HÍREK
A Rovatból

Videóban, ütésnyomokkal az arcán üzent a Ryanair-gépről őrizetbe vett belarusz újságíró

Raman Prataszevics jelenleg a minszki 1-es számú fogdában van elmondása szerint.


Mint megírtuk, a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járata vasárnap előre nem tervezett leszállást hajtott végre Minszkben, mert a fehérorosz fővárosban őrizetbe vették a járaton utazó Raman Prataszevicset, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét és barátnőjét.

Eddig semmit nem lehetett tudni az újságíróról az őrizetbe vétele óta. Hétfő este azonban Franak Viacorka, Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető tanácsadója közzétett a Twitteren egy videót, amiben Prataszevics látható.

Azt üzeni benne, hogy a belarusz hatóságok "korrektül és jogszerűen" bánnak vele, és jelenleg a minszki 1-es számú fogdában van. A felvételen azonban jól látható, hogy arcán ütésnyomok vannak.

Viacorka félelmetesnek nevezte a videót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
A hírhedt lombkoronasétányt már az Európai Ügyészség is vizsgálja: „Ez egy frontáttörés”
Magyarország nem tagja az Európai Ügyészségnek, így nem lettek volna kötelesek eljárni. De a lomb nélküli lombkoronasétány mellett nem tudtak szó nélkül elmenni.


Az Integritás Hatóság (IH) eddigi két évéről írt cikket a Népszava. A lap ugyanakkor azt is megtudta:

Az IH egyik szimbolikus ügye, a nyírmártonfalvi lombkoronasétányé mostanra eljutott egészen az Európai Ügyészségig, ahol jelenleg is zajlik a vizsgálat.

A hatóságról azt írják, 2022. novemberi megalakulásuk óta 324 bejelentést kaptak. Ebből 40 esetben indítottak vizsgálatot és 10 ügyet zártak le. A lezárt esetek 80 százaléka vagy eljárás kezdeményezésével – az illetékes szervnél, például Gazdasági Versenyhivatalnál –, vagy feljelentéssel végződött.

A lomb nélküli lombkoronasétány esete volt az egyik, ahol nem tudták egyértelműen megállapítani a visszaélést: a vizsgálat idején az ügy még nem tartott ott, hogy érdemi megállapítást tegyenek. A hatóság így is figyelemmel kíséri a folytatást. Bíró Ferenc, az IH elnöke 2024 tavaszán erről azt mondta, 10 hónapig vizsgálódtak, a munka nagy részét az adatok beszerzése jelentette.

Azt már Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország (TI) jogi igazgatója, valamit az Integritás Hatóság korrupcióellenes munkacsoportjának tagja árulta el, hogy a lombkoronasétánnyal már foglalkozik az Európai Ügyészség. Erről azt mondta:

„Ez egy frontáttörésnek minősült, mivel Magyarország nem tagja az Európai Ügyészségnek, amely ezért elméletileg nem köteles eljárni. Végül mégis az a belső döntés született, hogy az uniós források tekintetében mindig van hatásköre az Európai Ügyészségnek.”

Ligetit egyébként az IH eddigi eredményeiről kérdezte a lap. Szerint ezek a számok nem rosszak egy újonnan felállított szervezet esetében, és az eljárások arányát reálisnak tartja.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Donald Trump a merényletéről: „Nem kellene itt lennem, már halottnak kellene lennem”
A volt elnök hosszú interjút adott a támadás után. Szerinte az ellene eltervezett merénylet esélyt adhat arra, hogy civilizáltabb hangnemben folytatódjon a kampány, és akár egyesítheti is a nemzetet.


A cikkíró szerint egy „hálás és időnként dacos Donald Trump” nyilatkozott vasárnap a New York Postnak, és elmondta, hogy neki már „halottnak kellene lennie”, miközben felidézte azt a pillanatot, amikor egy merénylő rálőtt egy pennsylvaniai kampánygyűlésen.

A volt elnök megosztotta azt a „nagyon szürreális élményt”, amely majdnem véget vetett életének, miközben magángépén interjút adott, útban Milwaukee felé a republikánusok Nemzeti Konvenciójára.

„A kórház orvosa azt mondta, hogy még soha nem látott ilyet, csodának nevezte”

– mondta Trump, aki egy laza, nagy fehér kötést viselt, amely a jobb fülét fedte. Stábja ugyanakkor ragaszkodott hozzá, hogy így ne készüljenek róla fotók.

„Nem kellene itt lennem, halottnak kellene lennem”

– mondta Trump.

Elmondta, ha nem fordította volna kissé jobbra a fejét, hogy megnézzen egy illegális bevándorlókról szóló diagramot, akkor valószínűleg meghalt volna. Abban a pillanatban halálos lövés lett volna az, ami így csak a fülének egy kis darabját szakította le, és összevérezte a homlokát és az arcát.

Trump elmondta, hogy miközben a titkosszolgálat ügynökei vezették le a színpadról, még mindig folytatni akarta a beszédet a támogatókhoz, de azt mondták neki, hogy nem biztonságos, és kórházba kell vinniük.

Csodálattal beszélt arról, hogy az ügynökök futballvédők módjára rohantak be, amint a lövöldözés elkezdődött, és kigombolta fehér hosszú ujjú ingét, hogy megmutasson egy nagy zúzódást a jobb alkarján.

Egy rejtélyt is tisztázott a cipőjével kapcsolatban. A lövöldözés és az azt követő események videóján, amikor a robusztus ügynökök próbálták biztonságba helyezni a színpadról, hallható, ahogy azt mondja: „Várj, szeretném felvenni a cipőmet.”

Az interjúban elmagyarázta: „Az ügynökök olyan erősen ragadtak meg, hogy leestek a cipőim, pedig szorosan vannak a lábamon” – mondta mosolyogva.

Megdicsérte a titkosszolgálat személyzetét hősies tetteikért, és azért, hogy messziről le tudták vadászni a merénylőt. „Egy lövéssel a szemei között szedték le” – mondta a volt elnök. „Fantasztikus munkát végeztek” – tette hozzá. „Ez mindannyiunk számára szürreális.”

Trump arról a fotóról is beszélt, amelyen öklét emeli, és háromszor mondja, „Harcolj!”, miközben az ügynökök próbálták lehozni a színpadról és egy páncélozott SUV-be.

„Sokan azt mondják, hogy ez a legikonikusabb fotó, amit valaha láttak”

– mondta Trump. „Igazuk van, és nem haltam meg. Általában meg kell halni ahhoz, hogy ilyen ikonikus képed legyen.” Hozzátette: „Én csak folytatni akartam a beszédet, de hát éppen meglőttek. [...] Sokak szerint Istennek köszönhető, hogy még itt vagyok” – mondta az exelnök

Egy férfi a gyűlésen meghalt, és ketten megsebesültek. Arra a kérdésre, hogy gondolt-e rá, hogy részt vegyen Corey Comperatore, a lövöldözésben meghalt tűzoltó temetésén, Trump igennel válaszolt. Majd az asszisztenseihez fordulva azt mondta: „Szerezzétek meg a számokat, el akarok menni a kórházba és felhívni az összes családot.”

Trump dicsérte a gyűlésen résztvevő tömeget is, amelyet 55 ezer főre becsült, amiért nyugodtak maradtak „Sok helyen, különösen futballmeccseken, ha egy lövést hallasz, mindenki futni kezd. Itt sok lövés volt, és ők maradtak.” Hozzátette: „Szeretem őket. Nagyszerű emberek.”

Trump elmesélte, hogy a halálközeli élmény megváltoztatta a véleményét a csütörtöki beszédről, amelyben harmadik alkalommal fogadja el pártja jelölését.

„Nagyon kemény beszédet készítettem elő, igazán jót, az egész a korrupt, borzalmas adminisztrációról szólt” – mondta, majd hirtelen hozzátette: „De eldobtam.”

Elmondta, hogy egy új beszéd van készülőben, mert „szeretném egyesíteni az országunkat”. Keresztbe tett karokkal hozzátette: „de nem tudom, hogy lehetséges-e. Az emberek nagyon megosztottak.”

Arra a kérdésre, hogy hangnemről van-e szó, vagy politikai változásokról, azt sugallta, hogy a politikai különbségek jelentik az akadályt. „Néhányan nyitott határokat akarnak, mások nem. Néhányan azt akarják, hogy férfiak játszhassanak női sportcsapatokban, mások nem.”

Mégis, meggyőződése, hogy a siker egyesíteni fogja az országot, bár nem határozta meg, hogy mit jelentene ez a siker.

Elmondta, hogy értékelte Joe Biden elnök hívását, amelyet „rendben lévőnek” nevezett, és hozzátette hogy Biden „nagyon kedves” volt.

Sugallta, bár konkrétumok nélkül, hogy a kampány mostantól civilizáltabb lehet.

Azt is mondta, hogy „úgy halljuk”, hogy Biden utasítani fogja az Igazságügyi Minisztériumot, hogy ejtsék a Trump elleni két vádemelést. Eddig azonban nincs nyilvános jele ennek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Megdőlt a rekord: több mint 100 éve nem volt olyan meleg, mint vasárnap
Az elmúlt napokban folyamatosan dőlnek meg az időjárási csúcsok. A friss adatok szerint 100 éve nem volt még olyan meleg, július 14-en, mint tegnap, azaz vasárnap.


Vasárnap csúcsot döntött a kánikula. Az Időkép érzékelői délen, délkeleten rengeteg állomáson rögzítettek 40-41 fokos csúcsokat, a legmelegebbet a Békés megyei Kötegyánon mérték, ott 41,5 fok volt.

39 fokot kellett megdöntenie a hőmérsékletnek ahhoz, hogy megdőljön a július 14-ei melegrekord, ez pedig bőven sikerült.

A Hungaromet mérései szerint az első három helyen Körösszakál, Lőkösháza és Orosháza végzett. Az előbbin 41 fokot mertek, míg a másik két esetben 39,8 fokot mutatott a hőmérő.

(via Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter szerint a Fidesz határon túli választókerületek kialakítására készülhet
A TISZA párt alelnöke szerint pánikba esett miattuk a kormánypárt. Úgy tudja, már ősszel átírhatják a választások szabályait.


Miután Magyar Péter bejelentette, vasárnap valóban meg is tartotta az első egy órás élő Youtube-bejelentkezését. A TISZA párt alelnöke többek között arról beszélt, hogy pánikot keltett a Fideszben az EP-választáson elért eredményük, aminek hamarosan látható eredménye is lesz:

Magyarék úgy tudják, hogy a kormánypártban elkezdték tervezni a jelenlegi választókörzetek átrajzolását.

Azt mondta, már ősszel kijöhet ezzel a Fidesz. A kormánypárt után ők is lépnek majd: meg fogják vizsgálni a változtatásokat, és ha indokolt, bíróságon támadják meg őket. Magyar ezután azzal folytatta:

„A Fidesz nem elégszik meg azzal, hogy a 2022-es választásokon egy képviselőt behúzott a határon túli magyarok listás szavazatából, hanem egyéni választói körzeteket akar kialakítani mind Erdélyben, mind a Kárpátalján, mind Felvidéken, mind Délvidéken.”

A meg nem nevezett forrása szerint hét ilyen körzetet hozhatnak létre.

A Telex megkereste a miniszterelnök sajtófőnökét és a Miniszterelnökséget is, hogy reagáljanak Magyar állításaira. A Kormányzati Tájékoztatási Központ csak annyit reagált:

„Ostobaságokkal nem foglalkozunk.”


Link másolása
KÖVESS MINKET: