News here
hirdetés

HÍREK

Vezetékkel az ágyékán kellett egy vizes rongyra állnia egy megkínzott embernek – ilyen az élet az orosz megszállás alatt Herszonban

Fejbe lőtt, megerőszakolt nő, és elöl-hátul vasalóval megégetett civil is kért már segítséget a helyi kórházban.

Link másolása

hirdetés

„Az oroszok zsákot húztak a fejemre és megfenyegettek, hogy nem marad vesém” - meséli borscsfőzés közben a BBC újságírójának Olexander Guz. A háború kezdetén még a Herszonhoz közeli Bilozerka falu képviselője volt. Amikor az orosz hadsereg bevonult a településre, megkeresték az oroszellenes nézeteket valló férfit.

„Egy kötelet kötöttek a nyakamra, egy másikat a csuklómra”

- emlékszik vissza a történtekre Guz, akit ezután terpeszbe állítottak a kihallgatás idejére.

Guz megtagadta a válaszokat, ekkor iszonyatos erővel a lábai közé csaptak. Amint a földön fulladozó férfi megpróbált feltápászkodni, rögtön megütötték. Majd újrakezdődött a kérdezősködés.

Miután március elején Putyin katonái elfoglalták Herszont, az ukrán és nyugati tévécsatornákat felváltották a moszkvai adók. Ezzel párhuzamosan rejtélyes módon kezdtek eltűnni az emberek.

hirdetés

Nehéz pontos képet kapni arról, hogy mi történik jelenleg az egykor közel 300 ezer lakosú kikötővárosban. Ahogy egyre jobban megszilárdítja a hatalmát Oroszország a környéken, úgy félnek egyre inkább megszólalni az emberek.

Akiknek valahogyan mégis sikerül elmenekülni, inkább törlik a fotókat és videókat telefonjaikról attól tartva, hogy az ellenőrző pontokon fennakadnak és letartóztatják őket.

A borscsfőző férfi is inkább átküldte a sérüléseiről készült felvételeket külföldön élő fiának, majd a saját készülékéről törölt mindent.

Az oroszok kínzásairól beszámol egy korábban helyi újságíróként dolgozó férfi is. Oleh Baturint az invázió kezdete után néhány nappal egyszerűen elrabolták.

A férfit előbb térdre kényszerítették, majd arcát eltakarták, és puskatussal ütötték a hátát, a bordáit és a lábát. Ezután nyolc napig börtönben volt, hol végighallgathatta mások megkínzását, és szemtanúja volt egy fiatal férfi színlelt kivégzésének. Szabadulás után derült ki, hogy a verés során négy bordája is eltört.

Olexander és Oleh ma már biztonságban van ukrán ellenőrzésű területeken. A BBC-nek bemutattak olyan fotókat és rendőrségi jelentéseket, melyek egyértelműen alátámasztják a kínzásukról szóló történeteket.

A lapnak név nélkül nyilatkozó herszoni orvos bemutatott egy kórházi zárójelentést, melyen egyértelműen fogalmaznak: testcsonkításra utaló jeleket azonosítottak egy ember testén, majd részletezik a különféle horzsolásokat, valamint vágások, áramütés, fojtogatás és megkötözés nyomait. Aki ehhez hasonló sérülésekkel került kórházba, az orvos szerint kivétel nélkül megégett kézzel és lábbal érkezett az egészségügyi intézménybe. Egy férfi egyszer arra panaszkodott, hogy homokkal teli tömlővel verték agyba-főbe.

Mindez semmi ahhoz képest, hogy

akadt olyan beteg, aki a nemi szervén égésnyomokkal kért segítséget, míg egy megerőszakolt nőt fejlövéssel szállítottak a kórházba. De volt olyan civil is, akinek a hasán és hátán forró vasaló nyomát találták. Egy másik embernek pedig két vezetéket csatlakoztattak az ágyékához, majd ráparancsoltak, hogy álljon egy vizes rongyra.

Az orvos szerint ennél sokkal több embert kínozhattak meg, akik a történtek után nem mernek segítséget kérni még súlyos sérülések esetén sem. Mások pedig attól tartanak, hogy ha jelentkeznek, akkor a szeretteiket is megkeresik az oroszok.

Nem a BBC az egyetlen, ami próbálja felderíteni, mi folyik Herszonban. Az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziója és a Human Rights Watch is aggódik a kínzásokról és csonkításokról szóló jelentések miatt.

Belkis Wille, a Human Rights Watch munkatársa szerint a brit közszolgálati média információi összhangban vannak a civil szervezet tudomására jutott esetekkel. Úgy tűnik, hogy az orosz katonák a megszállt területeken folytatják a lakosság terrorizálását, kínzását, miközben ok nélkül tartanak egyeseket fogva, mások pedig titokzatos módon eltűnnek.

„Ezek potenciális háborús bűnök, melyeket vizsgálunk” – teszi hozzá Belkis Wille.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Ezeken a képeken látszott igazán, milyen sokan voltak a Kossuth téren
A szervezők szerint legalább 40 ezren vannak a téren, eddig a beszédek hangzottak el főként, a koncertek ezután jönnek.

Link másolása

hirdetés

Már a Margit hídon nagy tömeg volt a hídfoglaláskor, de az utóbbi években ritkán látott óriási tömeg gyűlt össze a Pedagógus Világnapon a Kossuth téren.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Így néz ki a tömeg a Parlamentből
Felülről nézve még nagyobbnak tűnik a tömeg, és még a környező utcákban is vannak.

Link másolása

hirdetés

Jámbor András képviselő fotózta le a tüntetőket a Kossuth téren, akik a szervezők szerint 40 ezren is lehettek.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Olyan orosz tank bukkant fel a fronton, ami azt jelzi, hogy nagy a baj náluk
Nemzetközi exportra szánt tankot küldhetett az urkajnai frontra Oroszország, ami egy komoly problémára világíthat rá haderejükben.

Link másolása

hirdetés

Twitteren több fotón is felbukkant egy „V” jelzésekkel és háborús feliratokkal felfestett, orosz T-90Sz harckocsi. Ezt a típust Oroszország kimondottan nemzetközi exportra szánta, aminek vevője India lett volna - írja a portfolio.hu.

Persze az orosz telegramos források találtak a tank felbukkanása kapcsán magyarázatot: valójában India volt az, amely nem kérte a harckocsikat, amiknek a vásárlásukra megkötött szerződését fel is mondták.

A valóságban azonban akkor szoktak exportra szánt harci eszközöket bevetni, ha az adott haderő szorult helyzetbe kerül. Így tett Ukrajna is, már a háború első hetei során.

Az oroszok pedig nem állnak jól az elvesztett harckocsik számát illetően, ami a becslések szerint 1273-ra rúg.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Élő adásban lökte le a dobogóról a HírTv tudósítóját egy tüntető, mások visszasegítették
A fiatal riporter ezt a pillanatot biztosan emlegetni fogja karrierjében.

Link másolása

hirdetés

A Parlament előtt szolidaritási koncertet rendeztek a pedagógusokért TANÍTANÉK x noÁr - Szolidaritási koncert a Pedagógusainkért! címmel, melyen a szervezők szerint legalább 40 ezren voltak.

Az este folyamán történt azért incidens is. A Hír TV tudósítója, Móna Márk a Parlament elől jelentkezett be, amikor élő adásban valaki lelökte őt a dobogóról. A fiatal riporter az eset során nem sérült meg, többen is felsegítették a földről. A lökésről és a felsegítésről itt tudod megnézni a videót:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: