HÍREK
A Rovatból

„Varga láthatóan félt” – Kiderült, mi van a rendőri jelentésben, ami Magyar Péter és Varga Judit családi vitájáról készült

A HVG a rendőri jelentésre hivatkozva azt írja, hogy Varga Judit megpróbált kimászni az ablakon, Magyar Péter pedig azt kiabálta, hogy nem mehet sehová. A jelentést nem titkosították, de az akkori igazságügyi miniszter azt kérte, kezeljék bizalmasan.

Link másolása

Ahogy arról korábban írtunk, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) belső vizsgálatot rendelt el, hogy kiderüljön: hogyan kerülhettek ki Magyar Péterre és családjára vonatkozó iratok a rendőrségtől a hvg.hu újságírójához.

A portál most hosszú cikkben vázolta fel, hogy ők pontosan mit tudtak eddig az ügyről. Mint írják, 2020 végén rendőri jelentés készült Magyar és felesége, Varga Judit heves veszekedéséről. A HVG munkatársa, Dezső András birtokába 2024. március 11-én került a jelentés, „miután egy portrécikkhez folytatott háttérbeszélgetés során először hallott Magyar állítólagos heves viselkedéséről”.

A Dezső András birtokába került dokumentumon nem titkosították, de az ügyet kezelő rendőr beleírta, hogy Varga Judit kérése, hogy az ügyet kezeljék bizalmasan.

A jelentésben a rendőr azt állítja: 2020 év végén a miniszter kérte, hogy menjen el vele a lakásukhoz, így lehetett tanúja a pár egyre hangosabb szóváltásának.

A rendőr saját állítása szerint úgy érzékelte, Varga láthatóan félt, és a jelenlétük nélkül kiszolgáltatott helyzetben lett volna.

Jelentése szerint a miniszter azt mondta a férjének: „engedj el”, és ha máshogy nem jut ki, hát kimászik az ablakon. A rendőr azt állítja, valaki kinyitotta a félszuterén szoba ablakát, a párkányra pedig ruhákat és csomagokat próbált pakolni, miközben Varga Judit férje ezt próbálja megakadályozni.

Magyar ekkor állítólag azt kiabálta feleségének, hogy Varga nem mehet sehova, nem viheti magával a gyerekeket (akik ekkor nem voltak jelen). A jelentés szerint a férj azzal fenyegetőzött, hogy

„majd megbánod még ezt, úgysem hisznek majd neked. Az egész kormány bele fog ebbe bukni, óriási botrányt csinálok ebből.”

A rendőr ekkor arra kérte Magyart, hogy engedje el Vargát, mire ő a rendőrrel is elkezdett veszekedni. A leírtak szerint az utcán is folytatódott a veszekedés, amit a szöveg szintén hosszan részletez, felsorolva a rendőri intézkedéseket is.

A gyerekek ekkor egy másik helyen tartózkodtak, ahová Varga Judit rendőrautóval érkezett, de a jelentés szerint őket Magyar Péter a saját kocsijával megelőzte. A hvg.hu-hoz eljuttatott dokumentum szerint Magyart nem engedték be abba a lakásba. A Varga védelmét ellátó rendőr csak a minisztert engedte be. Másfél-két órával később hagyta el Magyar a helyszínt, Varga pedig két gyerekével rendőrautóval ment Miskolcra (a harmadik gyerekről nem tesz említést a jelentés).

A jelentés nem ír tettlegességről, a hvg.hu tudomása szerint az ügyben nem is indult eljárás.

Ugyanakkor a rendőr jelentése szerint Magyar Péter „a gépjárművel való közlekedés során veszélyeztette a környezete életét, testi épségét, a rendőri felszólításnak vonakodva vagy egyáltalán nem tett eleget, agresszív, megfélemlítő, fenyegetőző magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban riadalmat, megbotránkoztatást keltsen”.

A HVG korábban beszélt Magyarral a jelentésről, aki részletesen elmesélte a portálnak a szóban forgó veszekedést. Akkor arról beszélt, hogy érzése szerint az egész jelenet megrendezett volt. Magát a jelentés tartalmát nem ismerte.

Dezső András három órát beszélgetett Magyarral annak tartalmáról. A beszélgetés során a jelentés minden érdemi állítása szóba került, ám a találkozó végén Magyar jelezte, hogy letiltja az elhangzottakat, majd erre sms-ben is ráerősített. „Másnap Magyar előállt egy Facebook-poszttal, holott cikk az ügyben nem született, hiszen a feltáró munka még nem ért véget. A lépéséről nem tájékoztatta munkatársunkat” – írja a hvg.hu.

A portál szerint Magyar a posztjában téved, mikor úgy fogalmaz, a HVG munkatársa azzal kereste volna meg, hogy a hatalom által készített és betárazott titkos rendőri jelentést kapott meg a rendőrségtől. A jelentésen ugyanis nem szerepelt titkosítás, a tartalmát pedig a felek meghallgatásával próbálta Dezső András ellenőrizni.

Magyar a jelentés kiszivárgása miatt a belügyminiszter és az Országos Rendőr-főkapitány távozását követeli, a rendőrségtől pedig azt kérte, vasárnap esti posztját értékeljék feljelentésként, és rendeljenek el nyomozást annak érdekében, hogy „a rendőrség állományából ki, milyen céllal és kinek az utasításából szivárogtatta ki az említett, hamis megállapításokat tartalmazó rendőri jelentést.”

A portál közölte azt is: amennyiben az ügyben beidézik Dezső Andrást, a forrásvédelem megkívánta keretek közt együttműködnek a hatóságokkal.

A hvg.hu a dokumentummal kapcsolatban leszögezi: „Azt természetesen nem tudjuk, nem is állítjuk, hogy valóban úgy történtek az események, ahogy az a jelentésben szerepel. Előfordulhatnak ugyanis félreértések, megtörténhet, hogy a jelenlévők másképp emlékeznek a történtekre. Ráadásul épp viharos időszak volt ez a házasságban, így az sem meglepő, ha indulatos szóváltás alakul ki a felek között. Végezetül a szereplők sem voltak átlagemberek, érintett volt a kormány egyik tagja, és a szintén ezer szállal bekötött férje.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Megrázó felvétel: videóra vették azt a pillanatot, amikor a támadó rálőtt Robert Ficóra
A politikus a testőreivel együtt az őt üdvözlő tömeghez sétált, mikor a merénylő közvetlen közelről több lövést is leadott rá.

Link másolása

Szerda délután egy férfi több lövést adott le Robert Fico szlovák miniszterelnökre. A politikust életveszélyes állapotban szállították kórházba, állapotáról még nem adtak információt.

A támadót a rendőrök a helyszínen elfogták.

A privigyei regionális televízió lefilmezte azt a pillanatot, amikor a támadó rálőtt Robert Ficóra. (Figyelem! Megrázó felvétel!)

VIDEÓ: A támadás pillanatai

Forrás: napunk.dennikn.sk


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Sokkolták a történtek – Megszólalt a Fico elleni merényletet elkövető férfi fia
Arra a kérdésre, hogy az apja gyűlölte-e Ficót, azt felelte: Így mondanám, nem rá szavazott. Ez minden, amit ezzel kapcsolatban mondhatok.

Link másolása

A Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen szerdán elkövetett lőfegyveres merénylet feltételezett elkövetőjének fia az aktuality.sk szlovák hírportálnak nyilatkozott. Szerinte apja "nem szavazott Ficóra".

Azt mondta:

sokkolták a történtek, majd hozzátette, hogy édesapja legálisan tartott fegyvert. Elmondta, hogy fogalma sincs róla, hogy az apja mit tervezett, és mi volt a támadás oka.

Arra a kérdésre, hogy az apja gyűlölte-e Ficót, a merénylő fia azt felelte: "Így mondanám, nem rá szavazott. Ez minden, amit ezzel kapcsolatban mondhatok".

Bár a szlovák rendőrség egyelőre nem erősítette meg a merénylet helyszínén őrizetbe vett férfi személyazonosságát, a merénylőről egybehangzóan azt állítják szlovák sajtóorgánumok, hogy egy 71 éves lévai illetőségű férfi, aki biztonsági őrként dolgozott és így legálisan tartott fegyvert.

Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen szerdán délután Nyitrabányán (Handlova) a kabinet kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. A támadást követően a szlovák kormányfőt életveszélyes állapotban helikopterrel a besztercebányai Roosevelt kórházba szállították.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Szlovák miniszterelnök-helyettes: Ficónak több lőtt sebe van, állapota nagyon komoly, életveszélyes, még most is műtik
Egy közvetlenül az államfőválasztás után elkövetett, politikai motivációjú merénylet történt - közölte a belügyminiszter, és határozottan a kedélyek megnyugvására szólított fel.

Link másolása

Már több mint három órája tart a műtétje és továbbra is kritikus állapotban van a besztercebányai kórházban Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki ellen merényletet követtek el Nyitrabányán (Handlova) - jelentette be a besztercebányai Roosevelt kórházban tartott sajtótájékoztatóján Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes.

Robert Kalinák elmondta:

a miniszterelnöknek több lőtt sebe van, állapota nagyon komoly, életveszélyes, és jelenleg is zajlik az állapota stabilizálását célzó műtét.

"Ez, ami ma történt, egy olyan sebet okozott, amelynek begyógyítása soká fog tartani, és arra évekig emlékezni fogunk" - jelentette ki Robert Kalinák.

Sutaj Estok belügyminiszter Szlovákia fennállása legsötétebb pillanatának és a demokrácia legszomorúbb napjának nevezte a miniszterelnök ellen elkövetett merénylet napját. A miniszter kijelentette, hogy a vizsgálat során már bebizonyosodott: egy közvetlenül az államfőválasztás után elkövetett, politikai motivációjú merénylet történt. Elmondta, hogy fokozott biztonsági intézkedéseket vezetnek majd be, és ő személyesen a kormány biztonsági tanácsának összehívását is kezdeményezte.

A belügyminiszter ezzel együtt határozottan a kedélyek megnyugvására szólított fel. Mint fogalmazott: "azoknak is meg kell nyugodniuk, akik esetleg befejezettnek szeretnék látni ezt a szörnyű tettet, és azoknak is, akik esetleg bosszún gondolkoznának."

Robert Fico ellen szerda délután Nyitrabányán (Handlova), a kormány kihelyezett ülése után követett el lőfegyveres merényletet egy idősebb férfi, akit a helyszínen azonnal őrizetbe vett a rendőrség. A miniszterelnököt életveszélyes állapotban helikopterrel a besztercebányai Roosevelt kórházba szállították, ahol az esti órákban még zajlott a műtétje.

Amennyiben a szlovák miniszterelnök sérülései miatt hosszabb ápolásra szorulna, a vonatkozó szabályozás szerint feladatai ellátását a négy miniszterelnök-helyettes egyike venné át, a szlovák sajtó Robert Kalinákot tartja a legesélyesebbnek e feladat ellátására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
„Nem láttam, hogy valaki a kormányfő elé ugrott volna” – A testőrök hibáztak Fico védelmének biztosítása közben, vélik szakértők
Egyikük szerint a miniszterelnök testőreinek azonnal biztonságos helyre kellett volna vinniük a politikust, de ehelyett többen a támadóra vetették magukat, vagy a hivatali autó körül szaladgáltak.

Link másolása

Hibáztak Robert Fico testőrei, mikor a szlovák miniszterelnök az őt köszöntő tömeghez sétált - állítja egy szakember. Hamran István volt rendőrfőkapitány a testőrök fatális hibáiról beszél - írja a napunk.dennikn.sk.

„Káosz volt, ez nyilvánvaló, ez pedig kudarc”

- mondta. Majd arra is emlékeztetett, hogy maga Fico beszélt arról nemrég, hogy a közhangulat és feszültségek miatt előfordulhat, hogy valaki politikusra támad.

„Hogyan elemezték ezeket a fenyegetéseket, ki értékelte ki őket?” – kérdezte Hamran a Denník N-nek adott interjújában.

Beszélt arról, hogy a merényletről készült felvételek alapján a miniszterelnök testőreinek azonnal biztonságos helyre kellett volna vinniük a politikust, de ehelyett többen a támadóra vetették magukat, vagy a hivatali autó körül szaladgáltak.

A szakértő szerint nekik a miniszterelnökkel kellett volna foglalkozniuk, a rendőrk dolga lett volna a támadó lefegyverzése.

Egy másik szakember, Juraj Zábojník, a közjogi méltóságok védelméért felelős hivatal volt vezetője is úgy vélte, hogy a testőrök hibáztak.

„Ha eldördül négy-öt lövés, akkor valaki hibás. Akkor valami gond van a testőrökkel. Nem láttam, hogy valaki a kormányfő elé ugrott volna”

- mondta az esetről. Azt is hozzátette, hogy a téren nem volt olyan sok ember, hogy ne lehetett volna bebiztosítani Fico védelmét. Szerinte akkor, ha egy védelem alatt álló személy emberek közé megy, a testőröknek minden oldalról mellette kell állniuk.


Link másolása
KÖVESS MINKET: