News here
hirdetés

HÍREK

Újabb EU-s szankciók jönnek Oroszországgal szemben – Az egyik a paksi bővítést is érinti

Az újabb csomagot még jóvá kell hagyniuk a tagállamokak.
MTI/AP/Michel Euler - szmo.hu
2022. április 05.


Link másolása

hirdetés

Az Európai Bizottság újabb szankciós csomagtervezetet jelentett be Oroszotszág ellen – ez már az ötödik ilyen jellegű kezdeményezés. Ennek fő oka, hogy egyre inkább egyértelművé válik: az orosz katonák nem kímélik a civil lakosságot sem, így egyre gyűlik a háborús bűnök lajstroma az oldalukon.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a HVG.hu információi szerint az alábbi intézkedéseket jelentette be:

  • Az oroszországi szénimport tilalma, ami évi 4 milliárd eurós bevételkiesést jelent Oroszország számára.
  • Teljes tranzakciós tilalom 4 kulcsfontosságú orosz bankra, köztük a VTB-re.
  • Az orosz személyek és vállalatok által üzemeltetett hajók uniós kikötőibe való belépésének tilalma. Ezzel együtt megtiltják az EU területére lépést az orosz és fehérorosz közúti fuvarozók számára.
  • További exporttilalmak 10 milliárd euró értékben a kulcsfontosságú területeken: fejlett félvezetők, gépek és szállítóeszközök.
  • Konkrét új importtilalmak, 5,5 milliárd euró értékben.
  • Ezen belül célzott intézkedéseket is megfogalmaztak. Például az orosz vállalatok közbeszerzésben való részvételének tilalmát és minden uniós vagy nemzeti pénzügyi támogatás kizárását az orosz állami szervek számára.

Ez utóbbi pont az, ami érinti a paksi beruházást is. Hozzátették, hogy mindezek mellett bővülni fog a szankcióval sújtott magánszemélyek listája is. De kiemelték: jelenleg is dolgoznak a további szankciókon, amelyek között az olajimportot is megemlítette.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Nem rendez karácsonyi vásárt idén Budapest a Vörösmarty téren
Nem tudott egyezség születni a Budapest Brand és a Belvárosi önkormányzat között.

Link másolása

hirdetés

Idén a főváros nem rendez karácsonyi vásárt, mert már nincs elég idő a rendezvény előkészítésére – nyilatkozta az ATV-nek Faix Csaba, a Budapest Brand vezetője.

Korábban a Napi.hu értesülései szerint „szakított” az V. kerület és a főváros nonprofit cége, a korábbi városarculati és fesztiválszervező cégekből lett Budapest Brand a Vörösmarty téri karácsonyi vásárról folytatott tárgyalásokon. A Belváros korábban tárgyalásokat kezdett a vásárt tavaly megrendező fővárosi céggel, az üzlet azonban végül nem jött össze

„A Belváros Önkormányzata a Vörösmarty tér üzemeltetéséért, valamint az itt élőkért vállalt felelősségére tekintettel olyan együttműködést szeretett volna kialakítani, amely a kölcsönös elégedettségen, a remélt közös sikereken és mindenekelőtt a lakosság igényeinek való megfelelésen alapszik, nem pedig egy előre kialkudott időtartamon. Mindezekre tekintettel nem jött létre megállapodás a Budapest Brand és Belváros Önkormányzata között az idei vásár megvalósítására vonatkozóan”

– közölte az V. kerületi vezetés.

Az ATV kérdésére Faix Csaba kifejtette a Budapest Brand álláspontját is: „Miután az állam elvette a Fővárostól a Vörösmarty tér tulajdonjogát, a Budapest Brand még július végén megkereste az V. kerületi Önkormányzatot, hogy az elmúlt több, mint 20 évhez hasonlóan idén is szívesen megrendezi a vásárt. Erre a megkeresésre szeptember elejéig nem kapott választ, az ekkor újraindult egyeztetések után pedig az V. kerület úgy döntött, hogy másnak ad lehetőséget a vásár megszervezésére.

hirdetés
Ezt a Budapest Brand kifejezetten sajnálja, mert az infláció és a gazdasági helyzet miatt mi már májusban ártárgyalásokat kezdtünk a vásár építőivel és szolgáltatóival, hogy a látogatók terheit csökkentsük és a többség számára elérhetővé tegyük a vásárt.

Ez biztosította volna, hogy a tavalyi megszokott színvonalon és időben, transzparens módon megvalósulhasson a vásár. A Budapest Brand szokásaihoz híven pályázaton választotta volna ki a kiállító kézműveseket és vendéglátósokat is. Erre most már idő hiányában aligha kerülhet sor.”

Faix Csaba kiemeli, hogy nem üzleti ok, hanem az V. kerület döntése miatt nem rendezi meg a Főváros nonprofit cége a vásárt, melynek megvalósítása több mint 100 millió forintba kerül.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Medvegyev: Az orosz atomtámadás nem blöff, a NATO nem fog beavatkozni
Az orosz nemzetbiztonsági tanács alelnöke szerint az EU-nak, Nagy-Britanniának és az Egyesült Államoknak fontosabb a saját biztonsága, mint Ukrajna sorsa.

Link másolása

hirdetés

Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettese szerint Oroszország büntetlenül indíthat atomtámadást Ukrajna ellen, hiszen a NATO-országok nem fognak tenni semmit ez ellen, mert a saját biztonságukat előrébb helyezik – írja Ukrajinszka Pravda hírportál.

A korábbi orosz miniszterelnök a Telegramon fejtette ki a véleményét ezzel kapcsolatban:

„Képzeljük el, hogy Oroszország kénytelen bevetni a legfélelmetesebb fegyvert az ukrán rezsimmel szemben, amely nagyszabású, államunkra nézve veszélyes agressziót követett el. Úgy vélem, a NATO nem fog közvetlenül beavatkozni a konfliktusba még ebben az esetben sem. Hiszen Washington, London és Brüsszel biztonsága sokkal fontosabb az észak-atlanti szövetség számára, mint Ukrajna sorsa, amelyre senkinek sincs szüksége.”

Oroszország nukleáris fenyegetőzése azért vált ismét aktuálissá, mert amikor Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy részleges mozgósítást rendelt el, azt is kijelentette, hogy „minden rendelkezésükre álló eszközt” bevetnek, ha nukleáris zsarolás éri Oroszországot. „Nem blöffölök” – fűzte hozzá. Gillian Keegan brit külügyminiszter már akkor arra figyelmeztett, hogy az orosz elnök múlt szerdai beszédének nyelvezete „meglehetősen aggasztó” volt, a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos fenyegetés pedig „olyasmi, amit nagyon komolyan kell vennünk”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
22 éves rekord: 13 százalékon az alapkamat, magasabbra emelték, mint a 2008-as válság idején
Idén év végén akár a 14 százalékot is elérheti az emelés
Fotó: MTI/Soós Lajos - szmo.hu
2022. szeptember 27.


Link másolása

hirdetés

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, 2022. szeptember 28-i hatállyal, 125 bázisponttal 13 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot – derült ki az MNB közleményéből.

A kamatfolyosó két szélét is 125 bázisponttal emelte a testület. A döntés meghaladta az elemzői, 100 bázispontos szigorítási várakozásokat.

Ilyen magas utoljára 2000 februárjában volt az alapkamat, míg a 2008-as válság idején is csak 11,5 százalékon tetőzött.

Mindez év végére akár 14 százalékra is ugorhat az előrejelzések szerint.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Félelmetes szikraeső kíséretében szállt fel egy repülőgép New Yorkban
A Boeing 777-es másfél óra múlva tért vissza Newarkra. Szerencsére senkinek nem esett baja a sokkoló felszállás után.

Link másolása

hirdetés

Hatalmas szikrákat hányva szállt fel New Yorkban egy utasszállító repülőgép a múlt héten, írja a Daily Star. A Boeing 777-es sokkoló indulását egy éppen a Newark repülőtérnél forgató hobbivideós fel is vette szeptember 21-én, röviddel éjfél előtt.

A felvételen látszik, ahogy a United Airlines Brazíliába tartó járata emelkedés közben, de még a reptér felett óriási szikraeső kíséretében indul útnak. Úgy tűnik, mintha nem csak szikra, hanem némi törmelék is az aszfaltra hullana a repülőről. Az UA149-es járat nagyjából másfél órán keresztül tartózkodott a levegőben, mielőtt a pilóta visszafordult Newarkra.

A sokkoló jelenetről készült videót itt lehet megnézni:

A légitársaság szóvivője elmondta, hogy a pilóta is érzékelte a problémát. Azért maradt mégis a levegőben, hogy kellő mennyiségű üzemanyagot elégessen a biztonságos leszállás érdekében. A repülőgép 256 utasának nem esett baja, egy nappal később egy másik géppel indultak útnak.

hirdetés

A Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (FAA) első vizsgálatai alapján a félelmetes szikraesőt a hidraulikus nyomásszivattyú meghibásodása okozhatta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: