News here
hirdetés

HÍREK

Ukrajna elleni „idegen zászlós” orosz provokációra figyelmeztet az amerikai titkosszolgálat

Az Egyesült Államok szerint így teremtenék meg az oroszok az indokot a katonai invázióra. A Kreml határozottan tagadta a vádakat.
Fotó: MTI/AP - szmo.hu
2022. január 15.


Link másolása

hirdetés

Az Egyesült Államok által nyilvánosságra hozott információk szerint Oroszország már elhelyezte a szabotőröket Ukrajnában. Ennek célja, hogy „hamis zászlós" műveletet hajtsanak végre, amit ürügyként használhatnak az orosz támadáshoz. Ez a támadás Washington szerint a következő hónapban kezdődhet. Mindeközben nagyszabású kibertámadás érte az ukrán kormányzati oldalakat. és nem állt le az orosz csapatok áramlása az ukrán határ felé.

Az egy héten át tartó diplomáciai tárgyalások sikertelenek voltak Genfben, Brüsszelben és Bécsben. Eközben Moszkva folyamatosan úgy állítja be a válságot, mintha Ukrajna fenyegetné Oroszországot, noha semmilyen bizonyítékot nem szolgáltatott erről – írja a Guardian.

Szergej Ribakov orosz külügyminiszter-helyettes hétfőn

„vaskos, vízálló, golyóálló, jogilag kötelező érvényű garanciákat" követelt. Egészen pontosan azt szeretné, hogy a NATO ígéretet tegyen: egyetlen kelet-európai országot sem vesz fel a szervezet sorai közé. Továbbá önként kivonul az 1997 után felvett országok területéről.

Erre Jens Stoltenberg NATO főtitkár úgy reagált, hogy ez „nem tárgyalási alap". Két nappal később, a NATO brüsszeli tárgyalásai után egy másik külügyminiszter-helyettes, Alexander Grusko erőszakkal fenyegetőzött, ha nem kapják meg, amit akarnak. „Van egy sor jogi katonai-technikai intézkedésünk, amelyeket akkor fogunk alkalmazni, ha valódi fenyegetést érzünk a biztonságunkra nézve, és már most is érezzük" - mondta.

hirdetés

Csütörtökre, amikor a tárgyalások eljutottak az EBESZ-hez, ahol Oroszország és Ukrajna is tag, diplomáciai patthelyzet alakult ki. Alekszandr Lukasevics, Oroszország EBESZ-nagykövete

„az igazság pillanatára" figyelmeztetett, amelynek „katasztrofális következményei" vannak, ha Oroszország „érdekeit megsértik".

A CNN szerint ugyanezen a napon az ukránok arra ébredtek, hogy egy hatalmas kibertámadás érte a kormány weboldalait. Oroszország nem vállalta a felelősséget, de Európa vezető diplomatája, Josep Borrell nem hagyott kétséget afelől, hogy szerinte ki áll a támadás mögött, mondván: „Nehéz megmondani, hogy ki áll mögötte. Nem hibáztathatok senkit, mert nincs bizonyítékom, de egyértelműen sejthető." Borrell ellenlépést ígért: „Minden erőforrásunkat mozgósítjuk, hogy segítsünk Ukrajnának a kibertámadás kezelésében."

Mindeközben Jen Psaki, a Fehér Ház szővivője azt nyilatkozta:

„Olyan információink vannak, amelyek arra utalnak, hogy Oroszország már előre pozícionált egy csoport ügynököt, hogy idegen zászlós műveletet hajtson végre Kelet-Ukrajnában. Az ügynököket városi hadviselésre képezték ki, és robbanóanyagokat használnak szabotázsakciók végrehajtására az ott állomásozó orosz erők ellen."

John Kirby, a Pentagon szóvivője szerint Moszkva „előre elrendelte az ügynökök egy csoportját". Ennek célja egy „olyan műveletet végrehajtása, amely úgy néz ki, mint egy támadás ellenük vagy az orosz ajkú emberek ellen Ukrajnában", hogy okot teremtsen a „potenciális invázióra".

Egy amerikai tisztviselő azt állította, hogy a közösségi médiában a dezinformációt jó előre fokozták, mondván:

„Az orosz hadsereg azt tervezi, hogy néhány héttel a katonai invázió előtt elindítja ezeket a provokációkat. Ez a január és február közepe közötti időszakban kezdődhet meg."

A Kreml határozottan tagadta a vádakat.

A feszült várakozás és a diplomáciai fenyegetőzés újra felébreszti az európaiak kényelmetlen emlékeit. Jeppe Kofod dán külügyminiszter „teljességgel elfogadhatatlannak" nevezte Putyin lépéseit, mondván, hogy „megpróbál visszavezetni minket a hidegháború leghidegebb, legsötétebb napjaiba". Azonban Putyin látszólag hajthatatlannak tűnik, nem hátrál meg. A történelmi felelősség a kontinens vezetőinek vállára szakad, akik egyre inkább tudatában vannak annak, hogy végzetes döntések várhatnak rájuk.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Ilyen a harc testközelből: egy lövészárokból, tűzharc közben készített videót egy ukrán katona
A felvételen látható, hogyan lőnek és dobnak gránátot az ellenségre, és hallani lehet a folyamatos fegyverropogás és bombázás hangjait.

Link másolása

hirdetés

Lassan harmadik hónapja dúlnak a harcok Ukrajnában. Február óta számos képet és videót láthattunk már a lerombolt ukrán városokról, tömegsírokról, óvóhelyeken bujkáló ártatlan emberekről és az orosz és ukrán csapatok harcairól. Most azonban egy egészen egyedülálló felvételt osztott meg a Nexta hírcsatorna a Twitteren.

A videót egy ukrán katona készítette egy lövészárokban, ahol társaival húzta meg magát egy tűzharc közben. A háttérben fegyverropogások és bombázások hangjait lehet hallani szinte folyamatosan. Láthatjuk azt is, ahogy a katonák lehúzzák a fejüket egy közeli lövés hallatán, és azt is, ahogy újratöltik a fegyverüket és lőnek.

A kamera többször is megremeg egy-egy robbanástól, egyszer pedig el is sötétül, miután a felvételt készítő eszköz eldől. A visszaállítása után felvette, ahogy a katonákra sűrű füst ereszkedik, majd az egyikük egy kézigránát vesz a kezébe és eldobja. Ezután néhány másodpercre csend lett, de a harc nem állt le, pár pillanattal később újra hallatszik a fegyverropogás hangja.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Orosz külügy a finn és svéd NATO-csatlakozásról: „Ne legyenek illúzióik, hogy mi ezt egyszerűen eltűrjük”
A külügyminiszter-helyettes súlyos hibának nevezte a két ország várható csatlakozását, amely szerinte „messzemenő következményekkel jár”.

Link másolása

hirdetés

Svédország és Finnország biztonsága nem fog megerősödni a NATO-csatlakozás következtében, és Moszkva nem fogadja el ezt a helyzetet - jelentette ki hétfőn Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes az orosz Interfax hírügynökség szerint.

Rjabkov súlyos hibának nevezte a két ország várható csatlakozását, amely szerinte „messzemenő következményekkel jár”.

„A helyzet természetesen gyökeresen megváltozik a történtek fényében. (...) Mindez annak a teljesen hamis és torz felfogásnak a tükörképe, amit a nyugati politikai körök, és különösen az észak-európai országok a világban történtekről alkotnak”

– mondta Moszkvában újságíróknak.

Hozzátette: Oroszország annak megfelelően alakítja át a biztonságpolitikáját, hogy a gyakorlatban mi lesz a következménye Finnország és Svédország várható csatlakozásának. „Ne legyenek illúzióik, hogy mi ezt egyszerűen eltűrjük” – fogalmazott.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Kövér László: Az Európai Unió egy lehetetlen küldetés
A házelnök arról is beszélt, szerinte valójában egy amerikai-kínai háború zajlik.

Link másolása

hirdetés

„Európa nemzetállamainak és az EU vezetését is egy olyan politikai garnitúra tagjai vették át, akiknek sem szellemi képességeik, sem morális tartásuk alapján nem lenne ott a helyük, csak gyenge utánzataik elődeiknek” – mondta Kövér László a Hír Tv Bayer show című műsorában.

A házelnök szerint „Európa eszménye és valósága között még soha nem tátongott akkora szakadék, mint napjainkban.” Ezért azt gondolja, hogy

az Európai Unió "egy lehetetlen küldetés".

Majd arról beszélt, hogy

egy Európai Egyesült Államoknak csak formálisan lenne Brüsszelben a központja, valójában Amerika érdekeit szolgálná. Hozzátette, nem geostratégiai elemző, de számára úgy tűnik, történelmi sérelmeik miatt számolnának le Oroszországgal, de ez „nem fog sikerülni, vagy ha sikerülni fog, akkor olyan árat fognak fizetni, amilyet nem szeretnének”.

Szerinte ugyanis egy hatodikos-hetedikes diák szellemi szintjén is fel lehet fogni azt, hogy „az orosz-ukrán háború valójában egy amerikai-kínai háború, amelyben az Egyesült Államok célja az, hogy Európát leválassza egy nagyobb földrajzi, eurázsiai egységről”.

A választási eredmény kapcsán az ellenzékről azt mondta: „Na végre, azt kapták, amit megérdemeltek. (…) Akkorát estek arcra, mint az ólajtó, és ez már járt nekik”. Hozzátette: a fideszeseknek azonban nem szabad belefeledkezniük az örömködésbe, mert ahogy Orbán Viktor is megfogalmazta a győzelmi beszédében, egy világ fogott össze ellenük.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Márki-Zay Péter pártot alapít
„Egy olyan jobbközép irányultságú néppártot építünk, amelyben ott vannak a konzervatívok, a keresztények, a zöldek és a liberálisok is” – fogalmazott Márki-Zay.

Link másolása

hirdetés

„Létrehozzuk a civilek pártját” – írta Márki-Zay Péter a Facebook-oldalán hétfő reggel.

Hódmezővásárhely polgármestere szerint azért alapítanak pártot, mert „a Mindenki Magyarországa Mozgalom, és az általa képviselt civilek nagyon sok hátrányt szenvedtek a választások során az ellenzéki együttműködésben amiatt, hogy az érdekeiket nem tudtuk egy párton keresztül érvényesíteni.”

„Egy olyan jobbközép irányultságú néppártot építünk, amelyben ott vannak a konzervatívok, a keresztények, a zöldek és a liberálisok is”

– írta.

Hozzátette, örülnek neki, ha sok szakember és politikus melléjük áll, de azt szeretnék, ha a fiatalokra épülne a párt. A pártalapítással kapcsolatban május végén, a Mindenki Magyarországa Mozgalom tisztújítása után tud részleteket mondani.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: