News here

HÍREK

Ukrajnai „népszavazások”: házról házra járnak az orosz katonák a szavazatokért

Van, ahol csak kedden lehet személyesen az urnákhoz fáradni, addig fegyveres katonáknak kell bediktálni a szavazatokat.
Fotó: MTI/AP - szmo.hu
2022. szeptember 24.


Link másolása

Felfegyverzett katonák kopogtatnak az oroszok által megszállt ukrajnai területeken, hogy személyesen rögzítsék a lakók szavazatait a „népszavazások” során, írja a BBC. A voksolás tétje, hogy a „felszabadított” területek hivatalosan is Oroszország részei legyenek a jövőben.

A lapnak egy nő elmondta, hogy a szavazatot szóban kell leadni, a választ pedig egy katona rögzíti a szavazólapon, ami nála is marad a Zaporizzsja megyei Enerhodarban.

Az orosz állami média szerint a házról házra járásra a „biztonság” miatt van szükség. A TASZSZ állami hírügynökség szerint szeptember 27-én lehet majd személyesen az urnákhoz fáradni, addig ezzel a módszerrel gyűjtik a voksokat.

Herszon déli részén ugyanakkor a főtéren állnak a katonák egy urnával, amibe be lehet dobni a szavazólapokat. Egy melitopoli nő arról számolt be, hogy két „közreműködő” érkezett a szülei lakásába két katona társaságában.

A két emberre ráadásul csak egyetlen szavazólap jutott, nem pedig fejenként egy. Amikor az anyukája megkérdezte, mi lesz, ha nemmel szavaznak, azt mondták neki, hogy „semmi”. Az idős emberek most attól tartanak, hogy az oroszok nem fogják békén hagyni őket.

Egy herszoni forrás szerint alig jelzi valami, hogy népszavazás kezdődött a környéken. Az oroszok egyáltalán nem mozgósítják az embereket. Egyedül annyit tudnak, hogy egy tíz éve nem használt kikötői épületben lehet leadni a voksokat.

A BBC hangsúlyozza, hogy a beszámolók minden részletének valódiságát nem tudták ellenőrizni, mindenesetre a fegyveres katonák jelenléte ellentmond Moszkva kijelentéséhez. Az orosz vezetés szerint ugyanis az ötnapos népszavazás végeredménye egy szabad és tisztességes választás után alakul ki. Egy másik szemtanú szerint az épület bejáratát fegyveresek őrzik. Ő csak úgy tudta megúszni a szavazást, hogy azt mondta: otthon felejtette az útlevelét.

Szombat délelőtt a TASZSZ orosz állami hírügynökség egy helyi tisztviselőre hivatkozta azt közölte, hogy a donyecski régióban pénteken 23,6 százalékos volt a részvétel. Zaporizzsja megyébena szavazásra jogosultak több mint 20,5 százaléka, Herszon régióban pedig 15 százalék szavazatott pénteken, ezzel elégedettek is az oroszok - írta a Guardian.

A herszoniak mindenesetre nagyon félnek, hogy mi lesz a népszavazás után. Egyelőre elképzelni sem tudják, mi lehet pontosan az oroszok célja a közeljövőben.

Kijev szerint a négy területen zajló szavazások mit sem változtatnak Ukrajna céljain. A megszállt ország hadserege mindent megtesz az elfoglalt területek felszabadításáért. Eközben Vlagyimir Putyin szerdán részeleges mozgósítást rendelt el Oroszországban. Az elnök tervei szerint 300 ezer tartalékos katonát készítenek fel az ukrajnai bevetésre.

Oroszország célja, hogy a háború kezdete után hét hónappal a megszállt területeket elcsatolja Ukrajnától. A világ legtöbb országa előre jelezte, hogy nem fogják elismerni az ukrán területek annektálását. Oroszország ezzel szemben a katonai doktrínájára hivatkozva onnantól kezdve hivatkozhat arra, hogy nyugati fegyverekkel támadják a területét, ami tovább eszkalálhatja a konfliktust. Szélsőséges esetben akár atomfegyver bevetéséről is határozhat Vlagyimir Putyin.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Arra kérik a szülőket, hogy ne küldjék iskolába a gyereküket december 8-án
„Ha sok gyerek megy be, és nem megoldható a helyettesítés, ellehetetlenítik a sztrájkolók véleménynyilvánítását! Ezt ne hagyjuk!” – üzenik a szervezők.

Link másolása

December 8-án folytatódik az országos pedagógus sztrájk, amiben a Kazinczy Ferenc Általános Iskola tanárai is részt vesznek - írják egy a Facebookon meghirdetett eseményben , amellyel arra buzdítják a szülőket, hogy ezen a napon ne küldjék a gyereküket iskolába.

Mint írják,

„azzal tudunk a legtöbbet segíteni szülőként, ha a sztrájknapon NEM visszük iskolába a gyermekeinket”.

„Ha sok gyerek megy be, és nem megoldható a helyettesítés, ellehetetlenítik a sztrájkolók véleménynyilvánítását! Ezt ne hagyjuk!” - olvasható a leírásban.

Arra is biztatják a szülőket, hogy aki csak azért vinné iskolába csütörtökön a gyerekét, mert nem tudja megoldani a felügyeletét, annak ajánlják fel, hogy vigyáznak aznap a gyerekére.

„Legyen ez a nap SZÜLŐI ENGEDETLENSÉG is, ne vigyük a gyereket iskolába, ezzel is támogatva a tanárokat, diákokat, az oktatás jövőjét!”

Arra is felhívják a figyelmet, hogy amennyiben a tanórák elmaradnak, a szülő igazolás nélkül is otthon tarthatja gyermekét. Ha viszont egy szaktanár megtartja a tanórát, akkor csak szülői igazolással lehet távol maradni. (A jogszabályok szerint csak a szakszerűen megtartott tanórákon kötelező a megjelenés, szakszerű tanórát pedig csak megfelelő szakképzettséggel rendelkező pedagógus tarthat.)

A Szülői Hang is arra kéri a szülőket, hogy amelyik intézményben az ott dolgozók sztrájkolnak, oda ne vigyék be a gyereket, ezzel támogassák a tiltakozókat. Egy kommentben pedig arra figyelmeztetnek, hogy ahol ülősztrájk van, ott meg kell jelenni.

„Álljunk ki az iskolánkért ülősztrájkkal. Üljünk ki együtt a folyosókra, mert nem hagyjuk, hogy megfélemlítsenek. 8 Tanárt rúgtak ki ismét, amit nem hagyhatunk szó nélkül. Ahogy azt sem, hogy a Nemzeti Alaptanterv miatt, rengeteg feleslegesnek tűnő tananyagot kell nap, mint nap megtanulnunk. Vagy azt sem, hogy szar a menza, drágul a büfé és ránk omlik az épület. Na meg persze, hogy nincs tanár”

- írják a Facebook-eseménynél.

Azt kérik, hogy ahol megtartják az ülősztrájkot, ott készítsenek fotót és küldjék el a [email protected] e-mail-címre, mert fontos, hogy értesüljön róla a közvélemény.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
„Hány pedagógust fognak még kirúgni?” – ez volt az államtitkár válasza rá
Rétvári Bence államtitkár válaszolt a momentumos képviselő kérdésére, de nem lettünk tőle sokkal okosabbak.

Link másolása

A parlamenti kérdések alatt Tóth Endre momentumos képviselő azt a kérdés tette fel, hogy

„hány pedagógust fognak még kirúgni, ki fog így tanítani?”

A politikus szerint összesen 13 pedagógus esett áldozatul “a láthatatlan rendőrminiszter önkényének”, miközben már országossá vált a pedagógushiány.

Tóth megkérdezte, hogyan érvényesül a diákok érdeke akkor, amikor kirúgják egy iskola egyetlen kémiatanárát, vagy egy végzős osztály osztályfőnökét.

Szerinte a Fidesz-kormánynak nem számítanak a diákok, a szülők és tanárok, és azon túl, hogy nem hajlandó a tanárok béremelésére költeni, még ki is rúgja a pedagógusokat. "Ez a jövőgyilkos politika teszi tönkre a magyar családokat" – jelentette ki.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár válaszolt neki, mert Pintér Sándor belügyminiszter nem volt ott az ülésen. Rétvári felidézte, hogy Fekete-Győr András, a Momentum volt elnöke szerint mérhetetlenül sok az iskola Magyarországon. "Ez számszerűsítve hány iskola bezárását és hány pedagógus kirúgását jelenti?" – kérdezett vissza.

Az államtitkár szerint 2011/2012-es tanévben 167 ezren dolgoztak az oktatásban, a 2021/2022-es tanévben pedig 165 ezren, miközben a diákok létszáma is csökkent.

"Honnan veszik, hogy tizenhatezer pedagógus hiányzik?"

– tudakolta Rétvári, aki a feltett kérdésekre egyáltalán nem válaszolt.

Arról, hogy mekkora a pedagógushiány, ebben a cikkben lehet bővebben olvasni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Olyan fontos volt Putyinnak, hogy személyesen jelent meg, és gépkocsival áthajtott a korábban felrobbantott Krími hídon
Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a híd elleni támadást az ukrán hírszerzés szervezte. Márciusra talán kijavítják.

Link másolása

Megnyitották a forgalmat hétfőn a Kercsi-szoroson átívelő Krími híd egy kijavított szakaszán, ráengedve a járműveket a híd közúti részének jobb oldalára, amelyen Vlagyimir Putyin orosz elnök is áthajtott gépkocsival.

A létesítményt, amely még további helyreállítást igényel, október 8-án egy felrobbantott teherautó rongálta meg. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a támadást az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége szervezte.

Az eseményen - utólag kiadott beszámolók szerint - Vlagyimir Putyin orosz elnök is megjelent, aki gépkocsival át is hajtott a hídon. Putyin a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő - az Ukrajna elleni háború során elfoglalt - szárazföldi folyosó fontosságát hangsúlyozta.

Rámutatott, hogy ukrán hivatalos személyek még most is fenyegetik a hidat és a hozzá kapcsolódó infrastruktúrát.

Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes azt ígérte, hogy a közúti rész korlátozott áteresztő képességű bal oldalát márciusra teljesen helyreállítják.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Így lövi szét a németek szuperfegyvere az orosz rakétát
A világ egyik legkorszerűbb önjáró légvédelmi gépágyúja az orosz rakétatámadások egyik legjobb ellenszere.

Link másolása

A német Gepardok voltak azok a fegyverek, amelyeket talán a legjobban vártak az ukránok a háborúban az amerikai HIMARS-ok mellett.

A világ egyik legkorszerűbb önjáró légvédelmi gépágyúja az orosz rakétatámadások egyik legjobb ellenszere. A videón az egyik Gepard egy orosz cirkálórakétát szedett le:

A Gepardról itt lehet bővebben olvasni.

A német kormány 2022. áprilisában döntött úgy, hogy 50 darab Gepardot szállít Ukrajnának hadisegélyként. 2022 szeptember végéig 30 Gepardot át is adtak az ukrán haderőnek. Az ukrajnai háború a Gepard első "éles" háborús részvétele, ahol sikeresen alkalmazzák drónok, robotrepülőgépek és földi célpontok ellen egyaránt.


Link másolása
KÖVESS MINKET: