HÍREK
A Rovatból

Varga Mihály elismerte, mennyire rosszul állunk a lakások szigetelésével: Ausztriában 80%, Lengyelországban 59%, nálunk 20%

A pénzügyminiszter elismerte: bár voltak energetikai-korszerűsítést támogató állami programok, de ez nem volt elég. Ezért is ekkora most az ország és az emberek energiaszámlája.

Link másolása

Nem érték el a céljukat az elmúlt 12 év energetikai-korszerűsítési programjai - erről beszélt a közgazdász vándorgyűlésen tartott előadásában a pénzügyminiszter. Varga Mihály beszélt arról: Magyarországon csak minden ötödik lakóépület szigetelt. Az LMP szerint elhibázott a kormány politikája. A kormány az RTL híradó kérdésére nem árulta el, indítanak-e átfogó energiakorszerűsítési programot.

Vastagon fog a toll. A Házon Kívül kért fel egy energetikai szakértőt: számolja ki, mennyibe kerül ha valaki kevesebb energiát akar felhasználni.

Mucsi Sándor energetikai szakértő: "Ha az épület hőigényét szeretnénk csökkenteni, egy homlokzati hőszigetelést használnánk, ugye az olyan 25-35 ezer forint körüli négyzetméterenkénti költséget jelent. Gyorsan kijön a végösszeg." 5,8 millió forint hőszigetelés.

"Ehhez jön még a nyílászárók cseréjének költsége. Ez 2,5 millió forint. Még így is rövid idő alatt megtérülhet a szigetelés költsége. Körülbelül 4-5 év alatt megtérülhet."

Nemcsak egy háznak, egy országnak is van energiaszámlája. Ezt mutatta meg a pénzügyminiszter a szegedi közgazdász vándorgyűlésen. A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy állunk az épületszigeteléssel:

"Ausztriában 80 százalék, Lengyelországban 59, Szlovákiában 35, cseheknél is 25, nálunk 20 százalék."

Varga Mihály elismerte: bár voltak energetikai-korszerűsítést támogató állami programok, de ez nem volt elég. Ezért is ekkora most az ország és az emberek energiaszámlája.

"Ha olcsóbb nem lesz az ár, vagy csak mérsékeltebben lesz olcsóbb, akkor viszont kevesebbet kell fogyasztanunk belőle. Akkor előjönnek azok az energetika-hatékonysági programok, amelyek az elmúlt években is voltak, de talán szerényebb vagy moderáltabb mértékben, mint kellett volna."

Ha a V4-eket nézzük, akkor is Magyarország messze a legrosszabbul áll az épületszigetelés tekintetében.

Ungár Péter szerint akár 15-20 százalékkal is csökkenteni lehetett volna az ország gázfogyasztását egy átfogó állami szigetelési programmal.:

"Nem nagyon lehet ellenérvet mondani a szigetelés ellen. Jobb abból a szempontból, hogy a családoknak csökkenti a rezsiköltséget, jobb abból a szempontból, hogy Magyarországnak csökkenti a kitettségét Oroszországgal szemben, hiszen kevesebb energiát kell felhasználnunk."

Ráadásul a szigetelési program pörgetné a magyar építőipart is, és a környezetnek is jót tenne a kevesebb energiahordozó felhasználása.

A kormánytól azt kérdezte a híradó: megfelelőnek tartják-e az elmúlt 12 évben indított energiakorszerűsítési programokat, és indítanak-e újakat? Erre nem válaszoltak, csak annyit közöltek: a családok korszerűsíthetik az otthonaikat az otthonteremtési támogatás és az otthonfelújítási kölcsön segítségével.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter újabb információkat közölt a pénteki tüntetésről
A gyermekvédelemért hívta össze híveit a TISZA párt politikusa, Pintér Sándor belügyminiszter és a kormány lemondását követelve.

Link másolása

Pénteken 18 órára hirdetett meg Magyar Péter egy tüntetést a Belügyminisztérium épülete elé. A gyermekvédelemért hívta össze híveit a TISZA párt politikusa, Pintér Sándor belügyminiszter és a kormány lemondását követelve. Mai posztjában közölt pár információt arról, hogy mivel és hogyan készüljenek a hívei a tüntetésre:

„Találkozzunk ma este 18.00 órakor a Belügyminisztérium előtt, védjük meg a gyermekeinket és unokáinkat! Követeljük a politikai felelősök lemondását!

Csatlakozz hozzánk egy békés, de határozott tüntetésre, ahol közösen mondjuk ki, hogy “Elég volt!”. Védjük meg a gyermekeket az újabb pedofil bűncselekményekről. Követeljük a valódi gyermekvédelmi reformot, a gyermekvédelem finanszírozásának jelentős megemelését. Követeljük a szörnyűségeket eltussoló intézményvezetők felelősségre vonását, és a politikai felelősök, Pintér Sándor belügyminiszter lemondását és a kormány távozását. Itt az ideje, hogy hangot adjunk a változás iránti igényünknek és megmutassuk, a közösség erejével képesek vagyunk pozitív változásokat elérni.

Kérünk titeket, hogy osszátok meg az eseményt, hívjátok meg barátaitokat, és gyertek el minél többen, hogy közösen kiállhassunk a jövő generációja mellett.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Veszteségbe kényszerítheti őket a kormány a benzinkutasok szerint
Szerdán jelentette be a kormány, hogy a gázolaj árának 10, a benzin árának 27 forintos csökkentését várják el, különben beavatkoznak.

Link másolása

Veszteséges üzemelésre kényszerítené a kormány a benzinkutakat, ha kizárólag tőlük várná az üzemanyagok árának csökkentését – mondják a Független Benzinkutak Szövetségénél. Szerintük az árrésükből legfeljebb néhány filléres árcsökkentésre futná, a kormánynak viszont sokkal nagyobb a mozgástere, miután az ár fele az adó.

Gulyás Gergely csütörtökön azt mondta a Kormányinfón, hogy a költségvetés nem tud lemondani további bevételekről. Szerdán jelentette be a kormány, hogy a gázolaj árának 10, a benzin árának 27 forintos csökkentését várják el, különben beavatkoznak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Blikk: Százmilliós kártérítést kaptak a bicskei áldozatok, de eddig erről nem beszéltek
A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kilenc fővel kötött peren kívüli egyezséget, akiknek mindösszesen 154 millió forintot fizetett ki.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2024. április 26.


Link másolása

Összesen kilencen kaptak jelentősebb összeget kártérítésként, mert zaklatták őket a bicskei gyermekotthonban - írta meg a Blikk. Az ügy 2016-ban pattant ki, az intézmény vezetőjét, V. Jánost nyolc év fegyházbüntetésre ítélték szexuális erőszak és kényszerítés miatt. Idén robbant ki a kegyelmi ügy, amelyben a bűntársaként ismert K. Endrét Novák Katalin elnöki kegyelemben részesítette, ekkor újra ráirányult a figyelem a zaklatások ügyére.

Az áldozatok 2020 februárjában jelentették be, hogy kártérítési pert indítanak.

"Jogerős ítélet van arról, hogy megtörténtek a bűncselekmények, ez alapján jogos a kártérítési követelésünk. Azt várom, hogy álljanak ki kormányhoz és intézményhez méltóan"

– nyilatkozta akkor Pop Mert Julián a 168.hu-nak.

A Blikk úgy tudja, hogy 2020-ban ő is megegyezett az állammal, így peren kívül több tízmilliós összeget kapott kártérítésként. A kilenc áldozat közül néhányan kevesebb pénzt kaptak, a lap szerint valószínűleg az elszenvedett kínok befolyásolták az összeg mértékét.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kilenc fővel kötött peren kívüli egyezségi megállapodást, akiknek mindösszesen 154 millió forintot fizetett ki

– tudta meg a Blikk a Belügyminisztérium sajtóosztályától.

A pénzt nem ugyanabban az időpontban kapták meg, de mindannyian elfogadták az egyezséget.

Ide tartozik, hogy Magyar Péter péntekre tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, hogy Pintér Sándor tárcavezető és az egész kormány távozását követeljék. Magyar szerint a kormány „két és fél hónap alatt arra nem volt képes, hogy bocsánatot kérjen az áldozatoktól”.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Hadházy Ákos: Két szerződést kötöttünk Kínával, és a kínai rendőrök járőrözése a kisebb baj
A független képviselő szerint az eddig ismeretlen, második szerződés gyakorlatilag szabad kezet ad a magyar kormánynak, hogy a kínaihoz hasonló totális megfigyelőállamot építsen ki.

Link másolása

Hadházy Ákos betekintést kapott a Belügyminisztériumban a Kínai Népköztársasággal kötött két belügyi együttműködési szerződésben, írja a képviselő a Facebookon.

Az első megállapodás, amiről már hetek óta cikkez a sajtó, valóban csak a turisztikai helyszíneken történő kínai rendőri jelenlétről szól, de van egy másik, eddig ismeretlen egyezmény is, az ún. Rendészeti Biztonsági Megállapodás.

Hadházy szerint az első szerződés „korrektnek és ártalmatlannak tűnik”, mert annak értelmében „a kínai rendőrök csak fegyvertelenül, a magyar parancsnokság alatt és a magyarokkal járőrözve, elsősorban tolmácsként járőrözhetnek”,

a második együttműködési megállapodás azonban gyakorlatilag szabad kezet ad a magyar kormánynak ahhoz, hogy a kínaihoz hasonló, magas technológiai szintű, totális megfigyelőállamot építsen ki.

Az eddig titkolt megállapodás szerint „a felek törekednek az eddigi rendészeti együttműködés folytatására, megerősítésére és fejlesztésére”, többek közt „a közrend és közbiztonság, a szakképzés, terrorizmus és kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem, közlekedésbiztonság és más területeken”.

A Rendészeti Biztonsági Megállapodásban az is szerepel, hogy a felek együttműködnek a legjobb gyakorlatok cseréjében, a tapasztalatok megosztásában, közös projektekben és programokban, vezető szakértők cseréjében, és az együttműködés bármelyik fél által javasolt egyéb módjain.

Hadházy Ákos szerint a tágan értelmezhető és alkalmazható kitételek alapján

a magyar kormány átveheti a totális diktatúra alapját adó kínai személyfelismerő kamerarendszert, a kínai belügy segíthet a magyar belügynek a kamerarendszer beüzemelésében.

A képviselő szerint ráadásul „a Fidesz bármikor három nap alatt módosít, vagy egy nap alatt egy rendelettel felülírhat”, azaz a Rendészeti Biztonsági Megállapodásban foglaltaknak különösebb hazai jogi akadálya nincs.

Hadházy felhívja a figyelmet arra is, hogy a titkos megállapodás nyolcadik pontja szerint az „egyezmény nem minősül nemzetközi szerződésnek”, ezért „nem keletkeztet a nemzetközi jog alapján fennálló jogosultságokat és kötelezettségeket”.

A képviselő jogászai szerint azért volt szükséges ez a kitétel, mert így

nem kellett a kormánynak a parlamenttel ratifikáltatnia, vagy rendeletben kihirdetnie, azaz nyilvánosságra hoznia.

Link másolása
KÖVESS MINKET: