HÍREK

Túlterhelt ellátórendszer: a csecsemőosztály mellett működő gyermekotthon is megtelt a miskolci kórházban

Túl sok magára hagyott csecsemő vár nevelőszülőkre.


A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban és egy otthonban nagyjából 30 olyan csecsemőt gondoznak, akiket sorsukra hagytak, rendezetlen jogállásúak, azaz nincs se gyámjuk és nevelésbe sem vették őket – járt utána a Népszava. Az újság szerint a megkeresett kórháznak nem állt szándékában nyilatkozni.

Ugyanakkor Farkas László, a Gyermekvédelmi Központ Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Intézet vezetője elmondta, hogy

a megyei kórház területén tavaly létrejött egy 21 férőhelyes gyermekotthon, azon újszülöttek számára, akik esetében elhelyezési probléma merült fel. Kiderült, hogy a 21 fő helyette 30 csecsemőt látnak el. Az intézet vezetője ugyanakkor hozzátette: megkezdődött egy új, 40 férőhelyes gyermekotthon előkészítése.

A gyermekek védelméről szóló hatályos törvény vonatkozó fejezete szerint a 12. életévét be nem töltött gyermeknek minden esetben nevelőszülőt, vagy – ha ez nem lehetséges, illetve a gyermek egészségi vagy személyiségállapota indokolja gyermekotthont, vagy fogyatékosok vagy pszichiátriai betegek otthonát, támogatott lakhatást jelöl ki a gyámhatóság.

Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat közlése szerint kiemelkedően magas a 0-3 éves korú, szakellátásba kerülő gyerekek aránya. A Belügyminisztérium azt nyilatkozta ez ügyben, hogy

a kórházban hagyott gyerekek több mint 90 százaléka nem örökbe adható, ezért az örökbefogadási folyamatot az esetükben nem is lehet elindítani.

A várhatóan családon kívüli elhelyezést igénylő csecsemők száma Borsod-Abaúj-Zemple vármegyén kívül Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun vármegyékben haladja meg a 10 főt, a fővárosban, valamint Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyékben az 5 főt.

A Népszava szerint egy korábbi nyilatkozatában a Gyermekjogi Civil Koalíció arról számolt be, hogy

manapság nagyjából 50-100 csecsemő „várakozik” több hónapig kórházi körülmények között,

ugyanis a gyermekvédelmi szakellátás nem tud számukra gondozási helyet biztosítani nevelőszülői férőhely hiánya miatt.

Az SOS Gyermekfalvak közlése szerint

5400 aktív nevelőszülő van hazánkban, 2000 hiányzik ahhoz, hogy minden 12 év alatti gyermek családban nőhessen fel. Egy korábban végzett felmérésük szerint 10-ből 6 ember szerint a nem megfelelő anyagi támogatás hiánya okán nem választják a nevelőszülői hivatást.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Meghalt Kovács Péter
64 éves volt az olimpiai bronzérmes tornász. A róla elnevezett Kovács-szaltó új fejlődési irányt jelentett a nyújtógyakorlatokban.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2024. június 22.A Magyar Torna Szövetség jelentette be, hogy életének 64. évében elhunyt Kovács Péter olimpiai bronzérmes tornász.

A szövetség megemlékezése szerint a sportoló a nyújtógyakorlatok mozgásanyagának egyik forradalmasítója volt.

A róla elnevezett Kovács-szaltó új fejlődési irányt jelentett a nyújtógyakorlatokban.

Kovács Péter az 1980-as a moszkvai olimpián szerzett bronzérmet csapatban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Elindult a 29. Pride
A felvonulás délután 3 órakor indult a Podmaniczky utcából, innen a menet a Bajcsy-Zsilinszky út – Andrássy út útvonalon halad, majd a Vajdahunyad vára előtti zöldterületre érkezik meg szombat délután.
Fotók: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. június 22.Június 22-én, szombaton 29. alkalommal rendezték meg a Budapest Pride felvonulást.

A felvonulás délután 3 órakor indult a Podmaniczky utcából, innen a menet a Bajcsy-Zsilinszky út – Andrássy út útvonalon halad, majd a Vajdahunyad vára előtti zöldterületre érkezik meg szombat délután.

Az idei Pride házigazdája Karafiáth Orsolya, író, költő.

Fotóink a menetről.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
A rendőrségnek kellett lecsillapítani a Liszt Ferenc repülőtéren dühöngő tömeget, akik majdnem egy napot vártak arra, hogy felszálljon a gépük
Eredetileg pénteken délelőtt 11:35-kor indult volna el a Sun Express Antalyába tartó járata, ám erre végül csak 19 órával később, szombat reggel került sor.


A dühöngő tömeg miatt a rendőrség is kivonult a Liszt Ferenc repülőtérre, miután péntek délelőtt a Sun Express Antalyába tartó járata technikai okok miatt nem indult el, és az utasok szerint hosszú órákon át étlen, szomjan váratták őket a tranzitzónában – írja az utazomajom.hu.

Eredetileg pénteken délelőtt 11:35-kor kellett volna felszállnia a Sun Express Antalyába tartó járatának, de erre nem került sor, majd az indulás időpontját folyamatosan eltolták műszaki hibára hivatkozva.

Először 12:00-ra módosították az indulást, aztán 16:00-ra, 17 óra körül pedig azt közölték az utasokkal, hogy semmi biztosat nem tudnak mondani.

Órák óta tartó várakozás után az utasok 19:30-kor kaptak egy vouchert, és kiengedték őket a food courtba étkezni. Végül az Antalyába tartó járat szombat reggel 6 órakor, 19 órás késés után szállt fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Megdőlt az országos melegrekord szombaton
Az előzetes adatok szerint megdőlt az erre a napra vonatkozó országos melegrekord. A korábbi rekordot, 37,6 fokot Tiszaroffon mérték, még 2000-ben.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2024. június 22.Az előzetes adatok szerint megdőlt a 24 éves országos melegrekord szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombat délután.

Azt írták: szombaton a Dél-Alföldön több helyen emelkedett 35 Celsius-fok fölé a hőmérséklet, a Csongrád-Csanád vármegyei Derekegyházon pedig 37,7 fokot mértek, ugyanannyit, mint pénteken ugyanezen az állomáson.

Ezzel pénteken nem, de szombaton az előzetes adatok szerint megdőlt az erre a napra vonatkozó országos melegrekord. A korábbi rekordot, 37,6 fokot Tiszaroffon mérték, még 2000-ben.


Link másolása
KÖVESS MINKET: