatal kéri a vásárlókat, hogy a 250 grammos kiszerelésű, 2022.10.2-i minőségmegőrzési idővel rendelkező baromfivirslit, valamint a 150 grammos kiszerelésű, 2022.09.20-i minőségmegőrzési idővel rendelkező sajtos baromfivirslit ne fogyasszák el.

  A virsliket Olaszországban gyártotta az Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L. A termékekről is Olaszországból érkezett a bejelentés az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül.

  A Nébih az oldalán ismertette, hogy a Listeria monocytogenes a természetben széles körben előforduló emberi megbetegedést okozó baktérium. A hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni,

  így minden olyan 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer kockázatos lehet, amelyben a baktérium szaporodni képes, és amit fogyasztás előtt nem hőkezelnek

  (például nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült tejtermékek; lágysajtok; nyers húst tartalmazó ételek, húskészítmények; nyers halak, füstölt lazac; szeletelt élelmiszerek).

  Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával szennyezett élelmiszer fogyasztása, azonban legyengült immunrendszerű embereknél, várandós nőknél, időseknél az élelmiszer alacsonyabb szennyezettsége is súlyos megbetegedést okozhat. Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki.

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  Orbán Viktor Kálmán Olgának: „Továbbra is maradjanak az árnyékban”
  A miniszterelnök szerint 2002 és 2010 között a napon volt, le is égtek.

  Link másolása

  hirdetés

  A Parlamentben Orbán Viktor beszéde után elkezdődtek az ellenzéki hozzászólások amiről mi is írtunk, ahogy a miniszterelnök reakcióiról is a beszédekre.

  A felszólalók közül Kálmán Olga a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője úgy fogalmazott: Orbán tönkretette a forintot. Háború még egyáltalán nem volt, amikor már 350 forint felett volt az euró – mondta. A DK képviselője szerint szinte sehol a világon nem drágultak annyira az élelmiszerárak, mint nálunk. „Meddig folytatják az élelmiszerárak emelését?” – kérdezte a miniszterelnöktől.

  Válaszában Orbán azt mondta: akkor lesz vége az élelmiszerár-növekedésnek, amikor eltörlik a szankciókat – idézi a Telex.

  Felidézte, hogy volt olyan idő 2010 előtt, amikor 1,1 millió jelzálog-hitel volt, és ennek nagy része svájci devizában, ami tönkretette az embereket. Azt javasolta a DK képviselőjének, hogy óvatosabban rója fel a forintot, ami szerinte automatikusan gyengül, ha a dollár erősödik az euróval szemben.

  hirdetés

  Kálmán Olga ezzel szemben úgy gondolja, hogy akkor lesz vége az élelmiszerár-növekedésnek, amikor Orbán Viktor kormányának is vége lesz. Ezért alakított a DK árnyékkormányt, amellyel azt ígérte, kihúzzák az országot a megélhetési válságból.

  „Nehéz úgy egymásra figyelni, ha közben kilövik az ember szemét” – reagált a miniszterelnök, utalva a 2006-os őszi zavargásokra és az akkori kormány helyzetkezelésére. Szerinte a mostani ellenzéknek 2002 és 2010 között volt alkalma vezetni az országot.

  „Amikor volt lehetőségük, nem árnyékban tehették, jól le is égtek. Továbbra is maradjanak árnyékban”

  – riposztolt Orbán Viktor.

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  Lelőtte katonai parancsnokát egy orosz férfi Szibériában
  A besorozott katona közölte: ő nem fog harcolni Ukrajnában.
  Fotó: MTI/AP - szmo.hu
  2022. szeptember 26.


  Link másolása

  hirdetés

  Egy orosz férfi lelőtt egy helyi katonai parancsnokot Szibériában, miután közölte vele, hogy nem hajlandó harcolni Ukrajnában – írja a The Guardian cikke alapján a 24.hu.

  Az incidens Irkutszk régiójában, a 85 ezres lakosságú Uszty-Ilimszk városában történt. Az esetről videófelvétel is készült.

  Ezen az látszik, hogy az elkövető közvetlen közelről nyit tüzet a parancsnokra, a lövöldözést hallva pedig többen kirohannak a teremből.

  Arról ellentmondásosak a hírek, hogy a meglőtt férfi meghalt-e. Egyes információk szerint hordágyon vitték el az épületből, de azt többen megjegyzik, hogy nem mozgott.

  hirdetés


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: