News here
hirdetés

HÍREK

„Választási csalás, külföldi beavatkozás és lehetőségek január 6-án" – így készült Trump a Capitolium ostromára

Mark Meadows előadása számos ajánlást tett Trump számára az elnökség megtartására. Konkrét bizonyítékok arra, hogy tavaly Trump valóban puccsra készült.

Link másolása

hirdetés

Mark Meadows, Trump volt kabinetfőnöke átadta a képviselőház január 6-i capitoliumi támadást vizsgáló bizottságának azt a ppt-fájlt, amely azt javasolta Donald Trumpnak, hogy hirdessen nemzetbiztonsági vészhelyzetet, hogy visszatérjen az elnökségbe – írja a The Guardian.

Az a tény, hogy Meadows birtokában volt egy PowerPoint a Capitolium támadás előtt napján, amely részletezte a puccs megrendezésének módjait, arra utal, hogy legalábbis tisztában volt Trump és szövetségesei erőfeszítéseivel, hogy megakadályozzák szavazást Joe Biden választási győzelméről január 6-án.

A PowerPoint, melynek címe „Választási csalás, külföldi beavatkozás és lehetőségek január 6-án”, számos ajánlást tett Trump számára annak érdekében, hogy megtartsa az elnökséget egy második ciklusra hazugságok és a széles körben elterjedt választási csalásokkal kapcsolatos összeesküvések alapján.

A The Guardian áttekintette a PowerPoint második, 36 oldalas verzióját, amelyet január 5-i metaadatokkal jelöltek meg, melyben volt némi eltérés egy másik, a bizottság által kapott változathoz képest, de az anyag címe és ajánlásai változatlanok maradtak, mondta a forrás.

A szenátorokat és a kongresszus tagjait először tájékoztatni kell, hogy külföldi beavatkozás történt, így Trump nemzeti vészhelyzetet hirdethet, érvénytelennek nyilváníthatja az összes elektronikus szavazást, és kérheti a kongresszust, hogy döntsön egy alkotmányosan elfogadható jogorvoslatról – javasolja a prezentáció.

A dokumentum három lehetőséget vázolt fel Mike Pence akkori alelnök számára, hogy visszaéljen nagyrészt ceremoniális szerepével a kongresszus január 6-i együttes ülésén, amikor Bidennek elnöki győzelmét kellett jóváhagynia, és egyoldalúan visszajuttatja Trumpot a Fehér Házba.

hirdetés

Az egyik lehetőség szerint vitathatják a leadott szavazatokat, majd a helyzetre hivatkozva késleltethetik a jóváhagyást, hogy lehetővé tegyék az újraszámlálását.

A lap a múlt héten arról számolt be, hogy valamikor január 5-én a késő esti és január 6-án a kora reggeli órák között, miután Pence nem volt hajlandó közreműködni ebben, Trump nyomást gyakorolt szövetségeseire, hogy akadályozzák meg Biden törvényhozási jóváhagyását.

A PowerPointban mind Trump, mind Pence számára tett ajánlások tulajdonképpen választási csalásra buzdítanak, leginkább hazugságokkal, beleértve azt az állítást is, hogy „a kínaiak szisztematikusan átvették az irányítást választási rendszerünk felett" nyolc kulcsfontosságú államban.

Az akkori megbízott főügyész, Jeff Rosen és elődje, Bill Barr, akit Trump január 5-ig nevezett ki, már megállapították, hogy nincs elegendő bizonyíték a választási csalásra a 2020-as választások eredményének megváltoztatásához.

A ház nyomozói azt mondták, hogy tudomást szereztek az anyagról, miután több mint 6000 dokumentumban bukkant fel, amit aztán Meadows átadott a kiválasztott bizottságnak. A PowerPointot a Kongresszus előtt kellett bemutatni, mondta a testület. Trump ügyvédei, akik a Willard hotelben dolgoztak, nem mutatták be a prezentációt, egy, az ügyet ismerő forrás szerint.

De a vizsgálóbizottság azt mondta, hogy a Meadows által átadott anyagokban találták meg a kongresszus egyik tagjával folytatott szöveges üzeneteit, akik elmondták Meadows-nak egy „nagyon ellentmondásos" tervet, hogy trump választóit küldjék be a kongresszus együttes ülésére.

Meadows erre azt válaszolta: „Imádom."

Trump korábbi fehér házi kabinetfőnöke miután átadta az anyagokat a kiválasztott bizottságnak, ügyvédjén keresztül hirtelen megüzente, hogy Meadows tovább már nem segít a vizsgálatban. A bizottság szerdán bejelentette, hogy válaszul Meadowst büntetőeljárás alá vonják, mert ellenszegült az idézésnek.

„A bizottság a jövő héten ülése elé terjeszti azt a javaslatot, amely szerint a képviselőház idézze meg Mr. Meadowst a Kongresszus megsértése miatt, és vádemelésre utalja az Igazságügyi Minisztérium elé” – mondta Thompson.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A csapolt sör 1290, egy ásványvíz 850, a legolcsóbb hamburger pedig 4500 forint lesz idén a Szigeten
Mutatjuk, milyen árakra számíthatsz majd a pultoknál.

Link másolása

hirdetés

Három év kihagyás után idén újra megrendezik a Szigetet, a fesztivál szerdán startol majd Dua Lipa fellépésével.

2019 óta azonban jócskán elszabadult az infláció, ami persze fesztivál áraiban is megmutatkozik majd.

A Blikk kedden körbenézett a Hajógyári-szigeten, ezek alapján pedig ilyen árakra lehet majd számítani a pultoknál:

Italok

 • Csapolt Dreher sör 1290
 • a dobozos sör 1390 forint,
 • cider 1590 forint,
 • 4 cl vodka, whiskey, pálinka vagy rum 1950 forint,
 • a bornak 690 forint decije,
 • az ásványvízért 850 forint kell fizetni,
 • a koktélokat 4 ezer forinttól kínálják.

  Ételek

 • Hamburgert 4500 forinttól,
 • a giroszt 3600-tól
 • egy pizzaszelet pedig 1990 forinttól lehet kapni.

  hirdetés


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • hirdetés
  HÍREK
  Mentőövet dobhat sok katásnak egy kedd este megjelent rendelet
  Csökkentették az ekho mértékét, így kedvezőbben lehet foglalkoztatni a katából kieső vállalkozókat. De nem mindenkit.

  Link másolása

  hirdetés

  Csökken az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, vagyis az ekho mértéke - írja a HVG egy a Magyar Közlönyben kedd este megjelent rendelet alapján.

  Eszerint

  szeptember elsejétől nem kell megfizetni a közteher munkáltatókat terhelő, 13 százalékos részét, a kifizetői ekhót, vagyis csak a munkaadókat terhelő, összesen 15 százalékos ekho marad.

  A lap szerint a döntés a katából kiesetteket segítheti, mert kedvezőbbé válik az eddig vállalkozóként megbízottak foglalkoztatása. Azonban azt is megjegyzik, hogy

  az ekhot alapvetően a könyv- és lapkiadásban, illetve előadóművészetekben jellemző tevékenységek számára találták ki.

  Beletartozhat a fodrászat vagy a cipészet is, de csak abban az esetben, ha az köthető valamilyen produkcióhoz, ha csak egyszerű szolgáltatást végeznek az utcáról betérők számára, akkor nem.

  Újságírók, szellemi szabadfoglalkozásúak, grafikusok, fotósok, fordítók számára azonban segítséget jelenthet a mostani változás. Ezen kívül azok is alkalmazhatják az ekhót, akik valamiféle sporttevékenységből szereznek bevételt, például edzőként, sportolóként vagy sportszervezőként.

  hirdetés
  Egy másik rendelet a katából áttérők adminisztrációs terheit enyhíti:

  a közkereseti társaságok, a betéti társaságok, az egyéni cégek és az ügyvédi irodák a kata megszűnésével ugyan átkerülnek a számviteli törvény hatálya alá, azonban az általános szabályoktól eltérően mentesülnek a nyitómérlegük könyvvizsgáltatási kötelezettsége alól. Ezzel könnyebbé válik az adminisztráció és a könyvvizsgálat költségét is megspórolhatják.

  Kedden jelent meg az a rendelet is, ami lehetővé teszi a cégek számára, hogy a társasági adót euróban vagy amerikai dollárban fizessék.

  A cikk szerint az újítás azoknak a cégeknek hozható elsősorban könnyebbséget, amelyeknek bevétele részben vagy teljes egészében devizában érkezik be.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  18 euróért rendelhető apostoli áldással dicsekedett Semjén Zsolt a Facebookon
  Kedves meglepetés - írta a vatikáni honlapról rendelhető dokumentum mellé a miniszterelnök-helyettes.

  Link másolása

  hirdetés

  Apostoli áldást kapott Ferenc pápától Semjén Zsolt a hatvanadik születésnapjára. A politikus erről maga számolt be a Facebook-oldalán, a bejegyzésében pedig megosztott egy képet is a dokumentumról, amelyet

  július 22-én állították ki Vatikánvárosban, és Konrad Krajewski pápai főalamizsnás, bíboros írta alá.

  „Őszentsége Ferenc pápa szívből adja apostoli áldását hatvanadik születésnapja alkalmából Semjén Zsolt életére, családtagjaira és barátaira, kérve számukra a bőséges mennyei kegyelmek és vigasztalások ajándékát és a Boldogságos Szűz Mária állandó segítségét” - állt az iraton, melyhez

  Semjén Zsolt csak annyit fűzött hozzá, hogy „kedves meglepetés”.

  A Magyar Hang azonban később arról írt, hogy bár a bejegyzésben Semjén Zsolt nem állította, hogy személyesen Ferenc pápától kapta az üdvözlőlapot, de a posztját könnyen lehetett így is értelmezni.

  Az áldás azonban valójában bárki által megrendelhető egy vatikáni honlapon, jelenleg 18 és 26 euró közötti összegért,

  plusz postaköltség. Egyházi események mellett olyan világi alkalmakra is vannak itt áldásminták, mint házasság, születésnap, vagy házassági évforduló.

  hirdetés

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  Erre van szükség a MOL szerint ahhoz, hogy mindenkinek jusson üzemanyag
  Pánikvásárlás helyett szolidaritást kell vállalnunk egymással - mondta a cég ügyvezető igazgatója.

  Link másolása

  hirdetés

  A jelenlegi üzemanyagpiaci helyzetben felelős fogyasztói magatartásra van szükség ahhoz, hogy mindenkinek jusson elegendő üzemanyag - hangsúlyozza a Mol az keddi közleményében.

  Felidézik, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a kereslet a hazai töltőállomásokon: a teljes piacon 20 százalékkal, a Mol hálózatában pedig 50 százalékkal nőtt meg a forgalom. Mindeközben a kínálati oldalon több nehezítő körülménnyel is szembesült a cég: a külföldi import visszaesett, a régió több finomítója is átmenetileg csökkentett kapacitással működik, valamint a Barátság vezetéken is néhány napja szünetel a kőolajszállítás.

  Ennek ellenére, ha mindenki csak annyit tankol, amennyire szüksége van, akkor lesz elegendő üzemanyag az országban - húzták alá. A Mol korábbi ajánlásának megfelelően továbbra is

  azt kéri ügyfeleitől, hogy naponta legfeljebb 50 litert tankoljanak,

  ezzel segítve az ország zavartalan üzemanyag-ellátását.

  Több hazai töltőállomáshálózathoz hasonlóan a Mol is fenntartja a tankolási limitet, hogy a jelenlegi piaci helyzetben is biztosítani tudja az ország zavartalan energiaellátását. Korábban a hazai kutakon értékesített üzemanyag 30 százaléka importból érkezett, de az elmúlt időszakban az üzemanyag behozatal jelentősen lecsökkent, miközben a nyári turizmus és a mezőgazdasági munkák jelentősen megnövelik a kutak forgalmát.

  hirdetés

  Emellett a régióban tapasztalható balesetek, Ausztriában a schwechati és Csehországban a litvinovi olajfinomító leállása, valamint a százhalombattai Dunai Finomító kötelező karbantartása is termékkiesést okoz.

  Kedden az is kiderült, hogy a Barátság kőolajvezetéken keresztül leállt a szállítás Magyarország felé, mert technikai problémák merültek fel banki oldalon az orosz félt érintő tranzitdíj kifizetése kapcsán.

  A MOL azt írta, hogy

  folyamatosan dolgoznak a szállítás újraindításán és megoldási javaslatot is letettek az asztalra,

  azaz egyeztetést kezdeményezett arról, hogy átvállalja a díjkötelezettséget.

  A helyzetet a gyakori pánikvásárlás is bonyolítja, amely megnövekedett logisztikai kihívást jelent: idén már 12 százalékkal nőtt a kiszállítási kapacitás az előző év hasonló időszakához képest, és jelenleg 140 tankerautó dolgozik a kutak folyamatos feltöltésén.

  "A közös érdekünk, hogy mindenhol legyen elegendő üzemanyag" - mondta Ratatics Péter, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a jelenlegi helyzetben pánikvásárlás helyett szolidaritást kell vállalnunk egymással.

  "Minden egyes tankolásnál gondolnunk kell a többi fogyasztóra, akiknek reggelente útra kell kelniük, hogy el tudják végezni a napi teendőiket. Arra kérjük az ügyfeleinket, hogy maximum 50 litert tankoljanak: ha mindenki csak annyit vásárol, amennyire szüksége van, lesz elegendő üzemanyag az országban"

  - mondta Ratatics Péter. Aláhúzta, hogy a kérés vonatkozik minden olyan hatósági és piaci áras tankolásra, amely kisnyomású, vagyis a normál gépjárműveket kiszolgáló kútoszlopokon történik.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: