HÍREK
A Rovatból

Újabb aggasztó hír: csúszik a százhalombattai finomító újraindítása

Az üzem így továbbra is csak 55 százalékos kapacitással fog működni, miközben országszerte egyre több kúton fogynak ki a hatósági áras üzemanyagokból.

Link másolása

Tovább csúszik a MOL százhalombattai Dunai Finomítójának újraindítása, mert a legutóbbi nyomáspróbán újabb műszaki gond akadt - tudta meg az Index. Így a hétre tervezett teljes újraindítás is biztosan csúszni fog.

A százhalombattai finomítóban nyáron végezték el a szokásos karbantartást. Ennek során azonban olyan hibát találtak, ami miatt az üzem csak 55 százalékos kapacitással tudott működni.

A MOL tervei szerint december 2-án indult volna az üzem teljes kapacitáson, a szerdai nyomáspróbákon azonban újabb repedést találtak a rendszerben, így legalább három napot csúszik a finomító újraindítása.

Eközben az elmúlt napokban sorra érkeztek a hírek arról, hogy egyre több kúton nem lehet ársapkás üzemanyagot kapni. A kisebb, független kutaknak ugyanis - az ellátásbiztonságra hivatkozva - ezen a héten sem szállított a MOL üzemanyagot, mástól pedig nem tudnak vásárolni. A hiány azonban már a nagy kúthálózatoknál is jelentkezik: a múlt héten a Shell, sőt maga a MOL is korlátozásokat vezetett be a töltőállomásain.

Ennek ellenére

szerdán mi is több olyan budapesti Shell-kúton jártunk, ahol már nem lehetett kapni hatósági áras 95-ös benzint.

Végül egy Avia-kútnál sikerült tankolni - de ott is csak 20 litert lehetett egyszerre venni.

A hiányt enyhíthetné a behozatal. Azonban az importőrök már korábban kivonultak az országból, hiszen senkinek nem éri meg 480 forintért eladni a külföldön drágábban megvett benzint. Így mára egyedül a MOL importál szlovákiai finomítójából olajat, de az Index szerint a cég logisztikai kapacitásai többet nem bírnak el.

Grád Otto, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára korábban azt mondta, hogy amíg a 480 forintos ársapka érvényben van, addig együtt kell élni azzal, hogy a nagykutakon is átmeneti készlethiány lehet.

„A kormányzatnak el kell döntenie, hogy árat szabályozunk vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Én azt gondolom, hogy a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban”

- fogalmazott Grád.

A szerdai kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszerelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy most „valóban aggasztó hírek vannak” az ellátást illetően, és ő említette, hogy a MOL százhalombattai üzemében is vannak problémák.

„A MOL-nak kell döntenie, hogy képes-e ellátni az országot a szükséges üzemanyaggal, vagy sem. A kérdés, hogy meddig tudjuk biztosítani az ország benzin- és dízelellátását” - fogalmazott a miniszter.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET: