HÍREK
A Rovatból

Újabb küldöttség érkezik Brüsszelből Magyarországra, az uniós pénzek felhasználását fogják vizsgálni

Az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottsága már 2017-ben is vizsgálódott nálunk, akkor a felcsúti kisvasutat is megnézték.

Link másolása

Május 15-17. között Magyarországra látogat az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrzési bizottságának küldöttsége – értesült a Népszava parlamenti forrásoktól.

A lap szerint

az újabb delegáció célja, hogy megismerkedjen a korrupciós veszélyek miatt elindított jogállamisági eljárás fejleményeivel, meghallgassa az uniós támogatások felhasználását ellenőrző magyarországi hatóságok véleményét és megvizsgálja, hogy Magyarország képes-e lesz megfelelően hasznosítani a helyreállítási alapból érkező pénzügyi forrásokat.

A látogatásnak még nincs végleges programja, és a küldöttség összetételéről sem döntöttek. A Népszava azonban úgy tudja, hogy a delegáció vezetésével a bajor keresztényszocialista Monika Hohlmeiert, a parlamenti szakbizottság elnökét bízhatják meg.

A Népszava emlékeztet, hogy a költségvetési ellenőrzési bizottság már 2017. szeptemberében is küldött Magyarországra tényfeltáró missziót. A delegáció akkor a felcsúti kisvasutat, a Budapest Szíve projekt keretében megvalósult beruházásokat és a budapesti 4-es metró helyszíneit kereste fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
„Biztos, hogy Szilárd nem él, nagyon sajnálom” – megszólalt a Suhajda Szilárd megmentésére felküldött serpa
Mikel serpa beszélt arról is, hogy mi az, amit végül megtaláltak és magukkal tudtak hozni a hegyről.

Link másolása

Mikel serpa, a Suhajda Szilárd megtalálására indított expedíció egyik tagja árult el részleteket a hegyen történtekről a Világgazdaságnak.

„Biztos, hogy Szilárd nem él, nagyon sajnálom”

- mondta a serpa, aki szerint minden tőlük telhetőt megtettek, de nem találták meg az eltűnt hegymászó holttestét.

Egyedül Szilárd sátrát találták meg a 4-es táborban, körülbelül 7950 méteres magasságban. A sátorban sisakokat, kesztyűt és gyógyszereket találtak, amelyeket lehoztak magukkal a hegyről.

Mikel elmondása szerint a mentőexpedíció tagjai jól vannak, azonban nagyon elfáradtak, miután a jellemzően négy napig tartó utat mindössze szűk 20 óra alatt tették meg, ráadásul ezt követően a csúcson még hosszan kutattak Szilárd után.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Diplomáciai botrányt okozott Romániában Novák Katalin egyik Csíksomlyón készült videója
Az eset miatt a román külügyminisztérium felvette a kapcsolatot a bukaresti magyar nagykövettel. A köztársasági elnök nem először keveredett hasonló helyzetbe Romániában.

Link másolása

A román külügyminisztérium felvette a kapcsolatot Magyarország bukaresti nagykövetével a Novák Katalin romániai magánlátogatása során elhangzott „nem megfelelő nyilvános üzenetek miatt” és határozott ellenvetését fejezte ki – írja a Transtelex.

A román külügy többek között a köztársasági elnök Facebook-oldalán közzétett videót kifogásolja, amely mellé a székely himnusz „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!” sorát idézte Novák Katalin.

A román külügy szerint az ehhez hasonló nyilatkozatok szembe mennek a két ország közötti jószomszédi viszony és együttműködés előmozdítására irányuló szándékkal, amelyet az 1996-ban Temesváron aláírt szerződés, valamint a két ország közötti stratégiai partnerségről szóló megállapodás is szentesít.

Novák Katalin nem először okoz diplomáciai botrányt Romániában, köztársasági elnökként tett első látogatása alkalmával például arról írt közösségi oldalán, hogy államfőként az összmagyarságot kívánja képviselni, ezért számára nincs különbség abban, hogy valaki Magyarországon vagy a határon túl él.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Forradalom vethet véget Putyin uralmának a nyár végére két korábbi Kreml-bennfentes szerint
A Donyecki Népköztársaság volt védelmi minisztere szerint Jevgenyij Prigozsin a zsoldosai átcsoportosításával már megkezdte a puccs előkészítését.

Link másolása

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a nyár végére egy teljes körű forradalommal kell majd szembenéznie – ezt állítja Igor Sztrelkov, a Donyecki Népköztársaság volt védelmi minisztere a Daily Star beszámolója szerint.

A korábban FSZB-tisztként is dolgozó Sztrelkov szerint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője már megkezdte a puccs előkészületeit a Kreml bennfenteseivel egyeztetve.

„Legkésőbb nyár végén a felismerhetetlenségig megváltozhat az ország belpolitikai helyzete. Prigozsin hadat üzent a katonai és állami elit egy részének és természetesen nincs egyedül”

– írta Telegram-oldalán hozzátéve, hogy a Wagner zsoldosait sietve vonják vissza oroszországi bázisaikba, amely arra enged következtetni, hogy már nincs messze a társadalmi zűrzavar kitörése.

Egyetért Sztrelkov állításaival Abbasz Galljamov, Putyin korábbi beszédírója is, a forradalom szerinte sincs már túl messze, amit már előre jelez az Oroszországba betört Ukrajna-pári önkéntesek térhódítása.

„Belgorodban, Voronyezsben, Brjanszkban és a határ menti más régiókban most valószínűleg sokkal ellentmondásosabb a hangulat, mint az ország egészében. A háború sokkal jobban sújtotta őket, mint a fővárost és a nehézségek ilyen egyenlőtlen eloszlása ​​komoly negatív potenciált jelent”

– mondta Galljamov, aki szerint ebben a helyzetben nem várható semmilyen ellenállás a helyi lakosok részéről a területre behatoló Orosz Önkéntes Hadtesttel szemben.

A volt beszédíró azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy Oroszország Ukrajnával határos területe egy Putyintól mentes új Oroszországgá válhat, amely annyira demoralizálhatja a rezsimet, hogy Putyin maga adhatja át a hatalmat utódjának.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
„Tényleg hagyjuk ezt már” – otthagyta az interjút Göd újonnan megválasztott polgármestere, amikor az akkumulátorgyárról kérdezték
Kammerer Zoltán nem szeretett volna válaszolni a legkényesebb kérdésekre, így arra sem, korábban polgármesterként engedélyezte-e volna a beruházást.

Link másolása

Nem sikerült túl jól Kammerer Zoltán első interjúja, amit gödi polgármesterként az ATV-nek adott. A háromszoros olimpiai és világbajnok kajakos a Heti Napló riporterével ült le, de a Facebookra kikerült vágatlan videó szerint

felállt és otthagyta a beszélgetést, amikor feltettek neki egy kérdést a sok vitát kiváltott gödi akkumulátorgyárral kapcsolatban.

Balogh Judit először a Fideszhez való viszonyáról kérdezte a frissen megválasztott vezetőt. Kammerer elmondta: valóban felmerült, hogy a kormánypárt színeiben legyen polgármester, de ezt végül nem érezte szükségesnek. A Fidesz és az egységes ellenzék sem állított egyébként jelöltet Gödön, a kormánypárt korábban azt közölte: kiváló jelöltnek tartják a volt olimpikont, akit megválasztása esetén segíteni fognak.

Később rátértek a Samsung akkumulátorgyárának ügyére is, ami jó ideje forró témának számít a városban, a helyiek ugyanis jó ideje panaszkodnak a zajra, a környezetszennyezésre és a nagy forgalomra. Erre Kammerer Zoltán úgy reagált:

„A gyár nem jönni fog, hanem már itt van, jelen van, tevékenykedik a városunkban. Be kell tartaniuk mindenféle előírást, és akkor együtt lehet velük működni.”

Balogh ezután emlékeztette a polgármestert, hogy a gyárról már bebizonyosodott, hogy nem tartja be a szabályzásokat: betemették a vízminőség monitorozására való kutakat, amire Kammerer válaszul elmondta, hogy a városnak „saját monitoring kútjai lesznek”.

A polgármester arra nem válaszolt egyértelműen, hogy támogatta-e volna a beruházást, ha korábban is ő vezette volna a várost. Azt viszont elmondta, hogy az előző Samsung-gyár bezárásakor még tüntettek a helyiek, mert féltek attól, hogy mi lesz, ha elmegy az ipar és a munkalehetőség.

Balogh ezután megkérdezte, lehet-e ebben a kérdésben semlegesnek maradni, Kammerer Zoltán ekkor vált idegessé: a mikrofonért nyúlt és felállt:

„Na jó, tényleg hagyjuk ezt már, figyelj, tudom, hogy miről van szó…”

– közölte, majd kisétált a teremből:

Videón az ominózus interjú:

Link másolása
KÖVESS MINKET: