HÍREK

Van, aki csokit hozott ki neki, van, aki szelfizni akart a közmédia előtt sátrazó Hadházy Ákossal

Az ellenzéki képviselő hálózsákkal, mobilvécével vert tanyát a Kunigunda utcában, ahol egy hétig fog sátrazni. Az épületbe továbbra sem engedik be.

Link másolása

Volt, aki csoki vitt ki a közmédia Kunigunda utcai épületéből, és volt, aki egy szelfit készített Hadházy Ákossal, az intézmény ajtaja azonban továbbra is zárva van az ellenzéki képviselő előtt - derül ki a Telex riportjából.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Hadházy pénteken vert sátrat a közmédia épülete előtt, és a tervei szerint egészen november 4-ig fog itt maradni. Erre a napra pedig egy egy demonstrációt is meghirdetett: arra kérte a tiltakozókat, hogy vonjanak élő láncot az épület köré.

Az inspirációt pedig abból a tragikomikus múlt heti jelenetből kapta, amikor az épület előtt fel akart venni egy két perces videót, de a biztonsági őrök annyira megijedtek tőle, hogy minden kaput bezártak - kizárva így az egyik biztonsági őrt, sőt az egyik meghívott vendéget is az épületből.

A képviselő a Telexnek a sátrazás első napján azt mondta, hogy

az akcióval két rövidtávú és konkrét dolgot is szeretne elérni.

Egyrészt, hogy a november 4-re meghirdetett blokádra minél többen jöjjenek majd el. Másrészt, minél több emberhez el akarja juttatni a hírt arról, hogy következő héten bead egy propagandát tiltó törvényjavaslatot. Ez utóbbi kapcsán azonban azt is elmondta, nem gondolja, hogy majd az egyhetes sátrazás miatt megszavazza a parlament a törvényjavaslatát.

A képviselő az akcióját előre bejelentette a rendőrségre is, ahonnan azt az információt kapta, hogy mindig kell embernek lennie a sátornál, máskülönben le kéne azt bontani (és újra bejelenteni). Ezért ő szinte folyamatosan ott lesz, mint elmondta, a nap nagy részét beszélgetésekkel, az éjszakát pedig alvás előtt egy kis munkával tölti majd. A sátorban alvástól nem fél, szerinte az időjárás-jelentés alapján a hőmérséklet neki kedvez. Napi egyszer azért be fog menni a városba egy órára, hogy zuhanyozzon, illetve pótolja a csoki készleteit.

Azért vitt magával egy téli hálózsákot is, illetve egy mobilvécét is rendelt a Kunigunda utcába, hogy azzal se legyen problémája.

Emellett egy asztal is van a sátrában, hogy kényelmesen le lehessen ülni.

„Amikor az ember arról dönt, hogy egy ilyet csináljon, akkor persze tudomásul veszi, hogy a kormánypárti média majd lehülyézi. De én azt gondolom, valahogyan meg kell mutatni, hogy ezt komolyan gondolja az ember és nemcsak egy kommunikációs trükk” - mondta az akciójáról Hadházy. Reakciót a köztévétől nem vár, de ahogy fogalmazott: beszélgetési szándékkal azért többször megpróbál majd bemenni a székházba, hátha valaki fogadja.

Ezt péntek este is megpróbálta, de a Telex beszámolója szerint,

amint lelépett a köztévé és a sátra között húzódó úttestre, a biztonsági őrök már bebújtak az üvegajtók mögé, onnan figyelve, mikor megy tőlük távolabb a képviselő.

„Amint elindulok, bezárják az ajtókat. De volt már olyan, aki hozott ki bentről csokit, meg egy olyan is, aki kijött hozzám egy szelfire” - számolt be a képviselő. Hadházyt azonban nem csak az őrök figyelik bentről, amint megmozdul a székház felé a közétévé két operatőre azonnal követni kezdi kamerákkal. A Telex azonban az állami tévé dolgozóitól azt is megtudta, hogy egyelőre csak este 11-ig veszik Hadházyt, adást viszont eddig úgy néz ki, nem fognak összevágni a nyersanyagból.

Hadházy szombat reggel is bejelentkezett Facebook-oldalán a Kunigunda utcából.

„Fantasztikus reggeli kilátás a Hazugsággyárra. Új nap, új hazugságok készülnek itt, 0-24 órában, három műszakban. Amíg hagyjuk”

- írta a képviselő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor manipuláltnak nevezte az orosz választásokat szűk körben
A magyar miniszterelnök szerint Putyin aligha adja fel a harcot a közelgő orosz elnökválasztás miatt.

Link másolása

Újabb részletek derültek ki Orbán Viktor zártkörű háttérbeszélgetéséről, ahol Magyarország EU-tagságával kapcsolatban is elmondta véleményét. Roland Tichy írt meg újabb részleteket a MCC-konferencián 15 újságíró előtt elhangzottakról, szúrta ki a hvg.hu.

A „liberális-konzervatív” magazin szerzője szerint

a magyar miniszterelnök úgy véli, Putyin aligha adja fel a harcot Ukrajnában, mivel Oroszországban elnökválasztás lesz, és „a háború vesztesei nem nyernek választásokat, még a manipuláltakat sem”. Orbán szerint az oroszok kegyetlenek, erre példaként hozta fel oroszok Nagy Imrét, akit „1956-ban az oroszok felakasztottak”.

A kormányfő úgy véli, Oroszországnak fel kellett adnia eredeti háborús céljait, és most arra törekszik, hogy egy ütközőzónát hozzon létre, nagyjából a vitatott donbászi vonal mentén. A miniszterelnök szerint az „azonnali tűzszünet” lehet a megoldás, de a területek elosztásába feltehetően nem egyeznének bele az ukránok.

„Nem Európa számít egy orosz támadás esetén, hanem csak az USA biztonsága! Minket nem kérdeznek!” – mondta a beszámoló szerint Orbán, majd hozzátette, hogy „Európa teljes megsemmisülésének valódi veszélye azon a tényen alapul, hogy Európa elsősorban az USA geopolitikai érdeke”.

A cikkben Tichy is kitér Magyarország és az EU viszonyára. Az újságíró szerint „Orbán elutasítja a vágyott egységes uniós államot, és ragaszkodik a szuverén államok uniójának koncepciójához”. Tichy szerint Orbán elutasítja „az EU iránti vak lelkesedést”, de ugyanígy elutasítja „az EU-ból való kilépést is”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Filmelőzetes-szerű videóval hangol Orbán a februári évértékelő beszédére
A miniszterelnök valószínűleg a Várkert Bazárban beszél majd az elmúlt évben történtekről.

Link másolása

Orbán Viktor a Facebook-oldalán tudatta mindenkivel, hogy február 18-án, szombaton évértékelő beszédet tart. A dátumot pár napja az Origo is megszellőztette már, akkor a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan azt mondta,

valószínűleg ezúttal is a Várkert Bazárban mond beszédet a kormányfő.

Mivel a 2022-es év igencsak eseménydús volt, Orbánnak lesz miről beszélni. Bizonyára szóba kerül majd az orosz-ukrán háború, illetve a vele kialakult gazdasági válság és a magas infláció, az Európai Unió válaszlépései a háborúra, az áprilisi parlamenti választások, valamint a magyar gazdaság helyzete.

A miniszterelnök Facebook-oldalára most egy olyan videó került ki, amellyelaz évértékelő beszédet harangozzák be.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Szeszélyes időnk lesz jövő héten: a szerdai 10 fok után lehűlés jön záporokkal
Egész héten erősen fog fújni a szél, de esőre, hóra is számíthatunk.

Link másolása

A hét elején még emelkedik a nappali hőmérséklet, szerdán akár 10 Celsius-fok is lehet, majd csütörtöktől lehűlés jön, vasárnap már csak mínusz 1 és plusz 5 fok közötti hőmérséklet várható a legmelegebb órákban. Egész héten erős, élénk lesz a szél, néhol viharossá fokozódik. Több alkalommal vegyes halmazállapotú csapadékra kell számítani, amely a hét végéhez közeledve egyre inkább hó lesz - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn a legtöbb helyen néhány órára kisüt a nap, azonban délelőtt északnyugat felől növekszik a fátyolfelhőzet, később meg is vastagszik a felhőtakaró, amely este, késő este újra csökkenni kezd.

Hétfőn a nap második felében elszórtan fordulhat elő gyenge vegyes csapadék, nyugaton és délen az esőnek, míg északkelet felé haladva a havas esőnek, hónak van nagyobb esélye.

A délnyugati szél délutántól egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira fordul és megerősödik, helyenként viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és plusz 7 fok között valószínű.

Kedden felhőátvonulások várhatók hosszabb-rövidebb napsütéssel, elszórtan előfordulhat zápor, hózápor. Az északnyugati, nyugati szél nagy területen megerősödik, főként az északnyugati szélcsatornában viharossá fokozódik. Hajnalban általában mínusz 4 és plusz 2 fok között alakul a hőmérséklet, de a szeles tájakon pár fokkal enyhébb lesz a hajnal. Kora délután 3-9 fokot mérhetnek.

Szerdán általában közepesen felhős időre lehet számítani,

szórványosan előfordulhat vegyes halmazállapotú csapadék, zömében záporok, de északkeleten hózáporok is kialakulhatnak.

Az északnyugati, nyugati szél főként az északkeleti részeken erős lesz, egy-egy viharos lökés sem kizárt. A minimum-hőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 4 fok között várható, a szeles helyek lesznek fagymentesek. A maximum 5 és 10 fok között alakul.

Csütörtökön közepesen vagy erősen felhős idő várható. Szórványosan előfordulhat vegyes csapadék, főleg északkeleten havas eső, hózápor, másutt eső, zápor. Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik.

A minimum-hőmérséklet általában mínusz 3 és plusz 4 fok között alakul, a szeles helyek lesznek fagymentesek. A csúcsérték 3 és 9 fok között valószínű.

Pénteken felhőátvonulások várhatók, általában többórás napsütéssel. Elszórtan kialakulhat hózápor. Helyenként erős lökések kísérhetik az északnyugati, északi szelet. Hajnalban általában mínusz 6 és plusz 1, kora délután 0 és plusz 6 fok közötti hőmérsékletet mérhetnek.

Szombaton felhőátvonulások várhatók hosszabb-rövidebb napsütéssel. Elszórtan kialakulhat zápor, hózápor. Az élénk északnyugati, északi szelet helyenként erős lökések kísérhetik. Hajnalban mínusz 5 és plusz 1, kora délután 0 és plusz 6 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap a gyakran változó felhőzetből helyenként fordulhat csak elő hózápor. Az északi, északnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A hőmérséklet hajnalban mínusz 7 és plusz 1, kora délután mínusz 1 és plusz 5 fok között alakul.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Több száz Wagner-zsoldos került kórházba Luhanszk megyében – állítha az ukrán vezérkar
Ott azonban az orvosok állítólag nem akarják ellátni őket.

Link másolása

Az orosz Wagner zsoldoscsoport mintegy háromszáz tagját szállították a Luhanszk megyei Juvilejne kórházába, az orvosok azonban nem hajlandók ellátni őket – hozta nyilvánosságra vasárnap az ukrán vezérkar.

A jelentés szerint az orvosok azért nem akarják kezelni őket, mert legtöbbjük olyan betegségek hordozója, mint az AIDS, a szifilisz, a tuberkulózis, valamint a tüdőgyulladás.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója közben egy tévéműsorban elmondta, a régiójában sok az orosz katona, akik képzetlenek, de létszámuknak köszönhetően képesek az előrenyomulásra. „Bármi lehetséges, mert ez egy hatalmas ellenség elleni háború. Oroszország 140 milliós lakosságával hatalmas tartalékkal rendelkezik. Igen, ezek nem hivatásos katonák, de még mindig sok van belőlük. Még ha nincs is jól átható taktikájuk, a létszámuknak köszönhetően fokozatosan haladnak előre” – fogalmazott a kormányzó. Egyúttal megjegyezte, hogy a térségben nehéz a helyzet, de az ukrán erők jól tartják az ellenőrzésük alatt álló területeket.

A dél-ukrajnai Herszon megyei kormányzói hivatal arról adott hírt, hogy vasárnapra virradóra az orosz erők Grad rakéta-sorozatvetőkkel lőtték a megyeszékhelyt, Herszon városát. Eltaláltak egy tömegközlekedési vállalatot, amelynek az épülete megsemmisült és tíz városi járműben keletkeztek károk. További négy lakóház rongálódott meg, de személyi sérülés nem történt.

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt napban mintegy 650 orosz katona halt meg, akikkel együtt az orosz hadsereg Ukrajnában elszenvedett embervesztesége hozzávetőleg 126 160-ra emelkedett. Az ukrán erők egyebek mellett nyolc orosz harckocsit és hét tüzérségi fegyvert semmisítettek meg az elmúlt napon.


Link másolása
KÖVESS MINKET: