RÓKALAND

Villányban kicsit minden lelassul és megnyugszik körülötted

A borivás pedig csak egy eszköz arra, hogy magadba szívhasd ezt az egészet. És a rengeteg programról és kulináris élményről nem is beszéltünk.

Link másolása

Egy éven belül már másodszorra jártam Villányban, és bár a szememet elsőre lenyűgözte a látvány, a két látogatás összehasonlíthatatlanul másképpen sikerült.

Az elsőnél csak bolyongtunk, majd találomra beültünk helyekre, és végül komolyabb kulináris élmény nélkül távoztunk. Ezzel ellentétben a második látogatás már maga volt a mesésen relaxáló és élményekkel feltöltő hétvége.

Jó ha az embernek a Villányi borvidék hallatán nem csak a híres pincesor ugrik be. Természetesen érdemes és kell is ott időzni és kóstolgatni ha arra jár az ember, de ha egy kicsit messzebb is keresgélünk a térképen, akár Kisharsányig merészkedhetünk, és nem fogjuk megbánni.

A terasz, ahol egyszer az életben borozni kell!

Mi a hétvége első napját, „életem egyik teraszán” kezdtük meg. Komolyan mondom, hogy sok-sok Budapesti és vidéki placc után is toplistás szerelmem lett ez, és marad valószínűleg örökre.

Ottjártunkkor a Vylyan Pincészet 25 éves fennállását, és a lenyűgöző teraszuk 10 éves évfordulóját ünnepelte. Sok helyzetet és hangulatot el lehet képzelni a borozáshoz, de egy nyugalmas tavaszi vagy nyári nap a szőlőtőkék közvetlen szomszédságában, az egyik legideálisabb állapot.

A kékfrankosok között bukdácsoltunk, aztán a pince hordóit simogattuk, majd a jobbnál-jobb vörösborok mellé az új látványgrill fogásait kóstolhattuk meg.

A koncepció lényegében az, hogy szabadtéren, green egg-ben (ez tulajdonképpen egy tojás alakú mini kemence és multifunkciós grillmasina), egyszerű, de nagyszerű fogásokat készítenek. Így az eddigi, sajt-szalámi-kenyérke típusú borkóstolóknál jóval több, akár egy ünnepi ebéd vagy vacsora is kerekedhet a látogatásból.

Én első körben kissé felhúztam a szemöldökömet a hamburgerre, a cheedar sajtos fűszeres sült burgonyára és az ecetes babsalátára, de azt hiszem a tanulság az, hogy nem kell ennyire vaskalaposan értelmezni a bor-étel párosításokat. Igenis jól esik egy ilyen grillmenü után a 2012-es Syrah.

18268103_1654965344538053_3023378866285618818_n

18268350_1650943878273533_4337601895810589907_n

18275109_1654965397871381_3616315414206125455_n

És ez a délután olyan volt, mintha több napnyi élmény zúdult volna ránk, de közben a kép, ami megmaradt magamról mégiscsak az, hogy ülök a teraszon, csillog a nap a poharamon, és maradnék az idők végezetéig. Nyáron ha odakerülök, lehet, hogy tényleg maradok.

Menjetek ti is és

- nevezzetek be egy borkóstolóra

- piknikezzetek (amihez a helyszínen lehet vásárolni teli piknikkosarat)

- járjátok be a pincét és a dűlőket

- kóstoljatok bele az új látványkonyha finmságaiba

- figyeljétek a programokat, mert belefuthattok egy Sunday brunch-ba, de nyáron itt lesz például az Ördökkatlan fesztivál egyik állomása is.

 

Vylyan Pincészet

7800 Kisharsány, Fekete-hegy

Facebook

18268453_1654965477871373_5493229375804395508_n

18274714_1654965401204714_2771215914522232704_n

18274785_1654965407871380_7038667127013394002_n

 

A fogadó, ami tulajdonképpen hotel

Ha valaki olyan borzasztóan kényelmes mint mi, és egy hosszú, késődélutánba nyúló borozás után nem hajlandó Villány főutcájáig utazni, akkor Kisharsányban is megpihenhet, és fogadok, hogy kellemes meglepetés éri majd. Csak legurulsz a domboldalról és Bocor Fogadó lesz belőle.

Amikor azt mondom, hogy „fogadó”, ti mire gondoltok? Mert mi abszolút nem azt kaptuk, amire a név alapján számítottunk. Ez egy szupermodern birtok a szőlőtáblák kellős közepén. Hotelnek nevezett szállások sem tudnak ennél többet, és a prémium ajándék itt tényleg a nyugalom és a természet.

Van jakuzzi, szauna, teniszpálya grillterasz, reggeli, bérelhető bicikli, röplabda pálya... De 24 órás recepció és transzfer is Villányba.

Mi ketten érkeztünk, és élveztük, de ez az a hely, ahova nagyon szívesen visszamennék barátokkal. Kivennénk egy apartmanházat, napközben kirándulnánk, este vacsorát sütögetnénk egymásnak, majd a jakuzziból hallgatnánk a zenét és az összekoccanó poharakat. Este pedig irány Villány, aztán ha hajnalodik, a transzfer haza is repítene, hogy az autók helyett a madarak hangjára kelhessünk.

És nem tudom kinek mi a legfontosabb, ha szállást választ magának, az ár, a reggeli vagy a képek a falon... de én egy dolgot mindenek fölé helyeznék itt: Soha életemben nem aludtam még olyan kényelmes matracon, mint amilyen a Bocorban van!

DSC_6634

DSC_6636

18301729_1654965581204696_6685058364640936689_n

A Fogadónak van amúgy pincéje is a már sokat emlegetett soron, így ha az ember bemerészkedik a forgatagba, a Bocor cégér felkeresése ott is melegen ajánlott. Igyatok náluk egy Fiúslányos, vagy még inkább egy Lányos névre hallgató vöröset!

Meg egyetek is! Helyben sütik a zsírhoz, kolbászhoz és tepertőhöz való kenyérféléket. És miközben a zsírral fojtod a bort, vagy éppen a borral a zsírt, ha szerencséd van, harmonikás muzsikál.

A kényelem azért néha kevés tud lenni a boldogsághoz, de szerencsére a Bocor fogadó tulajdonosa, Csoda Balázs, és a személyzet is olyan kedvesen és készségesen fogadott minket, hogy ha akarnánk sem tudnánk belekötni semmibe.

Szívesen mesélnek arról, hogy úgynevezett „gyüttmentek”, de olyan jól sikerült beilleszkedni, hogy a boraik már érmeket hoznak el a villányi versenyeken. És a távlati tervekről is órákig lehetne beszélgetni még, a bor mellett a kirándulós, sportolós, aktív pihenést szeretnék népszerűsíteni.

Portásunk és sofőrünk, akinek a nevére már nem emlékszem egy másik nevet azért belém vert és megmagyarázta, hogy a vidék szépségén kívül még mi lehet az, ami idehívja az embert, vagy hát inkább, hogy őt mi hívta ide:

„Jött egy kattanás, úgy hívják, hogy Zsófi...”

És ez csak egy történet, de itt bárki mesél szívesen, még akkor is, ha csak egy röpke estére jöttél.

Bocor Pince & Fogadó

Facebook

 

18222450_1654965691204685_4344988005938410375_n

18342308_1654965491204705_8605835241285700127_n

DSC_6607

 

A régivágású gyöngyszem

Továbbálltunk, de csak azért, hogy még valamibe belekóstolhassunk, és a következő szállásunk tényleg merőben más élménnyel gazdagított.

Ha szavakkal kéne jellemeznem a Polgár Panziót, a szívélyes, az antik és az otthonos kifejezések ugranak be. Van az a fajta régi vágású vendéglátás, ami mivel igencsak kikopóban van, elsőre fura, de nagyjából negyed óra után egy huszárvágással úgy magába szippant, mintha a legtermészetesebb volna.

A vacsoránál kiírva a neved, a pincér óriási mosollyal üdvözöl, és miután a helyedre kísér, úgy olvassa fel a napi ajánlatot, hogy ha krumpli lenne magába, akkor is megkívánnád. És miközben érkeznek a fogások, jó borral kínálnak, de nem akárhogy. Mindent tud a saját borokról, és ajánl, kínál, a legjobbat próbálja választani neked, hozzád. Mulattat, vezet egész eset, de nem tolakodó módon. Közben a tulajdonos, esetünkben Polgár Kati néni, a vendégek között vegyül, beszélget, mesél, családiassá varázsolja az estét.

18275026_1654965894537998_2286206912784998363_n

DSC_6752

DSC_6780

Mi egy egész estét töltöttünk vele, és bár a cél csak az volt, hogy kicsit jobban megismerjük a borászatot és a szállodát, olyan sok mindent csepegtetett az élettapasztalatából és világnézetéből, hogy igazán hálásnak érezhettük magunkat.

Szeretve van a bor, szeretve van a vidék, és a vendég is. Mindegyik. Kivétel nélkül. Ha nyitott vagy arra, hogy ne csak egy ágyat kapj magad alá, és tetőt a fejed felé pár napra, akkor itt csodálatos történeteket és embereket ismerhetsz meg.

Ha a borokban jobban elmerülnél a pincét és a dűlőtúrát ki ne hagyd!

Polgár Pince és Panzió

Facebook

 

18268187_1654965794538008_4470761415582305833_n

18275197_1654965974537990_9147497592973046377_n

DSC_6770

 

Villány különleges. Az itt élő emberek szimbiózisban élnek a természettel, és az általa adott kincsekkel. Ha itt pihensz, kicsit minden lelassul és megnyugszik körülötted.

A borivás csak egy eszköz arra, hogy magadba szívhasd ezt az egészet. Ilyen élményt kell adnia egy belföldi kirándulásnak, ami arra sarkall, hogy meg több részét ismerd meg ennek a páratlanul sokszínű országnak.

 

18301123_1654965801204674_2146755211638731853_n

18301972_1654965884537999_1033729966545570291_n

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.

Link másolása

Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.

Link másolása

Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.  

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?

Link másolása

Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!

Link másolása

Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 

Link másolása
KÖVESS MINKET: