FELFEDEZŐ

Tojást rakott a kígyó, pedig nagyjából 30 éve nem találkozott hímmel

A Saint Louis-i Állatkert kb. 62 éves királypitonja már nem először szaporodik úgy, hogy ehhez nem kellett neki társ.

Link másolása

Kisebb csoda történt az Egyesült Államokban található Saint Louis állatkertjében: egy nőstény kígyó tojást rakott annak ellenére, hogy minimum 15 éve nem volt hím közelében sem - számolt be róla a CNN.

A nőstény királypiton a legidősebb kígyó az állatkertben, 1961 óta él ott, és legalább 62 éves a dolgozók szerint. Neve nincs, csak a 361003 számmal azonosítják.

A gondozók pedig igencsak meglepődtek, amikor azt látták, hogy a kígyó hét tojást rakott, hiszen már nagyon rég nem találkozott hímmel.

Ez egyes hüllőknél bizony előfordulhat, ugyanis szűznemzéssel (partenogenezis) is képesek szaporodni. Ez azt jelenti, hogy a nőstény a hímmel való párosodás nélkül is tud tojást rakni, amiből aztán kikel az utód. Sőt, arra is képes, hogy a párosodás után a hím spermáját eltárolja. A dokumentációk szerint eddig hét év volt a leghosszabb idő, ami eltelt a hím és a nőstény párzása és a tojásrakás között.

A Saint Louis-i Állatkert királypitonja már legalább 15, de inkább kb. 30 éve nem került fizikai kapcsolatba hímmel

az állatkert vezető herpetológusa (a kígyók életével, szaporodásával foglalkozó tudós) szerint. Utoljára ilyenre az 1980-as évek végén és az 1990-as évek elején lehetett példa, mert akkoriban a gondozók még összerakták egymással kígyókat, amikor takarították a helyüket, így a hüllők könnyen párosodhattak is egymással.

Azóta nagyon sok év eltelt, de a nőstény királypiton már kétszer is tojást rakott. Amikor ez 2009-ben megtörtént, egyik tojása sem kelt ki. Idén július végén hét tojást rakott, amelyek közül kettő elpusztult, hármat inkubátorba helyeztek, kettőt pedig genetikai vizsgálatnak vetik alá, hogy kiderüljön, tényleg szűznemzésről van-e szó. Az állatkert dolgozói már nagyon várják az eredményeket, amelyek várhatóan egy hónap múlva érkeznek meg. A három inkubátorban fejlődő tojás pedig két-három hét múlva kelhet ki.

Security Check Required

null


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Videó: óriási erővel szavalta el Ady versét Magyar Péter debreceni tüntetésén a Mi kis falunk sztárja
Rusznák András szuggesztív szavalata nagy hatással volt a tömegre, versmondás közben többször is hatalmas tapsot kapott.

Link másolása

Magyar Péter debreceni tüntetésén a felszólalások között Rost Andrea is énekelt, majd Rusznák András szavalt egy verset a színpadon. Ady Endre: Fölszállott a páva című versét adta elő.

Mikor azt szavalta, hogy "másképpen lesz holnap", majd "várjuk már az új magyar csodákat", hatalmas tapsot kapott.

Íme a teljes előadás:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
FELFEDEZŐ
A Rovatból
Orbán Viktor három generációnyi cukisággal jelentkezett be anyák napján
Édesanyja és legkisebb unokája is szerepel a megosztott fotón.

Link másolása

Édesanyjáról és legkisebb unokájáról, Zsigmondról tett közzé bejegyzést anyák napján Orbán Viktor miniszterelnök.

„Isten éltessen minden édesanyát!”

– tette hozzá.

A kormány legkisebb unokája egyébként az ő nevét is viseli, Zsigmond Viktornak anyakönyvezték.

Zsigmond Viktor Orbán hatodik unokája, második legidősebb lányának, Sárának a gyereke, és tavaly novemberben született.

Korábban Karácsony Gergely is köszöntötte már az anyákat: ő egy gyerekkori fotóval jelentkezett be.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Felfalta a kacsákat az állatkerti medve, miközben a gyerekek végignézték a támadást
A Seattle-i Woodland Park Állatkertjének medvéje, Juniper elfogyasztott néhány kacsát a gyerekek szeme láttára.

Link másolása

A Seattle-i Woodland Park Állatkertjének medvéje egy állatkerti kirándulás során meglepte a gyerekeket – számolt be róla az UNILAD. Ugyanis az állat észrevette, hogy egy kacsacsalád úszkál a territoriumában, amire a medve vízbe ugrott, és a bámészkodó gyerekek szeme láttára széttépte a zsákmányát.

Az április 23-án megtörtént esetről videó is készült, amit egy anyuka vett fel, aki éppen lányával és annak barátaival ünnepelte a gyerek születésnapját. A medve, Juniper kiszúrta, hogy egy kacsa és több fiókája úszik a vízen, amire beleugrott a vízbe, és nekiesett a madaraknak, amiket a szülinapozó társaság előtt felfalt.

Az édesanya megosztotta az esetről készült videót a TikTokon, s megköszönte a medvének, hogy tönkretette a lánya születésnapját. Ugyanakkor az anyuka hozzátette, hogy a természet tette a dolgát, az eset szerencsére nem traumatizálta a gyerekeket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Vitézy Dávid szomorú és megható poszttal jelentkezett anyák napján
Szép szavakkal emlékezett 2021-ben elhunyt édesanyjára.

Link másolása

„Anyák napja lehet egy alkalom a közös ünneplésre, de jelenthet egész mást, amikor már csak régi közös fotók nézegetésére ad apropót – nálam már így telik az elmúlt három évben” – írta közösségi oldalán Vitézy Dávid, független főpolgármesterjelölt.

Vitézy édesanyja Hankiss Ágnes szociológus, politikus, az NMHH Médiatanácsának tagjavolt, aki 71 évesen, 2 és fél éve halt meg, és két cikluson keresztül EP-képviselő is volt a Fidesz színeiben.

A politikus emlékezését így folytatja:

„Boldog anyák napját kívánok az anyáknak és a gyerekeknek egyaránt, akár közös nevetéssel, akár emlékezéssel telik.”


Link másolása
KÖVESS MINKET: