News here

HÍREK

Vegyi fegyver bevetését tervezheti Oroszország az USA és Nagy-Britannia szerint

„Mindannyiunknak résen kell lennünk” - figyelmeztett a Fehér Ház szóvivője. Más nyugati tisztviselők szerint is jó okunk van aggódnia emiatt.

Link másolása

Nagy-Britannia és az Egyesült Államok attól tart, hogy Oroszország vegyi fegyver bevetésére készül az ukrajnai háborúban - írja a Guardian.

Szerdán az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova azt mondta, Oroszország rendelkezik olyan dokumentumokkal, amelyek azt bizonyítják, hogy az Egyesült Államok támogatta a biofegyver-programot Ukrajnában. Aztán az orosz védelmi minisztérium azzal vádolta az "ukrán nacionalistákat", hogy vegyifegyver-provokációt készítettek elő egy Harkivtól északnyugatra fekvő faluban. A tervük az volt a minisztérium szerint, hogy hamisan vádolják meg az orosz erők vegyi fegyverek használatával.

"Oroszországnak már van gyakorlata abban, hogy a Nyugatot éppen azokkal a jogsértésekkel vádolja, amelyek maga Oroszország követ el. Ez mind nyilvánvaló trükk Oroszország részéről, hogy megpróbálja igazolni további előre megfontolt, kiprovokálatlan és indokolatlan támadását Ukrajna ellen"

- reagált erre a Fehér Ház szóvivője a Twitteren.

Jen Psaki azt is kijelentette, hogy Oroszország állítása az Egyesült Államok állítólagos biológiai fegyverekkel foglalkozó laboratóriumairól és arról, hogy vegyi fegyvereket fejleszt Ukrajnában, tévesek. Azt is írta, hogy Kínában is hangoztatták ezeket a hamis állításokat, ezzel pedig látszólag támogatták ezt a propagandát.

"Mindannyiunknak résen kell lennünk, mert Oroszország esetleg vegyi vagy biológiai fegyvereket is bevethet Ukrajnában, vagyis hamis zászlós műveletet hajthat végre ezek felhasználásával"

- figyelmeztett a szóvivő.

Ezt a gyanút erősítették meg más nyugati tisztviselők is egy tájékoztatón.

Kijelentették, hogy "jó okunk van aggódni amiatt, hogy Oroszország nem hagyományos fegyvereket is fog alkalmazni", tekintettel a szíriai polgárháborúban bevetett vegyi fegyverek használatának tapasztalataira.

A nyugati országok tisztviselői egyébként az elmúlt két hétben többször is jelezték, hogy Oroszország különösen halálos fegyvereket is alkalmazhat a háborúban, például vákuumbombát, amely súlyos károkat okoz az emberi testben.

Bár Oroszország tagadja, hogy civileket támadnának Ukrajnában, ennek ellenére folyamatosan bombáznak lakóházakat, egészségügyi intézményeket, iskolákat és más civil területeket, például Mariupolban vagy Harkivban. A civilek és a polgári infrastruktúra elleni közvetlen támadások háborűs bűnnek minősülnek.

Egy 193 ország által aláírt nemzetközi szerződés tiltja a vegyi fegyverek fejlesztését, gyártását, felhalmozását és használatát. Ennek ellenére a szíriai polgárháború során legalább 17 alkalommal alkalmaztak vegyi fegyvert a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szerint. Oroszország az elmúlt években próbálta cáfolni, hogy a szíriai rezsim vegyi fegyvert használt volna, majd 2018 áprilisában bizonyítékok nélkül Nagy-Britanniát vádolta meg a Dumában történt klórtámadással, amelyben 40 ember meghalt. Az OPCW viszont arra a következtetésre jutott, hogy a szíriai légierő felelős ezért a támadásért.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Itt a nagy bejelentés: megszűnik a benzinársapka, kedd 23 órától lép életbe
Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt Mol-vezér jelentette be. 641 Ft/liter a benzin és 699 Ft/liter a dízel mostantól.
MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2022. december 06.


Link másolása

Kedd este 21:45-kor küldték ki a meghívót a szerkesztőségeknek a Kormányzati Tájékoztatási Központból arról, hogy 22:30-kor kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt Mol-vezér. A szerkesztőségek 14 percet kaptak a regisztrációra.

Mindenki azt tippelte, hogy a benzinárstopról lesz szó.

Gulyás Gergely ezt mondta: "Bekövetkezett, amitől tartottunk, a hétfőn életbelépett uniós olajszankció mindenki számára érzékelhető zavarokat okozott Magyarország üzemanyag-ellátásában"

A Mol tájékoztatta a kormányt, hogy import nélkül nem tudja ellátni az ország üzemanyag-ellátását. A kormány ezért a Mol javaslatára megszünteti a benzinárstopot – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Teljes leürülés alakult ki a töltőállomások negyedén, elképesztő problémák alakultak ki az ellátás körül – mondja Hernádi, a Molnál még ilyen nem volt. Az elmúlt napok forgalma az elmúlt évi duplája volt majdnem. 871 nagykereskedelmi rendelést nem tudtak kielégíteni. A Mol eddig bírta.

Két perccel Gulyás bejelentése után meg is jelent a közlöny, mely szerint a rendelet 23 órától lép életbe.

Rövid távon is lesz hatása a benzinárstop eltörlésének, egy-másfél hónapon belül állhat helyre a stabilitás – mondta Hernádi.

Hernádi bejelentette a piaci árakat is: a Mol-kutakra vonatkozó irányadó ár 641 Ft/liter a benzin és 699 Ft/liter a dízel mostantól.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
NATO-főtitkár: Már 2021 őszén tudtuk, hogy Putyin támadni fog, Magyarország is értesült erről
Jens Stoltenberg megerősítette, hogy február elején valóban beszélt Orbán Viktorral a kormányfő moszkvai látogatása után, de ekkor már nem volt újdonság neki az, amire a miniszterelnök figyelmeztette.

Link másolása

Magyarország NATO-ban és a háborúban betöltött szerepéről kérdezte a Partizán YouTube-csatorna a NATO-főtitkárát Brüsszelben egy interjú keretében. Jens Stoltenberg meglehetősen diplomatikus válaszokat adott, például elmondta, hogy a magyar kormány részt vállalt a különféle támogatásokból, elfogadta a szankciókat is elfogadta, és sok menekültet is befogadott.

Arra a kérdésre, hogy maradéktalanul elégedett-e Magyarország eddigi szerepvállalásával, azt válaszolta, hogy nem akarja rangsorolni a szövetség tagországait. Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország Törökország mellett az egyetlen olyan NATO-tag, amelyik még nem ratifikálta Svédország és Finnország tagságát, a főtitkár csak annyit mondott, számít rá, hogy Magyarország és Törökország is mihamarabb megteszi ezt.

A Partizán alapítója, Gulyás Márton felidézte, hogy Orbán Viktornak rossz megérzései voltak a február elejei, Vlagyimir Putyinnal való moszkvai találkozója után. A miniszterelnök akkor úgy fogalmazott, hogy bár az orosz elnök nem mondta neki, hogy támadásra készül, de ő látta, hogy baj van. Állítása szerint fel is hívta a NATO főtitkárát, hogy figyelmeztesse erre. Stoltenberg az interjúban megerősítette, hogy valóban beszélt a kormányfővel.

„Ekkor a NATO-tagok már teljes bizonyossággal tudták, hogy Putyin Oroszországa meg fogja támadni Ukrajnát. A közös hírszerzésünk értesült erről még 2021 őszén. Az egész világot figyelmeztettük, beleértve a NATO-tagokat Putyin megszállási terveiről és a hatalmas katonai készülődésről. Ez az információ tehát minden országnak a birtokában állt, fel voltunk készülve Putyin támadására”

- mondta.

Hozzátette, hogy szerinte helytelen lenne részleteznie a közte és Orbán között történt beszélgetést. Arra azért utalt, hogy számára nem volt meglepetés az, amit a miniszterelnök mondott neki, hiszen már 2021 őszén tisztában voltak azzal, hogy Putyin támadásra készül.

A főtitkár azt is elmondta, hogy szerinte téves gondolat az, hogy a NATO tervezett keleti bővítése provokálta ki az orosz támadást. Úgy véli, ez az elképzelés azon a feltételezésen alapul, hogy Oroszországnak jogában áll dönteni a szomszédos országok sorsáról. Hangsúlyozta, hogy Oroszország indította a háborút, miatta áll fenn ez a helyzet Európában, ami a hidegháború óta a legveszélyesebb. A konfliktust pedig az okozza, hogy Putyin nem hagyja, hogy Ukrajna eldöntse, milyen úton járjon.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Civil ruhás rendőrök tepertek le egy 16 éves fiút egy debreceni plázában
Kétmillió forintot akart kicsikarni 20 éves társával egy férfitól, mindkettejüket elkapták.

Link másolása

16 éves zsarolót kaptak el civil ruhás rendőrök egy debreceni plázában - számolt be róla az RTL Híradó.

Amikor a kamasz meglátta, hogy érte jöttek, megpróbált elfutni, de a rendőrök leteperték, majd a földön megbilincselték.

A fiatal a gyanú szerint egy zsaroló, aki 2 millió forintot akart kicsikarni társával egy férfitól. Öt napja beszéltek meg találkozót vele a forgalmas bevásárlóközpontba, mert azt remélhették, hogy a tömegben feltűnés nélkül átadja nekik a pénzzel teli borítékot az áldozat. Azt viszont nem tudták, hogy már november óta figyelték őket a nyomozók.

Azt, hogy pontosan mivel zsarolták a férfit, a rendőrök nem árulták el, csak azt, hogy a 20 éves budapesti fiú ötlete volt az egész. Őt a fővárosban bérelt lakásában fogták el. Azt nem tudni, hogy milyen kapcsolatban állt társával és a megzsarolt férfivel.

A két fiatalt gyanúsítottként hallgattak ki, majd őrizetbe vették őket. Mindketten részletes beismerő vallomást tettek. A 16 éves fiú szabadlábon lehet a tárgyalásig, társa viszont nem hagyhatja el az otthonát engedély nélkül. Akár nyolc év börtönt is kaphatnak, ha elítélik őket.

Az RTL Híradó riportja:

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Újabb térképen láthatod, hol tudsz tankolni az országban
A folyamatosan frissülő oldalon bárki megoszthatja az aktuális tapasztalatait.

Link másolása

Az egyre súlyosbodó üzemanyaghiány miatt már különböző fórumokon és csoportokban próbálják az autósok megosztani egymással a híreket és a még elérhető benzin és gázolaj lelőhelyét.

A Totalcar portál is készített már egy élő hírfolyamot és egy folyamatosan változó térképet, amelyen percről percre, illetve ahogy ők írják, "cseppről cseppre" nyomon lehet követni, hogy hol kapható vagy épp nem kapható üzemanyag.

Megjelent egy hasonló térkép a Benzinkút.info oldalon, amely egy közösségi benzinkút-információs adatbázis. Itt bárki megjelölheti az aktuális tapasztalatait a térképen.

A zöld jelzés azt jelenti, hogy az adott benzinkúton minden kapható, a sárga a hiányos készletet jelöli, a piros pedig azt, hogy minden üzemanyag kifogyott. Ahol szürke jelzést látsz, ott egyelőre még nincs adat.


Link másolása
KÖVESS MINKET: