HÍREK

Vitézy Dávid teljesen kiakadva üzent Lázárnak: „Miközben a múltba révedünk, a jövőnket éljük fel”

Szerinte a Lázár által leállított közlekedési projektek „egyszerű károkozások”, mivel olyan tervezéseket is a kukába dobtak, amikre az Unió már adott pénzt.

Link másolása

Ahogy arról az elmúlt napokban írtunk, több fronton is megosztó kijelentéseket tett Lázár János. Az építési és közlekedési miniszter hétvégén Kenderesen (nem először) méltatta Horthy Miklóst. Ezt a beszédet kritizálta David Pressman amerikai nagykövet, aki szerint „Horthy Miklós bűnrészes volt a zsidó lakosság lemészárlásában”, de élesen elítélte a minisztert Frölich Róbert országos főrabbi is.

Szerdán pedig interjút adott a hódmezővásárhelyi illetőségű politikus a helyi rádiónak nyilatkozva, amiben kritizálta Márki-Zay Péter polgármestert, többek között kijelentve, hogy nem vezetheti Hódmezővásárhelyt „egy olyan ember, aki abban a hitben éli az életét, hogy két férfi nevelhet egy gyereket és két férfire rá lehet bízni egy csecsemőt”.

Vitézy Dávid korábbi közlekedésért felelős államtitkár ugyanakkor egy más dolog miatt kritizálta élesen a tárcavezetőt. A közlekedési szakember, bár röviden írt Lázár „kritikátlan Horthy-imádatáról”, leginkább a leállított közlekedésfejlesztési projekteket kritizálja. Szerinte súlyos hiba volt kukába dobni

  • a budapesti pályaudvarok fejlesztési koncepcióját,
  • a Kőbánya felső és Rákos közötti vasúti szakasz rendbetételét,
  • a Hungária körútnál tervezett új állomás projektjét az Északi Járműjavító vonalában,
  • a külső budapesti körvasút új megállóin (Pestújhely, Újpalota bővítése és Rákosszentmihály), illetve Albertfalva állomáson folyó tervezési munkákat
  • és a Galvani híd ötletét.

A volt BKK-vezér szerint a pályaudvarok átfogó beruházási terve „a magyar vasúti hálózat összekapcsolásának legfontosabb és [...] egyébként nemzetgazdaságilag messze leghasznosabb beruházása lenne”.

„A magyar közlekedéspolitika érzelemvezérelt és kapkodó komolytalanságát mutatja ez a döntés”

– teszi hozzá Vitézy.

Arról is írt, hogy a projektek nagy részében Lázár nem egyszerűen készülő építkezéseket állított le, hanem olyan tervezési projekteket, amikre az Unió már adott pénzt, ami szerinte „egyszerű károkozás”. Hozzáteszi: „Ezeknek a tervezése is mind rendelkezett uniós forrással. Ha a tervezés végigmegy és a nehéz gazdasági helyzetre, az elapadó uniós forrásokra hivatkozva az építkezést elhalasztották volna, az érthetőbb lenne. Uniós pénzből már megkezdett tervezéseket leállítani azt jelenti, hogy egyrészt ha lesz forrás, akkor se lesz majd terv, amit építeni lehetne, másrészt az eddig elköltött pénzeket használható eredménytermék híján nem az EU, hanem a magyar adófizetők állják innentől –

tehát nem megtakarítással jár a projektek leállítása, hanem éppen többkletkiadással.”

Posztját Vitézy úgy zárja: „Miközben a múltba révedünk, a jövőnket éljük fel.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Török Gábor: Alábecsültem Orbán Viktort
A politikai elemző reagált arra, hogy a kormánypárt Sulyok Tamást jelölte a köztársasági elnöki posztra.

Link másolása

Mint megírtuk, Novák Katalin helyére Sulyok Tamást jelölte a kormánypárt.

A hírre reagálva Török Gábor politikai elemző a közösségi oldalán azt írta:

"Alábecsültem Orbán Viktort. Vagy a helyzet kritikusságát. A miniszterelnök eddigi négy választása közül messze a mai áll a legközelebb az alkotmány szelleméhez. Még inkább: ez a mai esélyes csak arra, hogy megfeleljen annak. Kevés rá az esély, de az ellenzéki pártok helyében megfontolnám, hogy támogassák Sulyok Tamást".

Az ellenzék is megszólalt, miután Kocsis Máté ismertette Orbán Viktor javasltát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Megszólalt Sulyok Tamás a köztársaságielnök-jelöléséről
Az Alkotmánybíróság elnöke közleményt adott ki, amelyben megírta, mit gondol, és a jelölést is elfogadta.

Link másolása

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke közleményt adott ki a köztársaságielnök-jelöltsége kapcsán. Azt írja:

"Az Alkotmánybíróság elnökeként ért a megtisztelő jelölés az államfői hivatal betöltésére. Ahogyan jogászként, úgy köztársasági elnökként is elsősorban a jog alapvető értékeit szem előtt tartva tudom a köz javát szolgálni és a nemzet egységét kifejezni. A köztársaságielnök-jelölést tisztelettel megköszönöm, a jelöltséget elfogadom".


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Meghalt Gyúró Mónika, többszörös magyar bajnok úszó, a Verrasztó testvérek édesanyja
Verrasztó Dávid és Verrasztó Evelyn olimpikon úszók édesanyja 54 éves volt.

Link másolása

Gyászol a magyar úszósport: 54 esztendős korában elhunyt Gyúró Mónika, többszörös magyar bajnok, egykori válogatott versenyzőnk – akit a sportrajongók elsősorban Verrasztó Dávid és Evelyn odaadó édesanyjaként ismertek - írja a Magyar Úszó Szövetség - Magyar úszóválogatott a közösségi oldalán.

Gyúró Mónika az 1980-as évek egyik reménysége volt. Ifjúsági Eb-n szerzett érmet, és 14 évesen ott volt a római Európa-bajnokságon a felnőttek között. Legjobb eredménye az 5. hely volt Szófiában 800 méter gyorson. kamaszként több magyar felnőtt bajnoki aranyérmet is szerzett. Széchy Tamás egyik tanítványa volt. 1986-ban szerepelt a világbajnokságon is.

Házasságot kötött az olimpiai ezüstérmes, világbajnok Verrasztó Zoltánnal, és bár célul tűzte ki a szöuli olimpiát, de addigra megszületett fia Dávid, majd Evelyn.

Lánya egy szívszorító fotóval búcsúzik édesanyjától.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Sulyok Tamás öt ingatlanban résztulajdonos és 65 millió forintnyi megtakarítása van
Az államfőjelölt friss vagyonbevallása szerint a különféle megtakarítások mellett szegedi és budapesti lakásban, szántóban, üdölőtanyában és üdülőben van tulajdonrésze.

Link másolása

Sulyok Tamás Alkotmánybíróság elnök a pozíciója miatt évente köteles vagyonnyilatkozatot tenni. A legfrissebb, idei dokumentuma szerint öt ingatlanja és 65 millió forintnyi megtakarítása van - írja a Telex.

A köztársasági elnöknek jelölt 67 éves jogász bevallása szerint négy ingatlan felének a tulajdonosa. Van egy 45 és egy 117 négyzetméteres szegedi társasházi lakás, egy 3223 négyzetméteres domaszéki szántó, rajta egy 60 négyzetméteres üdülőtanya, egy 90 négyzetméteres balatonkenesei családi házas üdülő fele, és 1223/10000-ed részben tulajdonos egy 72 négyzetméteres II. kerületi budapesti lakásban.

Értékpapírral is rendelkezik, többféle formában van megtakarítása, állampapírban, a nyugdíj-előtakarékossági számlán és kötvényben, összesen 65 millió forintnyi összeggel rendelkezik.

Tartozása nincs, de 8 millió forintos hitelintézeti számlakövetelés áll fenn vele szemben.

A jelenlegi Alkotmánybírósági munkája mellett és ügyvédi irodában is dolgozik, ahol a bevallása szerint 3. jövedelmi kategóriában van (bruttó 500 001 és 1 millió forint közötti összeget keres havonta).


Link másolása
KÖVESS MINKET: